Tajemnica carycy. Komedia kryminalna

- Agata Śródka (tom 2)
- 2022-02-23
- 2022-02-23
Agata Śródka – restauratorka celebrytka – zostaje zaproszona do jurorowania w finale telewizyjnego talent show, którego tematem jest wykonanie jadalnej repliki jaja Faberge.
Zrządzeniem losu dokładnie w tym samym czasie szkolna przyjaciółka, Katarzyna Jakimiuk zwana „carycą”, prosi Agatę o przyjazd do remontowanego pałacu i pomoc w przygotowaniu uroczystego otwarcia hotelu.
Zaradna i przedsiębiorcza Śródka postanawia połączyć obie te okazje i zaprasza ekipę telewizyjną do rezydencji w Roztoce. Tymczasem na terenie pałacowego ogrodu policja odkrywa zwłoki mężczyzny…
Od początku wiemy, kto zamordował tajemniczego mężczyznę, którego właścicielka pałacu nazwała pieszczotliwie Maksymilianem (po żebrach wyglądał na Maksymiliana!),a wątek kryminalny biegnie w kierunku odkrycia zarówno personaliów zakatrupionego, jak złapania przez policję… katrupiciela. Jak potoczą się losy bohaterów znakomitej kontynuacji powieści „Wina wina”?
Kup Tajemnica carycy. Komedia kryminalna w ulubionej księgarni
Wyróżniona opinia
Tajemnica carycy. Komedia kryminalna
W pierwszej części przygód Agaty Śródki - restauratorki i celebrytki - za większość wydarzeń winę ponosiło wino, które lekką ręką rozlewano bohaterom komedii. “Tajemnica carycy” to już wyłącznie wina Małgorzaty Starosty, która po mistrzowsku miksuje postaci, żarty i perspektywy wydarzeń niczym Gromee piosenki na Sylwestra. Wyobraźcie sobie trzech bandziorów, których dialogi, relacje i styl prowadzenia szemranych interesów przypominają słynny Gang Olsena. Dołóżcie do tego trzy damy, przebywające na terenie zabytkowego zamku, o których w przypływie emocji uroczy Michel Blanc powiedział: “Khólowa, mahkiza i cahyca, jak Boga kocham!”. A na to wszystko z uwagą spoglądają “Gliniarz i prokurator”, a w zasadzie dwóch gliniarzy i piękna prokuratorka, których łączy skomplikowany bagaż doświadczeń. “Tajemnica carycy” to jeszcze lepsza komedia kryminalna od swojej poprzedniczki, która rozpoczęła cykl. Autorka podkręciła poziom dowcipu, jednocześnie serwując dużo ciekawszy i bardziej tajemniczy wątek kryminalny. Postaci drugoplanowe są szerzej przedstawione i bardziej wyraziste, przez co nie ustępują pola głównym aktorom intrygi. Przyznaję, że po lekturze rewelacyjnej “Winy wina” byłbym w pełni ukontentowany otrzymawszy powieść na zbliżonym poziomie, a tu proszę… Gosia Starosta, cała na biało, uśmiecha się do mnie i rzecze: “Więcej wiary chłopcze!”. Michel Blanc, w swojej posuniętej do granic proaktywności, wplątuje swoją szefową do udziału w telewizyjnym talent show. Agata zostaje jurorką w finałowym odcinku programu kulinarnego, w którym przyszli szefowie kuchni będą rywalizować w przygotowaniu jadalnej repliki jaja Faberge. Zbieg okoliczności i przedsiębiorczość restauratorki sprawiają, że postanawia upiec dwie pieczenie na jednym ogniu. Chcąc zadowolić producentów programu i jednocześnie pomóc dawnej przyjaciółce, która właśnie otwiera hotel w zabytkowym zamku w Roztoce, Agata zaprasza ekipę telewizyjną do nakręcenia odcinka właśnie tam. Wszystko zdaje się idealnym połączeniem, a jedynym co nie pasuje do medialnego krajobrazu są zwłoki mężczyzny znalezione w ogrodzie pod zamkiem. Tymczasem tajemniczy Mikołaj, niedawny przestępca, a dziś obywatel objęty programem ochrony świadków, wciąż wspomina Osobę, o Której Istnieniu Należy Zapomnieć - w skrócie OoKINZ. Kiedy ta zostaje namierzona na terytorium zamku, postanawia złamać zasady programu i wyrusza ze swoją bandą do Roztoki. Na trzecim planie podkomisarz Marcin Miziacz i sierżant Żabka badają sprawę odnalezionych zwłok, pod czujnym okiem uroczej pani prokurator Renaty Bujko - Wawrzyniak. Początkowo brany za przydupasa Żabka wyrasta na prawdziwego glinę, podczas gdy jego szef pozostaje w cieniu swojego nieudanego związku z prokurator Renatą. Masz ochotę spędzić czas z niezwykle zabawną, a przy tym inteligentną książką, napisaną przepiękną polszczyzną? Chcesz oderwać się od codzienności i zanurzyć w historii, która pochłonie Cię swoją intrygą? Czy przepadasz za barwnymi i wyrazistymi bohaterami, czytając o których wręcz marzysz, by spotkać ich w prawdziwym życiu? 3 x TAK dla “Tajemnicy carycy”! Baw się dobrze!
Oceny książki Tajemnica carycy. Komedia kryminalna
950 użytkowników ma tytuł Tajemnica carycy. Komedia kryminalna na półkach głównych- Przeczytane 737
- 2022 57
- 2023 30
- 2024 22
- Audiobooki 20
- 2025 13
- Kryminał 9

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tajemnica carycy. Komedia kryminalna
O Panie, jakie to było słabe. Totalna grafomania, próba używania wyszukanych słów, by zamaskować tę historie. Okropne.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to9
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGorąco polecam.
Gorąco polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUwielbiam zarówno humor Małgosi, jej lekkie pióro, a jak do tego dodamy Anne Ryźlak czytającą tę książkę - MAJSTERSZTYK
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAgata Śródka jej zwariowani znajomy i trup, momentami zabawne
Agata Śródka jej zwariowani znajomy i trup, momentami zabawne
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMożna przeczytać i trochę się pośmiać.
Można przeczytać i trochę się pośmiać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGodna następczyni Joanny Chmielewskiej. Humor, inteligencja oraz trupy w tle. Książki z tej serii czyta się na raz.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to64/52/2025
64/52/2025
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to@malgorzata.starosta.autorka po raz kolejny udowadnia, że jest mistrzynią komedii kryminalnych. W „Tajemnicy carycy” ponownie spotykamy Agatę Śródkę, charyzmatyczną restauratorkę i celebrytkę, która tym razem zostaje zaproszona do jurorowania w finale telewizyjnego talent show. Tematem przewodnim jest wykonanie jadalnej repliki jaja Fabergé, co samo w sobie zapowiada nie lada wyzwanie.
Zbieg okoliczności sprawia, że Agata otrzymuje również prośbę od szkolnej przyjaciółki, Katarzyny „Carycy” Jakimiuk, o pomoc w przygotowaniu uroczystego otwarcia hotelu w odrestaurowanym pałacu w Roztoce. Zaradna Śródka postanawia połączyć oba wydarzenia i zaprasza ekipę telewizyjną do rezydencji. Sielankowa atmosfera szybko się komplikuje, gdy na terenie pałacowego ogrodu policja odkrywa zwłoki mężczyzny.
Starosta z mistrzowską precyzją łączy wątki kryminalne z humorem, tworząc intrygę pełną nieoczekiwanych zwrotów akcji. Dialogi są błyskotliwe, a postacie barwne i wyraziste. Agata Śródka, z jej niepowtarzalnym temperamentem, po raz kolejny udowadnia, że potrafi odnaleźć się w każdej sytuacji, nawet gdy wokół niej dzieją się rzeczy nie do końca zgodne z planem.
„Tajemnica carycy” to prawdziwa uczta dla miłośników komedii kryminalnych. Bawiłam się przy niej wyśmienicie, śledząc perypetie Agaty i jej przyjaciół. Jeśli szukacie lektury, która dostarczy Wam zarówno dreszczyku emocji, jak i solidnej dawki śmiechu, ta książka jest strzałem w dziesiątkę!
@malgorzata.starosta.autorka po raz kolejny udowadnia, że jest mistrzynią komedii kryminalnych. W „Tajemnicy carycy” ponownie spotykamy Agatę Śródkę, charyzmatyczną restauratorkę i celebrytkę, która tym razem zostaje zaproszona do jurorowania w finale telewizyjnego talent show. Tematem przewodnim jest wykonanie jadalnej repliki jaja Fabergé, co samo w sobie zapowiada nie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna książka ze znanymi mi już postaciami. Bawiłam się jak zwykle przednio. Fajna pozycja na gorsze dni w życiu 🙂