Jednoosobowa Mafia. Misiek z Nadarzyna

- Jednoosobowa Mafia. Misiek z Nadarzyna
- 2021-01-01
- 2021-01-01
- 9788396120809
Książka to wspomnienia Mirosława Dąbrowskiego znanego powszechnie jako Misiek z Nadarzyna. Nie jest to klasyczny wywiad-rzeka. Staraliśmy się uniknąć typowego lania wody, co można spotkać chociażby w ksiązkach niejakiego Masy - bardziej chodziło o portret człowieka na tle epoki. Bohaterem jest nie tylko Misiek. Ważni są również ludzie, którzy go otaczali, a także obraz czasów, w jakich żył. Nie wszystko zostało opowiedzine, bo nie o wszystkim można było opowiedzieć...
Kup Jednoosobowa Mafia. Misiek z Nadarzyna w ulubionej księgarni
Oceny książki Jednoosobowa Mafia. Misiek z Nadarzyna
34 użytkowników ma tytuł Jednoosobowa Mafia. Misiek z Nadarzyna na półkach głównych- Przeczytane 25
- Chętnie odkupie 1
- 2023 1
- Chcę mieć 1
- 2022 1
- True crime, reportaż, na faktach 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jednoosobowa Mafia. Misiek z Nadarzyna
Całkiem ciekawa. Jeśli ktoś interesuje się taką tematyką, będzie zadowolony.
Całkiem ciekawa. Jeśli ktoś interesuje się taką tematyką, będzie zadowolony.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytałem wiele książek tego typu, książka o Miśku to jedna z najlepszych.
Czy może dostać Nagrodę Nobla? Trudno to przewidzieć. Nagrodę zazwyczaj otrzymują twórcy o szerokim, międzynarodowym oddziaływaniu i głębokim wpływie na literaturę światową. Masternak jest bardziej rozpoznawalny w Polsce niż globalnie, a Nobel wymaga silnej obecności w światowej literaturze i tłumaczeń na wiele języków. Nie można jednak wykluczyć, że w przyszłości jego twórczość zdobędzie większe uznanie na arenie międzynarodowej.
Czytałem wiele książek tego typu, książka o Miśku to jedna z najlepszych.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZbigniew Masternak to interesujący polski pisarz, znany głównie z twórczości opartej na własnych doświadczeniach i ukazującej realia życia na prowincji. Jego styl jest dynamiczny, a tematyka często oscyluje wokół sportu, emigracji i trudnej rzeczywistości młodych ludzi.
Czy może dostać Nagrodę Nobla?...
Dobrze napisana. Ciekawa historia, oczywiście oparta na faktach. Poznajemy tutaj z pierwszej osoby słynnego Miśka z Nadarzyna. Od czasów młodzieńczych po obecne. Dużo ciekawych wątków. Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeżeli ktoś się interesuje książkami o przestępczości zorganizowanej w Polsce, to powinien przeczytać "Jednoosobową mafię". Mirosław Dąbrowski, bo tak naprawdę nazywa się bohater książki, opowiada o pobytach w więzieniach, o ludziach, których poznał, a była to cała plejada przestępczego półświatka – m.in. Dziad, Masa, Parasol, Kiełbasa, Wariat, Pershing. Wszystko to postaci znane z pierwszych stron brukowców. Bohater książki ciekawie opowiada o mafii rosyjskiej, z którą utrzymywał bliskie kontakty. Mówi tylko o tym, o czym może opowiedzieć. Często podkreśla, że jest jednym z nielicznych, którzy przeżyli, bo trup ścielił się gęsto. Z książki wyłania się portret gangstera, którego można polubić.
Czym różni się gangster od zwykłego przestępcy? Skalą działania. Prawdziwych gangsterów interesuje przede wszystkim zarabianie pieniędzy. Zwykli ludzie ich nie obchodzą, nie chcą ich krzywdzić. Przede wszystkim starają się oszukać system. W przypadku Miśka z Nadarzyna był to handel nielegalnym spirytusem, ale też wiele legalnych biznesów, jak chociażby „Parnas Night Club” czy dwie restauracje. To właśnie tacy ludzie jak on tworzyli po 1989 roku raczkujący polski kapitalizm.
Pisarz Zbigniew Masternak, który „wysłuchał i spisał” opowieści Mirosława Dąbrowskiego, spełnił swoją rolę z wyczuciem. Pozwolił mówić swojemu bohaterowi, zachowując w zapisie jego sposób mówienia. Otrzymaliśmy wartką opowieść, od której trudno się oderwać. Na tle innych książek o podobnej tematyce Jednoosobowa mafia wyróżnia się literackim wyrafinowaniem. Trzeba uzbroić się w cierpliwość i czekać na kolejną część przygód Miśka z Nadarzyna.
Jeżeli ktoś się interesuje książkami o przestępczości zorganizowanej w Polsce, to powinien przeczytać "Jednoosobową mafię". Mirosław Dąbrowski, bo tak naprawdę nazywa się bohater książki, opowiada o pobytach w więzieniach, o ludziach, których poznał, a była to cała plejada przestępczego półświatka – m.in. Dziad, Masa, Parasol, Kiełbasa, Wariat, Pershing. Wszystko to postaci...