Literacka Agencja Detektywistyczna: Odsłona

- komiksy
- Literacka Agencja Detektywistyczna (tom 1)
- Literacka Agencja Detektywistyczna
- LAD Odsłona
- 2021-10-08
- 2021-10-08
Ava i Rax, świeżo upieczeni literaccy detektywi, właśnie dostali do rozwikłania pierwszą wspólną sprawę. Ta zaś okazuje się nie tak oczywista, jak im się z początku wydawało.
Komiks zdobył trzy nominacje do nagrody polskiego komiksu niezależnego, Złotych Kurczaków 2021, w kategoriach: debiut, scenariusz i komiks.
Kup Literacka Agencja Detektywistyczna: Odsłona w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Literacka Agencja Detektywistyczna: Odsłona
Już dawno nie miałam okazji czytać powieści graficznej, choć nie ukrywam, że od jakiegoś czasu myślałam, by zobaczyć czy jak kiedyś będzie podobać mi się ta forma. Spodziewałam się, że tak, ale miło było to potwierdzić z pomocą autorki Pauliny Matyńki, która stworzyła „Literacką Agencję Detektywistyczną: Odsłona”. 😁 Akcja komiksu dzieje się w Anzie, gdzie najważniejszym miejscem jest Wielka Biblioteka, która w swojej siedzibie mieści agencję detektywistyczną, która przede wszystkim skupia się na pomaganiu ludziom opętanym przez motywy literackie. Wygląda to tak, że dana osoba nie kontroluje swojego zachowania wpadając w oś fabularną jakiejś baśni i tkwi tam dopóki detektywi nie pomogą jej pchnąć akcji do przodu, by dojść do zakończenia. Nie dość, że muszą poprawnie zgadnąć co to za baśń, to jeszcze muszą tak poprowadzić akcję, by jej zakończenie było bezpieczne dla poszkodowanego i dla nich. Ze swoją pierwszą taką sprawą mierzy się dwójka świeżych detektywów Ava i Rax, choć od prologu możemy przypuszczać, że Rax nie jest w tym temacie tak do końca nowy. 😉Czarno-biała graficzna kreska autorki nadaje tej historii klimatu i muszę przyznać, że świetnie się bawiłam obserwując mimikę bohaterów, która zawsze była oddana w punkt. Mamy tu przekrój emocji, ale na pierwszy plan wybija się przede wszystkim zabawność (moja ulubiona scena to parkowanie samochodu przez Avę😂) i taka subtelna romantyczność, która rozgrywa się między naszymi bohaterami.✨ Autorka poruszyła też kwestię tolerancji, która odgrywa ważną rolę w dzisiejszych czasach. Jedynie co to trochę żałuję, że motyw literacki, który opętał mieszkańca Anzy nie został zachowany w swojej oryginalnej wersji, ale ta zmieniona bardziej pasowała do powstałej fabuły. Czuję taki niedosyt w poznaniu tej historii, bo po przewróceniu ostatniej kartki miałam w głowie, że tylu rzeczy jestem jeszcze ciekawa.
Oceny książki Literacka Agencja Detektywistyczna: Odsłona
70 użytkowników ma tytuł Literacka Agencja Detektywistyczna: Odsłona na półkach głównych- Przeczytane 58
- 2022 3
- 2023 3
- Przeczytane 2023 2
- Komiks 2
- Powieść graficzna 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Literacka Agencja Detektywistyczna: Odsłona
„Literacka Agencja Detektywistyczna: Odsłona” autorstwa Pauliny Matyński (wydanie niezależne)
#booktour organizowany przez @vaconafa
W centrum starego miasta Anza stoi Wielka Biblioteka, a jego mieszkańcy ulegają obsesjom rodem z literatury. Z pomocą przychodzi Literacka Agencja Detektywistyczna, zajmująca się przywracaniem im normalności. Ava i Rax, początkujący detektywi, dostają swoją pierwszą sprawę – trudniejszą, niż się wydaje.
Bardzo spodobał mi się pomysł fabularny. Świetnie został zrealizowany, sięgając po znane motywy i sytuacje literackie. Ale ja zawsze lubiłem książki o książkach! Na pierwszy ogień idzie historia o Czerwonym Kapturku – ale czy aby na pewno?!
Pod względem fabularnym nie mam się do czego przyczepić. Czuć, że autorka naprawdę się postarała, by komiks wyglądał jak profesjonalny przedstawiciel gatunku. Kadry są ciekawie dobrane, a całość czyta się bardzo płynnie. Zaimponowała mi także objętość dzieła – to rzadkość na rynku komiksów niezależnych.
Z tą zaletą łączy się jednak mój największy zarzut: pod względem artystycznym nie jest to coś, co mógłbym określić mianem „ładne”. Kreska jest bardzo prosta, co tłumaczy objętość całości. Momentami brakowało mi detali – miałem wrażenie, że czytam raczej szablon. Niemniej niektóre kadry naprawdę się wyróżniają – szczególnie te z architekturą, w których autorka świetnie sobie poradziła.
Uważam, że „Literacka Agencja Detektywistyczna” to ciekawy komiks dla młodzieży, który może rozbudzić zainteresowanie i zainspirować do sięgania głębiej w świat literatury. Jeśli jednak szukacie komiksu wyłącznie dla oprawy graficznej, lepiej sięgnąć po coś innego. Ja natomiast byłbym usatysfakcjonowany, gdyby moje dziecko jarało się LAD-em. Dla mnie to mocne 7/10.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to#booktour organizowany przez @vaconafa
Kto z was lubi komiksy?
Dlatego z przyjemnością zgłosiłam się do Booktouru zorganizowanego przez Luizę @vaconafa, który idealnie pasuje do jej akcji czytelniczej #pożyczamzytam. Jeśli czytacie książki z booktourów, pożyczacie książki od znajomych, czy z biblioteki, to polecam wam akcję Luizy.
Luiza przygotowała pełen pakiet powieści graficznych autorstwa Pauliny Matyńka. Seria “Literacka Agencja Detektywistyczna” zawiera kilka książek, mamy tu tom pierwszy powieści graficznej pod tytułem “Literaka Agencja Detektywistyczna. Odsłona”, która jest porządną cegiełką, jednak nie przejmujcie się, rysunki są spore i szybko się czyta ją. Kolejną książka, która tym razem zaskoczyła mnie skromnością w liczbie stron jest “Literacka Agencja Detektywistyczna: Preludium”. Jest to genialne wprowadzenie, albo jak kto woli genialne uzupełnienie głównej historii. Mamy również książkę, która pozwala nam poznać w pewnym stopniu autorkę i pozwala nam poznać lepiej bohaterów i miejsca, jakie stworzyła Paulina Matyńka, jest to “Literary Detectives: Kulisy”.
Sama historia jest ciekawie przedstawiona, jednak wszystko w większości jest jeszcze owiane tajemnicą i po przeczytaniu pierwszego tomu, miałam ochotę na kolejny, jednak przyjdzie mi na niego trochę poczekać. W “Odsłonie” mamy tylko jedną sprawę opętania przez motyw literacki i to jest tak świetny pomysł na fabułę, że mam ochotę towarzyszenie Avie i Rax’owi w kolejnej sprawie. Bardzo spodobał mi się pomysł na pokazanie przez autorkę, że nawet znane nam baśnie, nie są jedynymi tekstami, które mogą mieć dany wątek literacki, na świecie, jest wiele książek powielających dany motyw i to jest piękne, ponieważ dzięki temu możemy zapoznać się z wieloma interpretacjami danych wątków.
Zostawiam wam opis tomu pierwszego i mam nadzieję, że was zaciekawię tą historią, bo im więcej nas kupi te komiksy, tym większa szansa, że autorka będzie dla nas tworzyła kolejne tomu, ponieważ z tego co już wyczytałam, pomysłów jej nie brakuje.
“Sercem starego miasta Anza jest Wielka Biblioteka, a jego mieszkańców opętują motywy literackie. Na szczęście istnieje Literacka Agencja Detektywistyczna, która pomaga im odzyskać kontrolę nad życiem.
Zabawna i romantyczna, miejscami wzruszająca, a miejscami pełna absurdów opowieść o niedopasowaniu. Powieść graficzna dla tych, którzy lubią czytać.”
W skrócie- polecam i to bardzo, sięgajcie po te książki i kupujcie je, by autorka mogła się rozwijać i tworzyć dla nas kolejne tomy.
Kto z was lubi komiksy?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJako dziecko jedynym komiksem, jaki czytałam, był ten o Kaczorze Donaldzie. Teraz gdy moje dzieci same z przyjemnością sięgają po komiksy i mangi, moje zainteresowanie powieściami graficznymi wzrosło.
Komiks mi się podobał. Pomysł z literackim opętaniem jest świetny i chętnie przeczytam ciąg dalszy. Jeśli chodzi o słabą stronę, to dla mnie strony komiksu miały za dużo wypełniaczy (tła),wolałabym, aby kompozycja/rysunki były bardziej zwarte, a komiks byłby wtedy cieńszy. Wg mnie wszystko mogłoby być trochę mniejsze. Ale to moje zdanie :). Wiem, że to debiut - więc naprawdę jest fajnie i gratuluję. Chętnie przeczytam kontynuację :)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKiedy dostałam propozycję przeczytania książek Pani Pauliny byłam w momencie, że totalnie nic mi nie wchodziło. Ponadto ja i komiksy? To nie szło raczej w parze. Miałam kilka przygód ale nie było z tego wielkiej miłości. A tutaj dostałam jeszcze komiks czarno - biały.
Czy mogło się to zatem udać?
O matko tak i to jak bardzo 🤯
Rysunki w swojej serii "Literackiej Agencji Detektywistycznej" Autorka kreśli sama a ja jestem w nich zakochana i zakochałam się już od pierwszych stron. W życiu bym nie powiedziała , że czarne obrazy mogą oddawać tak wiele emocji. Piękna kreska 🖤
"Odsłona" pierwszy tom serii LAD zaserwował mi wiele niespotykanych dla mnie wrażeń ze względu na fakt iż jest to komiks. Jestem totalnie zauroczona i zdecydowanie chcę więcej w takiej dokładnie formie. Mój zachwyt opiera się nie tylko na obrazach jakie tam zobaczyłam ale również na samej historii i bohaterach 🖤 Ava i Rax to duet detektywów wręcz idealny. Dopasowują się wspaniale zapewniając nie tylko dobrą zabawę, uśmiech ale i nutkę grozy. A tak w tajemnicy Wam powiem, że chyba się w Rax'ie zakochałam 😉
Autorka wprowadza wątek "literackiego opętania" który jest świetnym zabiegiem, porusza przy tym wiele ciekawych aspektów z naszego współczesnego życia. Brawo.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzy mogło się to zatem udać?
O matko tak i to jak bardzo 🤯
Rysunki w swojej serii "Literackiej Agencji...
Książki czasem podobają nam się tak bardzo, że chętnie można by do nich wskoczyć i pobyć z bohaterami w innym świecie. Jednak czy zastanawialiście się jakby to było, gdyby motyw z książki wszedł do naszego życia i je przytłoczył?
Ja nigdy o tym nie myślałam!
Odsłona wprowadza nas w świat, gdzie motywy literackie mogą opętać ludzi, a agenci z Literackiej Agencji Detektywistycznej czuwają nad tym, aby bezpiecznie powrócili do rzeczywistości.
Ava i Rax ledwo co się poznali, przydzielono ich razem do pracy i zaczyna być widać między nimi nić porozumienia oraz sympatii 😃
Oboje są młodzi i nie doświadczeni, chcą udowodnić swoją wartość przełożonym i jak najlepiej wykonać powierzone misje.
Rax jest interesujący, szczególnie dlatego że pochodzi z innego świata i to jedyne co o nim wiemy. Jestem ciekawa z jaką misja przybył do Anzy i jak potoczą się ich dalsze losy 🤩
Bardzo ważnym elementem są oczywiście świetne grafiki! Jesteśmy pod wrażeniem ogromu pracy jaki Autorka włożyła w tworzenie książki i jak cudownie wyszło! 😍
Historia jest na prawdę ciekawa i będziemy wyczekiwać kolejnych części, aby poznawać dalszy rozwój wydarzeń! ❤️
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJa nigdy o tym nie myślałam!
Jeżeli chodzi o moją przygodę z komiksami, to przyznaję, że częściej sięgam po japońską mangę czy koreańską manhwę niż nasze „rodzime produkcje”. :) Dlatego też z dużym zainteresowaniem „przekartkowałam” powieść graficzną Pauliny Matyńki pod tytułem Literacka Agencja Detektywistyczna. Odsłona, którą poleciła mi sama autorka.
Ava i Rax.
Jedna sprawa to za mało. ;)
Zacznę od marudzenia, bo kurczaczek, jak można tak rozbudzić „apetyt” i zostawić biednego czytelnika z jedną, słownie jedną, iście intrygującą sprawą, którą Ava i Rax rozwiązują w tym odcinku. Dla mnie to stanowczo za mało i żądam więcej! ;)
Ponarzekałam, więc teraz czas na pozytywy. Na pewno muszę pochwalić bardzo fajną kreskę, która świetnie oddaje ekspresję bohaterów i nadaje dynamikę akcji. Sama historia „wciągnęła” mnie do tego stopnia, że z wypiekami na twarzy razem z bohaterami próbowałam dopasować odpowiednią powieść czy bajkę do zaistniałej sytuacji.
Bardzo podobało mi się również to, jak autorka zgrabnie pokazała, że szczera rozmowa między dwójką ludzi może przynieść zrozumienie i rozwiązać wiele problemów. Duszenie w sobie emocji jedynie potęguje stres, który w tym przypadku może zakończyć się „literackim opętaniem”.
Jeśli chodzi o bohaterów, Raxa miałam już okazję poznać w Preludium, i choć wciąż owiewa go mgiełka tajemniczość, to jego urocza buźka i szelmowski styl idealnie pasują do „stanowiska”, jakie zajmuje. Ava jest bardziej zagadkowa, ale mam nadzieję, że w kolejnych odsłonach LAD będę mogła poznać ją lepiej.
Podsumowując, ta Odsłona wypadła świetnie — zarówno pod względem kreski, historii, jak i bohaterów. Pozostaje mi tylko kibicować autorce i czekać na więcej!
Poniżej zostawiam Wam małą próbkę tego, co znajdziecie w środku, i gorąco zachęcam do małego tête-à-tête z bohaterami tej powieści graficznej. :)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAva i Rax.
Sercem starego miasta Anza jest...
Recenzja 3 komiksów – „Odsłona”, „Preludium” i „Kulisy”
[współpraca z autorką]
„Literacka Agencja Detektywistyczna: Odsłona” to pierwsza część (miejmy nadzieję) serii komiksów o historii, rozgrywającej się w niezwykłym mieście Anza, w którym mieszkańców opętują motywy literackie. Na ratunek ruszają im pracownicy Literackiej Agencji Detektywistycznej, którzy, wykorzystując swoją szeroką wiedzę na temat literatury, muszą wytypować, jaki motyw opętał ich klienta i zdecydować, co zrobić, by mu pomóc. Głównymi bohaterami są Ava, która, po długim czasie spędzonym w agencyjnej bibliotece, dostaje swoje pierwsze zlecenie, oraz tajemniczy Rax, który dopiero co dołączył do Agencji.
Autorka już od pierwszych chwil sugeruje nam, że między nimi w przyszłości będzie coś więcej i nie jest to przedstawione „na siłę”, a wychodzi bardzo naturalnie i – przede wszystkim – czuć tę chemię ✨ Postacie świetnie się równoważą i nie mogę zaprzeczyć, że w Avie widzę młodszą siebie – bardzo empatyczną, chętną do pomocy, prawą, z wielkim poczuciem niesprawiedliwości. Podczas, gdy Rax jest całkiem porywczy, nieznoszący krytyki i wprost wypowiadający swoje zdanie.
O ile na początku koncepcja „literackich opętań” może wydawać się dość skomplikowana, o tyle pierwsza sprawa, którą otrzymują Ava i Rax bardzo prosto nam wszystko tłumaczy. Szkoda, że w pierwszym tomie mamy tylko jedną sprawę, bo zdecydowanie chcę więcej! Jestem bardzo ciekawa, jakimi jeszcze pomysłami zaskoczy autorka.
Oprócz głównej linii fabularnej, w „Odsłonie” rozgrywa się jeszcze inna historia. Historia między królową, a jej osobistym tropicielem, gdzie uczucia walczą z wyrzutami sumienia oraz poczuciem obowiązku. Tutaj jest już zdecydowanie goręcej niż w relacji między Avą a Raxem.
„Preludium” jest back story Raxa, pokazującym chwilę przed tym, jak znalazł się Anzie i w pewnym sensie, tłumaczącym, dlaczego się tak stało, ale nadal nieodkrywającym wszystkich kart i chyba wprowadzającym jeszcze większe zamieszanie do jego przeszłości. Ale to bardzo dobrze, bo dzięki temu jest wielowymiarową postacią.
„Kulisy” to książka dla koneserów serii – do których już chyba należę 🤭 – w której dostajemy „kartoteki” postaci, opisy miejsc i mechanizmów rządzących przedstawionym światem. Nawet tych, których jeszcze nie widzieliśmy w komiksach. Wypełniona wieloma artami i ilustracjami – także w kolorze. Znajdują się w niej zapowiedzi przyszłych wydarzeń, co wywołuje olbrzymi apetyt na więcej 😏 oraz bliżej poznajemy autorkę – to, jaki ma stosunek do swoich postaci i twórczości oraz jaka jest prywatnie.
Z technicznych względów – bardzo dobrze, że ten komiks jest tak opasły. Dzięki temu całkiem spora treść jest rozłożona na wiele stron, na których ilustracje zajmują większość przestrzeni (w końcu to powieść GRAFICZNA, a nie tradycyjna 😁 – wiele można pokazać za pomocą obrazów),a kartki przewraca się z zawrotną prędkością, żeby jak najszybciej dowiedzieć się, co się stanie dalej lub jak potoczy się konkretna rozmowa między bohaterami. Natomiast często zmienna kreska, sprawiała, że czułam się zakłopotana 🤔 – szczególnie, gdy myślałam, że już rozgryzłam to, kiedy jest używany jeden styl, a kiedy drugi, a później okazywało się, że zupełnie się myliłam.
Polecam zacząć od „Odsłony”, bo nie da się ukryć, że bez lepszego poznania bohaterów, to co się dzieje w „Preludium” jest niezrozumiałe… i trochę nas nie obchodzi.
Autorka wspomniała, że „Literary Detectives” miało być powieścią lub grą. Dla mnie świetnie spisałaby się, jako serialowa antologia – jedna sprawa na odcinek, a w między czasie rozwój postaci i ich relacji, jak w „Doktor Who” 💙 – albo gra w stylu pixel art, jak „To the Moon” 🥹
Wiem, że opętanie przez motyw literacki jest czymś negatywnym, ale… nie obraziłabym się, gdyby opętało mnie jakieś dobre romantasy albo retelling „Pięknej i Bestii” 🥺👉👈
Recenzja 3 komiksów – „Odsłona”, „Preludium” i „Kulisy”
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to[współpraca z autorką]
Recenzja dotyczy tytułów "Odsłona", "Preludium", "Kulisy".
Od czasu do czasu lubię sięgnąć po powieść graficzną, a na serii z cyklu L.A.D bawiłam się świetnie! Paulina ma bardzo ładną kreskę, jeśli chodzi o postacie, a już nie wspomnę o rysunkach miejsc! Istny majstersztyk, który cieszy oko i można się w niego wpatrywać cały czas. Co więcej, sam pomysł na historię brzmi totalnie zachęcająco i jest gratką dla miłośników czytania.
W pierwszym tomie, czyli "Odsłonie" poznajemy Avę i Raxa, czyli parę młodych detektywów, którzy prowadzą sprawy ludzi opętanych przez motywy literackie. No przecież to brzmi genialnie! Z ciekawością i zainteresowaniem brnęłam w głąb historii tej dwójki i nim się obejrzałam, a zaszczycił mnie napis "Ciąg dalszy nastąpi...".
Historia jest mocno angażująca, ale czuję niedosyt! Liczyłam na trochę więcej spraw, które Ava z Raxem mogliby rozwiązać. Mam nadzieję, że w kolejnym tomie będę mogła nacieszyć się ich większą ilością.
Muszę stwierdzić, że totalnie zauroczyła mnie postać Raxa. Jest trochę tajemniczy, trochę łobuzerski, a przy tym uroczy. W "Kulisach", czyli dodatku od autorki z ciekawostkami można było dowiedzieć się więcej o jego postaci (i również o innych!) i zdecydowanie będzie to mój ulubieniec. W "Preludium", czyli tomie 0, możemy zobaczyć jak Rax trafił do miasta Anza i jak zaczęła się jego przygoda z L.A.D, jednak to tylko przedsmak, ponieważ książka jest cieniutka.
Paulina ma super pomysł na historię i postacie, dlatego liczę mocno na kolejne tomy i czekam z niecierpliwością na kontynuację!
Recenzja dotyczy tytułów "Odsłona", "Preludium", "Kulisy".
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dziękuję @pinpinaxdraws za egzemplarze do recenzji! [współpraca recenzencka]
Solidna pozycja. Czekam na tom drugi :)
Solidna pozycja. Czekam na tom drugi :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKristo - krótko.
Lubię komiksy, jestem tolerancyjny, czytałem wiele młodzieżowych pozycji i powieści graficznych, w tym kilka popularnych mang, ale ten debiut wydaje się niedopracowany, źle zredagowany i przedwczesny. Ani grafika, ani fabuła nie wciągają, nie mają stylu, rysunki są nieporadne w ukazywaniu ludzkich sylwetek i gestów, treść jest mało gęsta, dialogi banalne. Być może skierowany jest ten komiks do jakiejś niewybrednej młodzieżowej niszy, do mnie zupełnie nie trafił.
Kristo - krótko.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLubię komiksy, jestem tolerancyjny, czytałem wiele młodzieżowych pozycji i powieści graficznych, w tym kilka popularnych mang, ale ten debiut wydaje się niedopracowany, źle zredagowany i przedwczesny. Ani grafika, ani fabuła nie wciągają, nie mają stylu, rysunki są nieporadne w ukazywaniu ludzkich sylwetek i gestów, treść jest mało gęsta, dialogi banalne....