Myśl krytycznie i nie daj sobie wcisnąć kitu

Okładka książki Myśl krytycznie i nie daj sobie wcisnąć kitu autora Carl T. Bergstrom, Jevin D. West, 9788382250527
Okładka książki Myśl krytycznie i nie daj sobie wcisnąć kitu
Jevin D. WestCarl T. Bergstrom Wydawnictwo: Feeria popularnonaukowa
popularnonaukowa
2021-10-27
2021-10-27

Kup Myśl krytycznie i nie daj sobie wcisnąć kitu w ulubionej księgarnii

Oceny książki Myśl krytycznie i nie daj sobie wcisnąć kitu

OPINIE i DYSKUSJE o książce Myśl krytycznie i nie daj sobie wcisnąć kitu

Ciekawa książka. Momentami sam się zastanawiałem, czy nie jest ściemą? Dochodzenie do prawdy wymaga bezdyskusyjnie o wiele więcej nakładów, niż stworzenie blagi. Trochę wykresów, trochę danych, specjalistycznych słów i ... rodzi mi się pytanie, czy jest to dla mnie na tyle ważne czy niezbędne, abym chciał poświęcić swój czas na dociekania. Czas poświęcony na przeczytanie tej książki nie uważam za stracony.

Polecam.
Wartościowa książka dla osób inteligentnych, które nie chcą być bezbronne wobec rzeczywistości pełnej kłamstw, manipulacji i przeinaczeń.
Książka ma swoje słabości, ale wszechstronnie opisuje i wyjaśnia temat, dlatego warto ją przeczytać

Polecam.

Książkę czytało mi się przyjemnie, w dosyć jasny sposób były przytaczane przykłady, kiedy media próbują swojej manipulacji, kiedy przytaczane dane potrafią być w taki sposób przedstawiane, by ludźmi zmanipulować.

Językowo autorzy ładnie podeszli do tematu, czasem humorystycznie, nie jest to zbyt przekombinowane, nie ma używania górnolotnego słownictwa, trochę mniej przystępny był dla mnie rozdział o AI pod tym względem.

Raczej bym poleciła każdemu.

236 użytkowników ma tytuł Myśl krytycznie i nie daj sobie wcisnąć kitu na półkach głównych
42 użytkowników ma tytuł Myśl krytycznie i nie daj sobie wcisnąć kitu na półkach dodatkowych

Historia współczesnej medycyny. Renesans, wynalezienie chirurgii i rewolucja implantów David Schneider
David Schneider
Liczyłam na coś lepszego. Niestety, toporny język, niedokończone anegdoty i wątpliwy wybór tematów (a już na pewno ich kolejność) sprawiają, że książka owszem, jest ciekawa, ale nie porusza aż tak, jakby mogła. Irytujące jest skupienie autora na amerykańskim systemie służby zdrowia, tym bardziej, że opisywany jest tak, jakby czytelnik znał ten system. Oczywiście, w przypadku większości czytelników pewnie tak jest, ale w wydaniu polskim oczekiwałabym lepszego wytłumaczenia - może wstępu od tłumacza i pokazania podobieństw i różnic względem polskiego systemu? Do tłumacza mam zresztą więcej zarzutów: kalki językowe pojawiają się stanowczo za często, za to za rzadko tłumacz stara się ułatwić czytelnikowi zrozumienie pewnych słów czy konceptów, które dla Amerykanów mogą być oczywiste, ale dla Polaków niekoniecznie. Wracając do autora - irytujące było wrzucanie wielu nieistotnych informacji czy to w środek zdania, czy to w nawias. Czasem z jakiegoś powodu były podawane w przypisach, które nie każdy przecież sprawdza, zwłaszcza, że znajdują się na końcu książki. Ujednolicenie anegdotek i wyrzucenie zupełnie niepotrzebnych wtrętów z pewnością ułatwiłoby czytanie. Pomogłoby również wyraźniejsze zaznaczenie przejść od jednego bohatera do innego - trzeba było naprawdę uważnie czytać, by się zorientować, że nagle przenosimy się o 50 lat w czasie do zupełnie innego lekarza czy naukowca. Wreszcie, w ostatnim rozdziale autor podkreśla wagę rewolucji implantów, a w Podziękowaniach jeszcze raz zaznacza, że znajdujemy się w samym jej środku. Jednak z książki nie wynika, dlaczego ta rewolucja jest tak cudowna - opisane wyżej niedoskonałości skutecznie zamazują obraz i nie pozwalają dostrzec niesamowitej przemiany, jaka nastąpiła w medycynie w ciągu ostatnich 100 lat.
Ida - awatar Ida
oceniła na61 rok temu
Racjonalność: co to jest, dlaczego jej brakuje, dlaczego ma znaczenie Steven Pinker
Racjonalność: co to jest, dlaczego jej brakuje, dlaczego ma znaczenie
Steven Pinker
Steven Pinker, który w swojej twórczości znany jest między innymi z obrony wartości oświeceniowych, które sam definiuje jako postęp, racjonalizm i nauka, podejmuję się w tej książce próby odpowiedzi na pytania zdefiniowane na okładce. Na łamach książki "Racjonalność" definiuje pojęcie racjonalności, tłumaczy dlaczego racjonalności brakuje i dlaczego ma to znaczenie. Dogłębnie, ale jednocześnie dość przystępnie opisuje błędy poznawcze i narzędzia, które mogą nam wspomóc w byciu bardziej racjonalnymi (te narzędzia to między innymi twierdzenie Bayesa, credo Russella, teoria gier i odróżnianie korelacji od przyczynowości). W ostatnim akapicie książki autor pobieżnie nakreśla zadania dla instytucji, oraz obywateli i obywatelek, które mogłyby przyczynić się do wzmocnienia racjonalności. Niewątpliwym plusem niniejszej książki są ilustracje i łamigłówki, które tłumaczą czytelnikowi treści, oraz testują naszą racjonalność. Podsumowując, książka spełnia cele postawione na wstępie i może być istotnym wkładem we wzmocnienie racjonalności jako wartości, która jest dla niektórych osób ważna. Jedynym mankamentem lektury może być jej zawiłość, sam musiałem w niektórych momentach przerywać czytanie i posiłkować się innymi źródłami, co nieco wybijało mnie z czytelniczego rytmu. Warto jednak mieć na uwadze, że pojęcia przytoczone w książce są fachowe. Na koniec dodam jeszcze, że książka oprócz wzmocnienia mojej racjonalności była lekcją intelektualnej pokory, niektóre łamigłówki ciężko mi było rozwiązać, co uświadomiło mnie, do jakich błędów poznawczych jest zdolny mój mózg, ale takie doświadczenie też może być wzmacniające, bo jednym z błędów logicznych, które przytoczył Pinker jest przecenianie swojej racjonalności i jednoczesne aniżanie racjonalności innych osób. Polecam lekturę :)
Jan Stępień - awatar Jan Stępień
Mózg nie służy do myślenia. Siedem i pół wywrotowych lekcji o mózgu Lisa Feldman Barrett
Mózg nie służy do myślenia. Siedem i pół wywrotowych lekcji o mózgu
Lisa Feldman Barrett
🧠🔮 Zanim pomyślisz 🔮🧠 🎭 Gatunek: mini-eseje neuronaukowe (bez zadęcia) + „przewrót w głowie” w krótkich lekcjach
 🌡️ Nastrój: klarownie, szybko, czasem prowokacyjnie („hej, to nie tak jak myślisz”)
 🎧 Tryb czytania: idealne na raty – jedna lekcja = jeden zwrot perspektywy
 ⭐ Ocena: 7/10 — bardzo dobre: przystępne, treściwe, zostawia w głowie praktyczne „przełączniki” 🧠 Sedno 🧠
 Barrett robi prostą, ale mocną podmianę: mózg nie jest po to, żeby „myśleć mądrze”, tylko żeby utrzymać ciało przy życiu. Prowadzi budżet energii, przewiduje potrzeby i steruje działaniem często zanim zdążysz to nazwać „decyzją”. Nagle emocje, myśli i nawyki przestają być „wadą charakteru”, a zaczynają być strategią zarządzania zasobami. 🧩 Co książka porządkuje (w punkt, bez młotka) 🧩
 🔹 Mit „trzech mózgów” (gadzi/limbiczny/racjonalny) idzie do kosza: jest jeden mózg, a nie wewnętrzna wojna działów.
 🔹 Mózg jako sieć, a nie zestaw przełączników: nie „zapala się” i nie „trzyma plików”, tylko składa rzeczy z połączeń i wzorców.
 🔹 Przewidywanie jako tryb domyślny: to, co robisz dziś, staje się jutro „ustawieniem fabrycznym” — i samo pcha cię w znajome tory. 🤝 Najlepsza rzecz – odpowiedzialność bez moralizowania 🤝
 Jest tu bardzo trafna myśl: nasze mózgi współpracują. Regulujemy sobie nawzajem stany: słowem, obecnością, stylem kontaktu, napięciem albo spokojem. To nie brzmi jak coaching, raczej jak chłodne przypomnienie: człowiek nie jest „systemem zamkniętym”. I to daje ciekawy efekt uboczny: odpowiedzialność robi się bardziej praktyczna niż moralna. 🌀 Zgrzyt, który może się pojawić 🌀
 Momentami te „lekcje” są tak krótkie, że aż proszą się o jeszcze jeden akapit dowodu albo przykładów. Bywa, że teza jest świetna, ale chciałoby się chwilę dłużej posiedzieć w mechanizmie. To cena formatu: szybko, przystępnie, czasem skrótowo. 🎯 Clue 🎯
 Po tej książce trudniej powiedzieć: „taki już jestem”. Jeśli mózg głównie przewiduje i uczy się świata, to sporo rzeczy da się przestawić — bez magii, ale konsekwentnie. I jeszcze jedno: nie jesteśmy samotnymi wyspami. Relacje to też biologia.
Endryou Poczopko - awatar Endryou Poczopko
Połącz kropki. Nanoboty medyczne, drony zabójcy, odczytywanie myśli i inne technologie przyszłości Łukasz Lamża
Łukasz Lamża
📦 Zdejmuję z półki (i z siebie kurz) 💡 📡 Połącz i zrozum – czyli futurologia na chłodno, nie na haju 🤖 📘 Łukasz Lamża nie zabiera nas w kosmiczną odyseję z robotem w roli Mesjasza, tylko... zaprasza do warsztatu. Bierze na stół rozkręconą przyszłość, ogląda trybiki, analizuje śrubki i tłumaczy, dlaczego ten android jeszcze nie poda Ci kawy – chociaż bardzo by chciał. 💡 To nie jest książka „wow” z tanim efekciarstwem. To książka „aha” – o świecie, który dzieje się teraz, tylko nie zawsze go dostrzegamy. Lamża z dziennikarską precyzją i pasją naukowca rozbraja wielkie techno-wizje: od robotów humanoidalnych, przez spersonalizowane media, po edycję genomu. I nie przeraża – wręcz przeciwnie, budzi szacunek do detalu. 🔍 Styl? Klarowny, gawędziarski, chwilami zadziorny. Autor wie, kiedy przystanąć przy ciekawostce, kiedy zadać trudne pytanie, a kiedy mrugnąć do czytelnika jak stary znajomy. Forma ramkowa i świetnie wybrane przykłady sprawiają, że można czytać na wyrywki albo od deski do deski – i nigdzie nie boli. 🧠 Czy po lekturze zmieni się Twoje spojrzenie na przyszłość? Może nie całkiem. Ale na pewno przestaniesz ją traktować jak coś z Netfliksa i zaczniesz widzieć jako ciąg logicznych, mozolnych kroków, które właśnie się dzieją – w laboratoriach, klinikach, centrach danych. 📈 Dla mnie: 8/10 - to książka, która nie krzyczy, a robi wrażenie. I choć może nie zostaje na zawsze w głowie, zostawia wewnętrzny nawyk – szukania sensu w detalach zamiast bujania w chmurach. 👁 Kilka spojrzeń w lekturę 👁 🔧 Twój robot – Marzenie o robocie-służącym to pretekst, by pokazać, jak trudne (i fascynujące!) są próby nauczenia maszyn chodzenia, mówienia i rozumienia.
 🎯 Twój świat – Spersonalizowane treści i inteligentne przedmioty tworzą nową rzeczywistość, która bardziej przypomina lustro niż wspólnotę.
 📊 Twoje dane – Gromadzone o nas informacje stają się paliwem dla algorytmów, które wiedzą o nas więcej, niż chcielibyśmy przyznać.
 🧬 Twoje ciało – Od regeneracji tkanek po edycję DNA – przyszłość medycyny to nie tylko leczenie, ale i projektowanie człowieka.
 🧠 Twój umysł – Połączenie mózgu z komputerem to nie sci-fi, tylko pytanie o tożsamość, pamięć i granice „ja”.
Endryou Poczopko - awatar Endryou Poczopko

Cytaty z książki Myśl krytycznie i nie daj sobie wcisnąć kitu

Jevin D. West Myśl krytycznie i nie daj sobie wcisnąć kitu Zobacz więcej

Ciekawostki historyczne