Burza w twojej głowie. Przerwij błędne koło negatywnych myśli

Okładka książki Burza w twojej głowie. Przerwij błędne koło negatywnych myśli autorstwa David A. Clark
David A. Clark Wydawnictwo: Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne (GWP) nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
The Negative Thoughts Workbook. CBT Skills to Overcome the Repetitive Worry, Shame, and Rumination That Drive Anxiety and Depression
2021-10-20
2021-10-20
Anna Sawicka-Chrapkowicz
Życie bywa trudne, a przyszłość – niepewna, przeszłość zaś często okazuje się bolesna.
Niepokoimy się o zdrowie i bezpieczeństwo bliskich nam osób, o pracę, naukę, finanse, relacje z ludźmi. Martwimy się wydarzeniami na świecie, ale także przyziemnymi sprawami, jak przybycie na czas na spotkanie czy codzienne obowiązki. Wciąż zadajemy sobie pytanie „A co, jeśli…?”. Nadmiernie skupiamy się na możliwości pojawienia się w przyszłości jakichś problemów bądź w nieskończoność analizujemy przeszłe, bolesne dla nas wydarzenia – przeżywamy je ponownie w swoim umyśle, zastanawiając się, dlaczego do nich doszło, jaki mają na nas wpływ, czy nasze życie kiedykolwiek będzie jeszcze takie samo. Wpadamy w błędne koło, starając się przestać myśleć o przykrych doświadczeniach, szukając winnych lub obwiniając siebie.

Nawracające negatywne myśli powodują emocjonalny ból i cierpienie. Wywołują tak nieprzyjemne emocje, jak poczucie wstydu, żal, upokorzenie czy uraza, są także przyczyną przewlekłego lęku i depresji. Nie poddają się kontroli, a usilne próby stłumienia ich lub przezwyciężenia okazują się nieskuteczne.

Poradnik zawiera oparte na dowodach naukowych strategie radzenia sobie z dwiema formami negatywnego myślenia – zamartwianiem się i rozpamiętywaniem (ruminowaniem). Zmiana sposobu myślenia przyniesie ci spokój i równowagę, a wówczas lepiej poradzisz sobie z codziennymi trudnościami oraz przyjmiesz bardziej akceptującą postawę wobec tego, czego zmienić się nie da.

Nie musisz podporządkowywać się nawracającym negatywnym myślom. Jeśli szukasz sposobu na burzę szalejącą w twojej głowie, to sięgnij po ten poradnik. Zamieszczone w nim ćwiczenia pomogą ci przerwać błędne koło negatywnego myślenia, aby doświadczyć spokoju i ulgi oraz wieść bardziej produktywne, wypełnione sensem życie.

Nawracające negatywne myśli bywają niepokojące i przeszkadzają nam w życiu codziennym. W tej świetnej, przystępnej książce David A. Clark opisuje konkretne strategie i praktyczne rozwiązania, które pozwalają poradzić sobie z zamartwianiem się, ruminowaniem, rozżaleniem, wstydem, poczuciem upokorzenia i urazą. Ten doskonale napisany i dobrze przemyślany poradnik zmieni twoje życie. Koniecznie go przeczytaj!

dr Stefan G. Hofmann
profesor na Boston University, autor książki Ponad lękiem

David A. Clark skupia się na emocjach takich jak przygnębienie, lęk i żal, a także na zazwyczaj pomijanych emocjach moralnych takich jak wstyd, upokorzenie i uraza. Opisuje mechanizmy podtrzymujące cierpienie emocjonalne, jakimi są ruminowanie i zamartwianie się. Proponuje metody pracy osobistej o udowodnionej skuteczności, w tym poznawczo-behawioralne strategie regulacji emocji. Poradnik wyróżniają odwołania do prac naukowych, co sprawia, że stanowi on również źródło wiedzy oraz inspiracji dla terapeutów.

dr n. hum. Ewa Pragłowska
psycholożka kliniczna, psychoterapeutka i superwizorka psychoterapii
Klinika Terapii Poznawczo-Behawioralnej oraz Szkoła Psychoterapii Uniwersytetu SWPS

Kup Burza w twojej głowie. Przerwij błędne koło negatywnych myśli w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Burza w twojej głowie. Przerwij błędne koło negatywnych myśli

Opinie i dyskusje o książce Burza w twojej głowie. Przerwij błędne koło negatywnych myśli

Na półkach: , , , , , ,

Wybierając następną książkę do odsłuchania w pracy, wybrałem tą (od razu, nie czytając nawet ponownie opisu innych czekających w kolejce ;) ),bo chociaż od dawna nie mam jakichś dramatycznych problemów w tematach psychologicznych, ostatnio mi jednak trochę takich myśli krąży i byłem ciekawy czy coś podpowie. A wcześniej, kiedy pierwszy raz na nią natrafiłem, po prostu zaciekawiło mnie jakie wskazówki będzie miał autor.
Książka jest przystępna ale krótka, choć może to i zaleta - żadnego gawędziarstwa, tylko konkrety. Dużo ćwiczeń, trochę przykładów... Myślę, że jest bardzo przydatna dla ludzi, którzy mają problem z negatywnymi myślami, bo zamiast się skupiać na zgaszeniu ich czy odciągnięciu od nich, prezentuje inne narzędzia, gdyż zmiana myśli na siłę często się nie sprawdza.
Oprócz radzenia sobie z zamartwianiem się tym co może się zdarzyć ale jeszcze się nie zdarzyło, czyli nawykiem zamartwiania się i ruminacji, książka podpowiada też jak uporać się z żalem, wstydem, upokorzeniem i urazą z przeszłości. Żałuję, że nie było jeszcze takiej książki (i/lub ja nie trafiłem) kiedy chodziłem jeszcze do szkoły...
Ebooka zatrzymam, bo warto.

"W życiu rzadko zdarzają się chwile, w których nie podejmujemy jakichś decyzji. Niektóre decyzje są trywialne, na przykład dotyczą tego, czy uciąć sobie krótką drzemkę, co zjeść na obiad albo jaki obejrzeć film. Inne zaś są poważne i mają daleko idące konsekwencje, jak choćby wybór zawodu, partnera czy miejsca zamieszkania albo rozpoczęcie zalecanego leczenia. Wszystkie nasze działania i wybory wiążą się z pewnymi rezultatami. Kiedy rezultat jest pomyślny, cieszymy się, że podjęliśmy dobrą decyzję. Ale gdy nasza decyzja doprowadziła do rezultatu negatywnego, często jej żałujemy. Im ważniejsza była decyzja, tym większy odczuwamy żal."
(pdf.str. 118)
- nie lubię podejmować decyzji i często myślę, że chcę już podjąć decyzje, które mam do podjęcia i mieć "z głowy", "załatwione", "móc odpocząć", tylko że... no właśnie, decyzje podejmuje się ciągle i chyba nigdy nie będzie "z głowy". Rzeczywiście rozsądniejszą strategią jest radzić sobie z podejmowaniem decyzji i umieć je potem zaakceptować, nawet jeśli z perspektywy czasu nie wydają się najlepsze. Ta książka podpowiada też jak to zrobić.

(czytana/słuchana: 16.03.2026)
5/5 [8/10]

Książka została mi polecona przez psychologa w trakcie terapii – i była to bardzo trafna rekomendacja.
„Burza w twojej głowie. Przerwij błędne koło negatywnych myśli” to poradnik, który w prosty, ale nie banalny sposób tłumaczy, jak działają negatywne myśli, dlaczego tak łatwo w nie wpadamy i – co najważniejsze – jak z nich wychodzić.

David A. Clark opiera się na terapii poznawczo-behawioralnej, ale pisze przystępnie, bez naukowego żargonu. Książka zawiera dużo konkretnych ćwiczeń i przykładów, które pomagają zrozumieć własny sposób myślenia i go zmieniać. Jest idealna dla osób zmagających się z lękiem, natrętnymi myślami czy zamartwianiem się.

Ta ksiazka to jedno z tych opracowań psychologicznych, które mogą naprawdę pomóc – pod warunkiem, że czytelnik jest gotów na chwilę szczerości ze sobą i systematyczną pracę nad własnym myśleniem. To poradnik oparty na sprawdzonej terapii poznawczo-behawioralnej (CBT),napisany przystępnym językiem i zorientowany na praktykę, nie teorię.

David A. Clark opiera się na terapii...

„Burza w Twojej głowie. Przerwij błędne koło negatywnych myśli” jest książką, którą moim zdaniem można trochę porównać do zeszytu ćwiczeń. Jeżeli życie utrudnia Ci zamartwianie się, rozpamiętywanie, żal, wstyd, upokorzenie lub uraza, to śmiało sięgaj po ten poradnik. Czasami napotykamy na swej życiowej ścieżce przeciwności, z którymi nie radzimy sobie sami, a innym razem samopomoc jest bardzo wskazana i przede wszystkim możliwa. Dlatego sądzę, że warto szukać pomocy u specjalisty, ale też warto czasami spróbować samemu, jeśli oczywiście mamy na to siłę.

631 użytkowników ma tytuł Burza w twojej głowie. Przerwij błędne koło negatywnych myśli na półkach głównych
80 użytkowników ma tytuł Burza w twojej głowie. Przerwij błędne koło negatywnych myśli na półkach dodatkowych

Okładka książki Zaburzenia lękowe Aaron T. Beck, David A. Clark
Zaburzenia lękowe Aaron T. Beck, David A. Clark
Okładka książki Psychoterapia poznawcza w teorii i praktyce David A. Clark, Mark A Reinecke
Psychoterapia poznawcza w teorii i praktyce David A. Clark, Mark A Reinecke

Czytelnicy Burza w twojej głowie. Przerwij błędne koło negatywnych myśli przeczytali również

Mózg nie służy do myślenia. Siedem i pół wywrotowych lekcji o mózgu Lisa Feldman Barrett
Mózg nie służy do myślenia. Siedem i pół wywrotowych lekcji o mózgu
Lisa Feldman Barrett
🧠🔮 Zanim pomyślisz 🔮🧠 🎭 Gatunek: mini-eseje neuronaukowe (bez zadęcia) + „przewrót w głowie” w krótkich lekcjach
 🌡️ Nastrój: klarownie, szybko, czasem prowokacyjnie („hej, to nie tak jak myślisz”)
 🎧 Tryb czytania: idealne na raty – jedna lekcja = jeden zwrot perspektywy
 ⭐ Ocena: 7/10 — bardzo dobre: przystępne, treściwe, zostawia w głowie praktyczne „przełączniki” 🧠 Sedno 🧠
 Barrett robi prostą, ale mocną podmianę: mózg nie jest po to, żeby „myśleć mądrze”, tylko żeby utrzymać ciało przy życiu. Prowadzi budżet energii, przewiduje potrzeby i steruje działaniem często zanim zdążysz to nazwać „decyzją”. Nagle emocje, myśli i nawyki przestają być „wadą charakteru”, a zaczynają być strategią zarządzania zasobami. 🧩 Co książka porządkuje (w punkt, bez młotka) 🧩
 🔹 Mit „trzech mózgów” (gadzi/limbiczny/racjonalny) idzie do kosza: jest jeden mózg, a nie wewnętrzna wojna działów.
 🔹 Mózg jako sieć, a nie zestaw przełączników: nie „zapala się” i nie „trzyma plików”, tylko składa rzeczy z połączeń i wzorców.
 🔹 Przewidywanie jako tryb domyślny: to, co robisz dziś, staje się jutro „ustawieniem fabrycznym” — i samo pcha cię w znajome tory. 🤝 Najlepsza rzecz – odpowiedzialność bez moralizowania 🤝
 Jest tu bardzo trafna myśl: nasze mózgi współpracują. Regulujemy sobie nawzajem stany: słowem, obecnością, stylem kontaktu, napięciem albo spokojem. To nie brzmi jak coaching, raczej jak chłodne przypomnienie: człowiek nie jest „systemem zamkniętym”. I to daje ciekawy efekt uboczny: odpowiedzialność robi się bardziej praktyczna niż moralna. 🌀 Zgrzyt, który może się pojawić 🌀
 Momentami te „lekcje” są tak krótkie, że aż proszą się o jeszcze jeden akapit dowodu albo przykładów. Bywa, że teza jest świetna, ale chciałoby się chwilę dłużej posiedzieć w mechanizmie. To cena formatu: szybko, przystępnie, czasem skrótowo. 🎯 Clue 🎯
 Po tej książce trudniej powiedzieć: „taki już jestem”. Jeśli mózg głównie przewiduje i uczy się świata, to sporo rzeczy da się przestawić — bez magii, ale konsekwentnie. I jeszcze jedno: nie jesteśmy samotnymi wyspami. Relacje to też biologia.
Endryou Poczopko - awatar Endryou Poczopko
Znajdź spokój wewnętrzny. Pomoc dla DDD i DDA w odzyskaniu emocjonalnej trzeźwości Tian Dayton
Tian Dayton
Bardzo, bardzo dobra pozycja. Mądra i konkretna. Autorka zaprasza nas w podróż ku TRZEŹWOŚCI EMOCJONALNEJ(opartej na umiejętności AUTOREGULACJI). Porusza ona zagadnienie emocji (*i tu ciekawa konstatacja - nawet miłość to uczucie, które służy naszemu byciu "w więzi", "w relacji"czyli uczucie adaptacyjne motywujące do bycia w grupie np. rodzinnej; kolejna (przynajmniej w założeniu) ochrona zaproponowana nam przez nas mózg). Autorka proponuje oddech, chwilę refleksji, o czym "mówią" nasze emocje, zachęca do zrównoważonej odpowiedzi "na bodziec" ;). Wyjaśnia mechanizm uczenia się autoregulacji (przytulenie przez matkę dziecka uczy je, że przykry stan emocjonalny możemy łagodzić, że przez trudną emocję "można przejść"). Zauważa, że to dorośli powinni robić wszystko (oczywiście w mądry sposób),aby przywrócić równowagę świata dziecka),a żadna sytuacja nie musi być traumatyczna, jeśli się nią zaopiekujemy. Autorka wskazuje nałogi jako przykłady chybionej autoregulacji, uczy nas pracować ze zdarzeniami z przeszłości (reinterpretacja),zaznacza pewne ukryte skrypty, omawia nieskuteczne strategie (genialny fragment o dziecku alkoholika, który obiecuje sobie, że nie skrzywdzi alkoholem własnego dziecka i tego nie robi, ale bezwiednie okalecza je nieadekwatnymi szablonami zachowań z dzieciństwa dotyczących radzenia sobie z trudnymi sytuacjami w życiu). Świetnie opisane obszary konfliktu między osobami w relacji i poparte badaniami prognozy, czy związek przetrwa; wskazówki, jak podnosić się po porażce. W książce oczywiście możemy odnaleźć omówioną listę "składowych" postawy trzeźwości emocjonalnej i sposoby wypracowania autoregulacji ... a także o wiele, wiele więcej... Ostatnio bardzo dużo czytam, ale tak dobrej pozycji dawno nie miałam w ręku. Zrobiła na mnie duże wrażenie i znacząco poszerzyła moje horyzonty. Polecam.
Anna_Kowalska - awatar Anna_Kowalska
oceniła na91 rok temu
Partnerstwo bliskości. Jak teoria więzi pomoże ci stworzyć szczęśliwy związek Amir Levine
Partnerstwo bliskości. Jak teoria więzi pomoże ci stworzyć szczęśliwy związek
Amir Levine Rachel Heller
"PARTNERSTWO BLISKOŚCI. JAK TEORIA WIĘZI POMOŻE CI STWORZYĆ SZCZĘŚLIWY ZWIĄZEK" - A.LEVINE, R.HELLER Książka przede wszystkim pozwala zrozumieć style przywiązania. Wyróżniamy 3 - bezpieczny, unikający i lękowy (+mieszany). Rozpoznanie swojego stylu i stylu przywiązania partnera pokazuje nam dlaczego część relacji działa, a inne niekoniecznie. Autorzy krok po kroku charakteryzują style i przedstawiają krótkie kwestionariusze dla czytelnika, aby mógł rozpoznać styl swój i bliskiej osoby. Mimo, że książka opiera się na artykułach, badaniach to nie jest napisana naukowym językiem. Autorzy w przystępny sposób wprowadzają w temat, a jednocześnie na poziomie podstawowym go wyczerpują. Pokazują przykłady z życia różnych osób, dzięki czemu obrazowo łatwiej jest zrozumieć mechanizmy i odnieść je do własnego życia. W książce znajdują się też praktyczne porady i ćwiczenia, co jest świetnym podsumowaniem wiedzy. Dowiedziałam się jakie są tajniki skutecznej komunikacji, jak rozwiązywać konflikty i na jakie sygnały ostrzegawcze zwracać uwagę. Ja już trochę informacji z tej tematyki miałam, ale był to chaos. Dzięki tej pozycji uporządkowałam sobie je w głowie i zrozumiałam, czego chce od relacji. Zdecydowanie warta przeczytania, nie ważne czy jesteś singlem czy w związku. Daj jej szansę i zrozum siebie. Polecam! 9/10⭐
czytnatka - awatar czytnatka
oceniła na91 miesiąc temu

Cytaty z książki Burza w twojej głowie. Przerwij błędne koło negatywnych myśli

Dodaj cytat z książki Burza w twojej głowie. Przerwij błędne koło negatywnych myśli