Handel chłopami w dawnej Rzeczypospolitej

Okładka książki Handel chłopami w dawnej Rzeczypospolitej autora Janusz Deresiewicz,
Okładka książki Handel chłopami w dawnej Rzeczypospolitej
Janusz Deresiewicz Wydawnictwo: Książka i Wiedza Seria: Światowid [Książka i Wiedza] historia
historia

Oceny książki Handel chłopami w dawnej Rzeczypospolitej

OPINIE i DYSKUSJE o książce Handel chłopami w dawnej Rzeczypospolitej

Polecam.

Polecam.

Pewnie mało kto zna tę książkę, nie mówiąc już o możliwości, a raczej niemożliwości jej kupna.
Napisana w 1958 i oczywiście skrzona komunistyczną ideologią, ale mimo wszystko warta, aby się dla niej poświęcić i poszukać jej w antykwariatach.
Dla zachęty dodam tylko, że w XVII w. za chłopa płaciło się 192 zł. polskie, a za kobietę 96 zł. polskich.
Drooogo !!!
W/g internetu 1 zł. pol. to 30 groszy.
Za 1 zł. pol. można było kupić ok. 30 bochenków chleba pszennego, 1/3 beczki soli lub 1/3 ćwierci wołowiny.
Był to kilkudniowy zarobek wykwalifikowanego robotnika.
Za 1 dukata tzw. czerwonego złotego wartego 6 - 7 złotych polskich można było kupić porządnego konia.
POLECAM !!!

Drooogo !!!
W/g internetu 1...

Ta niewielkich rozmiarów książeczka napisana przez autora w latach 50. XX wieku oparta na źródłach przedstawia czytelnikowi rzeczywisty obraz handlu chłopami, jaki miał miejsce w Rzeczypospolitej szlacheckiej XV-XVIII w.

Jak podaje autor prawie 80% ludności Polski feudalnej było bezpośrednio związane z rolnictwem i pracą na ziemi, stąd sytuacja chłopa w czasach poddaństwa była dość specyficzna, o czym już chyba nie trzeba przypominać.

Poddaństwo według autora to " splot zależności chłopów od właścicieli ziemskich" w zakresie praw do ziemi, ograniczenie wolności osobistej i uzależnienie sądowe. "Te trzy podstawowe czynniki poddaństwa chłopa pozwoliły zapanować jednej klasie nad drugą, a następnie to panowanie utrzymać".

Pan Deresiewicz szczegółowo rozpatruje konkretne przypadki transakcji chłopami na podstawie dostępnych źródeł w archiwach polskich, a w tym przypadku są to księgi grodzkie, czyli szlacheckie księgi sądowe dotyczące Wielkopolski. Oparł się na 2700 takich przypadkach. Należy pamiętać, że nie wszystkie transakcje zawierane były na piśmie, a część też pomijano i nie były rejestrowane.

Od kogo jeszcze dowiadujemy się o sprzedaży chłopów, od współczesnych pisarzy; A. Frycz-Modrzewski, Wacław Potocki czy nasz król Stanisław Leszczyński (Głos wolny wolność ubezpieczający).

"Te wszystkie czynności prawne dokonywane na poddanych donacje, sprzedaż, darowizna, zamiana, pożyczka, dzierżawa czy zastaw miały charakter handlowy, wynikały z tego, że chłop nie był wolny osobiście."

Akty transakcji dotyczyły samego chłopa, chłopa z rodziną i całym inwentarzem na wieczystą lub czasową rezygnację.

"Transakcje z wyjątkiem darowizny miały charakter odpłatny. (…) cena poddanego wyrażona była z reguły w pieniądzu.

Handel chłopami nieobcy był też duchowieństwu.
"W transakcjach ludźmi biorą udział całe klasztory."
"Bywało, że dygnitarze kościelni robili sobie nawzajem prezenty z poddanych".

"Zjawisko transakcji występuje powszechnie na wszystkich ziemiach wchodzących w skład ówczesnej Rzeczypospolitej" i wykracza poza jej ziemie (Śląsk, Nowa Marchia, Brandenburgia, Pomorze Zachodnie).

Nie będę się tutaj bardziej rozpisywać, bo zostanie to uznane za spoiler, natomiast chciałabym poruszyć jeszcze dwie kwestie związane z handlem ludźmi.

Pierwsza to sprawa dotycząca tragedii i dramatów, jakie spotykały całe rodziny chłopskie po ich sprzedaży, a mianowicie konieczność przymusowego przesiedlenia, porzucenia swoich najbliższych, rodziców, dzieci, co na pewno miało potężny wymiar nie tylko psychologiczny, o czym warto pamiętać.

A druga sprawa, to, że transakcje odbywały się aż po wiek XVIII czyli Oświecenie, gdzie walka o prawa człowieka, była już silnie rozpowszechniona, ale jak widać niewiele sobie z tego robiono.

"Transakcje chłopami były instytucją prawną, legalną, o ile zachowano w nich pewne wymogi formalne. Występowały na przestrzeni od XV do końca XVIII wieku, a więc przez cały okres istnienia Rzeczypospolitej szlacheckiej. Były owocem panujących stosunków społecznych, zwłaszcza poddaństwa, i to zaostrzonego, w okresie gdy powstał i następnie rozwinął się folwark pańszczyźniany."

"Przywiązanie chłopów do ziemi i pozbawienie ich wszystkich praw znalazło swoje ukoronowanie w traktowaniu ich, jak każdą rzecz przedstawiającą wartość majątkową, a więc i w kupowaniu ich, sprzedawaniu i przeprowadzaniu innych czynności natury gospodarczej.

Nie bezprawie więc, tylko prawo, haniebne prawo."

Warto przeczytać, aby uświadomić sobie szlachetność polskich możnowładców.

13 użytkowników ma tytuł Handel chłopami w dawnej Rzeczypospolitej na półkach głównych

Tagi i tematy do książki Handel chłopami w dawnej Rzeczypospolitej

Cytaty z książki Handel chłopami w dawnej Rzeczypospolitej