Pokonać chorobę

- 2021-08-25
- 2021-08-25
- 9788381950961
- Agnieszka Kalus
Bestseller Los Angeles Times I Publishers Weekly.
Przejmujące wspomnienia młodego lekarza, u którego wykryto rzadką śmiertelną chorobę.
W akcie desperacji sam zajął się badaniami nad skutecznym lekiem. I wygrał.
David Fajgenbaum jest lekarzem. Na studiach odnosił sukcesy sportowe. Przezywano go Bestią ze względu na jego wytrzymałość psychiczną i fizyczną. Pewnego dnia zaczął odczuwać ogromne, niewytłumaczalne zmęczenie.
W ciągu kilku tygodni jego narządy wewnętrzne przestały działać. Nikt nie potrafił postawić diagnozy. David jakimś cudem przeżył, jego choroba jednak nie zniknęła.
W akcie desperacji sam zajął się badaniami nad skutecznym lekiem. I wygrał.
Kup Pokonać chorobę w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Pokonać chorobę
315 użytkowników ma tytuł Pokonać chorobę na półkach głównych- Chcę przeczytać 160
- 2021 12
- 2022 7
- 2024 4
- 2023 4
- Legimi 4
- Medyczne 3

Opinie i dyskusje o książce Pokonać chorobę
Książka o młodym człowieku - przyszłym lekarzu, który traci matkę w wyniku ciężkiej choroby i który nie ma w sobie zgody na niesprawiedliwość świata. Wkrótce niedługo sam zaczyna zmagać się z dziwnymi objawami swojego organizmu. Lekarze wciąż nie mogą znaleźć przyczyny wyniszczającej choroby. Bohater ma jedno wielkie marzenie - znaleźć antidotum na ten stan i odkryć przyczynę, aby pomóc sobie i innym zmagającym się z rzadkimi chorobami. Ogólnie piękna opowieść o życiu, niesłabnącej nadziei, o szczęściu, o wsparciu rodziny i bliskich, o miłości, która przetrzyma wszystkie chwile, nawet te złe. Serdecznie polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobrze spędzony czas. Szukanie panaceum na choroby to nie taki łatwy proces, a świetnie opisuje go ta książka. Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJęzyk dość przystępny choć pojawia się terminologia medyczna zwłaszcza w opisie choroby.
Człowiek nie docenia zdrowia. Natomiast chory lecz z ambicjami jest nie do zatrzymania.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedno jest pewne: lekarz jak i chory jednocześnie podniósł się aż pięć razy gdy owa choroba go dobijała. Spełnił swoje marzenia zawodowe i prywatne. Konsekwencja, upór i niezłomność.
Książka opowiada o młodym lekarzu, któremu w dzieciństwie zmarła mama na nowotwór dlatego postanowił pójść na medycynę, by ratować życie innych ludzi. Jednak już na początku swojej pracy zawodowej sam zachorował na rzadką śmiertelną chorobę. Gdzie musiał poddać się leczeniu biologicznemu, to znaczy lekarstwa, które jeszcze nie zostały dopuszczone do leczenia pacjentów. Są dopiero w fazie badawczej Zobaczył chorobę nie jako lekarz, ale jako pacjent. Było to dla niego ciężkie doświadczenie życiowe, dlatego że zderzył się z cierpieniem. Chciał leczyć ludzi, a stał się jednym z nich. Bardzo często przebywał w szpitalu a rokowania, nie było korzystne. Jednak udało mu się pokonać chorobę. Obecnie pracuje nad lekarstwem, na rzadką chorobę, z którym sam musiał się zmagać. Książka otworzyła mi oczy, że lekarze to też zwykli ludzie, którzy mogę w każdej chwili zachorować. Publikację kieruje dla osób studentów medycyny i osób, które lubią czytać biografie o pokonywaniu barier. Polecam ją każdemu, napisana została prostym językiem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor to niezwykły człowiek, lekarz, który opisuje swoją długoletnią walkę z bardzo rzadką chorobą. Jak wiele zrobił on nie tylko dla siebie, ale dla innych pacjentów - każda osoba, która boryka się z brakiem diagnozy może pomarzyć o osobie, która na własną rękę, mierząc się z ogromnymi trudnościami i jeszcze własnymi niedomaganiami, wyszukałaby dla nich lek i wiele wiele więcej. Bardzo ciekawa pozycja.
Autor to niezwykły człowiek, lekarz, który opisuje swoją długoletnią walkę z bardzo rzadką chorobą. Jak wiele zrobił on nie tylko dla siebie, ale dla innych pacjentów - każda osoba, która boryka się z brakiem diagnozy może pomarzyć o osobie, która na własną rękę, mierząc się z ogromnymi trudnościami i jeszcze własnymi niedomaganiami, wyszukałaby dla nich lek i wiele wiele...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa, wartościowa dobrze się ją czyta Polecam.
Ciekawa, wartościowa dobrze się ją czyta Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDawno się tak mocno nie rozczarowałam żadną książką. Liczyłam na porywającą i przejmująca historię. Dostałam nudny opis, mało przystępnie napisany. Bardziej dla lekarza, laboranta niż zwykłego czytelnika, strasznie dużo medycznych szczegółów bez przystępnego ich podania. A medycznymi tematami się interesuje, kocham seriale, filmy i książki medyczne. Liczyłam na dobrze spędzony czas a tymczasem wymęczyła audiobooka i pewnie jutro zapomnę o czym na był.
Dawno się tak mocno nie rozczarowałam żadną książką. Liczyłam na porywającą i przejmująca historię. Dostałam nudny opis, mało przystępnie napisany. Bardziej dla lekarza, laboranta niż zwykłego czytelnika, strasznie dużo medycznych szczegółów bez przystępnego ich podania. A medycznymi tematami się interesuje, kocham seriale, filmy i książki medyczne. Liczyłam na dobrze...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa. Historia człowieka o wielkiej woli walki, zaangażowaniu, chęci pomocy. Nadzieja, upór oraz wsparcie bliskich mają tu kluczową rolę. Zawarte opisy czasem sprawiały, że myślałam, że książka zacznie robić się nudna, myślałam, że wypadła z ciekawego toru, ale udało się nam na siebie nie pogniewać 😜😜
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tociekawa historia
ciekawa historia
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor książki – lekarz, którego nazywają Bestią ze względu na jego siłę fizyczną i psychiczną, był prawdziwym okazem zdrowia. Pewnego dnia zaczął słabnąć, aż zapadł na ciężką i trudną do zdiagnozowania chorobę, która prawie go zabiła. Przeżył cudem, po czym postanowił stanąć do walki z najgorszym rywalem, jakiego mógł sobie wyobrazić.
⠀
Postawa Davida daje ogromnego życiowego kopa i… nadzieję…
⠀
Nadzieję na to, że koszmar nie musi być końcem i że ZAWSZE warto walczyć.
Książka mimo ciężkiej tematyki jest bardzo przyjemna w czytaniu. W tekście pojawia się nomenkaltura medyczna, co momentami może wymagać użycia google (dla wnikliwych, mówię o tym bo sama lubię drążyć i wnikać). Myślę, że pozycja ta wciągnie nie tylko każdego książkoholika, ale nawet osobę książkoneutralną, lub kto wie – może nawet książkosceptyczną.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to⠀
Postawa Davida daje ogromnego...