Miłość na święta

2021-11-24
2021-11-24
2020-10-06
Aleksandra Dzierżawska

Kup Miłość na święta w ulubionej księgarnii

Wyróżniona opinia i

Miłość na święta

Oceny książki Miłość na święta

OPINIE i DYSKUSJE o książce Miłość na święta

Christina Lauren – „Miłość na święta” to ciepła, lekka powieść z nutą magii, idealna na zimowy czas. Główną bohaterką jest Maelyn – singielka, która od lat skrycie kocha się w swoim przyjacielu. Podczas corocznego rodzinnego wyjazdu świątecznego, pod wpływem alkoholu, popełnia błąd, którego później bardzo żałuje – wdaje się w dwuznaczną sytuację z jego bratem. Jakby tego było mało, dowiaduje się, że chatka, w której od lat cała rodzina spędza święta, ma zostać sprzedana.

Przytłoczona wydarzeniami Mae, wracając do domu, wypowiada życzenie do wszechświata. Chciałaby w końcu zrozumieć, co tak naprawdę mogłoby ją uszczęśliwić. Chwilę później dochodzi do wypadku samochodowego, a ona… budzi się w samolocie lecącym na świąteczny wyjazd. Dostaje szansę, by przeżyć te same święta jeszcze raz i spróbować podjąć inne decyzje. A takich prób będzie miała więcej.

Autorki w bardzo przystępny sposób pokazują, że choć czasem marzymy o cofnięciu czasu i poprawieniu własnych błędów, w prawdziwym życiu nie mamy takiej możliwości. Mae stopniowo odkrywa, że to ona sama musi wziąć odpowiedzialność za swoje decyzje i pokierować swoim losem. To od niej zależy, co się wydarzy i jak będzie wyglądać jej przyszłość.
„Miłość na święta” to książka niezwykle przyjemna w odbiorze – czyta się ją szybko i z dużym zainteresowaniem. Historia wciąga, jest momentami zabawna i pełna ciepła, ale nie popada w przesłodzoną, cukierkową wizję świąt. Klimat Bożego Narodzenia stanowi tu raczej tło dla relacji między bohaterami, które są zdecydowanie najmocniejszym punktem powieści.
Postaci jest sporo, jednak każda z nich jest na tyle charakterystyczna, że bez problemu można się w nich odnaleźć. Tempo narracji jest bardzo dobrze wyważone, a sam pomysł na fabułę – ciekawy i świeży.

To książka o realizowaniu własnych pragnień, o odwadze, by czasem popłynąć pod prąd, oraz o tym, że szczęście często zależy wyłącznie od nas. Idealna lektura na zimowy wieczór – ciepła, lekka i z wyraźnym świątecznym klimatem.

Na początku sporo się śmiałam, później płakałam, by na koniec westchnąć "Jak uroczo".
Jest to niezwykle romantyczna powieść, gdzie seksu jest niedużo, a gdy się pojawia to bez pornograficznych detali, które są obecnie tak powszechne.

Tą z kolei pochłonęła w dwa wieczory i przy okazji zarywając spory kawałek nocy.

Bardzo polecam sięgnąć po ten uroczy romans.

Co do innych książek tych dwóch autorek, to kiedyś, dawno temu, zaczęłam czytać "Podróż nieślubną", przy której gdzieś w połowie utknęłam....

Ta książka to idealny materiał na świąteczny film. Czytając ją w głowie miałam klatki jak z filmu. Szczypta magii jak to bywa w tym świątecznym czasie, dwóch braci, rodzinne święta w małej chatce i ona - dziewczyna, która odbyła podróż w czasie.

Mae od lat podkochiwała się w Andrew. Trzy lata starszy od niej, przystojny, z czarującym uśmiechem. Ale gdy on był już dorosły, ona była nastolatką. Później nigdy nie miała śmiałości, żeby wyznać mu swoje uczucia. Jest też Theo, młodszy brat Andrew, z którym Mae się obściskiwała, a następnego dnia on ją zignorował. To zepsuło jej cały urok tych świąt.

Święta minęły, 26 grudnia Mae wraz z rodziną wyjechała z chatki z poczuciem pustki. Nie jest szczęśliwa z tego, jak układa się jej życie i dostaje szansę od losu by to zmienić. W momencie, gdy w ich auto uderza ciężarówka wioząca choinki, Mae budzi się w samolocie. Jest 20 grudnia, a ona wraz z rodziną jest w drodze na święta w chatce w Utah. Takie rzeczy dzieją się tylko w świątecznych książkach i filmach.

Świąteczny klimat, chata pełna ludzi, rodzinne sprzeczki, sercowe rozterki - tego właśnie oczekuję od świątecznej historii. Bawiłam się na niej świetnie. Śmiałam się w głos. I choć opowieść dążyła do tego, że Mae będzie z Andrew, zachowanie Theo sprawiło, że zaczęłam mieć dylemat czy na pewno kibicuję odpowiedniemu bratu. Był moment, kiedy ta historia stała się bardzo zagmatwana, a ja zaczęłam się gubić jaki mamy dzień. Ale to odzwierciedlało zachowanie głównej bohaterki, która sama była zagubiona i nie wiedziała co robić dalej, gdy wszystko tak bardzo się skomplikowało.

Jeśli chcecie dobrze się bawić i poczuć świąteczny klimat, ale bez przesłodzonego romansu, z rodzinną atmosferą i główną bohaterką poszukującą swojego celu w życiu - “Miłość na święta” sprawdzi się idealnie.

1453 użytkowników ma tytuł Miłość na święta na półkach głównych
308 użytkowników ma tytuł Miłość na święta na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Miłość na święta