Citizens: A Chronicle of the French Revolution

- Citizens: A Chronicle of the French Revolution
- 1990-05-17
- 1990-05-17
- angielski
In this New York Times bestseller, award-winning author Simon Schama presents an ebullient country, vital and inventive, infatuated with novelty and technology--a strikingly fresh view of Louis XVI's France. One of the great landmarks of modern history publishing, Citizens: A Chronicle of the French Revolution is the most authoritative social, cultural, and narrative history of the French Revolution ever produced.
Kup Citizens: A Chronicle of the French Revolution w ulubionej księgarni
Oceny książki Citizens: A Chronicle of the French Revolution
11 użytkowników ma tytuł Citizens: A Chronicle of the French Revolution na półkach głównych- Chcę przeczytać 8

OPINIE i DYSKUSJE o książce Citizens: A Chronicle of the French Revolution
Na książkę naprowadził mnie podcas "The rest is history
"Obywatle" są dostepni w abonamencie storytels (tylko po ang.) To 35h słuchania.
Wbrew tytułowi ta książka to nie tylko kronika, ale też rozległa analiza genezy rewolucji.
Autor niekiedy zatrzymuje się, by w natłoku zdarzeń pogłębić różne zagadnienia: rola teatru w kształtowaniu postaw obywatelskich, czy stosunek kościoła do rewolucji.
pozycja jest długa, ale też bogactwo źródeł jest obezwładniające.
Mnie zaskoczyło, że znamy dokładne ceny bochenka chleba w czerwca lipca 1789 roku i wiemy że historyczne maksimum osiągnęły właśnie... 14 lipca.
Na książkę naprowadził mnie podcas "The rest is history
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"https://open.spotify.com/show/7Cvsbcjhtur7nplC148TWy". Sam blok to prawie 20h nt rewolucji francuskiej i kopalnia bardzo dobrych rekomendacji książkowych.