Strzelin na dawnej pocztówce i fotografii

Okładka książki Strzelin na dawnej pocztówce i fotografii autora Tomasz Duszyński, Monika Łukasik-Duszyńska, 9788395565113
Okładka książki Strzelin na dawnej pocztówce i fotografii
Monika Łukasik-DuszyńskaTomasz Duszyński Wydawnictwo: Paperback historia
historia
2021-05-10
2021-05-10

Kup Strzelin na dawnej pocztówce i fotografii w ulubionej księgarnii

Oceny książki Strzelin na dawnej pocztówce i fotografii

OPINIE i DYSKUSJE o książce Strzelin na dawnej pocztówce i fotografii

Pięknie zaprezentowana i przedstawiona historia Strzelina, udokumentowana kompleksowo, od informacji, legend oraz ciekawostek, przez grafiki, pocztówki, panoramy po zdjęcia i mapy.

Genialna pozycja, pozwala na spacer ulicami dawnego, dziś w większości nieistniejącego miasta. Często pozycje tego typu ograniczają się do pokazania pocztówek czy zdjęć. Tutaj widać ogrom pracy autora - mamy mapę z oznaczonymi istniejącymi i nieistniejącymi budowlami. Mamy opisy do każdej ulic i do wielu budynków. Jest trochę historii, trochę opowiadań. Serdecznie polecam!

Bardzo fajna książka. Znajduje się w niej wiele fotografii nie publikowanych w internecie. Polecam każdemu kto chce dowiedzieć się wielu ciekawostek o mieście Strzelin. Czytałam książkę z zaciekawieniem i zdziwieniem a propos wielu informacji, o których nie wiedziałam.

34 użytkowników ma tytuł Strzelin na dawnej pocztówce i fotografii na półkach głównych

Tagi i tematy do książki Strzelin na dawnej pocztówce i fotografii

Okładka książki Legendy Gromnika i ziemi strzelińskiej Tomasz Duszyński, Monika Łukasik-Duszyńska
Okładka książki Dziedzictwo lokalne Gminy Wiązów Tomasz Duszyński, Monika Łukasik-Duszyńska
Dziedzictwo lokalne Gminy Wiązów Tomasz Duszyński, Monika Łukasik-Duszyńska
Okładka książki Legendy ziemi strzelińskiej Tomasz Duszyński, Monika Łukasik-Duszyńska
Legendy ziemi strzelińskiej Tomasz Duszyński, Monika Łukasik-Duszyńska
Okładka książki Legendy Polskie Tomasz Duszyński, Monika Łukasik-Duszyńska
Legendy Polskie Tomasz Duszyński, Monika Łukasik-Duszyńska
Okładka książki Tuzin zajęcy na 12 miesięcy Tomasz Duszyński, Monika Łukasik-Duszyńska
Tuzin zajęcy na 12 miesięcy Tomasz Duszyński, Monika Łukasik-Duszyńska

Bieszczady. Cierń w wilczej łapie Stanisław Kryciński
Bieszczady. Cierń w wilczej łapie
Stanisław Kryciński
Książka dla miłośników historii regionalnej. Tylko im się spodoba i tylko im polecam. Jest to już czwarta z kolei czytana przeze mnie książka autora poświęcona bieszczadzkim miejscowościom. Znajdziemy tu monografię wielu wsi. Wśród nich są np. Chrewt, Polana, Paniszczów, Sokole, Horodek, Rosolin, Łopienka, Terka, Zawóz, Czarna, Rabe, Bandrów. Wsie te istniały niekiedy od XV wieku. Trudna historia tego regionu (wysiedlenia) doprowadziła do zniknięcia wielu z nich. Stanislaw Kryciński jest wielkim pasjonatem regionu. Od lat podróżuje po bieszczadzkich dolinach i szpera w archiwach. Przyczynił się do ocalenia od zapomnienia wielu cmentarzy i innych miejsc. Książki są efektem jego żmudnej pracy. Ocalają od zapomnienia to, co dawno zapomniane. Najciekawsze fragmenty książki dotyczą cerkwi w Łopience, która opuszczona przez wiele lat, dzięki pracy paru zapaleńców znów próbuje wrócić choć trochę do swej dawnej świetności. Dziś stoi samotna wśród łąk i drzew. Kiedyś była sercem wsi, a na odpust ściągały tu tysiące wiernych. Inne ciekawe fragmenty przybliżają konflikt polsko-ukraiński mieszkańców Terki i Wołkowyi. Autor szczegółowo opisuje, jak doszło do masakry ludności w Terce. Opisuje wysiedlenia, zniszczenie wielu cerkwi. Z żalem mówi, że akcja "Wisła" i wszystko to, co potem nastąpiło zniszczyły tutejszą wielokulturowość. Równie ciekawe są pozostałe książki autora z cyklu Bieszczady (pisałam o nich opinie). Są to: "Tam gdzie diabły, hucuły ukraińce", "Od Komańczy do Wołosatego", "Gdzie dzwonnica głucha otulona w chmury". Polecam wszystkie, ale tylko tym naprawdę zaintetrsowanym. Ja już szykuję się do spotkania z kolejną częścią.
Anna - awatar Anna
oceniła na72 lata temu
Sekrety polskich kolei Roman Czejarek
Sekrety polskich kolei
Roman Czejarek
Uwielbiam podróżować koleją. Ten stukot – napełnia spokojem. A widoki za oknem – relaksuje. Już w 1938 roku Julian Tuwim w wierszu „Lokomotywa” ukazywał nam piękno kolei. Teraz Roman Czejarek prezentuje nam historię polskich kolei, zabierając nas w niezwykłą i sentymentalną podróż. Ta podróż nie wymaga od nas przesiadek. Wystarczy jedynie wygodnie rozsiąść się w fotelu, by móc przeczytać historię ukazującą „Sekrety polskich kolei”. Ta książka jest nie tylko skarbnicą wiedzy. Jest czymś więcej – albumem ilustrującym historią kolei. Zdjęcia, które możemy zobaczyć, pokazują nam piękno pociągów i ich ducha Ducha, który porywa swą magiczną i niemożliwą do opisania mocą. Lecz Romanowi Czejarkowi udało się ją opisać. Zatem jeśli macie pociąg do kolei, to koniecznie sięgnijcie po tę książkę. Podróż rozpoczynamy od poznania historii polskiej Luxtorpedy, która zasłynęła nie tylko z luksusów, ale przede wszystkim z prędkości jaką potrafiła osiągnąć. 100 km/h jak na tamte czasy, było prędkością zawrotną. Roman Czejarek ukazuje nam jakie były początki kolei w Polsce. Możemy dowiedzieć się jakie były „pierwsze pomysły na zbudowanie jednego dużego kolejowego połączenia przez całą Polskę”. Czytając tę książkę możemy poznać również historię „Olgi” i „Helgi” czy też tajemnicę „Pięknej Heleny”. Co ważne Roman Czejarek wkracza również do świata filmu, ilustrując nam historię pociągów, które stały się filmowymi gwiazdami. Znajdziemy się na planie kultowego polskiego serialu „07 zgłoś się”. „Sekrety polskich kolei” są również odpowiedzią na pytanie „czy można aresztować wagon”. Zdarza się aresztować pasażera, ale wagon?! Autor zaprasza nas również do schronu w Stępinie, który liczył 383 metry długości, ponad 14 metrów szerokości i prawie 9 metrów wysokości. Dzięki tej książce możemy dowiedzieć się również, który pociąg miał być symbolem potęgi PRL. Niestety historia polskiej kolei ma również zmarnowane potencjały. Historia dr inż. Ryszarda Suwalskiego autora rewolucyjnego pomysłu na udoskonalenie polskiej kolei jest nie tylko smutna, lecz dla jednych jest historią „o polskim piekle, które potrafi zmarnować nawet najbardziej przełomowy wynalazek”. Warto sięgnąć po „Sekrety polskiej kolei”. Dzięki tej książce nie wsiądziecie do pociągu byle jakiego, lecz odbędziecie podróż, która jest niezwykłą lekcją historii polskiej kolei. Zdecydowanie polecam! Książka ukazała się nakładem Domu Wydawniczego Księży Młyn
CzytNIKTomaszKosik Kosik - awatar CzytNIKTomaszKosik Kosik
Księga gości Hitlera. Dyplomaci w sercu III Rzeszy Jean-Christophe Brisard
Księga gości Hitlera. Dyplomaci w sercu III Rzeszy
Jean-Christophe Brisard
„Popularnonaukowy dokument” „Księga gości Hitlera” to napisany przez dziennikarza popularnonaukowy dokument dotyczący wybranych fragmentów funkcjonowania korpusu dyplomatycznego w Berlinie. Autor podobnie jak Wołoszański stara się by praca była sensacyjna i pełna „nowych” faktów. Po otwarciu sowieckich archiwów wielu jego pokroju zaczęło bawić się w odkrywanie historii. Mamy więc na samym początku akcje, w których owi dyplomaci są aresztowani przez czerwone służby, a potem retrospekcje dlaczego. Pisarz wybiera charakterystyczne postacie i opisuje ich los. Porusza przy tym problemy holokaustu, fascynacji i udzielania wsparcia reżymowi Hitlera, czy rolę propagandy na przykładzie znanego autora. Całość jest dość ciekawa i sprawnie napisana. Jednak należy pamiętać, że nie jest to historia kompletna a jedynie opowieść z jej elementami. Temat dyplomacji przedstawiony w ten sposób jest niestety dość mocno przesunięty do negatywnego bieguna. Korpus dyplomatyczny jawi się nam w czarnych barwach, gotowi poświęcić własnych obywateli dla spokoju Hitlera. Oczywiście problem jest bardziej złożony i taka interpretacja jest szkodliwa dla całości. Mimo wad książka jest warta przeczytania, choćby dla poznania wycinków zachowań poszczególnych przedstawicieli państw. Bardzo ciekawy jest wątek szwajcarski i chiński. Książka jest wydana w twardej oprawie z szytym grzbietem. Tekstowi głównemu towarzyszą zdjęcia stron księgi gości. Dla specjalistów jest ona zbyt powierzchowna, ale dość lekko napisana. Osoby nie siedzące w temacie a chcące poczytać coś ciekawego „ala Sensacje XX wieku” – idealna. Ja się nie nudziłem, aczkolwiek puszczam dalej. Wolę bardziej konkretne opracowania.
Marcin Kowalczyk - awatar Marcin Kowalczyk
Najdalsze Kresy. Ostatnie polskie lata Sławomir Koper
Najdalsze Kresy. Ostatnie polskie lata
Sławomir Koper Tomasz Stańczyk
Poprzednie części napawały radosną dumą, ta jest smutna, poważna, nastrojowa; częściowo, większość przytoczonych spraw jest kresem polskości, walki, obrony skrawka narodowości. To historia o NKWD, bolszewikach i tym, co robili z ludźmi. Jasnym światełkiem jest historia Tamary Łempickiej, ciekawa opowieść o Ninie Andrycz; są dobrym przerywnikiem w opisach o konspiracji, ukrywaniu się, procesach i wyrokach. Słowo kres oznacza koniec, a one bywają przygnębiające, wszyscy wolimy, by trwało, niż się zamykało; ale taka kolej rzeczy. *KRESOWY ZAGOŃCZYK Feliks Jaworski *PRZEWODNIK PO POLSKIEJ ODESSIE Gorąca granica *STRZELANINA W POKOJU HOTELOWYM W KIJOWIE kochanek bogatej ziemianki zabity Kilka tytułów z tej barwnej kroniki lat przeszłych. Książki wydane są w stylu gazetowym, czyta się je właśnie tak, czysto, przejrzyście. Podane wiadomości są drobiazgowe sprawdzane, historie opisywane bez fanfaronady, takimi, jakie były. „Choć ostatnie siedemdziesięciolecie udowadnia, że Polska może istnieć bez Kresów, to jednak polska dusza mocno straciła na tej separacji”. Magia miejsc i legenda Kresów. Mam słabość do tego typu opracowań, wspomnień zamkniętych w słowach dla potomnych. Pamiętanie o tym, kim jesteśmy, dlaczego i jak się toczyła nasza historia jest bardzo ważnym elementem mojego życia. Chcę wiedzieć o przeszłości, o tej chwalebnej i tej złej także.
ja_carpe_diem - awatar ja_carpe_diem

Cytaty z książki Strzelin na dawnej pocztówce i fotografii

Dodaj cytat z książki Strzelin na dawnej pocztówce i fotografii

Ciekawostki historyczne