Blaski i cienie II Rzeczypospolitej. Sensacje, celebryci, skandale

- Wydawnictwo harde
- 2021-03-17
- 2021-03-17
- historia biografie II Rzeczpospolita II RP
Szalone życie celebrytów II RP. Ówczesne smaki i obyczaje kulinarne. Kolonialne ambicje Polski. Romanse w Zakopanem. Czy Dymsza był zdrajcą? Morskie opowieści spod biało-czerwonej bandery. Na czym polega fenomen Mieczysława Fogga? Tajemniczy kasiarz Szpicbródka. Prawda i legenda o Gdyni oraz Wolnym Mieście Gdańsku. Michał Waszyński – światowej sławy polski reżyser. Konszachty polityków z gangsterami. Niepowtarzalny klimat i czar II Rzeczypospolitej w pełnej anegdot oraz ciekawostek opowieści Sławomira Kopra.
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Dodaj cytat z książki Blaski i cienie II Rzeczypospolitej. Sensacje, celebryci, skandale
Dodaj cytat
Szczególnie interesujące były dla mnie historie o Gdyni, Zakopanym, Tacie Tasiemce i Józefie Łokietku - Jude Dan łokieć(ucieszył mnie ich marny koniec) . Z tymi panami zapoznałam się już dzięki wspaniałej książce Twardocha pt. "Król". Zaciekawiła mnie historia o Janie Henryku XVI księciu Pszczyny, jego żonie Daisy i synach (koniecznie muszę obejrzeć film Magnat) i Michale Waszyńskim (Mosze Waksie).
więcej Pokaż mimo toJak zwykle bardzo przyjemnie czytało mi się i tę książkę autorstwa Pana Sławomira. Sporo ciekawostek dotyczących II RP, w tym ukazane losy kilku sławnych postaci tego okresu.
Książka warta uwagi. Polecam !
Pokaż mimo toChoć niektóre poruszane tematy były mi znane, to dowiedziałam się wielu ciekawych rzeczy.
Książka warta uwagi. Polecam !