Gilgamesz ***** Theatrum Anatomicum

Enormi Stationis Wydawnictwo: PRINT-LAND poezja
poezja
2020-11-16
2020-11-16
"Gilgamesz ***** Theatrum Anatomicum" to następny po "Centaurydach" i "Agharcie" projekt poetycki Enormiego Stationisa. Rewokacja Eposu o Gilgameszu przenosi czytelnika do świata starożytnych Sumerów, zaś reinterpretacja wędrówki śladami mitycznego herosa zachęca do refleksji nad sensem i celem ludzkiego życia. Itinerarium zaskakuje, niekiedy stosunkiem jednostki do społeczności i wspólnoty, niekiedy do szczęścia, w końcu jej stosunkiem do kategorii śmierci i cierpienia. Antropologia ludzkiego ciała oraz jej koncepcje wykorzystane w wierszach odsłaniają czytelnikowi nie tylko morfologię i fizjologię człowieka, ale także szerokie, pozasomatyczne spojrzenie na ciało jako podmiot będący częścią kultury i tradycji. Sama rzeczywistość, w której żyjemy, konstruuje fundamentalne pytanie o cywilizację życia albo śmierci.

To odważna, erudycyjna reinterpretacja jednego z najstarszych eposów ludzkości, przeniesiona w przestrzeń współczesnej refleksji nad ciałem, tożsamością i śmiertelnością. Autor sięga po postać Gilgamesza - króla, bohatera, poszukiwacza nieśmiertelności - by uczynić z niej figurę człowieka rozpiętego między pragnieniem przekroczenia granic a nieuchronnością biologii. Tytułowe Theatrum Anatomicum staje się tu metaforą bezlitosnego poznania: rozbierania na części doświadczenia, pamięci, języka i istnienia. Poezja Stationisa operuje na przecięciu mitu, filozofii, antropologii i medycyny, tworząc przestrzeń, w której ciało staje się tekstem, a tekst - ciałem poddanym analizie. To książka gęsta od znaczeń, wymagająca, a jednocześnie sugestywna - prowadząca czytelnika przez intelektualny i egzystencjalny labirynt, gdzie pytanie o nieśmiertelność powraca w nowej, współczesnej formie: jako pytanie o sens, pamięć i granice ludzkiego poznania.

Kup Gilgamesz ***** Theatrum Anatomicum w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Gilgamesz ***** Theatrum Anatomicum

Opinie i dyskusje o książce Gilgamesz ***** Theatrum Anatomicum

Tagi i tematy do książki Gilgamesz ***** Theatrum Anatomicum

Enormi Stationis
Enormi Stationis
Pod przewrotnym pseudonimem Enormi Stationis ukrywa się Bartosz Radomski, urodzony 1 sierpnia 1983 roku w Płocku. Filolog klasyczny i tłumacz z języka rumuńskiego. Absolwent Wydziału Polonistyki Uniwersytetu Warszawskiego. Członek Polskiego Towarzystwa Filologicznego, Stowarzyszenia Autorów Polskich, Płockiego Stowarzyszenia Twórców Kultury i Związku Literatów Polskich. Wielokrotny stypendysta Rumuńskiego Instytutu Kultury w Bukareszcie (ICR) oraz Frankofońskiej Agencji Uniwersyteckiej (AUF) w Rumunii. Swoje wiersze i tłumaczenia publikował na łamach wielu polskich i zagranicznych czasopism oraz na portalach literackich. Uczestnik i współorganizator manifestacji i happeningów poetyckich. W roku 2017 reprezentował Polskę na Międzynarodowym Festiwalu Poezji w Bukareszcie (FIPB) oraz na Den Poezie w czeskiej Pradze, a w roku 2018 na Europejskiej Wiośnie Poetów w Kiszyniowie. W roku 2024 znalazł się w finale Nagrody Europejski Poeta Wolności (EPW) za przekład wybitnej poetki, pisarki i tłumaczki Nory Iugi. W 2025 roku został zaproszony przez Dom Pisarzy Gruzji na warsztaty przekładu poetyckiego w Tbilisi. Mieszka i pracuje w Warszawie.

Cytaty z książki Gilgamesz ***** Theatrum Anatomicum

Dodaj cytat z książki Gilgamesz ***** Theatrum Anatomicum