O włos od piwa

- fantasy, science fiction
- Cykl o Hondelyku i Cadronie (tom 4)
- Bestsellery polskiej fantastyki
- 2006-01-06
- 2006-01-06
Eugeniusz Dębski, mistrz polskiej fantastyki, powraca ze wzbogaconym zbiorem najlepszych opowieści o przygodach dwóch wiernych towarzyszy, Cadrona i Hondelyka.
W każdej historii jako nieodłączny element pojawia się także znany i lubiany złocisty trunek, przy którym przyjaciele rozprawiają o kolejnych niesamowitych wyprawach i który bywa również przyczyną ich problemów. Hondelyk i Cadron jak magnes przyciągają do siebie przygody lub, jak kto woli, to przygody przyciągają ich. Przewrotny los wciąż wysyła ich w kolejne podróże do niezwykłych, nierealnych światów, w których przeciwnikiem może być prymitywny, dziki wojownik, skrzydlaty stwór, a czasem piękna i równie niebezpieczna kobieta. Lecz Cadrona i Hondelyka nie jest łatwo pokonać, bo czyż można pokonać kogoś, kto zmienia skórę jak kameleon, a raczej... Xameleon?
Kup O włos od piwa w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
O włos od piwa
„O włos od piwa” to poprawny, acz ocierający się o przeciętność, zbiór opowiadań o przygodach xameleona Hondelyka i jego przyjaciela Cadrona. Historie te pulsu nie przyspieszają, ale też nie usypiają. Czyta je się z umiarkowaną ciekawością, przy czym nie ma co liczyć na jakąś wartką akcję, a zaskakuje jedynie końcówka, a w zasadzie to, że nic zaskakującego w opowiadaniu człowiek nie uświadczył, a tu już albo wreszcie koniec. Troszkę się wyjaśniło tajemnic z przeszłości bohaterów, ale i niedomówień się namnożyło, przy czym ja osobiście nie drżę z niecierpliwości, by mi pisarz w głowie rozjaśnił. Być może wychylenie przy lekturze paru kufli piwa poszerzyłoby znacznie czytelniczą percepcję i zdolność właściwego odczytywania sygnałów podprogowych, które autor niewątpliwie zawarł w swym utworze (mnie one „umkły”),ale to zalecenie nie zostało nigdzie w książce zamieszczone. No nie jest to najlepsze dzieło pana Dębskiego, choć to jeden z żarliwszych peanów na cześć męskiej przyjaźni i zażyłości jeździec - koń. Z całego zbioru najbardziej podobało mi się opowiadanie „Dziewczyna ze snu”, głównie ze względu na zabawę, jaką pisarz sobie urządził z cytatami z dzieł klasyków. I tak sobie myślę, że biorąc przykład z autora, gdyby ktoś mnie zapytał w trakcie lektury tej księgi „Co czytasz, pani?”, mogłabym ze spokojnym sumieniem odpowiedzieć: „Słowa, słowa, słowa…” Ale wspomnienie o „O jeden włos od piwa” nie opuści mnie szybko, bo zostałam uświadomiona, co to jest betka. Azaliż koło takiej informacji ktokolwiek mógłby przejść obojętnie? ;) Jednak nie polecam tej książki na pierwsze spotkanie z twórczością pana Dębskiego.
Oceny książki O włos od piwa
850 użytkowników ma tytuł O włos od piwa na półkach głównych- Przeczytane 656
- Fantastyka 26
- Fantasy 12
- Eugeniusz Dębski 6
- 2013 5

OPINIE i DYSKUSJE o książce O włos od piwa
Nie zainteresowała mnie.
Nie zainteresowała mnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKupiłam tę pozycję na promocji dla męża i sama ją również przeczytałam. Niestety, jak opis na okładce mnie zachęcił, tak książka odepchnęła. Coś co mogło być fajnym zbiorem opowiadań o przygodach zmiennokształtnego najemnika, stało się naciąganą opoiweścią o... kosmicie? O_o
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSympatyczne "czytadło" z serii o Hondelyku.
Sympatyczne "czytadło" z serii o Hondelyku.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNic specjalnego ale nie mam poczucia zmarnowanego czasu jak po wielu innych książkach :)
Powiedzmy że 6,5 - więc zaokrąglam do 7, bo widzę że trzeba trochę podwyższyć średnią ;) Moim zdaniem całkiem zacny kawałek dobrej fantastyki. Nieźle się bawiłam czytając, albowiem autor pisze ciekawie i ładnie, używając barwnego języka. Opowiadania z sensowną fabułą, nie powiązane ze sobą niczym, oczywiście poza dwójką głównych bohaterów. Najdłuższe z nich nieco mnie zmęczyło, co nie znaczy że nie było dobre. Podobało mi się :)
A czy sięgnę po inne tomy... zobaczymy. Zaczęłam trochę od środka, nie zdając sobie z tego sprawy, bo był to przypadkowy strzał w bibliotece.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCztery opowiadania, w tym dwa publikowane w poprzednich tomach. Czuję się lekko zawiedziony.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAż dziw, ile zapomnianych książek można znaleźć w swojej kolekcji w czasie przedświątecznych porządków. Niektóre odkrycia są miłym wspomnieniem ciekawej przygody, inne rozczarowania. "O włos..." zalicza się do drugiej kategorii. Przyznam od razu, że nie wiem, co mi nie leży w historiach o Xameleonie. Są napisane przynajmniej przeciętnie, może i ciut wyżej, a bohaterowie są całkiem nieźle wykreowani (w większości). Ja jednak przez całą książkę nie dałem się wciągnąć w ich przygody. Może powód leży w złym początku i gdybym zaczynał od pierwszej książki o Hondelyku byłoby inaczej. Może kiedyś to sprawdzę i dam mu drugą szansę. Wątpię jednak, czy coś to zmieni. Nie przemawia do mnie bohater, który potrafi dowolnie zmieniać swe oblicze, dzięki, jeśli dobrze pamiętam, genetycznym manipulacjom pozaziemskiej rasy, a mimo to daje się niemal śmiertelnie zasztyletować byle pijaczynie w oberży. Wiem, wiem, nawet wiedźminowi zdarza się zginąć z ręki kmiota, ale jednak... Dałbym max. 4, ale patrząc na inne opinie podnoszę do 5, zwłaszcza, że j/w sam nie umiem wskazać dokładnie minusów książki. Po prostu mnie nie porwała.
Aż dziw, ile zapomnianych książek można znaleźć w swojej kolekcji w czasie przedświątecznych porządków. Niektóre odkrycia są miłym wspomnieniem ciekawej przygody, inne rozczarowania. "O włos..." zalicza się do drugiej kategorii. Przyznam od razu, że nie wiem, co mi nie leży w historiach o Xameleonie. Są napisane przynajmniej przeciętnie, może i ciut wyżej, a bohaterowie są...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytałam sobie i czytałam i co się rozdział skończył to akcja zaczynała się z zupełnie innego miejsca, a i bohaterowie byli nagle albo ciężko chorzy, albo cudownie ozdrowieni. Ale, o dziwo, wcale mi to nie przeszkadzało. Był już prawie koniec książki, zanim się zorientowałam, że czytam opowiadania, a nie jedną historię.
Skąd to złudzenie?
Wszystkiemu winien Hondelyk i jego przyjaciel Cadron, wspólnie prowokujący liczne przygody, które niekoniecznie musiały tworzyć spójną opowieść, abym dobrze bawiła się razem z nimi. Zabijała smoki, przeżywała bliskie spotkania trzeciego stopnia z UFO, broniła oblężonego grodu, odbywała wędrówki w głąb podświadomości bohatera, uwalniała piękną dziewczynę z zamkowego więzienia czy zdobywała serce kobiety podstępem (heh, w krainie słowa wszystko jest możliwe). Autor tak sprytnie połączył te wszystkie, luźne opowiadania zazębiającymi się elementami wspólnymi, że nawet ktoś taki jak ja, nie lubiący krótkich form literackich, z przyjemnością zanurzył się w ten świat fantazji. Świat, w którym dobro zwycięża przy pomocy nie tylko odwagi, ale i brawury, tupetu, blefu i odrobiny bezczelności. Również dzięki niezwykłej zdolności przemiany ciała Hondelyka z tegoż powodu określanego Xameleonem, a także, a może przede wszystkim, dzięki tej legendarnej przyjaźni na śmierć i życie, która może łączyć tylko dwóch druhów „w ogniu walki”, a wszystko po to, by dojść do jednego wniosku podsumowującego ich życie: "drobne sprawy, żadnej sławy i omal nie zginąłem", a o pukiel włosów nie byłoby nawet piwa, tej ostatniej przyjemności prawdziwego mężczyzny.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSkąd to złudzenie?
Wszystkiemu winien Hondelyk i...
Może i przeciętny zbiór opowiadań, ale sprawnie napisany i przyjemnie się czyta. Mnie nie rozczarował, polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to2 część cyklu trzyma poziom, czyli wg mnie ani specjalnie wybitnie, ani szczególnie źle, po prostu lekka,fajna lektura-do tego kontynuacja. To dwoje całkiem sympatycznych bohaterów, dlatego być może ich polubiłem i dlatego całkiem przyjemna,kolejna książka o Xameleonie za mną. Lubię pisanie Dębskiego, bo nie jest specjalnie wydumane,skomplikowane i upiększone ponad miarę. Dlatego wracam do jego książek z przyjemnością i sprecyzowanym celem:relaks.
2 część cyklu trzyma poziom, czyli wg mnie ani specjalnie wybitnie, ani szczególnie źle, po prostu lekka,fajna lektura-do tego kontynuacja. To dwoje całkiem sympatycznych bohaterów, dlatego być może ich polubiłem i dlatego całkiem przyjemna,kolejna książka o Xameleonie za mną. Lubię pisanie Dębskiego, bo nie jest specjalnie wydumane,skomplikowane i upiększone ponad miarę....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to94/2016 (A)
94/2016 (A)