Słynne zbrodnie w ZSRR. 10 najgłośniejszych przestępstw w Związku Radzieckim

Okładka książki Słynne zbrodnie w ZSRR. 10 najgłośniejszych przestępstw w Związku Radzieckim autorstwa Talgat Jaissanbayev
Talgat Jaissanbayev Wydawnictwo: Novae Res reportaż
reportaż
2020-12-11
2020-12-11
9788382190809
Koszmarne zbrodnie z sierpem i młotem w tle.

Związek Radziecki miał być rajem na ziemi –
równość, dobrobyt i bezpieczeństwo dla każdego obywatela. Jednak próby całkowitego wyeliminowania przestępczości szybko okazały się mrzonką. W ZSRR zdarzały się historie przestępstw tak wielkie lub tak nietypowe, że zapisały się one w annałach tego państwa.
Uprowadzenie samolotu przez 11-osobową rodzinę muzyków, zbrodniarka wojenna ukrywająca się przez 35 lat, działający przez wiele lat seryjni mordercy, złodzieje obrazów oraz sprawcy zadziwiającego napadu na bank...
Autor książki opisuje w esejach dziesięć frapujących historii, od których trudno się oderwać. Barwne losy ludzi, napięcie niczym w bestsellerowym kryminale, przekonująco ukazane motywy zbrodni i profile
psychologiczne zabójców, a także szczegółowo zarysowane tło historyczne. To opowieści fascynujące i wstrząsające, które pozwalają wejść w skórę zarówno ofiar, jak i ich katów.

Kup Słynne zbrodnie w ZSRR. 10 najgłośniejszych przestępstw w Związku Radzieckim w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Słynne zbrodnie w ZSRR. 10 najgłośniejszych przestępstw w Związku Radzieckim

Oceny książki Słynne zbrodnie w ZSRR. 10 najgłośniejszych przestępstw w Związku Radzieckim

OPINIE i DYSKUSJE o książce Słynne zbrodnie w ZSRR. 10 najgłośniejszych przestępstw w Związku Radzieckim

7/10

7/10

O tej książce można napisać wiele złego, więc postaram się streszczać. Polszczyzna tego tekstu jest po prostu fatalna. Rozumiem, że autor może mieć kłopoty z językiem polskiem, ale przecież w (dobrym) wydawnictwie jest zawsze (dobry) redaktor, który czuwa nad swawolami autora i koryguje jego uchybienia. Tutaj najwyraźniej nikogo takiego nie było, bo w tekście pojawiają się takie dziwolągi, jak "elektryczna brzytwa" (bezrefleksyjna kalka z rosyjskiego, w polskim mamy "elektryczną maszynkę do golenia") czy wetknięty za pas "chłyst" (konia z rzędem temu kto wie co to jest).
Pewnie zabrzmi to dziwnie, ale sama tematyka jest sumie dośc banalna - epatowanie zbrodniami (zwłaszcza seryjnymi) jest zawsze skutecznie i przyciąga czytelników (zwłaszcza pod tak clickbaitowym tytułem),ale w tym przypadku - niestety - całość sprawia wrażenie zręcznej kompilacji, a nie twórczości własnej (prove me I'm wrong). Razi niestosowne i wielokrotne puszczanie oka do czytelnika towarzyszące absolutnie niestosownym uwagom o poczynaniach zabójców (vide rozważania o przydatności wazeliny).
Niezaprzeczalną zaletą książki jedna są liczne sowieckie ciekawostki polityczno-społeczne i dla nich faktycznie warto tę książkę przeczytać.
Na koniec zabrakło mi jednego prostego stwierdzenia - że w Związku Radzieckim najaktywniejszym seryjnym zabójcą był sam Związek Radziecki, a opisani w tekście "maniacy" (jakoś mi to słowo nie pasuje w polskich kontekstach) to zaledwie chałupnicy.

Spodziewałam się głównie historii seryjnych morderców działających na terenie ZSRR, ale miło zaskoczyłam się rozdziałami bez ofiar śmiertelnych wśród cywili. Niektórzy skazani wręcz wzbudzali współczucie - dokonali co prawda działań niezgodnych z prawem, jednak warto pamiętać, że w ZSRR wiele czynności obecnie uznawanych za normalne zachowanie było zakazanych. Oprócz głównych historii w książce znalazło się wiele zarysów historycznych i kulturowych, co znacznie ułatwiało lekturę.

476 użytkowników ma tytuł Słynne zbrodnie w ZSRR. 10 najgłośniejszych przestępstw w Związku Radzieckim na półkach głównych
89 użytkowników ma tytuł Słynne zbrodnie w ZSRR. 10 najgłośniejszych przestępstw w Związku Radzieckim na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Słynne zbrodnie w ZSRR. 10 najgłośniejszych przestępstw w Związku Radzieckim

Pielęgniarka. Historia zbrodni które wstrząsnęły Skandynawią Kristian Corfixen
Pielęgniarka. Historia zbrodni które wstrząsnęły Skandynawią
Kristian Corfixen
"Pielęgniarka. Historia zbrodni, które wstrząsnęły Skandynawią" autorstwa Kristiana Corfixena opowiada o autentycznych wydarzeniach, które miały miejsce w duńskim szpitalu. Jedna z pielęgniarek, Christine, została podejrzana o celowe podawanie pacjentom substancji zagrażających życiu. Koleżanka z pracy, Pernille Kurzman, dostrzegając dziwne zbiegi okoliczności, zdecydowała się zgłosić sprawę policji, podejrzewając, że Christine może być odpowiedzialna za śmierć wielu pacjentów. Po zgłoszeniu inni pracownicy także zaczęli potwierdzać, że na zmianach, w których uczestniczyła Christine, również dochodziło do niewyjaśnionych zgonów. Mimo że kobieta nigdy nie przyznała się do winy, sąd skazał ją początkowo na dożywocie. Wyrok został jednak złagodzony do 12 lat więzienia, które Christine opuści w 2028 roku. W pracy była postrzegana jako wzorowa pielęgniarka – kompetentna, opanowana i niezastąpiona w trudnych sytuacjach. Zawsze pojawiała się tam, gdzie coś zaczynało dziać się z pacjentem, nawet jeśli nie była za niego odpowiedzialna. To jej nadzwyczajna obecność na miejscu wielu tragicznych zdarzeń wzbudziła podejrzenia koleżanek. Historia przedstawiona przez Kristiana Corfixena jest wstrząsająca nie tylko ze względu na zbrodnie, jakie miały miejsce, ale także przez sposób, w jaki system zdrowotny i współpracownicy długo nie dostrzegali niepokojących sygnałów. Autor z dużą precyzją ukazuje, jak stopniowo narastały podejrzenia wobec Christine, a jej profesjonalizm, który początkowo budził podziw, zaczął być postrzegany w zupełnie innym świetle. Książka wciągnęła mnie od pierwszych stron, ponieważ opowiada o czymś, co wydarzyło się naprawdę. To opowieść o zaufaniu, które zostało nadużyte, o cienkiej granicy między troską o życie pacjenta a manipulacją, która prowadziła do tragedii. Po lekturze zadałam sobie pytania o odpowiedzialność, zaufanie i etykę zawodową grupy odpowiadającej za nasze zdrowie i życie. Zauważyłam, że łatwo można przeoczyć symptomy zła, gdy są one ukryte za fasadą profesjonalizmu. "Pielęgniarka" to nie tylko trzymająca w napięciu historia kryminalna, ale również przestroga przed tym, jak system może zawodzić, kiedy brakuje czujności i odwagi do podjęcia działania.
Malwi - awatar Malwi
Bielmo. Co wiedział Jan Paweł II Marcin Gutowski
Bielmo. Co wiedział Jan Paweł II
Marcin Gutowski
Przytoczę kilka cytatów z książki, a resztę niech każdy dopowie sobie sam. Karol W.: "Wykorzystywanie nieletnich jest poważnym przejawem kryzysu, który dotyka nie tylko Kościół, lecz także całe społeczeństwo. Jest to głęboko zakorzeniony kryzys moralności seksualnej, a nawet relacji międzyludzkich, a jego pierwszymi ofiarami są rodziny i nieletni." Ofiara księdza-pedofila: "Kompletnie nie byłem w stanie zrozumieć, o czym on mówi. Można było wysnuć z tego wniosek, że to, co wydarzyło się w moim małym, liczącym kilkadziesiąt tysięcy mieszkańców miasteczku w Massachusetts, to, że ksiądz zmuszał mnie do oralnego seksu, było efektem tego, co wtedy puszczano w telewizji?" Ofiara księdza-pedofila McCarricka o spotkaniu z Karolem W.: "Powiedziałem mu wtedy, że Theodore McCarrick wykorzystuje mnie od czasu, gdy byłem dzieckiem. Wtedy zmarszczył brwi i spojrzał na mnie w taki sposób, że byłem pewien, że mnie usłyszał. Ale nie wiem, czy mi współczuł. Miałem nadzieję, że mnie wysłucha i będzie mi współczuł. A on tylko położył dłonie na mojej głowie, wymamrotał coś i dał mi pudełko z krzyżykiem i listem do ojca – opowiada z trudem." O zbrodniarzu seksualnym Degollado: "Choć znane już były wszystkie zarzuty i trwało dochodzenie, Jan Paweł II wypowiedział się przy okazji obchodów sześćdziesięciolecia kapłaństwa Marciala Maciela Degollado w 2004 roku. (...) Podczas uroczystości Jan Paweł II skierował oficjalne podziękowania "za dar takiego kapłana, którego życie jest naznaczone misjonarską i duchową płodnością", posyłając ojcu Macielowi specjalne błogosławieństwo. Słowa papieża, odczytane przez kardynała Sandriego, słyszały też ofiary Degollado, które Jan Paweł II zdawał się ignorować." O austriackim księdzu-pedofilu Groërze: "Kiedy w 1998 roku do Austrii wybiera się z pielgrzymką Jan Paweł II, sprawa Groëra znów nabiera rozgłosu. Gdy papież odwiedza Sankt Pölten, gdzie gorąco wita go biskup Kurt Krenn, głośny obrońca Groëra, część niezadowolonych wiernych wychodzi na ulice z transparentami. Jeden z duchownych skomentował tę wizytę: "Papież odwiedza dom, który płonie, ale zamiast mówić o ogniu, mówi o ślicznych kwiatkach przed domem".
Darosław - awatar Darosław
ocenił na81 miesiąc temu
Gierek i jego czerwony dwór. Partia, rodzina, towarzysze Iwona Kienzler
Gierek i jego czerwony dwór. Partia, rodzina, towarzysze
Iwona Kienzler
Czas na Edwarda Gierka! 112 rocznica urodzin I 24 rocznica śmierci Edwarda Gierka, 6 stycznia 1913 roku urodzony w Sosnowcu, zmarl 29 lipca 2001 roku w szpitalu w Cieszynie, w wieku 87 lat. Pogrzeb Edwarda Gierka odbył się w symbolicznym miejscu. Sosnowiec - Zagórze, to miejsce urodzenia byłego I sekretarza KC PZPR, ale także symbolem jego czasów. Historia jest sprawiedliwa, ocenia ludzi nie według deklaracji i obietnic, ale według tego, co zrobili. Blisko 10 tysięcy ludzi pożegnało wczoraj na cmentarzu w Sosnowcu Zagórzu byłego I sekretarza KC PZPR Edwarda Gierka. ,Mój ojciec jest moralnym zwycięzcą" - powiedział w ostatnim słowie Adam Gierek, syn zmarłego sekretarza. ,Żegnaj, towarzyszu sekretarzu" - wtórował mu Wiesław Kiczan. Świeckie uroczystości pogrzebowe, oprócz tysięcy mieszkańców Zagłębia Dąbrowskiego zgromadziły notabli władzy - byłej, obecnej i przyszłej 3 sierpnia 2001 roku. Ekipa Edwarda Gierka i Piotra Jaroszewicza, nauczona przykładem poprzedników, postanowiła pogodzić szybki wzrost gospodarczy ze wzrostem stopy życiowej.  Rozwój przemysłowy apogeum przeżywał w XIX wieku i neoindustrializm największy w historii PRL Sztandarową inwestycją dekady Gierka była budowa Huty Katowice w Dąbrowie Górniczej. Rozpoczęto tworzenie dwóch nowych zagłębi – koło Bełchatowa (węgiel brunatny i energetyka) i Lublina (węgiel kamienny). Inwestowano również w modernizację hut w Ostrowcu Świętokrzyskim i Zawierciu oraz w Zagłębiu Miedziowym. Przemysł chemiczny rozbudoeany w Płocku, Puławach, Toruniu i Włocławku. Na Wybrzeżu Gdańskim wybudowano Gdańskie Zakłady Rafineryjne i Port Północny. Polski robotnik i polityk od 1946 roku członek kolegium PPR i PZPR, w okresie 1970-1980 I sekretarz KCPZPR. Polityk, który miał sen o nowoczesnej technologicznie i otwartej na świat Polsce , wizjoner , geniusz i szaleniec? Złożoność postaci i wielowymiarowość górnika-męża stanu, człowieka-komunisty, oratora i światowca w szponach socrealizmu i małości współtowarzyszy, aparat represji. Dekada Gierka lat 70. przyniosła budowę największej liczby mieszkań w Polsce. W latach 1971–1980 zbudowano 2,6 miliona nowych mieszkań, co dało miejsce do zamieszkania 10 mln osób. Rekordowym rokiem był 1978, kiedy oddano do użytku 284 tysiące lokali. Okres oczekiwania na własne 'M" zmniejszało się z 6 do 4 lat Rozmach i spektakularność w budownictwie z czasem odkrywały poważne braki..Problemem był niski poziom montażu. Płyty mogły być uszkodzone, co powodowało występowanie szczelin w elewacji. Budynki były słabiej chronione przed wpływem atmosferycznym (w zimie brak ogrzewania). Ekipy remontowe, które od razu po wybudowaniu budynków uzupełniały różne braki i fuszerki. Typizacja budownictwa z ujednoliceniem wyposażeń mieszkań. Brak odpowiedniej infrastruktury i komunikacji do nowo wybudowanych osiedli. Szybki wzrost gospodarczy rezonował ze wzrostem stopy życiowej.  Polityk, które w młodości pracował w kopalni we Francji i Belgii. Znał biegle francuski i komunikatywnie flamandzki, niezła prezencja, światopogląd, to otwarło Gierkowi dzwi na Zachód i możliwość uruchomienia kredytów. Uruchomienie środków, które płynęły do PRL-u technologicznie kraj z niebytu wyciągnęły, obywatele otrzymują paszporty, drzwi do innego świata. Dobrobyt na kredyt nie mógł trwać wiecznie. Dodatkowo w 1975 r. doszło do załamania równowagi na rynku artykułów żywnościowych. Konieczność jego zrównoważenia wymusiła na rządzie unikaną do tej pory podwyżkę cen. Rok 1970, 1971, 1976 r. robotnicze protesty sprawiły jednak, że podwyżki podnoszono, potem odwoływano. Władze, nie mogąc już dłużej ukrywać fatalnego stanu polskiej gospodarki, proklamowały „manewr gospodarczy” – czyli zwiększenie produkcji na potrzeby rynku, wzrost budownictwa mieszkaniowego. Propaganda pozostały praktycznie na papierze. Gospodarka znajdowała się już na równi pochyłej prowadzącej do krachu. Tragiczna zima 1978/1979 nazwana zimą stulecia., odbiła brakami energii gwałtownie spadła produkcja wielu zakładów. Rok 1979 był pierwszym rokiem w historii PRL, kiedy produkt narodowy był niższy od tego z roku poprzedniego. Załamanie gospodarki najbardziej uderzyło w zwykłego obywatele stojący w tasiemcowych kolejkach przed sklepami, które stały symbolem socrealizmu (popyt, podaż). Mimo biedy i pustych sklepów w Polsce Ludowej ludzie radzili sobie dobrym jedzeniem . Bogactwo smaków i tradycji w śledziku, kaszance, garmażerce czy wędliny robione ze zdobytych mięs lądowały na stołach. Z dziada pradziada zamiłowanie do alkoholi, kieliszeczek z domową wódeczką, naleweczką która nalewana była z kryształowych karafek. Wspomnienia negatywnie otulają opary dymu nikotynowego i nadużywający alkoholu wszechobecnego w przestrzeni społecznej.. Iwona Kienzler przybliża w chronologicznie losy Edwarda Gierka i jego rodziny: Stanisławy Gierek, synów Adama i Jerzego, synowej Ariadny Gierek-Łapińskiej oraz najbliższych współpracowników, m. in: Macieja Szczepańskiego, Piotra Jaroszewicza, Jerzego Ziętka.
Edyta Zawiła - awatar Edyta Zawiła
oceniła na61 rok temu

Cytaty z książki Słynne zbrodnie w ZSRR. 10 najgłośniejszych przestępstw w Związku Radzieckim

A co, mnie też rodzice bili i patrzcie, wyrosłem na normalnego faceta. Bez pasa nie da się wychować bachorów - motto wychowawcze ojca Siergieja "Fiszera" Gołowkina, wielokrotnego pedofila i seryjnego mordercy dzieci.

Rozwiń
Talgat Jaissanbayev Słynne zbrodnie w ZSRR. 10 najgłośniejszych przestępstw w Związku Radzieckim Zobacz więcej

rozdział 3 kulturalna kradzież
- W ZSRR, w odróżnieniu od Zachodu, muzeów się nie okrada.
Minister Kultury ZSRR Jekaterina Furcewa.

rozdział 3 kulturalna kradzież
- W ZSRR, w odróżnieniu od Zachodu, muzeów się nie okrada.
Minister Kultury ZSRR Je...

rozdział 7 Kazachski kanibal
Jak zatem w tym błogim czasie socjalistycznej nirwany jeden homo sovieticus mógłby zjeść innego?.

rozdział 7 Kazachski kanibal