Zacznij myśleć jak mnich

- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- Think like a monk
- 2020-10-28
- 2020-10-28
- 2020-01-01
Jay Shetty, vlogger, mówca motywacyjny, prowadzący bijący rekordy popularności On Purpose, a także były mnich dzieli się ponadczasową mądrością, której nauczył się jako mnich. Poznaj praktyczne kroki, które możesz podjąć każdego dnia, aby prowadzić spokojniejsze, pełniejsze życie.
Kup Zacznij myśleć jak mnich w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Zacznij myśleć jak mnich
Nie jestem zwolennikiem poradników i sięgam po nie rzadko, ale czasami jednak coś wpada w moje ręce. Zaintrygował mnie tytuł i zdecydowałem, że zaryzykuję lekturę książki, co okazało się być dla mnie niezwykłym przeżyciem. Dlaczego? Po pierwsze niestety nigdy nie słyszałem o tym człowieku, będącym byłym mnichem, co bardzo mu pomaga przekazać mądrości życiowe. Czytając książkę łapałem się na tym, że przecież ja to wszystko wiem,a le czy oby na pewno? Mieć świadomość, a wprowadzić w życie zmian to dwie różne sprawy. Autor przemyca mądrości, kieruje się duchowością w którą głęboko wierzy, co daje się odczuć w czasie lektury. Warto dać szansę tej książce, będącej bez wątpienia czymś niezwyczajnym. Oczywiście nie można przyjmować wszystkiego jako pewnik, ale warto zapoznać się z treścią, chociażby ze względu na przesłanie.Serdecznie polecam.
Oceny książki Zacznij myśleć jak mnich
2173 użytkowników ma tytuł Zacznij myśleć jak mnich na półkach głównych- Chcę przeczytać 1 263
- 2021 36
- Psychologia 13
- Rozwój osobisty 12
- 2022 10

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zacznij myśleć jak mnich
Dobrze napisana książka. Można w niej odnaleźć uniwersalne prawdy ale też porady co do życia. Kwestia wiary, odnalezienia siebie, odnalezienie spokoju w życiu. Przyjemnie się czytało
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSuper książka! Po kilkudziesięciu stronach zostawiłem tę książkę w pociągu. Nie dlatego, że coś się na niej skupić nie umiałem. Coś mi w niej nie siedziało, potem jakieś rozkojarzenie i została w przedziale. Jednak była wypożyczona z biblioteki, więc byłem znoszony ją odkupić, co też zrobiłem. Dziś idąc tokiem myślenia tej książki, jestem wdzięczny za to, że ją pierwotnie zgubiłem. Dzięki temu z większym zapałem ją przeczytałem i odznaczam jako jedna z tych, do których z braku czasu nie wrócę, a chciałbym po nią sięgać z dwa razy w roku.
Super książka! Po kilkudziesięciu stronach zostawiłem tę książkę w pociągu. Nie dlatego, że coś się na niej skupić nie umiałem. Coś mi w niej nie siedziało, potem jakieś rozkojarzenie i została w przedziale. Jednak była wypożyczona z biblioteki, więc byłem znoszony ją odkupić, co też zrobiłem. Dziś idąc tokiem myślenia tej książki, jestem wdzięczny za to, że ją pierwotnie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW gruncie rzeczy nic odkrywczego. Dużą część z tego przekazu znam z chrześcijaństwa i to jest mi zdecydowanie bliższe.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka napisana dość łatwym językiem. Tłumaczy w sumie podstawy mindsetu mnicha, co jest dobre dla osób, które chcą zacząć swoją przygodę z buddyzmem, czy w ogóle duchowością. Można niewątpliwie powiedzieć, że te nauki są uniwersalne.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZacznij myśleć jak mnich to książka, do której chętnie będę wracać. Daję 9/10 za prostotę przekazu, mądrość opartą na doświadczeniu i spokój, jaki niesie ta lektura. Inspiruje do zatrzymania się i głębszego spojrzenia na siebie oraz świat.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to🔎 "Świat nam nie sprzyja ani nie jest przeciwko nam. To my kreujemy własną rzeczywistość". 🔍
Brzmi skomplikowanie i górnolotnie? Tylko tak się wydaje!
Przeczytaj, jeśli:
📍 Czujesz się przytłoczony codziennością i pragniesz odnaleźć równowagę emocjonalną oraz uwolnić się od zbędnego stresu.
📍 Chcesz lepiej zrozumieć siebie, swoje emocje oraz reakcje.
📍 Chcesz uzdrowić relacje z innymi.
📍 Szukasz inspiracji do zmiany swojego podejścia do życia czy pracy.
📍 Interesują Cię techniki medytacji i mindfulness, ale nie wiesz, jak zacząć.
📍 Masz ochotę na rozwój osobisty, ale szukasz narzędzi, które są proste i do wdrożenia od zaraz.
📍 Chcesz dowiedzieć się, jak zastosować mądrość mnichów we współczesnym świecie.
Jay Shetty napisał książkę, która inspiruje do podjęcia wyzwania, by żyć pełniej 🤞 Opiera ją na swoim 3-letnim pobycie w aśramie oraz doświadczeniu, jako mówca motywacyjny.
Autor pisze w przystępny i lekki sposób przytaczając badania naukowe, historie z życia i cytaty z innych książek. Nie wywiera presji ani nie przytłacza coachingowym tonem – jego wskazówki są praktyczne i (w większości) łatwe do wdrożenia w codziennym życiu 💚
Warto przeczytać, ponieważ "nieustannie poszukujemy szczęścia, które wydaje nam się nieuchwytne, bo nie wiemy, że nosimy je w sobie" 🍀
A "każdy z nas może stać się mnichem, kształtując swój światopogląd w taki sposób, aby osiągnąć określony stan umysłu".
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Zacznij myśleć jak mnich", czyli jak drobne rzeczy - takie jak uważność, wdzięczność, pokora i służba - mogą naprawdę zmienić Twoje życie 🧘
Brzmi skomplikowanie i górnolotnie? Tylko tak się wydaje!
Przeczytaj, jeśli:
📍 Czujesz się przytłoczony codziennością i pragniesz...
Przyjemna pozycja. Dużo ciekawych cytatów i inspirujących anegdot z życia mnicha. Warto wbijać sobie do głowy tego typu pozycje.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSięgając po tę książkę, spodziewałem się poznaniu perspektywy byłego hinduskiego mnicha. W kilku rozdziałach przybliża nam terminy związane z duchowością Indii, ale o wiele częściej karmi nas spostrzeżeniami z życia w zakonie, typu: uwaga tego starego mnicha pokazała mi, że powinienem mniej plotkować i nie skupiać się na innych. Rozwojowe rady od Shettiego można z łatwością znaleźć w innych książkach (np. o nawykach, szukaniu celu w życiu itp.). Znajdziemy tutaj kilka cennych rad czy powoływania się na badania naukowe, które sobie odnotujemy, ale za mało dla mnie tego na ponad 400 stron. Wydaje mi się, że jest to bardziej raka sofistyka, niż pozycja rozwojowa.
Sięgając po tę książkę, spodziewałem się poznaniu perspektywy byłego hinduskiego mnicha. W kilku rozdziałach przybliża nam terminy związane z duchowością Indii, ale o wiele częściej karmi nas spostrzeżeniami z życia w zakonie, typu: uwaga tego starego mnicha pokazała mi, że powinienem mniej plotkować i nie skupiać się na innych. Rozwojowe rady od Shettiego można z łatwością...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor przybliża świat mnichów, tego jak funkcjonują i po co w ogóle robią to co robią. Jednocześnie jest w tym bardzo ludzki i osadzony wśród "normalnych" ludzi. Przytacza swoje własne doświadczenia z pobytu w aśramie i poza nim, jego historie są trafne i pozwalające się utożsamić, nie są oderwane od rzeczywistości, a łatwo zaadaptować pewne rozwiązania we własnym życiu codziennym. Jednocześnie ćwiczenia, które proponuje są ciekawe, choć czasem niektóre mogą być oczywiste dla osób od jakiegoś czasu zgłębiających temat.
Autor przybliża świat mnichów, tego jak funkcjonują i po co w ogóle robią to co robią. Jednocześnie jest w tym bardzo ludzki i osadzony wśród "normalnych" ludzi. Przytacza swoje własne doświadczenia z pobytu w aśramie i poza nim, jego historie są trafne i pozwalające się utożsamić, nie są oderwane od rzeczywistości, a łatwo zaadaptować pewne rozwiązania we własnym życiu...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoim zdaniem, fajna pozycja dla osób, co zaczynają swoją podróż z coachingiem. Dla osób, zaznajomionych z treściami w stylu „uwierz w siebie „ może wydawać się zbyt oczywista i nudna. Plusa daje za ćwiczenia i test osobowości