Zacznij myśleć jak mnich

Okładka książki Zacznij myśleć jak mnich autora Jay Shetty, 9788366575257
Okładka książki Zacznij myśleć jak mnich
Jay Shetty Wydawnictwo: Insignis nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
Think like a monk
2020-10-28
2020-10-28
2020-01-01

Kup Zacznij myśleć jak mnich w ulubionej księgarnii

Zacznij myśleć jak mnich

Oceny książki Zacznij myśleć jak mnich

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zacznij myśleć jak mnich

Dobrze napisana książka. Można w niej odnaleźć uniwersalne prawdy ale też porady co do życia. Kwestia wiary, odnalezienia siebie, odnalezienie spokoju w życiu. Przyjemnie się czytało

Super książka! Po kilkudziesięciu stronach zostawiłem tę książkę w pociągu. Nie dlatego, że coś się na niej skupić nie umiałem. Coś mi w niej nie siedziało, potem jakieś rozkojarzenie i została w przedziale. Jednak była wypożyczona z biblioteki, więc byłem znoszony ją odkupić, co też zrobiłem. Dziś idąc tokiem myślenia tej książki, jestem wdzięczny za to, że ją pierwotnie zgubiłem. Dzięki temu z większym zapałem ją przeczytałem i odznaczam jako jedna z tych, do których z braku czasu nie wrócę, a chciałbym po nią sięgać z dwa razy w roku.

W gruncie rzeczy nic odkrywczego. Dużą część z tego przekazu znam z chrześcijaństwa i to jest mi zdecydowanie bliższe.

2173 użytkowników ma tytuł Zacznij myśleć jak mnich na półkach głównych
241 użytkowników ma tytuł Zacznij myśleć jak mnich na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Zacznij myśleć jak mnich

Psychowzroczność Daniel J. Siegel
Psychowzroczność
Daniel J. Siegel
Książka wywarła na mnie bardzo duże wrażenie! Szczególnie ujął mnie opis rożnych ludzkich historii i pracy psychologa, który zbiera okruszki cudzego życia i pieczołowicie skleja je niczym sztukmistrz japońską porcelanę. "Każdy z nas ma w sobie własny mentalny świat, który z czasem zacząłem traktować, jak wewnętrzne morze. To niezwykle różnorodne miejsce, pełne myśli i odczuć, wspomnień i marzeń, nadziei oraz życzeń. Przetaczają się przez nie burze (...). Gdy mroczne głębiny morza zdają się nas wciągać, odnosimy wrażenie, że toniemy"... Aby uwolnić się od utrudniających życie schematów funkcjonowania umysłu, Siegel proponuje psychowzroczność rozumianą jako "forma skoncentrowanej uwagi , dzięki której możemy dostrzec wewnętrzny sposób funkcjonowania naszego umysłu, a także być świadomi przebiegu procesów mentalnych i nie padać ich ofiarą". Uczy jak przyjmować to, co nas spotyka, co z tym robić, jak to rozumieć i wykorzystać tę wiedzę, aby żyło nam się łatwiej np. w naszym społecznym otoczeniu. Wskazuje on na niezwykłą złożoność i potencję ludzkiego mózgu. Pokazuje swoją pracę z pacjentami - klientami nad uzyskaniem większej łączności między półkulami, nad aktywacją określonych ośrodków mózgowych ... Pozycja zawiera opis funkcjonowania mózgu, szczegółowy opis stylu pracy autora i jego spotkania z pacjentami ... polecam zainteresowanym neurobiologią.
Anna_Kowalska - awatar Anna_Kowalska
oceniła na88 miesięcy temu
Cyfrowy minimalizm. Jak zachować skupienie w hałaśliwym świecie Cal Newport
Cyfrowy minimalizm. Jak zachować skupienie w hałaśliwym świecie
Cal Newport
Myślę, że „Cyfrowy minimalizm” to jedna z pozycji, którą w obecnych czasach powinien przeczytać każdy. Niemal wszyscy, niezależnie od wieku, mają Facebooka czy konto w innych mediach społecznościowych. Są one stworzone w taki sposób, aby – wykorzystując naszą ludzką naturę – maksymalnie skupić naszą uwagę na sobie. Cel jest jasny: platforma jest za darmo, więc to my jesteśmy nieświadomym produktem całej tej machiny. Skalę tego uzależnienia widać na każdym kroku: spacerujący ludzie, goście w kawiarniach czy kierowcy pojazdów są wpatrzeni w telefony, nie mogąc się od nich oderwać. Przerażające jest to, jak sami dajemy się w to wciągnąć i trwamy w tym bez zastanowienia się, jak bardzo nam to szkodzi. Książka ciekawie opisuje problem z uzależnieniem od nowych technologii. Podaje konkretne przykłady, jakie zmiany można poczynić, aby pomóc sobie i zaznać lepszego życia. Myślę, że w obecnych czasach nie jest to łatwe, ale warto pochylić się nad tematem i wprowadzić sobie pewne ograniczenia. Pozwolą nam one być bardziej obecnymi, skupić się na rzeczach istotnych, zyskać więcej wolnego czasu, a co najważniejsze – wolną od ciągłego szumu głowę. Stawka jest wysoka, więc spróbuj i Ty! Ja w trakcie czytania książki usunąłem FB oraz kilka innych aplikacji z telefonu, wyłączyłem sporo powiadomień i wyciągnąłem cenne wnioski.
rafix1993 - awatar rafix1993
ocenił na91 miesiąc temu

Cytaty z książki Zacznij myśleć jak mnich

Video

Video