ORZECHY ! PESTKI przewodnik mistyczno-kulinarny

Okładka książki ORZECHY ! PESTKI przewodnik mistyczno-kulinarny autora Lara Gessler, 9788381693400
Okładka książki ORZECHY ! PESTKI przewodnik mistyczno-kulinarny

Kup ORZECHY ! PESTKI przewodnik mistyczno-kulinarny w ulubionej księgarnii

ORZECHY ! PESTKI przewodnik mistyczno-kulinarny

Oceny książki ORZECHY ! PESTKI przewodnik mistyczno-kulinarny

OPINIE i DYSKUSJE o książce ORZECHY ! PESTKI przewodnik mistyczno-kulinarny

Wspaniale się czyta mega , przepisy pięknie opisane .Jak dla mnie inspiracją super polecam każdemu kto nie boi się działać w kuchni i otwierać nowe wyzwania i smaki.

Jestem na tak, bardzo mi przypadła do gustu książka Lary i ten nieziemski fiolet na okładce. Ogromny plus za przedstawienie orzechów, niestety przepisy nie dla mnie jakoś wyjątkowo trudne się wydają. Jednak te opowięsci o orzechach i juch opis ogromny plus. Książka nie jest nudna ani typowa. Brawo- polecam.

Pokażę Wam dzisiaj bardzo fajną książkę, którą ostatnio sobie kupiłam. A jest to książka Lary Gessler pod tytułem "Orzechy i Pestki" od wydawnictwa @proszynski_wydawnictwo Jak głosi okładka to przewodnik mistyczno - kulinarny o podróżach i gotowaniu. Poznamy tu losy osób, których życie związane jest od pokoleń z orzechami. Książka składa się z kilkunastu rozdziałów a każdy z nich poświęcony jest innemu produktowi między innymi orzechom laskowym, piniowym, ziemnym, włoskim i tak dalej. Najpierw mamy opowieści autorki, które świetnie się czyta bo bardzo wciągają a potem przepisy z kuchni tradycyjnej jak również autorskie Lary. Niektóre są bardzo proste a inne wymagają naszego większego zaangażowania. Wszystko opatrzone jest świetnymi zdjęciami autorki oraz ilustracjami Katarzyny Stróżyńskiej - Goraj, które na pierwszy rzut oka przypominają stare zielniki. Ta książka już po samej okładce zachęca a gwarantuję, że czytając zawartość po prostu przepadniecie.

70 użytkowników ma tytuł ORZECHY ! PESTKI przewodnik mistyczno-kulinarny na półkach głównych
24 użytkowników ma tytuł ORZECHY ! PESTKI przewodnik mistyczno-kulinarny na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki ORZECHY ! PESTKI przewodnik mistyczno-kulinarny

Okładka książki Zioła na talerzu Zofia Cudny, Marta Dymek, Lara Gessler, Tomasz Jakubiak, Samar Khanafer, Daria Ładocha, Grzegorz Łapanowski, Marieta Marecka, Marianna Medyńska, Eliza Mórawska-Kmita, Andrzej Polan, Paweł Sacha, Maia Sobczak, Jerzy Sobieniak, Tomasz Woźniak
Lara Gessler
Lara Gessler
Lara Gessler fachu uczyła się od najlepszych mistrzów w akade­miach kulinarnych oraz restauracjach Londynu i Nowego Jorku. Córka słynnej restauratorki Magdy, pasję do gotowania odzie­dziczyła po mamie i tacie – cukierniku.

Korean Lifestyle Book. Jak wprowadzić elementy K-culture do swojego domu i stylu życia Abi Smith
Abi Smith
Na okładce książki znajduje się informacja, iż przedmowa jest autorstwa Ryu Jeong-Hwa, jednakże sformułowania w niej użyte, a odnoszące się do treści całości książki typu „opowiem” tudzież „liczę, że uda mi się zainspirować cię”, sugerują, że wspomniana Ryu Jeong-Hwa jest także autorką wszystkich rozdziałów poradnika. Książka podzielona została na sześć części, spośród których każda rozwija inną gałąź tak zwanej k-culture. Rozdział pierwszy dotyczy pielęgnacji skóry. Autorka zwraca uwagę na nowe trendy takie, jak: glass skin, ombre lips czy też Aurora dotyczący zdobienia paznokci. Nie bez znaczenia są tu informacje przybliżające dziesięć kroków koreańskiej pielęgnacji skóry, ze szczególnym uwzględnieniem dwóch najważniejszych czynników, a mianowicie snu i wody. Czytelniczka, bo można odnieść wrażenie, że książka ta powstała głównie z myślą o dziewczętach i kobietach, dowie się tu także o makijażu w stylu no-make-up, czym jest seshin czy też jakie koreańskie marki kosmetyków zdobyły uznanie blogerów. Najważniejszym jednak przesłaniem wydaje się myśl, że k-beauty polega nie na cudownych środkach kosmetycznych, lecz na konsekwentnie codziennie wykonywanym rytuale pielęgnacyjnym. Rozdział drugi dotyczy koreańskiej mody. Mowa tu, oczywiście, o hanboku i jego nowoczesnych wersjach, o Seoul Fashion Week oraz o popularnym w Korei Południowej trendzie couple look. Autorka wspomina tu najważniejszych koreańskich projektantów mody oraz podkreśla fakt, iż k-fashion wiąże się przede wszystkim w ogromną pewnością siebie, odwagą wyrażania własnej osobowości i wysoką samooceną. Kolejny rozdział książki dotyczy k-popu. Autorka dookreśla, iż k-pop narodził się dokładnie 11 kwietnia 1992 roku, kiedy to podczas telewizyjnego konkursu talentów wystąpił zespół Seo Taiji and Boys. Dopiero później pojawili się Girls` Generation oraz PSY, otwierając niejako drogę kolejnym sławnym zespołom takim, jak: BTS, EXO, Blackpink czy też Twice. W kolejnej części poświęconej koreańskim serialom i filmom autorka skupia się przede wszystkim na propozycjach dram w ramach poszczególnych jej gatunków, od romansów i science fiction zaczynając, a na dramatach kostiumowych kończąc. Wspomina ona także o niekwestionowanym sukcesie południowokoreańskiej kinematografii, jakim jest bez wątpienia zdobycie czterech zwycięskich statuetek podczas 92. ceremonii wręczania Oscarów przez film „Parasite” Bonga Joon-ho. Rozdział piąty został poświęcony koreańskiej kuchni, ze szczególnym uwzględnieniem takich potraw, jak: kimchi, bibimbap, buldogi czy też galbi. Autorka wymienia też popularne w Korei Południowej herbaty. Clou tej części wydaje się przekonanie, że koreańskie jedzenie ma niewątpliwy dobry wpływ na wygląd i nastrój osób jedzących. Ostatnia część książki poświęcona jest wystrojowi mieszkania. Istotny jest tu, oczywiście, minimalizm oraz porządek, który sprzyja wewnętrznej równowadze. Koreańczycy zwracają bardzo dużą uwagę na to, by wnętrze zapewniało spokój i relaks, dlatego też autorka poleca tu różnego rodzaju olejki eteryczne oraz rośliny, które bezpośrednio łączą mieszkańców ze światem natury. Cały poradnik napisany jest bardzo przystępnym językiem, wzbogacony został licznymi przykładami ze świata k-culture, w tym zdjęciami obrazującymi omawiane aspekty. Książka może się podobać i stanowić źródło wiedzy na temat kultury Kraju Spokojnego Poranka, jednakże – niestety – jedynie na początkowym etapie rozwoju tego zainteresowania. Jeśli ktoś interesuje się Koreą Południową już od dłuższego czasu, prawdopodobnie nie dowie się z tej książki zbyt wielu nowych rzeczy. Przed sięgnięciem po tę pozycję trzeba mieć zatem świadomość, że „Korean lifestyle book” jest głównie dla tych, którzy właśnie połknęli koreańskiego bakcyla i chcą go w sobie oswoić. https://www.facebook.com/literackakorea/posts/pfbid0B1YoVC8sq9wb8yzGu1b3G2kgSAvVKSp74nfVA4ivC91PUpBVCEgh4GojuA3wa1Qgl
Literacka_Korea - awatar Literacka_Korea
oceniła na63 lata temu
Naturalnie dla zdrowia Agnieszka Cegielska
Naturalnie dla zdrowia
Agnieszka Cegielska
Agnieszka Cegielska to znana i ceniona prezenterka telewizyjna, która efektownie propaguje naturalny, zdrowy styl życia. "Naturalnie dla zdrowia" to już kolejna wspaniała książka celebrytki, dzięki której czytelnicy mogą wyruszyć w niezapomnianą, refleksyjną, edukacyjną, a przede wszystkim nadzwyczaj angażującą podróż ku zdrowiu. Wbrew pozorom, osiągnięcie celu, jakim jest świetne samopoczucie, zarówno psychiczne, jak i fizyczne, jest o wiele łatwiejsze, niż mogłoby się to zdawać. Jak zwykle bywa, człowiek sam często komplikuje sprawę i odpycha to, co jest w zasadzie na wyciągnięcie ręki. Jak osiągnąć spokój ducha, harmonię i witalność? Czy medycyna naturalna w istocie jest taką wspaniałą alternatywą? I jak każdy z nas może właściwie zadbać o swój organizm oraz stan umysłu, który jest ze zdrowiem ściśle powiązany? Na te i inne pytania odpowiadają rozmówcy Agnieszki Cegielskiej, specjaliści od rozmaitych naturalnych i holistycznych terapii. Byłam bardzo ciekawa najnowszej książki Agnieszki Cegielskiej, zwłaszcza, iż wcześniejsze pozycje skradły moje serce. Tym razem jednak, nie znalazłam ani przepisów, ani propagowania zdrowej, naturalnej żywności, Autorka postanowiła poszperać głębiej i sugestywnie nakreślić źródło wielu chorób, o którym tak często zapominamy. Mowa o silnym, długotrwałym stresie, jaki w obecnych czasach jest niestety naszym stałym towarzyszem. Ma on działanie mocno destrukcyjne, gdyż nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje równowagi między ciałem a duchem. Sama zdrowa dieta na niewiele się zda, gdy kolejne narządy przestają odpowiednio wypełniać swoje funkcje. Jak zadbać o spokój i nauczyć się panować nad nerwami? I czy można wyeliminować dotychczasowe negatywne skutki stresu na organizm? Agnieszka Cegielska oraz jej goście prezentują całą paletę naturalnych metod, które wspierają harmonię, pozwalają się oczyścić, przywracają narządom pełną witalność. Począwszy od tych doskonale znanych, jakich jest rozmowa z psychologiem czy specjalistyczne masaże, poprzez fascynujące, wyzwalające wibracje aż do wciąż szokującej hirudoterapii. Każdy kolejny rozdział podkreśla, jak istotne jest podejście holistyczne do pacjenta, a także dążenie do wzmocnienia odporności, dzięki czemu organizm będzie mógł samodzielnie powrócić do optymalnego stanu. Co ciekawe, w tym istotnym procesie nie mogło również zabraknąć samoakceptacji oraz miłości do samego siebie! "Naturalnie dla zdrowia" to błyskotliwie naszkicowana pochwała i prezentacja rozmaitych metod medycyny niekonwencjonalnej, których zadaniem jest uleczenie zarówno ciała, jak i duszy chorego. Agnieszka Cegielska, wraz ze swoimi przyjaciółmi, stworzyła wartościowy przewodnik po świecie naturalnych terapii, jakie dzięki kompleksowemu podejściu mogą zdziałać prawdziwe cuda i nie tylko przywrócić równowagę obciążonemu stresem i chorobami organizmowi, ale przede wszystkim nauczyć nas być dla siebie bardziej wyrozumiałym, czułym, bo przecież miłość i akceptacja są fundamentami dbania o zdrowie, zarówno psychiczne, jak i fizyczne!
AnnaR - awatar AnnaR
Moc sześciu minut. Codziennik motywacyjny Dominik Spenst
Moc sześciu minut. Codziennik motywacyjny
Dominik Spenst
Wiele książek obiecuje szczęśliwie i udane życie. Tu autor podkreśla, że to czy książka spełni swoje zadanie zależy wyłącznie od nas. Dziennik ma na celu uczynienie nas bardziej szczęśliwą i spełnioną osobą. Wystarczy 6 min dziennie, przez 66 dni, bo tyle zdaniem autora trwa wypracowanie nowego nawyku. Moc sześciu minut zapewnia jedynie (lub aż) fundamenty i daje materiały budowlane, dzięki którym możemy samodzielnie pracować nad budowaniem szczęścia. Codziennie sami decydujemy, co wnosimy i z czego budujemy. Ale o co właściwie chodzi? W wielkim skrócie o wdzięczność. Zdaniem autora skupienie się na tym, by doceniać każdy dzień, a także na tym co już się ma pozwoli na bycie szczęśliwszym. Jednak by wyrobić w sobie wzory pozytywnych zachowań i nabrać optymistycznego nastawienia potrzeba codziennej praktyki. I tu wiadomo - jedną rzeczą jest czytanie o wdzięczności i mówienie o niej, a czymś zupełnie innym wprowadzanie zasad w życie. Nie ma drogi na skróty, dlatego w ciągu 3 min rano i 3 min wieczorem zapisujemy swoje przemyślenia (wdzięczność, afirmacje, zapis rzeczy do poprawy, miłe przeżycia). Oczywiście zasady wpisów można zmienić i dopasować do własnego stylu. Podoba mi się to, że pracując z dziennikiem koncentrujemy się na rzeczach, które mamy i które działają, co jest mi szczególnie bliskie. Dzięki temu dostrzegamy pozytywne aspekty życia i rozwijamy konstruktywne myślenie, znajdujemy równowagę między wdzięcznością, a rozwojem oraz własnymi dokonaniami. Dzięki zapiskom w książce tworzymy swoją prywatną księgę szczęścia. W momentach kryzysowych, kiedy wydaje nam się, że nie znajdziemy żadnego powodu do siły możemy powrócić do tego co napisaliśmy, do osobistego magazynu i czerpać z tego źródła nową moc. I to jest w tym cudowne, że z tego czerpiemy tylko i wyłącznie my. Ja wykorzystuję ten dziennik jako magazyn dobrych chwil, skrzynkę własnych diamentów wdzięczności, które przypominają mi moje niewielkie zwycięstwa, a tym samym wprawiają mnie na powrót w dobry nastrój. Jest to świetne narzędzie do budowania nawyków. Przypomina mi to trochę pracę z coachem, ale w coacha wcielamy się my sami dla siebie. Polecam!
psychotroska - awatar psychotroska
oceniła na73 lata temu
Stokrotne dzięki. Podróż wdzięczności A.J. Jacobs
Stokrotne dzięki. Podróż wdzięczności
A.J. Jacobs
Dzień dobry, w ostatni zimowy czwartek i w zasadzie przedostatni dzień tego roku 🎄❄ Czy pijacie kawę ☕️🥰? Wyobrażacie sobie dzień bez kubka/ filiżanki tego boskiego napoju, który wyostrzy zmysły, przyśpieszy bicie serca i wprowadzi odpowiedni nastrój, chęć do pracy? Może jednak jesteście przeciwnikami tego napoju? Post przy współpracy z @relacjawydawnictwo W czasie ostatnich dni przeczytałem wyjątkowy tytuł, który opowiada przede wszystkim właśnie o kawie, lecz nie tylko. Zapraszam do pełnej opinii 😁☕️👇 ,, Jestem za tym, by myślenie długofalowe równoważyło żądze natychmiastowego zysku udziałowców. Sądzę, że potrzebujemy infrastruktury, dzięki której ołówek i kawa trafią bezpiecznie w nasze ręce. I wreszcie uważam, że potrzebujemy skoordynowanych działań na wysokim szczeblu, które uchronią nas przed zabawkami pokrytymi farbą z ołowiem, stekami doprawionymi salmonellą i usmażeniem całej planety w wyniku zbytniej pobłażliwości w kwestii paliw kopalnych 🌍 '' ~ AJ Jacobs Wielu z nas, jeżeli nie nawet większość społeczeństwa, wręcz nie wyobraża sobie zaczęcia dnia bez dawki smacznego, gorzkiego napoju, który dostarczy nam '' kopa '' do działania i dostarczy kofeiny. Wielu pije ją również już dla samego smaku, z przyzwyczajenia i ten rytuał powtarza kilka razy dziennie. Czy jednak zastanawialiście się kiedyś skąd pochodzi kawa, którą kupujemy w sklepach, lub w internecie? Jaką drogę przebywa by dotrzeć do Europy, a następnie do naszych kubków? Autor postanowił odpowiedzieć na m.in wymienione pytania, ale poruszył również tematy, które są w obecnie wielu społeczeństwach, również naszym, wręcz zepchane na margines, stanowią obecnie dla jednych: obiekt tęsknoty, a dla innych coś, co nie istnieje, czego nie doświadczyli, więc postanowili nie okazywać innym tego typu emocji. Mianowicie autor poruszył temat wdzięczności - dosłownie i w przenośni temat rzeka, ponieważ, należałoby się zastanowić - jak wiele zawdzięczamy innym? Oczywiście, podziękowanie człowiekowi każdemu z osobna nie jest czynnością, którą możemy zrobić osobiście. Składa się na to wiele czynników. Natomiast, mimo to jest to możliwe do wykonania bardzo wiele razy - co postanowił udowodnić nam autor. Przykładowo, może to być, chociażby kontakt wzrokowy ze sprzedawcą/ sprzedawczynią w sklepie, podziękowanie, uśmiech, kilka miłych / śmiesznych słów. Podobnie jest z pracownikami w wielu innych branż. Podziękowanie kierowcy taxówki, krótka rozmowa. Podziękowanie pracownikowi pkp, życzenia świąteczne, uśmiech do Pani w aptece/ miłe słowa dla lekarza. To drobne gesty, które mają na ludzi dookoła nas i również na nas wielki wpływ. Potrafią poprawić humor, pozytywnie '' nakręcić '' na resztę dnia. Podobnie, gdy ktoś nas zwyzywa, będzie bez powodu wobec nas ironiczny, to również ma wpływ- negatywny. @JJacobs wyruszył w podróż m.in na plantację kawy do Kolumbii, gdzie dowiedział się skąd bierze się kawa i czym jest m.in '' kawowa rdza '' , jak kiedyś wyglądał proces wytwarzania tego napoju, oraz jakie niebezpieczeństwa ze sobą niesie. Autor osobiście postanowił również odwiedzić pracowników firm, które biorą udział w tym procesie i przekazać im słowa uznania, a w książce wypisał podziękowania dla ponad 1000 osób. '' Stokrotne Dzięki - podróż wdzięczności '', to piękna, emocjonalna podróż przez historię kawy i wdzięczności. Na zaledwie 150 stronach autor zmieścił tak wiele pozytywnej energii i ciekawych informacji, że ocena 8️⃣/🔟 według mnie jest jak najbardziej zasłużona. To świetna lektura na nowy rok.
Czytamfotografuje komentuje - awatar Czytamfotografuje komentuje

Cytaty z książki ORZECHY ! PESTKI przewodnik mistyczno-kulinarny