rozwińzwiń

ORZECHY ! PESTKI przewodnik mistyczno-kulinarny

Okładka książki ORZECHY ! PESTKI przewodnik mistyczno-kulinarny Lara Gessler
Okładka książki ORZECHY ! PESTKI przewodnik mistyczno-kulinarny
Lara Gessler Wydawnictwo: Prószyński i S-ka kulinaria, przepisy kulinarne
351 str. 5 godz. 51 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Wydawnictwo:
Prószyński i S-ka
Data wydania:
2020-01-01
Data 1. wyd. pol.:
2020-01-01
Liczba stron:
351
Czas czytania
5 godz. 51 min.
Język:
polski
ISBN:
9788381693400
Tagi:
orzechy pestki kuchnia
Średnia ocen

8,9 8,9 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Okładka książki Zioła na talerzu Zofia Cudny, Marta Dymek, Lara Gessler, Tomasz Jakubiak, Samar Khanafer, Daria Ładocha, Grzegorz Łapanowski, Marieta Marecka, Marianna Medyńska, Eliza Mórawska-Kmita, Andrzej Polan, Paweł Sacha, Maia Sobczak, Jerzy Sobieniak, Tomasz Woźniak
Ocena 7,2
Zioła na talerzu Zofia Cudny, Marta ...

Mogą Cię zainteresować

Okładka książki Codziennie jest piątek. Szczęście po nordycku. Sztuka celebrowania każdej wolnej chwili Kinga Eysturland, Iga Faurholt Jensen, Aldona Hartwińska, Agnieszka Jastrząbek, Aleksandra Michta-Juntunen, Magdalena Szczepańska
Ocena 6,6
Codziennie jes... Kinga Eysturland, I...
Okładka książki Insulinooporność. Łatwe lunchboxy Magdalena Makarowska, Dominika Musiałowska
Ocena 6,8
Insulinooporno... Magdalena Makarowsk...
Okładka książki Wielki ogarniacz kuchni Pan Buk, Pani Bukowa
Ocena 7,0
Wielki ogarnia... Pan Buk, Pani Bukow...

Oceny

Średnia ocen
8,9 / 10
11 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
1
1

Na półkach:

Wspaniale się czyta mega , przepisy pięknie opisane .Jak dla mnie inspiracją super polecam każdemu kto nie boi się działać w kuchni i otwierać nowe wyzwania i smaki.

Wspaniale się czyta mega , przepisy pięknie opisane .Jak dla mnie inspiracją super polecam każdemu kto nie boi się działać w kuchni i otwierać nowe wyzwania i smaki.

Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to

avatar
707
530

Na półkach: , ,

Jestem na tak, bardzo mi przypadła do gustu książka Lary i ten nieziemski fiolet na okładce. Ogromny plus za przedstawienie orzechów, niestety przepisy nie dla mnie jakoś wyjątkowo trudne się wydają. Jednak te opowięsci o orzechach i juch opis ogromny plus. Książka nie jest nudna ani typowa. Brawo- polecam.

Jestem na tak, bardzo mi przypadła do gustu książka Lary i ten nieziemski fiolet na okładce. Ogromny plus za przedstawienie orzechów, niestety przepisy nie dla mnie jakoś wyjątkowo trudne się wydają. Jednak te opowięsci o orzechach i juch opis ogromny plus. Książka nie jest nudna ani typowa. Brawo- polecam.

Pokaż mimo to

avatar
600
596

Na półkach:

Pokażę Wam dzisiaj bardzo fajną książkę, którą ostatnio sobie kupiłam. A jest to książka Lary Gessler pod tytułem "Orzechy i Pestki" od wydawnictwa @proszynski_wydawnictwo Jak głosi okładka to przewodnik mistyczno - kulinarny o podróżach i gotowaniu. Poznamy tu losy osób, których życie związane jest od pokoleń z orzechami. Książka składa się z kilkunastu rozdziałów a każdy z nich poświęcony jest innemu produktowi między innymi orzechom laskowym, piniowym, ziemnym, włoskim i tak dalej. Najpierw mamy opowieści autorki, które świetnie się czyta bo bardzo wciągają a potem przepisy z kuchni tradycyjnej jak również autorskie Lary. Niektóre są bardzo proste a inne wymagają naszego większego zaangażowania. Wszystko opatrzone jest świetnymi zdjęciami autorki oraz ilustracjami Katarzyny Stróżyńskiej - Goraj, które na pierwszy rzut oka przypominają stare zielniki. Ta książka już po samej okładce zachęca a gwarantuję, że czytając zawartość po prostu przepadniecie.

Pokażę Wam dzisiaj bardzo fajną książkę, którą ostatnio sobie kupiłam. A jest to książka Lary Gessler pod tytułem "Orzechy i Pestki" od wydawnictwa @proszynski_wydawnictwo Jak głosi okładka to przewodnik mistyczno - kulinarny o podróżach i gotowaniu. Poznamy tu losy osób, których życie związane jest od pokoleń z orzechami. Książka składa się z kilkunastu rozdziałów a każdy...

więcej Pokaż mimo to

avatar
25
5

Na półkach:

Świetna książka

Świetna książka

Pokaż mimo to

avatar
343
288

Na półkach:

Ciekawe opowieści o wszelkich rzeczach i pestkach 🤪

Ciekawe opowieści o wszelkich rzeczach i pestkach 🤪

Pokaż mimo to

avatar
1295
963

Na półkach: , ,

Gdy zobaczyłam książkę Lary Gessler pt. „Orzechy i pestki. Przewodnik mistyczno-kulinarny” wiedziałam, że ten tytuł musi zagościć na mojej półce. Książka wydana została w doskonałym czasie dla tego typu tematyki, bo pod koniec września, kiedy to długie jesienno-zimowe wieczory mieliśmy za pasem. To w końcu okres, który jakoś mocniej kojarzy się z tymi produktami,! Niech Was nie wystraszy podtytuł tej książki – o mistyce jest tu niewiele, zaledwie króciutki rozdział o znaczeniu orzechów w snach i po kilka porozrzucanych informacji dotyczących dawnych wierzeń, reszta to solidna wiedza i całkiem przyjemne przepisy. Na początku książki autorka zamieściła kilka informacji ogólnych dotyczących m.in. porad przy zakupach, czy jak robić z orzechów mleko i masło. Część główna to oczywiście rozdziały poświęcone poszczególnym orzechom – jest ich aż 15! O każdym produkcie autorka na wstępie opowiada – o tym jak i gdzie się je uprawia, czasami jakie mają właściwości, czasami trochę o tym jak postrzegane były w dawnych czasach. Później przechodzimy do przepisów – dostajemy kilka z kuchni dawnej, czyli kilka wygrzebanych przepisów z naprawdę starych książek kucharskich, a potem nieco więcej tych nowoczesnych, od samej autorki. Ogólnie książkę oceniam dobrze, bardziej jednak jest to dla mnie źródło wiedzy o orzechach niż książka kulinarna – przepisów wypisałam sobie kilka, niemniej jednak to raczej moje dziwne gusta kulinarne stanęły tu na drodze niż to, że przepisy są nieciekawe. Oczywiście nie obyło się bez kilku uwag, ale bez czepiania się – to fajna publikacja, która na pewno ucieszy każdego miłośnika jedzenia, który ciekawy jest wiedzy o produktach. Oceniam 7/10, więcej napisałam tu: https://www.kryminalnatalerzu.pl/2021/05/orzechy-i-pestki-lara-gessler.html

Gdy zobaczyłam książkę Lary Gessler pt. „Orzechy i pestki. Przewodnik mistyczno-kulinarny” wiedziałam, że ten tytuł musi zagościć na mojej półce. Książka wydana została w doskonałym czasie dla tego typu tematyki, bo pod koniec września, kiedy to długie jesienno-zimowe wieczory mieliśmy za pasem. To w końcu okres, który jakoś mocniej kojarzy się z tymi produktami,! Niech Was...

więcej Pokaż mimo to

avatar
518
200

Na półkach:

Jest to książka, która skradła mi serce. I to zarówno ciekawym i bogatym wnętrzem, jak i wspaniałą powłoką... Okładka jest cudowna - piękna kolorystycznie, miła w dotyku... Miło się ją trzyma w rękach, a do tego cudownie prezentuje się na półce. Połączenie idealne. Ale co w niej znajdziecie?

Jak sam tytuł wskazuje, rzecz dotyczy orzechów i pestek. Jest to trochę książka kulinarna, trochę podróżnicza... Na pewno znajdziecie w niej wspaniałe przepisy na pyszne dania, ale nie tylko. Jest w niej duuużo więcej.

Każdy rozdział opisuje nam konkretny rodzaj orzecha. Zaczynamy od włoskich, przez laskowe, ziemne, a kończymy na kasztanach jadalnych. Nie zabrakło też pestek, jak chociażby pestki słonecznika, które kocham dodawać do potraw. Dowiemy się w jakim rejonie świta występują dane orzechy, poznamy ich właściwości i związane z nimi wierzenia i medycynę ludową, otrzymamy przepisy na tradycyjne dania, a następnie na dania autorki, w bardziej współczesnej wersji. Smaczku dodają piękne, świetnie dobrane zdjęcia gotowych potraw, sposobów ich przygotowywania, potrzebnych narzędzi, ale również odsłony samej kucharki-autorki. Możemy znaleźć też rady jak chociażby kupować czy przechowywać orzechy.

I powiem Wam szczerze, że z wielką przyjemnością czytam rady i anegdoty zawarte w tej pozycji, a w przyszłości na pewno wypróbuję niejeden zawarty w niej przepis.

Mam nadzieję, że zachęciłam Was do sięgnięcia do tej książki. Myślę, że naprawdę jest warta uwagi.

Jest to książka, która skradła mi serce. I to zarówno ciekawym i bogatym wnętrzem, jak i wspaniałą powłoką... Okładka jest cudowna - piękna kolorystycznie, miła w dotyku... Miło się ją trzyma w rękach, a do tego cudownie prezentuje się na półce. Połączenie idealne. Ale co w niej znajdziecie?

Jak sam tytuł wskazuje, rzecz dotyczy orzechów i pestek. Jest to trochę książka...

więcej Pokaż mimo to

avatar
603
592

Na półkach:

Po wszelkiego rodzaju książki kucharskie ostatnio sięgam z coraz większym zainteresowaniem. Tym bardziej, że dzisiejsze książki kucharskie są teraz całkowicie inne niż kiedyś były : pełne naprawdę interesujących i innowacyjnych przepisów , pięknych zdjęć oraz ciekawych porad.
Dlatego też, po najnowszą książkę Lary Gessler postanowiłam sama sięgnąć i przekonać się czy po pierwsze warto, a po drugi czy naprawdę te przepisy które tu znajdziecie nie są wcale tak skomplikowane jak było to zapowiadane. I jak wyszło?


Orzechy i pestki kochamy wszyscy, zwłaszcza Lara Gessler. W jej rodzinnym domu worek orzechów łuskanych w czasie przygotowań do Bożego Narodzenia zbliżał bardziej niż lepienie pierogów. Dlatego zdecydowała się na kilkutygodniową wyprawę po największych plantacjach orzechów i pestek. Tak właśnie powstała ta książka.
Znajdziecie tu przede wszystkim :
- praktyczne porady, jak kupować oraz przechowywać orzechy i pestki
- poznacie ich historię i zwyczaje z nimi związane
- dostaniecie masę tradycyjnych przepisów oraz jedyne i autorskie przepisy kulinarne i inspiracje Lary Gessler.

Książka ta jest naprawdę pięknie wydana, a przepisy, które w niej znajdziecie wcale nie należą do jakiś wymyślnych i myślę, że każdy spokojnie sobie z nimi poradzi. Co więcej te przepisy nie tylko są podobne do standardowych i tradycyjnych jakie znamy, ale też są świetnie urozmaicone co sprawia że nabierają takiej nutki nowości.
Ciekawostką jest tu to, że skupując się na różnych rodzajach orzechów i pestek autorka stworzyła coś niepowtarzalnego przy okazji pokazując nam jakie cuda można stworzyć za pomocą czegoś tak powszechnie dostępnego jak orzech.

Oprócz samych przepisów mamy tu także duża dawkę wiedzy na temat nie tylko przechowywania tych produktów, ale też skąd one tak naprawdę pochodzą , jak mogą zostać jeszcze wykorzystane oraz jak mamy je przechowywać aby nam się nie zepsuły ani nie straciły na wartości.

Jeśli o mnie chodzi to powiem Wam szczerze, że jestem zadowolona że po nią sięgnęłam. Wiem na pewno, że z niektórych tych przepisów sama skorzystam, niektóre co prawda nie przypadły mi do gustu. Ale jedno jest pewne! Jeśli interesują Was nowoczesne przepisy i dość ciekawe połączenia to również dla Was warto będzie po nią sięgnąć! I może być też pięknym prezentem pod choinkę w tym roku !

Gorąco polecam!

Po wszelkiego rodzaju książki kucharskie ostatnio sięgam z coraz większym zainteresowaniem. Tym bardziej, że dzisiejsze książki kucharskie są teraz całkowicie inne niż kiedyś były : pełne naprawdę interesujących i innowacyjnych przepisów , pięknych zdjęć oraz ciekawych porad.
Dlatego też, po najnowszą książkę Lary Gessler postanowiłam sama sięgnąć i przekonać się czy po...

więcej Pokaż mimo to

avatar
358
358

Na półkach:

× www.majuskula.blogspot.com ×

Muszę przyznać, że najczęściej z dużą dawką sceptycyzmu podchodzę do literatury wydawanej przez znane osoby, nazywane „celebrytami”. Wiem, to słowo ma pejoratywny wydźwięk, aczkolwiek sama uważam je za dość neutralny oraz ogólnikowy wyraz. Gdy dostrzegłam zapowiedź nowej książki Lary Gessler — postanowiłam zaryzykować. Co mogłam stracić, oprócz czasu, wolnego wieczoru? Jednak teraz nie żałuję, iż zdecydowałam się podarować tej publikacji szansę. Znacie to uczucie, kiedy dostajecie w ręce swój egzemplarz i natychmiastowo zakochujecie się w szacie graficznej? Zazwyczaj staram się trzeźwo spoglądać na urocze okładki, aby nie dać się zwieść, niczym uwielbiająca błyskotki sroka. Ale trudno, raz na jakiś czas można zaszaleć, dlatego proszę być gotowym na całą gamę pochwał dotyczących… no, w sumie dotyczących wszystkiego. Jeszcze próbuję znaleźć większe wady, doczepić się do czegokolwiek, jednak wywieszam białą flagę.

Wizualna strona książki robi ogromne wrażenie. Tak, okładkę zrobiono z materiału, który nie lubi się z naszymi palcami, pozostawia ich ślady, lecz dobór barw oraz ogólna estetyka wszystko wynagradza! Ukłony dla Katarzyny Stróżyńskiej-Goraj, czyli autorkę ilustracji. Są po prostu piękne. Czy widzieliście kiedyś stare zielniki lub encyklopedie roślin? To już mniej więcej wiecie, jaki styl prezentują miniaturowe dzieła artystki. Bo tak można je nazwać. Od razu podbiły moje serce, jeszcze zanim zapoznałam się w samą treścią. Później przyszła pora na pochylenie nad zdjęciami gotowych potraw, im również nic nie zarzucę. Dobra robota całej ekipy.

W końcu mogłam zabrać się za lekturę, najważniejszą część opinii. I odszczekuję ironiczną uwagi, jaka padły z moich ust pod adresem tej pozycji, przed jej otrzymaniem. Lara Gessler naprawdę wie, o czym pisze. Z każdej karty bije pasja, żywe zainteresowanie i tematem, i zainteresowaniem potencjalnego czytelnika. Styl pisania przypomina mi pogaduchy z koleżanką, chcącą mnie zainspirować do odkrywania nowych rzeczy. Dużo informacji o jedzeniu, innych kulturach. Bez zadęcia oraz głupiego chwalenia możliwością zwiedzania. „Podróżujemy” razem z autorką.

Przedstawione przepisy są całkiem proste, jeszcze ich nie wypróbowałam, ale świąteczna atmosfera sprzyja kuchennym eksperymentom, więc nie omieszkam wypróbować swoich sił. A dania wydają się być łatwe w przygotowaniu, lecz też efektowne. Naprawdę ciekawe są wszelkie fragmenty poświęcone historii orzechów i pestek, ich pochodzeniu, wierzeniom ich dotyczącym. Sporo się nauczyłam, zwłaszcza w przyziemnych kwestiach. Wychodzi na to, że wcześniej lekceważąco podchodziłam do tak istotnej rzeczy, jak chociażby przechowywanie, wybieranie odpowiednich rodzajów orzechów, a jedzenie nie jest wyłącznie jedną z podstawowych potrzeb każdego człowieka. Lara nauczyła mnie celebracji, charakterystycznej dla Włochów. Odłożenia telefonu w czasie posiłku, wkładania serca w gotowanie — to ważne.

Mikołajki już za nami, ale może nie zdążyliście obdarować ukochanej osoby? Zdecydowanie rekomenduję książkę Lary Gessler. Zaopatrzcie się we własny egzemplarz jeszcze przed Bożym Narodzeniem, a gwarantuję, że zachwycicie bliskich wykonanymi przez siebie potrawami. To cudowna pozycja, przepełniona ciepłem, istna kwintesencja radości wynikającej z jedzenia. Czuć jakiś specyficzny rodzaj wdzięczności, za możliwość podzielenia się tymi wszystkimi informacjami. Lara wydała również „Przepiśnik”, czyli śliczny notek przeznaczony do zapisywania przepisów właśnie! Tak, szykuje się pyszny czas…

× www.majuskula.blogspot.com ×

Muszę przyznać, że najczęściej z dużą dawką sceptycyzmu podchodzę do literatury wydawanej przez znane osoby, nazywane „celebrytami”. Wiem, to słowo ma pejoratywny wydźwięk, aczkolwiek sama uważam je za dość neutralny oraz ogólnikowy wyraz. Gdy dostrzegłam zapowiedź nowej książki Lary Gessler — postanowiłam zaryzykować. Co mogłam stracić,...

więcej Pokaż mimo to

avatar
396
394

Na półkach: ,

Orzechy i pestki, temat wydawać by się mogło banalny i bardzo nie książkowy. Gdybym miała coś napisać w tym temacie byłyby to trzy może cztery zdania w porywach do pięciu, ale pewnie bym się tu już musiała sporo nagimnastykować. Ona, Lara Gessler potraktowała temat z powagą, podeszła do niego mistycznie i ogromnym szacunkiem.

Zapraszam Was do pysznego świata pełnego zapachów, tajemnic i kulinarnych ciekawostek. Pierwsze co rzuca się w oczy czytając ten kulinarny przewodnik to ogromna miłość autorki do produktu. Dawno nie widziałam, aby ktoś tak skrupulatnie podchodził orzechów czy różnego rodzaju pestek.

Zacznijmy tą smaczną przygodę od określenia czym właściwie są pestki i orzechy.

Orzech to suchy owoc w twardej skorupce, pestka zaś to po protu część owocu...

Kolejny interesujący rozdział dotyczy tego, w jaki sposób i gdzie kupować orzechy czy pestki oraz w jaki sposób później powinniśmy je poprawnie przechowywać. Jak myślisz, które bakalie są lepsze te na wagę czy w opakowaniu? Czytając ten rozdział bardzo mocno się zdziwiłam i moje zakupy wyglądają dziś przez to troszkę inaczej. Dodatkowa bardzo cenna uwaga od autorki, nie kupuj orzechów na zapas... czemu? Dowiesz się czytając książkę:)

Orzechy, towarzyszą nam w sumie prawie wszędzie. Mleka i masła orzechowe są dziś coraz bardziej popularne i coraz więcej ludzi sięga po nie, aby wzbogacić i zbilansować swoją dietę. Tu pojawia się fajny przepis, z którego już korzystałam jak zrobić mleko czy masło roślinne.


Po praktyce czas na mistykę. Tu Lara Gessler pochyla się nad połączeniem orzechów i naszego snu. I tu zdradzę ciekawostkę bo orzechy w snach symbolizują... płodność. Wiedziałaś?

W kolejnych rozdziałach autora opisuje różnego rodzaju orzechy okraszając wszystkie informacje bardzo ciekawymi i oryginalnymi przepisami. Konfitura z orzechów czy budyń orzechowy? Proszę bardzo... Dla mnie sztos!

Zgłodniałam ponownie czytając niektóre przepisy!

Wycieram ślinkę i przechodzimy płynnie do pestek, bo tu również jest smacznie i bardzo ciekawie. Dziś na słonecznik patrzę zupełnie inaczej. Jak? Chyba z większym szacunkiem, a nalewka z korzenia słonecznika jest na mojej TO DO liście. Co więcej, mamy tu również przepis z pestek przeciwko szarzeniu skóry. Naprawdę Lara wycisnęła temat jak gąbkę! Szacunek! Dynia od dziś to nie tylko dla mnie listopad i Halloween ( wiecie dlaczego dynia jest jego symbolem?).

I dobrnęłam w naprawdę ogromnym skrócie do końca! Powiem szczerze, że kiedy sięgałam po tę książkę nie spodziewałam się takiej dawki wiedzy. Myślałam, że rzucę okiem i szybko ostwie ją na półkę, ale kurcze to mnie wciągnęło! Przepisy są dość specyficzne, ale ja osobiście nie boję się eksperymentować w kuchni. Niektóre przepisy wypróbowałam i są naprawdę smaczne. Zresztą ja naprawdę uwielbiam orzechy!

Polecam!

Moja ocena: 9

Orzechy i pestki, temat wydawać by się mogło banalny i bardzo nie książkowy. Gdybym miała coś napisać w tym temacie byłyby to trzy może cztery zdania w porywach do pięciu, ale pewnie bym się tu już musiała sporo nagimnastykować. Ona, Lara Gessler potraktowała temat z powagą, podeszła do niego mistycznie i ogromnym szacunkiem.

Zapraszam Was do pysznego świata pełnego...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Przeczytane
    35
  • Chcę przeczytać
    29
  • Posiadam
    15
  • Egzemplarz recenzencki
    2
  • Ulubione
    2
  • Polonica
    1
  • Teraz czytam
    1
  • 2020
    1
  • 2020
    1
  • Papierowy
    1

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki ORZECHY ! PESTKI przewodnik mistyczno-kulinarny


Podobne książki

Przeczytaj także