The Invisible Life of Addie LaRue

Kup The Invisible Life of Addie LaRue w ulubionej księgarnii

The Invisible Life of Addie LaRue

Oceny książki The Invisible Life of Addie LaRue

OPINIE i DYSKUSJE o książce The Invisible Life of Addie LaRue

Mamy tutaj trójkąt miłosny, historie tkaną latami a nawet dekadami. Przetaczają się znane nazwiska i realne sytuacje jak choćby obie wojny światowe. Jednak nie na tym skupia się autorka a na podążaniu tytułowej bohaterki za tym co jest dla niej nieosiągalne - zapamiętaniem jej. Utrwaleniem na kartach historii w świecie, w którym każdy ją zapomina gdy choćby na chwilę straci ją z oczu. No może nie KAŻDY.
Ogromnym plusem był dla mnie styl pisania V.E. Schwab - autorka pięknie maluje obraz metaforami pokazując życie od tej smutnej, nieszczęśliwej strony przez tą piękną i niezapomnianą - niejednokrotnie artystyczną.

Sięgając po tę książkę myślałam że będzie to najzwyklejsza fantastyka. Jednak była ona wciągająca, ale tez momentami dająca do myślenie i zrozumienia pewnych rzeczy.
Książka przeplata czasy teraźniejsze z tymi przeszłym co daje nam poznać historię głównej bohaterki Addeline małymi krokami. Fakt, początek książki był trochę żmudny i ciężko bylo przez niego przebrnąć, ale całokształt książki bardzo mi się podobał. Brakowało mi jednak jasnego określenia czasu akcji przy początkach rozdziałów. W niektórych momentach uważam, że trzy zdania możnaby skrócić do jednego gdyż i tak oddawały by ten sam sens.
Moge powiedzieć, że książkę tą polecam osobą, które szukają fantastyki, dającej refleksji i chwili do zastanowienia .+:。

Świetna książka! Naprawdę porządna historia i dobra rozrywka. Czy YA to nie jestem tak na 100% pewna, ale lekka lektura na pewno.

14889 użytkowników ma tytuł The Invisible Life of Addie LaRue na półkach głównych
3481 użytkowników ma tytuł The Invisible Life of Addie LaRue na półkach dodatkowych

Victoria Schwab
Victoria Schwab
Autorka bestellerowych książek m.in. serii Świat Verity (Okrutna pieśń i Mroczny duet) czy The Villains (Vicious),chętnie tłumaczonych na różne języki i czytanych przez młodzież i dorosłych na całym świecie. Pisarska przygoda Victorii zaczęła się po lekturze Harry’ego Pottera, pierwszej książki, która jak sama mówi „wciągnęła ją i sprawiła, że zapomniała o całym świecie”. Chcąc opowiadać historie, w których czytelnicy będą mogli się całkowicie zatracać, chwyciła za długopis i przelała kryjące się w jej głowie pomysły na papier. Poza byciem pisarką, Victoria często mówi o sobie jako o zapalonej czytelniczce, traktującej książki jako ucieczkę od życia w złe, i najmilszą część jej pracy w dobre dni. Pomimo napiętego pisarskiego grafiku stara się znaleźć kilka wolnych chwil na czytanie każdego dnia – słucha audiobooków na siłowni, czyta kilka rozdziałów rano lub przed pójściem spać – oczywiście, jeśli nie myśli wtedy nad kolejną historią, w której bohaterowie mogliby walczyć o lepszy świat.

Tkając świt Elizabeth Lim
Tkając świt
Elizabeth Lim
Jest to idealna Książka dla osób 12+ przynajmniej w mojej ocenie. Nie ma krwawych momentów, może być wprowadzeniem do bardziej emocjonujących z gatunku romantasy. A co do książki? No więc tak....jak autorka przez pierwszą połowę pokazywała Głębie (w jakimś stopniu) męskość czy tajemniczość Edana to jakoś zanikło to potem.... Zrobiła z niego bardziej pokrakę niż kolesia który żyje dłużej niż 500 lat i który jest czarowniko-wojownikiem. Oczywiście w tym dopełnia go Maja. Została wyidealizowana co prawdę mówiąc w niektórych momentach przeszkadzało. A czemu zaliczyłabym to do jakiegoś gatunku bliżej romantasy? Bo ma wątek fantasy- magia, duchy itp i jako taki wątek romantyczny. Zgodzę się z innymi osobami piszącymi recenzje że został ten wątek wepchniety na siłę no ale cuz.... I on nie jest taki jak np. W Dworach czy W krew I Popiół. Do tych książek można by powiedzieć że ten szoruje po dnie ale nie można tego tak porównywać ze względu na wiek czytelnika któremu te książki zostały przeznaczone .... Jakoś w 3/4 zaczęło mnie to po części śmieszyć- relacja głównych bohaterów. Nie żeby co ale jestem przekonana że gdybym miała takie 13 lat bym podziwiała tę książkę Pomimo wszytsko, wszystkich uwag polecam by tę książkę przeczytać, bo okazała się jednocześnie na tyle dobra że zdolalam przebrnąć przez nią w całości. Co tutaj dla niektórych może być wyczynem
Maldra - awatar Maldra
oceniła na61 miesiąc temu
Gołąb i Wąż Shelby Mahurin
Gołąb i Wąż
Shelby Mahurin
Jest to doskonała pozycja, kiedy już nic ci się nie chce po całym dniu - niewymagająca, wciągająca, relaksująca. Bardzo łatwo zatracić się w tym świecie i po prostu dobrze bawić. "Gołąb i wąż" to pierwsza część trylogii romantasy opowiadająca o losach dwójki głównych bohaterów - czarownicy i łowcy. Świat, w którym główną władzę sprawuje król i Kościół, jest przesiąknięty uprzedzeniami do kobiet (bo mogą okazać się czarownicami),i to właśnie w tej rzeczywistości Lou musi odnaleźć się, żyjąc na ulicy po ucieczce ze swojego sabatu. Nie dość, że jest poszukiwana za czary i przez inne czarownice, to zostaje, przez niefortunny zbieg zdarzeń, zmuszona do małżeństwa z Reidem, a gdzie najlepiej się ukryć, jak nie pod samym nosem łowców, przecież najciemniej pod latarnią. Jest to książka z motywem enemies to lovers, Lou i Reid, czarownica i łowca, dwa przeciwstawne charaktery. Ona zdolna do wszystkiego aby przeżyć, z niewyparzonym językiem i ukrywająca swoją magię. On zawsze trzymający się reguł, małomówny, całym sobą wierzący, że wszystkie czarownice powinny spłonąć na stosie. Ich rozwijającą się relację obserwowało się z przyjemnością: wewnętrzną walkę Lou, która stopniowo zakochiwała się w łowcy, mimo że wiedziała, iż gdyby odkrył, kim naprawdę jest, nie zawahałby się jej zabić. Stworzony świat jest bardzo interesujący i rozwinięty. Poznajemy różnice kulturowe różnych ras, obrzędy pogańskiej ludności, polityczną stronę miasta i to jak Kościół ma na nią wpływ. Także system magiczny jest świetnie dopracowany, pomysł, aby móc czarować tylko poprzez oddanie czegoś swojego - jak taki handel coś za coś, bardzo mi się podobał. Książka mimo posiadania głównego romansu, jest po prostu dobra jako całość, świat nie jest tylko tłem, ale integralną częścią historii, dlatego mogę ją polecić nie tylko fanom romantasy, ale i zwykłego fantasy.
Julia_ksiazkowe_love - awatar Julia_ksiazkowe_love
Daisy Jones & The Six Taylor Jenkins Reid
Daisy Jones & The Six
Taylor Jenkins Reid
Do "Daisy Jones & The Six" zabierałam się już jakiś czas temu. Nie było natychmiastowej miłości i finalnie porzuciłam czytanie, z myślą, że kiedyś do niej wrócę. Na pomoc przyszedł mi klub książki, bo to właśnie nasza marcowa lektura. Czy tym razem było łatwiej? Minimalnie, ale udało mi się skończyć. To nie jest tak, że uważam, że to zła książka. Fabuła jest ciekawa — tym bardziej, że dotyka tematów, które mnie interesują. Bardzo lubię oglądać lub czytać biografie muzyków. "Daisy Jones & The Six" ma po prostu bardzo specyficzną formę — to transkrypcja wywiadów, bez klasycznej narracji. I to nie są typowe wywiady, nie mamy tej części, w której zadawane są pytania. To wypowiedzi członków zespołu. Zupełnie jak w filmie dokumentalnym. Dla części osób to jest super dynamiczne, bo trzeba przyznać, że to genialny pomysł, z którym nie spotkałam się nigdy wcześniej. Dla mnie jednak sposób narracji powodował trudność z ogarnięciem bohaterów drugoplanowych — przynajmniej na początku. Miałam wrażenie chaosu i długo nie mogłam emocjonalnie „wejść” w historię. Choć normalnie nie lubię audiobooków, wydaje mi się, że akurat ta książka byłaby idealna w tej formie. A jak na złość, audiobook dotychczas nie powstał. Pierwsza połowa była dla mnie trudna przez formę, a dopiero później historia zaczęła działać. Na początku dowiadujemy się, jak powstawał zespół — poznajemy okoliczności nagrywania płyty i początki sławy. W następnej części zaczyna się właściwie droga do rozpadu — historia przestaje być tylko o zespole, a zaczyna być bardziej o uzależnieniach, ego i relacjach. Z czasem wciągnęłam się w fabułę, ale uświadomiłam sobie, że forma ma dla mnie ogromne znaczenie. Główni bohaterowie są wyraziści, mają mnóstwo problemów osobistych, które wydają się realne, biorąc pod uwagę czas — lata 70. XX wieku oraz okoliczności, w których się znajdowali. Niestety są mocno skrzywdzeni przez los, co mocno odbija się na ich charakterach. Są zadufani w sobie, problematyczni i bezkompromisowi. Dzięki temu są realni, ale jednocześnie ciężko ich polubić. Przynajmniej ja miałam z tym trudności. Bohaterowie drugoplanowi świetnie uzupełniają tło fabularne. Początkowo miałam trudności z rozróżnieniem członków zespołu i relacji między nimi. Natomiast osoby spoza — producenci i menadżerowie — dość długo mieszały mi się w głowie. Na uwagę zasługuje fakt, że na podstawie książki powstał świetny serial o tym samym tytule, który dość wiernie oddaje fabułę. Jest świetnie wystylizowany, a producenci wydali płytę pod nazwą zespołu, której możecie posłuchać na platformach muzycznych.
bookoralina - awatar bookoralina
oceniła na721 dni temu