Pieśni / Canti

Stanisław Kasprzysiak

Kup Pieśni / Canti w ulubionej księgarnii

Oceny książki Pieśni / Canti

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pieśni / Canti

Gdy czytałam rok temu „Myśli” Leopardiego, musiałam je sobie dozować, gdyż zawarty w nich pesymizm, brak złudzeń i poczucie najdotkliwszej z dotkliwych beznadziei życia, nawet mnie, ultraoptymistkę wprawiał w przygnębienie.
W swoich kanconach zaś ten romantyczny poeta i filozof, obok obrazów nędzy ludzkiej egzystencji potrafił dostrzec urok codzienności, jej spokoju i utartego biegu. Zgadzam się z Adamem Zagajewskim, który napisał, że „mamy do czynienia z myślicielem, ale i poetą, niezwykłym, grającym na obu końcach klawiatury – tam, gdzie jest najgłębszy smutek, i tam też, gdzie mieszka spokojny zachwyt”.
Pieśni Leopardiego są naprawdę zachwycające! I jestem skłonna przyznać im laur pierwszeństwa nawet przed „Sonetami” Szekspira.

„A ileż wzniosłych myśli,
Ileż uroczych rojeń budził we mnie widok
tego morza w oddali i tych przymglonych gór,
Na które znowu patrzę, a za które pragnąłem
Wyruszyć, by ujrzeć tajemny świat i zdobyć
Dla swego życia tajemną szczęśliwość.
Nie znałem jeszcze mego losu, nie sądziłem
Że wiele razy zechcę to moje życie, jałowe
I udręczone, bez żalu zamienić na śmierć”

Ale najbardziej poruszył mnie ten fragment. Z „Brutusa Młodszego”:
„Zapamiętałą wojnę po wieczność dzielnie
Toczy z tobą, o niegodziwe fatum,
Kto nie zwykł ulegać, i twoją
Władczą rękę, co nad nim zuchwale zawisła,
Uparcie odtrącając, tylko wtedy zwycięża,
Gdy gorzkie ostrze żelaza we własną
Pierś pchnięte krwią broczy
I wzgardliwie uśmiecha się do zmarłych cieni”.

Wiem, że mogę zostać uznana za profankę, ale czytając tę wielką poezję Giacoma Leopardiego, która wiele razy wywoływała u mnie gęsią skórkę, ścisk w gardle i wręcz dotykalne poczucie prawdy o beznadziei życia, jednocześnie miałam przed oczyma kadr z filmu „Rejs”, w którym inżynier Mamoń, poeta, uczestnik rejsu i kaowiec dokonują analizy piosenki.
„Poeta: -Treść jest krótka można ją umieścić w trzech zdaniach: Jestem sam. Nie mam dziewczyny. Jest mi niedobrze.
Uczestnik rejsu: -Tyle w tej piosence jest beznadziejnego smutku, tęsknoty jakiejś nieokreślonej i niespełnionych nadziei, że chwyta za serce.”
Myślę, że ta wizualizacja była jednym z podświadomych mechanizmów obronnych, po to, by nie popaść w ultrapesymizm.
Jednak na zawsze już twórczość Leopardiego będzie mi się kojarzyć ze słowami poety powyżej. Pasują one, jak ulał. W dużym uproszczeniu, rzecz jasna.

Przekłady zasłużonego bez wątpienia Stanisława Kasprzysiaka, dość mnie zmęczyły. Wydanie jest dwujęzyczne, więc choć nie znam włoskiego czytałem sobie czasem na głos utwory w oryginale. Odnoszę wrażenie, że tłumacz pozbawił je rytmu i pojawiających się sporadycznie rymów. To sprawiło, że popadłem w pewną nieufność i nie wiem naprawdę co myśleć o tym zabiegu. Brak niestety komentarza dotyczącego translatorskich założeń Kasprzysiaka, które tłumaczyłby jego decyzje. Zgaduję, że tłumaczenia kładą po prostu nacisk bardziej na filologiczną zgodność treści. Nie wiem, ale podejrzewam, że powtórzyć się tu mógł casus Kawafisa wg Hajduka, który po konfrontacji z przekładami znakomitego Ireneusza Kani pokazał mi aż nazbyt dobitnie, że bez genialnego tłumacza nawet najgenialniejsza poezja gubi się w przekładzie. Leopardiego tłumaczył kiedyś Grzegorz Franczak, ale po moich doświadczeniach z jego Ungarettim mam bardziej obawy niż wielkie nadzieje. Obym się jednak mylił.

Mały zbiór poezji do pochwalenia.
Leopardi jawi się czytelnikowi jako pisarz paradoksalny.
Z pesymizmem przewijającym się w motywach śmierci, starzenia się, niemożności zaspokojenia potrzeb ludzkiej duszy, łączy przepiękne opisy przyrody, filozofii, mitów i religii.
Szczególnie przypadły mi do gustu: Samotny drozd, Do księżyca i Do Sylvii. Dostajemy też "biografię" autora oraz krótkie posłowie.
Nie jest to najwybitniejszy zbiór poezji jaki przeczytałem, ale na pewno wart do sięgnięcia prędzej czy później aby zapoznać się z tym mało znanym w Polsce przedstawicielem romantyzmu włoskiego.

Mały zbiór poezji do pochwalenia.
Leopardi jawi się czytelnikowi jako pisarz paradoksalny.
Pokazuje to nie tylko niesamowitą erudycję autora, ale też wrażliwość na kwestię kondycji ludzkiej....

44 użytkowników ma tytuł Pieśni / Canti na półkach głównych
9 użytkowników ma tytuł Pieśni / Canti na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Pieśni / Canti

Okładka książki Obraz literatury powszechnej w streszczeniach i przykładach. Tom II. Czasy nowożytne Vittorio Alfieri, Castro Alves, Hans Christian Andersen, Ludovico Ariosto, Anton Aškerc, Théodore de Banville, Charles Baudelaire, Pierre Augustin Caron de Beaumarchais, Andrés Bello, Nicolas Boileau, Michał Anioł Buonarroti, Robert Burns, George Gordon Byron, Pedro Calderón de la Barca, Tommaso Campanella, Giosuè Carducci, Miguel de Cervantes y Saavedra, François-René Chateaubriand, Piotr Chmielowski, Athanasios Christopoulos, Francois Coppee, Pierre Corneille, Pietro Cossa, Gonçalves Crespo, Niccolò Delvinotti, Ugo Foscolo, Almeida Garrett, Théophile Gautier, Giuseppe Giusti, Johann Wolfgang Goethe, Mikołaj Gogol, Edward Grabowski, Àngel Guimerà, Juan María Gutiérrez, Edmond Haraucourt, Heinrich Heine, Alexandre Herculano, Johann Gottfried Herder, José-María de Heredia, Georg Herwegh, Victor Hugo, Ján Kollár, Iwan Kryłow, Giacomo Leopardi, Gotthold Ephraim Lessing, Henry Wadsworth Longfellow, Abigaíl Lozano, Maurice Maeterlinck, Stéphane Mallarmé, Alessandro Manzoni, Giambattista Marino, Pietro Metastasio, Frédéric Mistral, Bartolomé Mitre, Molier, Agustín Moreto y Cavana, Jan Neruda, Gaspar Núñez de Arce, Giuseppe Parini, João Penha, Sándor Petőfi, Edgar Allan Poe, Alexander Pope, Giovanni Prati, Sully Prudhomme, Luigi Pulci, Francesco Redi, Alexandros Rizos-Rangavis, Pierre de Ronsard, Jean Jacques Rousseau, Friedrich Schiller, Walter Scott, Joaquim Serra, William Shakespeare, Percy Bysshe Shelley, Philip Sidney, Charles Algernon Swinburne, Taras Szewczenko, Torquato Tasso, Alessandro Tassoni, Esaias Tegnér, Alfred Tennyson, Jacint Verdaguer, Paul Verlaine, Voltaire, William Wordsworth, Thomas Wyatt, Bernardino Zendrini, José Zorrilla, Vincenzo da Filicaja, Casimiro de Abreu, Luís de Camões, Ramón de Campoamor, Cristóbal de Castillejo, Luis de Eguílaz, José de Espronceda, Tomás de Iriarte y Oropesa, Alfred de Musset, Lope de Rueda, Francisco de Sá de Miranda, Lope de Vega, Alfred de Vigny, Garcilaso de la Vega, praca zbiorowa
Giacomo Leopardi
Giacomo Leopardi
Conte Giacomo Taldegardo Francesco di Sales Saverio Pietro Leopardi, znany jako Giacomo Leopardi (ur. 29 czerwca 1798 w Recanati, zm. 14 czerwca 1837 w Neapolu) – włoski filozof i poeta romantyczny, zaliczany do grona największych klasyków XIX-wiecznej literatury światowej[1]. Prekursor pesymizmu jako spójnego i całościowego systemu filozoficznego. Cała twórczość − zarówno literacka, jak i filozoficzna − Leopardiego stanowiła wyraz skrajnej rozpaczy. Towarzyszące poecie przez całe życie poczucie głębokiego osamotnienia, przemoc w rodzinie, dotkliwy ból z powodu nieodwzajemnionej miłości, słaby stan zdrowia fizycznego, a przy tym nadwrażliwość i społeczna alienacja zaważyły bowiem na kształcie jego liryki, któraegzystencję ludzką pojmuje w kategoriach "niekończącego się cierpienia" i "bezlitosnej natury". Przez ostatnie lata życia romantyk zamieszkiwał w domu u stóp Wezuwiusza, gdzie medytował nad ostateczną zagładą człowieka[1]. Na podstawie teorii estetyczno-literackich Leopardiego powstała koncepcja tzw. "poezji leopardiańskiej".

Okładka książki Grossy humoru sztosy Tomasz Adamus, Ilona Balcerzyk, Hanna Bilińska-Stecyszyn, Juliusz Chimiak, Irena Guzińska, Ryszard Jasiński, Grzegorz Kalinowski, Wanda Kapica, Urszula Krajewska-Szeligowska, Agnieszka Kupiec, Arkadiusz Leśniak, Henryk Liszkiewicz, Magdalena Majewska-Bielicka, Leszek Moździerz-Monico, Rafał Orłowski, Patrycjusz Pilawski, Janusz Pliszka, Krzysztof T. Rapcia, Monika Sawicka, Danuta Szulczyńska-Miłosz, Maria Wójcik-Taniukiewicz, Andrzej Wróblewski, Szymon Zagdański, Janusz Ziarnik, Tadeusz Zuchowicz

Cytaty z książki Pieśni / Canti

Dodaj cytat z książki Pieśni / Canti