Chaos nad chaosami

- biznes, finanse
- 1688-01-01
- 1688-01-01
Spekulacja: kwintesencja czystej nauki i zarazem wzór oszustwa
„Confusión de confusions” to prawdopodobnie pierwsze dzieło literackie w całości poświęcone sztuce spekulacji. Zostało wydane w Amsterdamie w 1688 roku. Jego autorem jest Joseph de la Vega – żydowski kupiec, poeta, filantrop. Do tej pory było dostępne polskiemu czytelnikowi w wersji anglojęzycznej. Teraz, dzięki TJS, można je przeczytać po polsku.
Kup Chaos nad chaosami w ulubionej księgarni
Oceny książki Chaos nad chaosami
117 użytkowników ma tytuł Chaos nad chaosami na półkach głównych- Chcę przeczytać 59
- E-book 3
- Ebook 1
- Finanse i Inwestowanie 1
- Finansowe 1
- 2021 1
- Inwestowanie 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Chaos nad chaosami
Książka opowiada o początkach giełdy i wielu ciekawych wydarzeniach historycznych. Jej rdzeniem są rozmowy między filozofem, kupcem i inwestorem giełdowym. Pozycja obowiązkowa dla spekulantów giełdowych, pasjonatów historii czy po prostu osób chcących poczuć satysfakcję przeczytania wartościowej książki, która poprawi ich iloraz inteligencji;)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPokazuje, że nic się w spekulacji nie zmieniło, ciekawe dialogi ale nic odkrywczego
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMyślę, że to jest książka którą każdy spekulant powinien przeczytać świetnie oddaje to, że prawa rynku jak i sama spekulacja praktycznie się nie zmieniła. 😊 Dodam jeszcze napisana jest ciężkim językiem
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwsza książka o spekulacji - 1688r. Książka opisuje czasy holenderskiej kompanii wschodniej i giełdy. To dialog pomiędzy filozofem, akcjonariuszem i kupcem. Warto było dowiedzieć się, jak to wyglądało ponad 400 lat temu i co się nie zmieniło. Natura ludzka pozostała ta sama. Krótka i przyjemna lektura. Polecam fanom spekulacji.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKrótka książka o spekulacji. Można poczuć klimat XVIII wiecznej spekulacji. Zawiera w sobie kilka kwestii nad którymi warto się zastanowić, poza tym nic specjalnego ani odkrywczego. Być może to, że ludzkie namiętności nie za wiele się zmieniają.