Wczesny buddyzm a Chan. Medytacja i wyzwolenie

- religia
- Studia Buddyjskie (tom 4)
- 2020-01-01
- 2020-01-01
Wyrażona w tytule idea analizy porównawczej może na pierwszy rzut oka wydać się dość zaskakująca lub nawet zostać przez kogoś z miejsca odrzucona jako bezsensowna i pozbawiona głębszego celu. Skąd w ogóle idea takiego rodzaju porównania? Można, co prawda, porównywać nawet zupełnie niepowiązane ze sobą zjawiska lub doktryny, ale czy istnieje jakieś uzasadnienie dla tego rodzaju analizy porównawczej i czemu miałaby ona tak naprawdę służyć? Już na wstępie ktoś mógłby bowiem wysunąć następujące zastrzeżenie: jaki jest w ogóle związek pomiędzy wczesnym buddyzmem indyjskim a buddyzmem chan? Reprezentują one przecież zupełnie różne fazy rozwoju doktryny buddyjskiej, a do ich powstania przyczyniły się całkowicie odmienne uwarunkowania kulturowe i intelektualne. Obie te formy buddyzmu były dodatkowo oddzielone od siebie zarówno czasowo, jak i przestrzennie i nie łączył ich żaden bezpośredni kontakt.
Kup Wczesny buddyzm a Chan. Medytacja i wyzwolenie w ulubionej księgarni
Oceny książki Wczesny buddyzm a Chan. Medytacja i wyzwolenie
16 użytkowników ma tytuł Wczesny buddyzm a Chan. Medytacja i wyzwolenie na półkach głównych- Chcę przeczytać 9

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wczesny buddyzm a Chan. Medytacja i wyzwolenie
Książka nie tylko warta przeczytania, lecz...przede wszystkim praktykowania - a są w niej ku temu stosowne wskazówki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka warta przeczytania, nie tylko przez buddystów czy fanów filozofii wschodu, ale dla każdego, kto lubi dobrze zadane pytania i wnikliwe szukanie na nie odpowiedzi. Dogłębna analiza, niektóre fragmenty czytałam wielokrotnie żeby lepiej zrozumieć.
Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam