111 najbardziej szalonych eksperymentów

- literatura dziecięca
- Das Buch der verrückten Experimente
- 2009-03-24
- 2009-03-24
- Marek Krośniak
Książka przedstawia niesamowite historie 111 eksperymentów, zaczynając od 1304 roku, a kończąc na 2003. Eksperymenty opisane są krótko i zabawnie – ilustrowane rysunkami. Każdy rozdział zawiera: opis i okoliczności eksperymentu, wnioski, krótkie informacje o wpływie tego eksperymentu na innych naukowców i działy nauki.
Czytelnicy tej książki sami się przekonają, że przystąpić do eksperymentu, to tak jak pójść na wojnę – przy pierwszym kontakcie z wrogiem wszelkie plany biorą w łeb.
Autor z niesłychanym humorem opisuje eksperymenty, które doprowadzały do rozpadu małżeństwa bądź też rujnowały karierę, eksperymenty, które trafiły na nagłówki gazet, a także takie, które funkcjonują w świadomości społecznej, choć w rzeczywistości nigdy nie miały miejsca. Książka ta bawi, uczy, inspiruje, podpowiada tematy do ciekawych dyskusji i własnych eksperymentów.
[opis wydawcy]
Kup 111 najbardziej szalonych eksperymentów w ulubionej księgarni
Oceny książki 111 najbardziej szalonych eksperymentów
50 użytkowników ma tytuł 111 najbardziej szalonych eksperymentów na półkach głównych- Przeczytane 30
- Popularnonaukowe 3
- Ciekawostki 2
- Nauka 1
- ! to-move 1
- 2013 1
- 2020 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce 111 najbardziej szalonych eksperymentów
Umysł rozpętnaty albo młot na głupotę.
Część eksperymentów stricte naukowych (nawet z konkretnymi wnioskami),część obrzydliwych, brutalnych, drastycznych, a część dosłownie chorych. Inwencja ludzka nie zna granic. Inwencja autora w wyciąganiu (nie)smaczków też. Trudno wyrokować czy warto o tym wiedzieć. O części tych "eksperymentów" tak, ale z pewnością nie o wszystkich.
Umysł rozpętnaty albo młot na głupotę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka od 21 lat, po pozytywnym przejściu testów na zdrowie psychiczne i silny charakter.
Czemu mam nieodparte wrażenie,że naukowcy to nie są normalni ludzie ?
Ale co tam - i tak ich uwielbiam.
Zawsze chętnie czytam o ich trudzie zmagania się z materią.
Szczególnie w przypadku tej książki -to niezła zabawa.
Czemu mam nieodparte wrażenie,że naukowcy to nie są normalni ludzie ?
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAle co tam - i tak ich uwielbiam.
Zawsze chętnie czytam o ich trudzie zmagania się z materią.
Szczególnie w przypadku tej książki -to niezła zabawa.
Fascynująca książka, napisana prostym, lekkim językiem. Rozdziały niedługie , dzięki czemu jest to idealna pozycja do poczytania chociażby w drodze na uczelnie/do pracy. Cała masa zaskakujących informacji, z których można wyciągnąć najciekawsze dla siebie a później zaimponować znajomym ;)
Polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam!