Paul Is Dead: When The Beatles Lost McCartney

- komiksy
- 2020-04-28
- 2020-04-28
- angielski
John Lennon can’t speak. He can’t take his eyes off the photo of a car in flames with Paul McCartney’s body inside. His friend is no longer here, and that means the Beatles are no longer here either. But John wants to know the truth, and with George and Ringo, he will begin to re-examine the final hours of Paul’s life.
Kup Paul Is Dead: When The Beatles Lost McCartney w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Paul Is Dead: When The Beatles Lost McCartney
4 użytkowników ma tytuł Paul Is Dead: When The Beatles Lost McCartney na półkach głównych- Przeczytane 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Paul Is Dead: When The Beatles Lost McCartney
Każdy fan Beatlesów prędzej czy później natrafi na absurdalną teorię spiskową pt. "Paul is dead". Teoria ta głosi, że w 1966 roku Paul Mccartney zginał w wypadku samochodowym a jego miejsce w zespole zastąpił sobowtór. Po co? Żeby grać dalej i zarabiać kolejne grube miliony (Zwolennicy tej konspiracji zdają się zapominać, że Beatlesi rozpadli się na dobre zaledwie 4 lata po rzekomej śmierci Paula). Na prawdziwość tej teorii miały wskazywać ponoć różne tajne wiadomości ukryte w piosenkach Beatlesów i na okładkach ich albumów. Co ciekawe, sobowtóra-Paula można by nazwać o wiele dojrzalszym i bardziej utalentowanym muzykiem niż "oryginalny Paul" który zmarł. Cóż, nigdy nie było żadnego "fałszywego Paula". Paul Mccartney obecnie żyje, koncertuje i ma się dobrze.
A co gdyby tak nie było?
Autor komiksu Paul is Dead zabiera nas do alternatywnego świata, gdzie wspomniana wyżej teoria jest prawdziwa. Nietypowy, oniryczny styl rysunków wywołuje w czytelniku niepokój i zachwyt. Narkotyczne wizje przeplatają się z senną, nieco szkatułkową narracją. Wygląd beatlesów balansuje na granicy karykatury, co idealnie pasuje do klimatu całej opowieści. Plamy kolorów przywodzą na myśl psychodeliczną estetykę lat 60; świetnie oddają dynamizm i ruch postaci. Kompozycja kadrów jest naprawdę świetna. Nie raz dosłownie oglądamy świat zza okrągłych okularów Lennona.
Komiks pełen jest smaczków, dla prawdziwego konesera Żuków. A to nawiązanie do piosenki, a to do jakiegoś mało znanego wydarzenia. Na pierwszy rzut oka widać, że autor książki od 40 lat jest wielkim fanem zespołu. Pozycja ta również jest skierowana do fanów. Bez pewnej znajomości lore, niewiele się zrozumie, a czytelnik pozostanie z jeszcze większym niedosytem.
Szkoda że historia jest tak prosta i krótka. Przeczytanie komiksu zajęło mi ok. 30 minut. Nie mamy okazji poznać charakteru chłopaków (jedynie powierzchowne zarysy typu John - gwałtowny, George - cichy, a Ringa ledwo widać na okładce) Z tak niepowtarzalną szatą graficzną, chciałoby się pochłonąć całą biografię. Tak czy inaczej, komiks jest zdecydowanie wart polecenia. (Ciężko zdobyć go w Polsce, a jeżeli nie chcemy płacić milionów monet, to jest on dostępny online ;) Ale nie wiecie tego ode mnie!)