Powiedz, że wrócisz

- literatura obyczajowa, romans
- Powiedz, że wrócisz
- 2020-02-11
- 2020-02-11
Przyjaźnili się od zawsze. Ona i ich dwóch. Jeden został policjantem, a drugi gangsterem. Pewnego dnia stali się wrogami. Ona musiała dokonać wyboru pomiędzy tym, co słuszne, a tym, co podłe. Nie miała świadomości, że kierując się rozsądkiem, zamieni swoje życie w piekło, a siebie – w ofiarę. Dopiero po latach zrozumiała, iż przez cały czas żyła w kłamstwie, a przyjaciel okazał się jej największym zagrożeniem. Chcąc ochronić swoją największą miłość, jest gotowa milczeć, nawet za cenę utraty ukochanego. Czy prawda wyjdzie na jaw i odsłoni przebiegłą intrygę sprzed lat, czy zwycięży kłamstwo?
Opowieść o namiętności, żądzy posiadania i manipulacji oraz o tym, w jaki sposób można zniszczyć duszę drugiego człowieka, a zagubioną kobietę zamienić w bezwolną ofiarę.
Kup Powiedz, że wrócisz w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Powiedz, że wrócisz
„Czasami miłość to za mało…” Pokomplikowane i pełne sprzeczności losy trójki bohaterów. Natalia, Igor i Dominik. Ich przyjaźń zaczęła się w dzieciństwie. Dorastają, zaczynają inaczej patrzeć na świat, beztroskie dzieciństwo dobiega końca. Czy jednak było dla wszystkich beztroskie? Natalia to ciepła, spokojna, spełniająca się zawodowo młoda kobieta. Rozdarta wewnętrznie między Igorem a Dominikiem, przyjaźnią a miłością. Od jednego z nich czerpie pocieszenie i wsparcie, drugi dostarcza jej miłosnych uniesień i łez. Kogo wybierze? Czy dokona trafnych i dobrych wyborów? Koniecznie sprawdźcie, namawiam, zdecydowanie warto! Akcja powieści toczy się dwutorowo. Mamy czasy współczesne i powroty bohaterów do dzieciństwa, które dużo wyjaśniają i dają pełen, dopracowany obraz całości. Fabuła zaskakuje, wywołuje napięcie i nerwowe oczekiwanie. Niepodważalnym atutem powieści są rewelacyjnie wykreowani bohaterowie. To ludzie z krwi i kości, pełni sprzeczności, zależności, uwikłani i pogubieni we własnych uczuciach, pragnieniach. Powieść przesiąknięta namiętnością, pożądaniem, nad którym nie można zapanować. Sceny erotyczne bardzo odważne pełne pikanterii. Wyraźnie, a przy tym subtelnie nakreślone. Autorka porusza bardzo trudne i bolesne tematy. Przemoc w rodzinie, strach przed oprawcą powoduje bierność, poczucie winy i uległość. Bezwzględna i dobrze zaplanowana manipulacja ofiarą. Miłość, przyjaźń, namiętność, pożądanie. Trudne wybory, których konsekwencje ponoszone są przez całe życie. Nienawiść, zazdrość, która niszczy i powoduje rozpad przyjaźni. Potrzeba dominacji, brutalność, psychiczne i fizyczne znęcanie się nad swoją ofiarą, gwałty. Strach, ból, niemoc, wewnętrzne rozdarcie, ogłuszające poczucie winy. Rozsadek nie zawsze idzie w parze ze słuszną decyzją. Milczenie, aby chronić ukochaną osobę. Czym kierować się w życiu, sercem czy rozumem? Bardzo trudne pytanie… Niesamowita opowieść, pełna niedomówień, manipulacji, niepohamowanej żądzy kontroli i toksycznej miłości. To także gorący erotyk, w którym pozory bardzo mylą… Nie jest to łatwa historia, ale potrzebna, mądra i wartościowa, nad którą nie da się przejść obojętnie. Przesiąknięta bardzo bolesnymi i trudnymi emocjami. Daje do myślenia i zmusza do refleksji. Nic tu nie jest proste, ani jednoznaczne. Codzienność zamieniona w koszmar, od której trudno się uwolnić. Polecam :) http://tatiaszaaleksiej.pl/?p=2107
Oceny książki Powiedz, że wrócisz
218 użytkowników ma tytuł Powiedz, że wrócisz na półkach głównych- Przeczytane 136
- 2020 7
- 2020 5
- Przeczytane 2020 4
- Egzemplarz recenzencki 3
- 2025 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Powiedz, że wrócisz
Historia ciężka, porusza bardzo trudne tematy, ale mam wrażenie że za dużo tam scen łóżkowych. Praktycznie w każdym rozdziale, musiała znaleźć się taka scena.
Czy przyjaźń damsko-męska istnieje? Zawsze u jednej osoby pojawi się uczucie i ktoś skończy ze złamanym sercem, a miłość i nienawiść dzieli cienka linia. Dominik miał obsesje na punkcie Natali, do takiego stopnia że zniszczył życie swojemu przyjacielowi, tylko aby jej nie stracić, a przez to stracił ich oboje. Manipulacja, przemoc psychiczna i fizyczna, były aktem desperacji, ale na to nie ma żadnego wytłumaczenia. Czasami nie rozumiałam wyborów Igora i Natali, ale zakończenie mi to wynagrodziło. Małżeństwo w którym jest brak miłości, nie powinno wogóle egzystować, bo czas nie sprawi że pokocha się daną osobę, nawet pomimo jak on będzie się starał być dla niej idealny. Serca się nie oszuka, a tylko rani się siebie i drugą osobę. Myślę że ta przyjaźń od dzieciństwa, zniszczyła im wszystkim życie, ale młodość ma to do siebie, że sami do końca nie wiemy co jest dla nas dobre..
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzy przyjaźń damsko-męska istnieje? Zawsze u jednej osoby pojawi się uczucie i ktoś skończy ze złamanym sercem, a miłość i nienawiść dzieli cienka linia. Dominik miał obsesje na punkcie Natali, do takiego stopnia że...
Historia ciężka, wzbudziła we mnie wiele emocji. Skrajnych. Dużo impulsywnych i toksycznych zachowań w jednym miejscu. Pomimo słabszych momentów ciężko było się oderwać. Najczęściej rozczarowują mnie końcówki tego typu historii. Tym razem było na odwrót - książka z każdym rozdziałem zyskiwała.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria niezwykle wciągająca, ukazująca toksyczna miłość i przemoc domową, jak również cienką linie między miłością i nienawiścią. Dawno żadna książka nie wzbudziła we mnie tylu emocji😍 moja ocena 9/10
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to🔥❤️🔥⚡️
Mój opis:
Ona i dwóch chłopaków. Przyjaźnili się od najmłodszych lat. Jako nastolatkowie zaczynają patrzeć na siebie inaczej, dostrzegają w sobie inne uczucia.
Jeden został policjantem, a drugi gangsterem. Przyjaciele stanęli po dwóch stronach barykady, zarówno tej życiowej jak i miłosnej.
Ona musiała dokonać wyboru pomiędzy tym, co podpowiada jej serce, a tym, co podpowiada rozum. Nie miała świadomości, że kierując się rozsądkiem, zamieni swoje życie w piekło. Klapki z oczu spadły po latach i wtedy dopiero po zrozumiała, że cały czas żyła w kłamstwie. Przyjaciel był wrogiem, a wróg przyjacielem?
Czy milczeniem ochroni swoją największa miłość? Czy prawda wyjdzie na jaw? Czy zwycięży kłamstwo?
To historia, która opowiada o namiętności i żądzy posiadania, o manipulacji i okrucieństwie fizycznym, a także psychicznym.
Historia, która wciąga... Miłosny trójkąt, trudne wybory, toksyczna miłość, erotyka podana jak w najlepszej restauracji. Historia dla ludzi o mocnych nerwach, bo trzyma w napięciu do ostatniej kartki!
🔥❤️🔥⚡️
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMój opis:
Ona musiała dokonać wyboru pomiędzy tym, co podpowiada jej serce, a tym, co...
Opowieść o namiętności, manipulacji i żądzy posiadania, oraz o tym, w jaki sposób można zniszczyć drugiego człowieka ,a zgubną kobietę sprowadzić do roli ofiary.
Historia taka jak zawsze troje przyjaciół. Ona i ich dwóch. Razem są od zawsze, od przedszkola po liceum. Nigdy nie rozłączni. Do czasu. Jeden został policjantem, drugi gangsterem. Tylko ona musiała dokonać wyboru. Czy wybrała dobrze?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria taka jak zawsze troje przyjaciół. Ona i ich dwóch. Razem są od zawsze, od przedszkola po liceum. Nigdy nie rozłączni. Do czasu. Jeden został policjantem, drugi gangsterem. Tylko ona musiała dokonać wyboru....
"Powiedz, że wrócisz" opowiada historię trójki przyjaciół. Ona i ich dwóch. Przyjaźnili się od zawsze. Jeden z nich został policjantem, a drugi wybrał ciemniejszą stronę, ponieważ został gangsterem. Kobieta musiała dokonać wyboru, nie wiedziała tylko, że kierowanie się rozsądkiem zmieni jej życie w piekło. Po latach dotarło do dziewczyny, że żyła w kłamstwie, a przyjaciel okazało się zagrożeniem. Miłość zwycięży wszystko, człowiek jest gotowy milczeć, aby nie utracić ukochanej osoby. Czy prawda ujrzy światło dzienne i odsłoni całą prawdę, a kłamstwo wyjdzie na jaw?
Jest to moje pierwsze spotkanie z twórczością Romy Nowicz i zapewne nie ostatnie. Autorka ma bardzo lekki i przyjemny styl. Książkę wręcz połyka się w całości, wciągająca, dobrze obrazuje pojęcie toksycznej miłości i przemocy domowej. Historia o namiętności, manipulacji drugim człowiekiem, oraz o tym jak można zniszczyć drugiego człowieka, a kobietę sprowadzić do roli bezwolnej ofiary. Bohaterowie wykreowanie bardzo rzeczywiście, realnie. Natalia i Igor urzekli mnie od pierwszych stron. Za to Dominik od początku wydawał mi się zazdrosny. Jak się później okazało potwór, manipulant w ludzkiej skórze. Czasami nie rozumiałam wyborów głównych bohaterów,(dlaczego tak, a nie inaczej) lecz zakończenie sprawiło, że książka nabrała innego wymiaru i wszystko się skleciło w całość. Bardzo udana i znakomita historia, warta polecenia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to,,Powiedz, że wrócisz'' to historia Natalii, która miota się między przyjacielem - wzorem policjanta Dominikiem, a szalonym i niebezpiecznym Igorem. Kogo wybierze Natalia? Przyjaciela, przy którym będzie spokojna i szczęśliwa czy może Igora, który był jej pierwszą miłością gwałtowną i namiętną?
Książka lekka, którą szybko się czyta i teraz właśnie czegoś takiego mi było trzeba. Niestety główna bohaterka, strasznie mnie irytowała. Była niekonsekwentna i strasznie naiwna. Jak dla mnie motyw przemocy nie był zbyt dobrze przedstawiony. ALE! Puenta całej książki mi się podobała. W końcowym rozrachunku POLECAM 😊
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka lekka, którą szybko się czyta i teraz właśnie czegoś takiego mi było...
"Młodość to czas popełniania błędów i fałszywych osądów rzeczywistości."
Zapraszam na moją opinię
"Młodość to czas popełniania błędów i fałszywych osądów rzeczywistości."
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZapraszam na moją opinię
Lata budowania przyjaźni, wspólnie spędzany czas i wspomnienia, które mają swoją magią starczyć na kolejne upływające wiosny. Co może zniszczyć tak silne uczucie? Czy przyjaźń może istnieć, gdy do jej wnętrza wdziera się rywalizacja? Gdy nadchodzi czas wyboru, każdy z nich wiąże się ze stratą.
Natalia, Dominik i Igor stanowili najbardziej zgrane trio przyjaciół. Wszystko robili wspólnie, a znali się niemal od zawsze. Sielanka kiedyś jednak musiała się skończyć. Buzujące hormony i dwie różne wizje świata doprowadziły do rozłamu. Jeden został policjantem, drugi gangsterem. Jednak wyboru musiała dokonać tylko ona. Spokojne życie i bezpieczeństwo stanęło w szranki z namiętnością i niebezpieczeństwem. Każda z dróg mogła przynieść co innego, ale Natalia nie spodziewała się, że wybranie spokoju wcale nie zapewni jej bezpieczeństwa.
Teraz gdy jej życie jest piekłem na ziemi, powrót przeszłości może jeszcze bardziej skomplikować wszystko. Które słowa są kłamstwem. Jak rozpoznać prawdziwe intencje? Co tak naprawdę stoi za niesnaską z przeszłości? Powiedz, że wrócisz o droga przyjaźni, ale czy ty w ogóle istniałaś?
Książka Romy Nowicz trafiła do mnie przez opis, który intryguje i obiecuję historię równie mocną, co przejmującą. Czy Powiedz, że wrócisz trafiło w mój gust?
------------------------
------------------------
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNatalia, Dominik i Igor stanowili najbardziej zgrane trio przyjaciół. Wszystko...
Debiut Romy Nowicz zachwycił nie tylko mnie i jestem pewna, że wiele osób czekało na kolejną powieść autorki. Książka co prawda miała swoją premierę na początku roku, jednak udało mi się ją przeczytać dopiero teraz. Czy Powiedz, że wrócisz to powieść, którą mogę śmiało polecić?
Natalia, Dominik i Igor to trójka najlepszych przyjaciół. Znają się od zawsze, wszystko robili razem. Do czasu, kiedy hormony zaczęły buzować coraz bardziej, a jeden z nich stał się gangsterem, a drugi policjantem. Przed wyborem jednak staje tylko ona: wybrać rozsądne, spokojne życie czy dać się porwać namiętności i żyć z wiecznym strachem? Natalia nie wiedziała, że wybierając rozsądek, jej życie zamieni się w piekło na ziemi. Po upływie lat przeszłość z powrotem daje o sobie znać, a Natalia jest coraz bardziej zdezorientowana i nie wie, komu uwierzyć. Jak zakończy się ta historia?
Jak zawsze (sama nawet nie wiem, po co to piszę, skoro i tak to jest wiadome) zacznę od głównych bohaterów. Natalię na początku bardzo polubiłam, a przez to, że jest moją imienniczką, udało mi się nawet z nią w pewien sposób utożsamić. Z każdym kolejnym rozdziałem jednak czułam, że jest to postać potwornie zagubiona, sama niewiedząca czego chce, a przez to wychodziła momentami na kobietę wprost dwulicową. Nie pasowało mi w niej również brak konsekwentności - nie umiała postawić się zagrywkom Dominika i Igora i majtała się między nimi jak chorągiewka.
Dominik, czyli drugi główny bohater, to mężczyzna, który wydawał mi się takim zakochanym szczeniaczkiem, który chodzi za swoją ukochaną krok w krok. Jednak z czasem ukazał swoją prawdziwą twarz, swoją drogą - niezbyt przyjemną. Jest on zdecydowanie postacią, której nie darzę ani sympatią, ani szacunkiem. Igor z kolei jest istnym “macho”. Miałam wrażenie (całkiem słuszne, jak się okazało),że wszystkie jego działania miały na celu głównie wzbudzenie zazdrości zarówno Natalii, jak i jej męża. On wzbudził już więcej mojej sympatii, jednak w dalszym ciągu nie było to na bardzo wysokim poziomie.
To, co można powiedzieć o powieści Romy Nowicz to to, że autorka bardzo dobrze buduje napięcie, przez co czytelnik nie wie, czego może się spodziewać na kolejnych stronach. Choć jest to powieść obyczajowa, która bazuje na schemacie trójkąta miłosnego i bardziej spostrzegawczy odbiorcy z góry przewidzą zakończenie, to nie da się zaprzeczyć, że zanim nastąpi ostatnia scena – po drodze może wydarzyć się wszystko. Tak było właśnie w tej książce!
Skoro wspomniałam już o głównym wątku powieści, to chyba nie muszę nikogo uświadamiać w tym, że jest on już właściwie przeżytkiem. W literaturze obyczajowej/romantycznej/erotycznej przewijał się on już tysiące razy, jednak w Powiedz, że wrócisz autorka sprawiła, że dla mnie jawił się on jak coś świeżego. Wpływało to także na emocje, jakie czułam podczas lektury, no a te były różne. Od złości, przez smutek, aż do radości - prawie do wyboru do koloru.
Po lekturze Zapomnij o mnie z niecierpliwością czekałam na kolejne historie spod pióra pani Nowicz. W końcu się doczekałam i muszę stwierdzić, że lutowa premiera jest ciut słabsza od debiutu autorki, jednakże i tak z czystym sercem mogę ją polecić wszystkim miłośnikom mrocznych relacji, ostrego seksu oraz po prostu czytelnikom romansów i powieści obyczajowych. Ja sama z chęcią sięgnę po kolejne powieści Romy Nowicz.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNatalia, Dominik i Igor to trójka najlepszych przyjaciół. Znają się od zawsze, wszystko robili...