Gdyby nie ty

Regretting you
2020-03-11
2020-03-11
Matylda Biernacka
Gdyby nie ona, moje życie wyglądałoby inaczej.
Gdyby nie on, nie dałabym sobie rady.
Gdyby nie ty…
Gdyby nie córka, przyszłość Morgan wyglądałaby inaczej. Nie planowała ciąży w młodym wieku i szybkiego ślubu. Teraz jest zdeterminowana, żeby uchronić Clarę przed błędami, które sama popełniła.
Gdyby nie matka, Clara mogłaby iść do przodu.
Według niej Morgan staje się coraz bardziej zgorzkniała i zupełnie brak jej spontaniczności.
Clara nie chce być taka jak ona.
Gdy tragiczny wypadek dotyka ich rodzinę, życie kobiet wywraca się do góry nogami.
Morgan znajduje wsparcie u ostatniego mężczyzny, po którym by się tego spodziewała.
Clara zwraca się do chłopaka, z którym nie mogła się kontaktować. Dla jednej i drugiej to relacje okupione dylematami i trudnymi decyzjami. Czy zakazane uczucia zdołają przetrwać?

Przejmująca powieść o miłości, rodzinie i stracie.
Colleen Hoover z wielką wrażliwością i zrozumieniem opisuje relacje, które prawie przestały istnieć. I zadaje nam pytanie: czy i jak o nie walczyć?

Kup Gdyby nie ty w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Gdyby nie ty

8493 924

Oceny książki Gdyby nie ty

OPINIE i DYSKUSJE o książce Gdyby nie ty

Są takie książki Colleen, które bardzo kocham: Maybe someday czy November 9, bo bardzo ze mną rezonują. Są też takie, których do końca nie rozumiem jak Never never czy Reminders of him, ale ciepło o nich myślę i takie, których nie zamierzam wracać, bo okazały się pomyłką jak Wszystkie nasze obietnice. W którym miejscu plasuje się, Gdyby nie ty? Gdzieś pośrodku. Bo nie jest to powieść, która mnie zachwyciła, ale też nie mogę przyznać tego, że jest to najsłabsza powieść autorki. Wiedziałam, że fabuła będzie koncentrowała się na relacji matki z córką, ale chyba liczyłam na coś innego. Jak dla mnie to nie była do końca taka powieść Hoover, które miałam do czynienia poznać do tej pory. Za mało colleenowe to było.
Morgan dość wcześnie urodziła swoją córkę i zrobi wszystko by uchronić ją przed błędami, jakie sama popełniła. Clara ma dość matki, która za bardzo ją kontroluje i nie pozwala jej żyć własnym życiem. Zrozumienie znajduje u swojej cioci Jenny, nie wiedząc, że jej rady są radami Morgan.
Kiedy w wypadku samochodowym ginie Jenny i Chris, dziewczyny muszą poradzić sobie z odejściem męża i ojca oraz cioci. Morgan znajduje pocieszenie u partnera swojej siostry, z którym dzielą wspólny sekret. Clara szuka pocieszenia u chłopaka, którego nie zaakceptowali jej rodzice. Czy relacje między matką ulegną poprawie? Czy wspólna żałoba zbliży je do siebie? A może sekret, który matka skrywa przed córką na zawsze je rozdzieli?
Historie miłosne Hoover zazwyczaj mnie kupują, bo jak nikt inny autorka potrafi uwrażliwić mnie na to, co się dzieje między bohaterami, tak jak miało to miejsce przy It ends with us. Przy okazji, Gdyby nie ty, tej wrażliwości mi zabrakło. Zdrada, kłamstwa, niedopowiedzenia, nieufność, irytująca młoda bohaterka dość skutecznie odsuwały mnie od tych pozytywnych odczuć. Przespanie się z chłopakiem na złość matce. Nie mój level. Mam żałować, że nie byłam taką nastolatką, albo zrozumieć żal po stracie ojca? Przyjąć do wiadomości mogę, zrozumieć nie bardzo. Nie do końca trafiała do mnie ta historia, może dlatego, że mam dobre relacje z mamą i to, co w tej powieści było zwyczaje i normalne, dla mnie takie nie jest. Wątek miłosny mnie totalnie nie przekonał. Kochałam jednego, wyszłam za drugiego, ale teraz ten drugi umarł, więc mogę się przytulić do tego pierwszego, bo przypadkowo był z moją siostrą, która nie żyje. Bardzo to spraszam i nadaję temu zdaniu niepotrzebnej ironii, bo jest we mnie sporo irytacji. Przecież Colleen nie prowadzi w ten sposób swoich bohaterów. Autorka chyba sama nie wiedziała, na czym skupić uwagę czytelnika – na wątku miłosnym czy relacji rodzinnych. Ciągnęła dwie sroki za ogon i wyszło, jak wyszło. Zawsze potrafiłam odczytać intencje Hoover, wiedziałam, co chce mi przekazać. Tym razem nie wiem. Naprawdę nie wiem, co myśleć. I nie wiem, w co mam wierzyć. Mimo mych narzekań, tak jak napisałam wyżej, to nie jest najgorsza powieść autorki, bo choć tematyka do mnie nie przemówiła, to nie dziwię się, że dostrzeżono potencjał ekranizacji. Możliwe, że tym razem film mnie bardziej zachwyci i pomoże pewne sprawy poukładać w głowie. Ode mnie 6/10.

Albo już się znieczuliłam albo czegoś tu nie rozumiem. A może za dużo czytam... Ta książka była strasznie przewidywalna, swobodnie mogłam czytając wyobrażać sobie dalsze posunięcia bohaterów i w większości miałam racje. Widzę też pewne niespójności, skoro matka z córką były tak blisko ze sobą to czemu nie umiały rozmawiać ze sobą. Albo ten rzut telefonem, serio?
Nie porwała mnie

Nie...

Ostatnio obejrzałam film nakręcony na motywach powieści autorki. Film był świetny. Poszukałam więc w bibliotece jej książek i znalazłam tą.
Pomysł na fabułę fajny. Morgan w wieku 17 lat zachodzi w ciążę z Chrisem. Jenny jej siostra jest dziewczyną Jonaha. Autorka dość sugestywnie opisuje cechy charakteru całej czwórki stąd czytelnik może sądzić że siostry powinny zamienić się partnerami. Nigdy jednak nie ma o tym mowy.
Morgan wychodzi za mąż za Chrisa i rodzi im się Claire. Akcja przenosi się do czasu gdy córka ma 17 lat i jest przedstawiona dwutorowo z perspektywy matki i córki.
Nagle wydarza się tragedia. Jenny i Chris giną w wypadku i od tego momentu nic już nie jest takie samo. W dodatku jeny osieroca malutkiego synka.
Bardzo dziwne jest że jechali razem samochodem. Na jaw wychodzi zdrada obojga. Morgan robi wszystko żeby ukryć prawdę przed córką.
Prawdę mówiąc książka podobała mi się pomijając zakończenie, które mnie po prostu zmęczyło i znudziło. Jeśli tylko jest taka możliwość zawsze jestem za mówieniem prawdy. Kombinowanie żeby ją ukryć jak dla mnie było i przekombinowane ze strony autorki. Znów wszystko jeszcze sięgnę po jej książki.

5686 użytkowników ma tytuł Gdyby nie ty na półkach głównych
895 użytkowników ma tytuł Gdyby nie ty na półkach dodatkowych

Colleen Hoover
Colleen Hoover
Colleen Hoover to amerykańska pisarka, autorka poruszających romansów i powieści z gatunku New Adult. Zaczęła pisać dla przyjemności. Ponieważ jej książki zostały docenione przez czytelników, porzuciła pracę jako pracownik socjalny i skoncentrowała się na pisaniu kolejnych powieści. Dotychczas napisała ich już kilkanaście, a kilka z nich trafiło na listy bestsellerów „New York Timesa”. Każda natomiast została bardzo wysoko oceniona przez użytkowników Goodreads. Do tej pory nakładem Wydawnictwa Otwartego ukazały się: „Hopeless” i „Losing Hope”. Na Woblink.com jest do pobrania nowelka „Szukając Kopciuszka”, która opowiada o losach przyjaciół Sky i Holdera. W maju 2015 roku Wydawnictwo Otwarte opublikuje kolejną powieść autorki – „Maybe Someday”.

Gdy zapada cisza Marni Mann
Gdy zapada cisza
Marni Mann
Przeczytana w ramach akcji #robierereadwmarcu "Gdy zapada cisza" Marni Mann 9/10 Zacznę od tego, że to NIE jest romans z trójkątem w roli głównej (jeśli ktoś się tego obawia),NIE ma też zdrady, mimo że na pierwszy rzut oka można by to tak odebrać. Ta historia nie jest wcale tak oczywista jak mogłoby się wydawać. Nie wypisze tu motywów jakie w niej występują, bo byłaby to za duża wskazówka co do fabuły, którą najlepiej odkryć samemu. Chociaż jak się uważnie czyta, to bardzo szybko można rozszyfrować (albo i nie) o co w tej książce chodzi, ale dochodząc do momentu gdy wszystko się wyjaśnia i tak jest tym momentem, który przeżywa się w pełni, nagle wszystko to czego do tej pory się poznało z kart powieści uderza z pełną mocą i tego uczucia nie da się opisać słowami. "Gdy zapada cisza" była czytana przeze w 2019 roku i pamiętam, że wtedy wstrząsneła mną do głębi, zostawiając z kacem książkowym. Czytając ją ponownie, byłam świadoma plot twistu i wszystkiego co najistotniejsze w tej powieści, jednak nie odebrało mi to przyjemności z czytania. Czułam się tak jakbym historię Alix poznawała na nowo i na nowo przeżywała z nią to wszystko co przeżywała ona sama. Ta historia pokazuje jak potężna i cenna jest miłość, pokazuje aby każdą chwilę przeżywać i ją pielęgnować. To historia, która sprawia, że wstrzymuje się oddech, a serce zaczyna szybciej bić. To historia, złożona z momentów, których nie da się zapomnieć, która zostanie z Tobą na dłużej aniżeli na ułamek chwili. Pięknie napisana, wciągająca, intensywna, emocjonalna, przejmująca historia miłosna. Jeśli macie więc ochotę na głęboko poruszającą podróż z Alix, podróż o której będziecie myśleć na długo po zakończeniu jej, to zachęcam do sięgnięcia po "Gdy zapada cisza". Polecam 🖤
Nat_ka - awatar Nat_ka
oceniła na91 rok temu
Przysięgnij, że mnie kochasz Renee Carlino
Przysięgnij, że mnie kochasz
Renee Carlino
Co by było gdyby na świecie nie było miłości? Jakim uczuciem obdarowywali byśmy się? Jax i Emi przechodzą trudne dzieciństwo. Mama EMI zostawia ją z ojcem, który nie potrafi sobie poradzić z jej odejściem. Codziennie zasypia na kanapie z butelką whisky, nie ma szacunku do własnej córki, nie stara się aby podjąć opiekę. W wieku 10 lat musiała szybko dorosnąć i radzić sobie sama. Jax również nie miał pięknego dzieciństwa. Brat pomimo młodego wieku palił marihuanę, grał na gitarze, mama pracowała nocą, aż w końcu sama sięgnęła po narkotyki. Właśnie w tym czasie dwójka, można by powiedzieć dzieci, stała się dla siebie wsparciem. Jax starał się aby EMI zjadła coś dobrego na kolację. EMI starała się spędzać jak najwięcej czasu z przyjacielem. Twierdziła, że ma trochę lepiej od niej, ponieważ jego mama zawsze coś gotowała. Najpierw przyjaciele, później miłość. Autorka piesze o dwójce, którzy byli sobie pisani, niezależnie od losu, który płatał im figle, sprawi że być może już będą ze sobą na zawsze... Jak książka napisana przez Jaxa wpłynie na życie EMI? Czy będzie wiedziała, kogo kocha najbardziej? I czy na pewno chce wrócić do ciężkiej przeszłości? Wzruszająca powieść o miłości, która bez względu na to co się dzieje na świecie, otoczy nas i zabierze w bezpieczne miejsce. To uczucie jakie zrodziło się między bohaterami sprawiło, że do końca im kibicowałam, chociaż nie byłam pewna zakończenia powieści i jaką decyzję podejmie Emi w sprawie Jaxa. Zachwycającą powieść, która przynosi wiarę w miłość i szczęśliwe zakończenie!
Monika - awatar Monika
oceniła na101 rok temu
Jednak mnie kochaj Laura Kneidl
Jednak mnie kochaj
Laura Kneidl
Sage przeprowadza się do Nevady z Maine, aby uciec od nieprzyjemnych wspomnień. Stara się stawić czoła swoim lękom, ale przeszłość wciąż do niej wraca. W nowym miejscu poznaje April oraz jej brata Lucę, którzy pomagają jej. Ostatnimi czasy bardzo rzadko się zdarza, że daję jakieś pozycji maksymalną ilość gwiazdek. Książka musi mnie naprawdę zmiażdżyć emocjonalnie i tak było w tym wypadku. Nie spodziewałam się po tej pozycji niczego wielkiego, ale jednak coś takiego dostałam. Sage od początku do końca historii musi zmagać się z demonami swojej przeszłości, z tym że ktoś wyrządził jej krzywdę, która trwale odcisnęła się na jej psychice. Pomimo trudności nie chce dać za wygraną i to w niej cenię. Czytając pierwszą scenę z Lucą bardzo się bałam tej postaci, że będzie to kolejny Hardin, ale nic bardziej mylnego. Z każdą kolejną sytuacją z nim zaczynałam czuć do niego coraz większą sympatię. On także miał swoje problemy, które sprawiły, że zachowywał się tak, a nie inaczej. Poboczni bohaterowie także byli dla mnie bardzo dobrze wykreowani i coś wnosili do tej historii. Rzeczą, której najbardziej się obawiałam była scena erotyczna, gdy tylko się pojawiła w mojej głowie uruchomił się alarm. Jednak i tu autorka bardzo mnie zaskoczyła, opisując ją w delikatny oraz subtelny sposób. Zakończenie tej książki sprawiło, że moje serce jest w milionie kawałków. Potrzebuję drugiego tomu. Tę pozycję będę wciskać wszystkim swoim znajomym i polecać ją każdemu, ponieważ naprawdę jest warta swojej uwagi. Mogę was zapewnić, że jeszcze nie raz usłyszycie o niej na tym profilu. Jej premiera jest 14 sierpnia i naprawdę polecam udać się wtedy do księgarni oraz zakupić. Nie zawiedziecie się na niej.
Sarcastic Books - awatar Sarcastic Books
To tylko przyjaciel Abby Jimenez
To tylko przyjaciel
Abby Jimenez
Bardzo lubię książki Abby Jimenez i „To tylko przyjaciel” tylko mnie w tym utwierdziło. Autorka ma niezwykłą umiejętność ukazywania emocjonalnej strony relacji między bohaterami – nie skupia się wyłącznie na fizyczności, ale przede wszystkim na uczuciach, przemyśleniach i wewnętrznych zmaganiach postaci. Co dla mnie ważne, także sceny intymne nie są tu tworzone na siłę ani dla samego efektu. Każda z nich jest osadzona w fabule, ma swoje uzasadnienie i wnosi coś istotnego do historii, zamiast być jedynie „sztuką dla sztuki”, jak bywa u niektórych autorek. Bardzo odpowiada mi również sposób, w jaki pani autorka opisuje emocje bohaterów – ich wątpliwości, lęki i potrzeby są wiarygodne i łatwe do zrozumienia, dzięki czemu z łatwością można się z nimi utożsamić. Jeśli jednak mam wskazać słabszy punkt tej historii, to byłoby nim przeciąganie pewnych wątków oraz niedopowiedzenia między bohaterami. Rozumiem, czemu miało to służyć fabule, ale momentami fakt, że bohaterowie nie rozmawiali ze sobą otwarcie i działali wyłącznie na podstawie domysłów, bywał naprawdę irytujący. Na duży plus zasługuje natomiast obecność wątku obyczajowego. Autorka jak zwykle sprawia, że książka nie kręci się wyłącznie wokół jednej relacji romantycznej, ale ma też coś do powiedzenia na inne, ważniejsze tematy. Dzięki temu historia zyskuje głębię i nie jest jedynie kolejnym romansem.
czarny_charakter - awatar czarny_charakter
To, czego nie mówimy Samantha Young
To, czego nie mówimy
Samantha Young
❤️ RECENZJA ❤️ #wspolpracareklamowa z @purple_book_wydawnictwo TYTUŁ:"To, czego nie mówimy" AUTOR:@authorsamanthayoung Dahlia wiedzie spokojne życie w nadmorskim miasteczku Hartwell. Demony przeszłości jednak nadal wzbudzają w niej wyrzuty sumienia i niepokój. Gdy ukochany tata potrzebuje jej wsparcia,mimo obaw przybywa do Bostonu. W mieście,którego nie odwiedzała od dziewięciu lat czeka na nią rodzeństwo i Michael -mezczyzna, któremu złamała serce. Tym razem ich spotkanie może zapoczątkować nowy rozdział ich życia. Jednak sprawy z przeszlosci, kładą cień na ich uczucie. Michael mimo wszystko zamierza walczyć o Dahlię. _. _. _. Kilkukrotnie miałam okazje przekonać się jak piękne historie tworzy autorka. Tym razem także przepadałam w świecie bohaterów. "To, czego nie mówimy" to poruszająca historia o miłości ,powrotach a także przebaczeniu sobie i innym. Autorka przedstawia fabułę lekkim stylem,jednak zawiera w niej mnóstwo emocji, które podczas lektury odczuwałam wraz z bohaterami. Przeszłość,choć połączyła ich drogi i serca, pozostawiła także wiele przykrych i bolesnych wspomnień. Dahlia kierowana wyrzutami sumienia pozostawia swoją wielką miłość w Bostonie i buduje życie na nowo w nadmorskim miasteczku. Mimo względnego spokoju jaki odczuwa,lek przed powrotem do przeszłości okazuje się ogromny. Wszystko za sprawą rodzinnej tragedii i utraconej miłości. Gdy los ponownie łączy drogi Dahlii i Michaela wszystko może się wydarzyć. Mężczyzna pragnie odzyskać ukochaną i zburzyć mur jakim się otoczyła. Autorka zabiera czytelnika w niezwykła podróż pełną uczuć, romantycznych uniesień,wzruszeń, nadziei i walki bohaterów z własnymi demonami. Pokazuje jak silna jest miłość która mimo przeszkód zawsze znajdzie odpowiednią drogę dla kochających się osób. W piękny sposób uświadamia także jak ważne jest wsparcie przyjaciół i bezwarunkowa milosc rodziny. " To czego nie mówimy" to historia która pozostawia po sobie ślad w sercu czytelnika. Ze swojej strony serdecznie polecam ❤️ Za możliwość zrecenzowania książki dziękuję @purple_book_wydawnictwo
Ewa Ugorska - awatar Ewa Ugorska
oceniła na81 miesiąc temu
Tu i teraz Ewa Pirce
Tu i teraz
Ewa Pirce
Ten rok to dla mnie sięganie po książki, które (dosłownie) leżały n półkach od początku mojej czytelniczej "kariery". Poznając literaturę kobiecą sięgałam po wiele polecajek. Oczywiście @ewapirce była pierwszą z wielu. " Dopóki nie zajdzie słońce" to dylogia, którą uwielbiam. Nic więc dziwnego, że musiałam mieć " Tu i teraz". Wbrew tytułowi trochę czasu minęło zanim usiadłam do niej 😅 Historia Noelle Deveraux i Charliego Tellera nie należy do tych lukrowanych. A sama książka zawiera elementy zadawania sobie bólu cielesnego jako sposobu na radzenie sobie z tym,co siedzi w głowie. " Wszystko albo nic." Ta sentencja towarzyszy bohaterom w momencie, kiedy mają szansę na nowy start. Oboje po traumatycznych przejściach,gdzie piekło dotknęło ich za życia. A mimo wszystko utrzymali się na powierzchni by przeczekać sztorm. Nikt nie planował tego spotkania. Ale przecież takie okazują się być najlepszym sposobem na odnalezienie brakującej części. Tylko dwoje życiowych rozbitków może się doskonale porozumieć i spróbować ponownie zawalczyć o siebie. Fabuła skupia się na cierpieniu kobiety. Niedługo potem dowiadujemy się co spotkało jej wybawiciela. Wprowadzenie postaci Cola nadaje odrobinę dynamiki, której mi brakowało. To właśnie ta postać sprawiła, że mogłam momentami dosłownie oderwać się od ciągłych rozważań co by było gdyby... Podobało mi się nazwanie rozdziałów. Każdy był odliczany "uderzeniem serca" i krótką sentencją nawiązującą do wydarzeń. Czy był efekt wow? Nie. Szczerze mówiąc liczyłam na mocniejsze zakończenie,by ostatecznie wyrwało mnie z kapci😉 To powieść, którą polecam mimo wszystko na wyciszenie i dla tych, którzy aktualnie szukają czegoś co pomoże zwolnić tempo życia.
Zaczytana - awatar Zaczytana
oceniła na71 rok temu

Cytaty z książki Gdyby nie ty

Tuż po tragicznym wydarzeniu masz wrażenie, że spadłaś w przepaść. Ale kiedy zaczynasz się przyzwyczajać, zdajesz sobie sprawę, że to nieprawda. Jesteś tylko na wiecznym rollercoasterze, który właśnie dojechał do samego dołu. Teraz będzie jechał w górę i w dół, i do góry nogami przez długi czas. Może nawet już na zawsze.

Colleen Hoover Gdyby nie ty Zobacz więcej

Chemia nie pojawia się raz między nami a jedną osobą. To jeden z motywów ludzkich działań: pociąg do siebie nawzajem, do sztuki, jedzenia czy rozrywki. To przyjemne. Kiedy więc decydujesz się z kimś związać, nie mówisz: "Przysięgam, że nikt inny nigdy nie będzie mi si≥ę podobał". Mówisz: "Przysięgam, że się zaangażuję, mimo potencjalnego pociągu do innych osób." Właśnie dlatego związki są takie trudne. Twoje ciało i serce nie przestają widzieć piękna innych osób ani odczuwać pociągu względem nich tylko dlatego, że zaangażowałaś się w związek. Jeśli kiedykolwiek znajdziesz się w sytuacji, w której pociągałby cię ktoś inny niż twój partner, do ciebie należy wycofanie się zanim zbyt trudno będzie stawić opór.

Colleen Hoover Gdyby nie ty Zobacz więcej

Nie rozumiem, jak mając ciało pełne tego wszystkiego, czego pełne są ciała-kości, mięśni, krwi, organów-mogę czasami czuć w piersi taką dziurę, że gdyby ktoś krzyknął mi w usta, to jego głos odbiłby się echem w moim wnętrzu.