Potęga miłości

Redeeming love
2018-11-15
1996-01-01
Jan Kabat, Elwira Niewęgłowska
Rzecz dzieje się w krainie złota, w Kalifornii, w roku 1850. To czasy, w których mężczyźni gotowi byli sprzedać swoją duszę za torbę złota, a kobiety sprzedawały swoje ciała, żeby znaleźć dach nad głową. Według Angel, od mężczyzn nie można było oczekiwać niczego innego, jak tylko oszustwa i zdrady. Sprzedana w dzieciństwie do domu publicznego, teraz żyła podsycaną ciągle nienawiścią. Najgorętszą niechęć żywiła do mężczyzn, bo to oni wykorzystywali ją i porzucali, zostawiając w jej wnętrzu przerażające poczucie pustki. Wtedy spotkała Michała Ozeasza. Michał we wszystkim pragnął postępować zgodnie z Bożym sercem, dlatego posłuszny Jego wezwaniu, ożenił się z Angel i obdarzył ją bezwarunkową miłością. Powoli, dzień po dniu, udowadniał swoim życiem, że nie spełni gorzkich oczekiwań żony. W końcu serce Angel zaczęło topnieć, bez względu na to, jak bardzo pragnęła się temu przeciwstawić. Niestety, wraz z tą nieoczekiwaną przemianą serca, Angel zaczęła odczuwać miażdżące poczucie winy i braku własnej wartości. Rozpoczęła się jej ucieczka. Ucieczka z powrotem w ciemność, ucieczka od podążającej za nią wytrwale miłości męża, ucieczka w przerażeniu z powodu niemożliwej już do ukrycia prawdy. Uzdrowienie jej ran musiało przyjść od Tego, który kochał ją bardziej niż Michał Ozeasz… Tego, który nie chciał już nigdy wypuścić jej ze swoich objęć. Opowiadając na nowo przejmujące przesłanie biblijnej księgi Ozeasza, powieść „Potęga miłości” przedstawia obraz bezwarunkowej, odnawiającej, bezgranicznej miłości Boga w sposób, który ma moc przemienić ludzkie życie.

Kup Potęga miłości w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Potęga miłości

Oceny książki Potęga miłości

OPINIE i DYSKUSJE o książce Potęga miłości

Ta książka będzie numerem jeden dla mnie i pozostanie długo w mojej pamięci. Przepięknie napisana odzwierciedla miłość Boga do człowieka i pokazuje, że Pan Bóg jest obecny w naszym codziennym życiu i daje nam znaki w różnych sytuacjach tylko my musimy uwierzyć w Niego. Wszystkim polecam to arcydzieło, bo tak nazywam tę książkę która będzie moim numerem "jeden". Pozdrawiam wszystkich czytelników i życzę wiary, nadziei i miłości na co dzień.

Oj, powiedzieć, że ta książka spowodowała u mnie lawinę emocji to jak nic nie powiedzieć...
Początek... mieszanina odrazy, zażenowania, wstrętu i tak wielkiej niesprawiedliwości.
W trakcie byłam Angel... tak bardzo nierozumiejącą co się wokół niej dzieje... jak człowiek w ciemności czarnej i oblepiającej go jak sadza, jak błoto z doków.
Na końcu... nadzieja, że dobro istnieje.

Na końcu... nadzieja, że dobro istnieje.

Bardzo wciągająca, mądra, przepiękna opowieść. Polecam najpierw przeczytać książkę, a potem obejrzeć film 🙂

1915 użytkowników ma tytuł Potęga miłości na półkach głównych
285 użytkowników ma tytuł Potęga miłości na półkach dodatkowych

Francine Rivers
Francine Rivers
Mimo, iż wyrosła w domu, gdzie stawiano duży akcent na kwestie wiary, ona sama przez długi czas nie podejmowała głębszych refleksji teologicznych. Była uznaną i nagradzaną autorką powieści, które w dodatku świetnie się sprzedawały. Zmiana sposobu patrzenia na świat przyszła w połowie lat osiemdziesiątych, kiedy Francine Rivers była już znaną pisarką, a do tego matką trójki dzieci. Można więc powiedzieć, że osiągnęła wszystko, widać jednak brakowało pewnego elementu, na którym autorka skupiła się od tej pory. Jej powieści to historie oparte silnie na elementach biblijnych. Przebija przez jej pisanie teza, iż każdy z nas potrzebuje odwagi w życiu. Odwagi, którą zdaniem autorki można czerpać przede wszystkim z wiary w Boga jako źródła wszelkich wartości. Można prowadzić dysputy teologiczne na ten temat, krytykować i wątpić, ale osobiste świadectwo to zawsze najmocniejszy argument, którego zbić nie sposób. Natomiast w twórczości literackiej najważniejszy jest i tak talent do opowiadania, stąd także i nowy rozdział w twórczości Rivers oznacza sukces w każdym aspekcie.

Ocalenie Karen Kingsbury
Ocalenie
Karen Kingsbury Gary Smalley
Książkę wypożyczyłam z biblioteki na chybił trafił, bez wcześniejszych rekomendacji. Przed rozpoczęciem czytania zerknęłam na kilka opinii i dowiedziałam się, że zawiera ona sporo wątków religijnych, a narracja bywa rozwlekła. Uzbrojona w te informacje, zabrałam się do lektury. Jednak to nie nawiązania do Boga czy cytaty z Biblii wywołały we mnie największą irytację, lecz sposób, w jaki Kari traktuje zdradę małżeńską. Mężczyzna bezdusznie oznajmia żonie, że chce rozwodu (jednak dopiero po tym, jak został przyłapany na ów zdradzie). Oświadcza, że nie chce już z nią być, bo od miesięcy ma inną kobietę. Tymczasem nasza wspaniałomyślna Kari pragnie naprawić ich małżeństwo i mu przebaczyć, mimo że on wyraźnie tego nie chce (!) No taka rewelacja wywołała u mnie gorzki uśmiech... Podejście Kari do zdrady było dla mnie irytujące i trudne do przełknięcia. Choć książka sprawia wrażenie „głębokiej”, pełna jest płytkich zachowań postaci. Przez pierwsze 100–150 stron wielokrotnie myślałam o porzuceniu lektury, ale lubię dokończyć książki, które zaczęłam. Poza tym odkryłam, że saga rodziny Baxter jest jak niektóre seriale – krytykuję, narzekam, a jednak oglądam dalej. W połowie książki wiedziałam już, że sięgnę po drugi tom. Sekretem do polubienia tej historii okazało się u mnie to, że przestałam oczekiwać, że fabuła będzie toczyć się według mojego wyobrażenia. Dodatkowo, wydaje mi się, że kolejnym "problemem" dla czytelnika jest trudność w utożsamieniu się z bohaterami. A to prawdopodobnie wynika z tego, że rzadko spotyka się dziś ludzi, którzy w tak dużym stopniu kierują się słowem Bożym w codziennym życiu. Ale może to po prostu moje własne doświadczenie sprawia, że ten świat Kari wydaje mi się tak obcy. Gdzieś przeczytałam też, że zakończenie książki jest łatwe do przewidzenia- okazało się, że nie w moim przypadku, więc to też u mnie na plus :)
laudix - awatar laudix
Cień wrześniowego poranka Karen Kingsbury
Cień wrześniowego poranka
Karen Kingsbury
Podobnie jak pierwsza część, bardzo pozytywna książka, w mocno chrześcijańskim klimacie, gdyż tych odniesień do wiary głównych bohaterów jest duże, można by nawet pokusić się o stwierdzenie, iż wiara konstytuuje zachowania i decyzje głównych postaci. Książka ta jest napisana W charakterystycznym dla autorki stylu, który się łatwo i przyjemnie czyta a czasami jest nawet ten styl wciągający. "Cień wrześniowego poranka" to mądra i głęboka powieść, w której autorka stara się pokazać w jaki sposób można radzić sobie z bólem, wyrzutami sumienia, jak żyć, gdy wszystko wokół nas legło w gruzach. Do tego zabawna córeczka Sierra, która mimo straty rodzica jest jedynie dzieckiem cieszącym się dzieciństwem. Z zainteresowaniem śledziłem powrót Jamie Bryan do "normalnego" życia i choć bez większego problemu mogłem odgadnąć zamysł autorki co do dalszych wydarzeń, lektura książki nie stała się dla mnie mniej ciekawa. Wręcz przeciwnie z zapartym tchem i kolejną przeczytaną stroną oczekiwałem czy rzeczywiście się uda czy rzeczywiście dobrze się to potoczy. Czytałem wiele recenzji tej książki, gdzie wiele osób twierdziło, iż jest to słabsza książka, dla mnie była to powieść z większymi emocjami i pozytywnymi zaskoczeniami. szkoda tylko to, że autorka jakoś nie zamknęła klamrą spotkania tych dwóch panów do siebie podobnych, w tej kwestii mam niewielki niedosyt. Jest to na pewno książka o miłości, wierności, oddaniu i rozpaczy po utracie najbliższych, a także o walce z samotnością i próbie jej przezwyciężenia. Może i autorka opisała "amerykański sen", ale zrobiła to w sposób lekki i przyjemny. To na prawdę niesamowita historia. Polecam z całego serca. Powieść przeczytałem w formie tradycyjnej papierowej książki...
Kudlari - awatar Kudlari
ocenił na922 godziny temu
Bella. Poruszająca opowieść o sile miłości i przebaczenia Lisa Samson
Bella. Poruszająca opowieść o sile miłości i przebaczenia
Lisa Samson
Mądra i życiowa opowieść o życiu kucharza Jose i kelnerki pięknej Niny. Którzy poznają się w kawiarni, zakochują się w sobie od pierwszego wejrzenia ich życie jednak nie potoczyło się według ich planów.Wciąż żyją z brzemieniem swoich win i swoich utraconych marzeń, każde z nich boryka się z tym ogarniającym sensem to co im życie zgotowało, przyniosło w zamian. Lecz te niecodzienne wydarzenia jednego zwyczajnego dnia w Nowym Yorku to już obracają się w to niezapomniane,pamiętliwe wspomnienie i doświadczenie na zawsze przemieniając tych dwojga ludzi kochających. Zachodzi w ciążę rodzi córeczkę Bellę. Bella to żywe, energiczne, urocze dziecko dużo spędza czasu z własnym tatą i mamą, między ojcem, a córką jest duża więź. Jest to coś niezwykłego, cudownego. Będąc w bibliotece przykuła moją uwagę ta książka, swą piękną okładką zainteresowała mnie bardzo, że postanowiłam ją wypożyczyć, wybór był bardzo udany trafiony w dziesiątkę. Sama ta historia poruszająca,wzruszająca wzruszyłam się przy tej książce. Zachwycona jestem, oczarowana książką. Przewidywalna,dobra fabuła, wartka akcja i trzyma w napięciu, pisana historia przez życie. "Bella.Poruszająca opowieść o sile miłości i przebaczenia" to książka o emocjach,wewnętrznych przeżyciach bohaterów, o podejmowaniu trudnych, życiowych wyborów w życiu, o przyjaźni i rodzinie. Dająca nadzieję, skłania do refleksji, przemyśleń. Cudowna,urocza, a także znakomita lektura mnie się spodobała!!!!!!
Justyś - awatar Justyś
Mocniejsza niż śmierć Lidia Czyż
Mocniejsza niż śmierć
Lidia Czyż
"MOCNIEJSZA NŻ ŚMIERĆ" - LIDIA CZYŻ Książki Lidii Czyż są zawsze na faktach i mają element wiary, więc jak ktoś nie lubi to odradzam. Jak komuś nie przeszkadza to polecam. Bohater opowieści to Radek, mężczyzna, który opowiada swoje życie, od dzieciństwa po dorosłość, a nawet dojrzałość. Radek miał tatę i mamę, tyle, że tatę rzadko, bo albo kończył studia, albo pracował daleko. Ojciec był dobrym i spokojnym człowiekiem, jedyna jego wada, że mało widział i mało go ogólnie było. Za to mama była i również nie była, bo była fizycznie, ale nie mentalnie. Nie wychowywała, nie uczyła, nie opiekowała się, nie pokazała jak jest kochać, troszczyć się. Jej miłość to ...butelka wina, trunków alkoholowych z górnej półki, dlatego tak łatwo tuszowała swój nałóg. Niestety cierpial na tym Radek, a później jego brat. Radek oprócz tego, że nie miał lekko w domu, to gdy spotkał dziewczynkę Julie w III klasie gimnazjum i zaprzyjaźnił się z nią, a nawet pokochał, to los pokazał jaki potrafi być okrutny. Jak zwykłe nieporozumienie, nie dogadanie się, brak komunikacji i wyrażania swojego punktu widzenia, brak wsparcia w rozwiązywaniu takich problemów, prowadzi do olbrzymiej tragedii dwoje młodych ludzi. Co się stanie sami przeczytajcie. Mną ta książka wstrząsnęła, dlatego też po książki autorki, nie sięgam zbyt często. Jest jej najnowsza książka spisana na podstawie między innymi listach jakie Radek napisał do ...księdza. Smutna bardzo opowieść, tym smutniejsza, że wprost z życia, a nie tylko wymyślona ot tak. Polecam przeczytać lub wysłuchać, jest niemal na każdej platformie. OCENA 08/10 10/24 ( 10/01)/ OBYCZAJ 06/24 ilość stron: 276 DATA wyd: 17.05.2023 czas przewidziany czytania: 07 h 44 min. Czas słuchania: 05 h 06 min lektorzy empik: Plewako-Szczerbiński Krzysztof Anastazja Skończona 19.01.2024 (słucha)
RegałAnastazji Anastazja - awatar RegałAnastazji Anastazja
oceniła na82 lata temu
Klucz Sary Tatiana de Rosnay
Klucz Sary
Tatiana de Rosnay
Audiobook Obawiałam się tej książki ze względu na ciężką tematykę. Ponadto nie lubię pozycji w stylu „Tatuażysta z Auschwitz”, gdzie fikcja miesza się z faktami, ale czytając ma się wrażenie, że opisywane rzeczy to prawda historyczna, a tak nie jest. W „Kluczu Sary” wszystkie postacie są fikcyjne, ale wydarzenia mające miejsce we Francji w lipcu 1942 roku są jak najbardziej prawdziwe. Muszę przyznać, że moja wiedza o kolaboracji francuskiego rządu z Hitlerem przed lekturą tej książki była zerowa. Strasznie mnie to zszokowało, bo nie wyobrażam sobie podobnych rzeczy w czasie okupacji w Polsce. Tym bardziej, że w naszym kraju w przeciwieństwie do Francji za ukrywanie Żydów groziła kara śmierci. Akcja książki toczy się w Paryżu dwutorowo: w 1942 roku i współcześnie w 2002 roku. Bohaterką tej historii z przeszłości jest Sara, dziesięcioletnia Żydówka, która pewnej lipcowej nocy 1942 roku zostaje wraz z rodzicami brutalnie wyprowadzona z domu przez francuską policję. Ukrywa ona czteroletniego braciszka w schowku za ścianą i zabiera ze sobą klucz do tego schowka licząc, że niedługo wróci i brata uwolni. Nie ma pojęcia, że wszyscy Żydzi zabrani tej nocy z domów mają zginąć w Auschwitz. Bohaterką współczesnej opowieści jest amerykańska dziennikarka Julia Jarmond, która pisze artykuł o wydarzeniach z lipca 1942. Okazuje się rodzina jej męża przejęła w przeszłości mieszkanie należące do rodziców Sary. Bardzo to nią wstrząsa i postanawia za wszelką cenę dowiedzieć się co stało się z Sarą i jej rodziną. „Klucz Sary” to poruszająca książka, o której nie da się zapomnieć. Nie była to lektura przyjemna, ale skłaniająca do refleksji o tym do czego doprowadza nienawiść i pogarda i że wielu Francuzów w czasie wojny nie zdało egzaminu z człowieczeństwa. Doprowadziła mnie do łez, ale dopiero na samym końcu. Nie będę zdradzać powodów, bo to byłby spoiler. Czepiłabym się tylko jednej rzeczy, a mianowicie nadmiernego używania przez autorkę słowa Oświęcim zamiast Auschwitz. Strasznie mnie to raziło. Usłyszałam o tej książce na kanale „Nie-zła historia” na YouTube. Wcześniej nigdy się z nią nie zetknęłam. Szkoda, że nie była lepiej promowana. Każdy powinien przeczytać „Klucz Sary”. Polecam.
Justyna - awatar Justyna
oceniła na89 miesięcy temu

Cytaty z książki Potęga miłości

-Dlaczego to dla mnie robisz? Dlaczego?
-Dlatego, że dla niektórych ludzi jedna mila jest dłuższa niż trzydzieści.

-Dlaczego to dla mnie robisz? Dlaczego?
-Dlatego, że dla niektórych ludzi jedna mila jest dłuższa niż trzydzieści.

Francine Rivers Potęga miłości Zobacz więcej

Wolała otępienie niż rozbudzone emocje. Nadzieja była udręką. Nadzieja była wrogiem. Ten mężczyzna był jak cierń w jej boku.

Francine Rivers Potęga miłości Zobacz więcej

- Musisz mieć plany, Angel. Musisz mieć jakąś nadzieję na tym świecie.
- Nadzieję na co?
- Bez nadziei nie da się żyć.
- Mnie się żyje świetnie.
- Jakim cudem?
- Nie oglądam się za siebie i nie patrzę przed siebie.
- A dzisiaj? Wciąż pozostaje dzisiaj.
- "Dzisiaj" dla mnie nie istnieje.

- Musisz mieć plany, Angel. Musisz mieć jakąś nadzieję na tym świecie.
- Nadzieję na co?
- Bez nadziei nie da się żyć.
- M...

Rozwiń