Inside Out

Kup Inside Out w ulubionej księgarnii

Inside Out

Oceny książki Inside Out

OPINIE i DYSKUSJE o książce Inside Out

Wspaniała podróż przez niełatwe życie lubianej przeze mnie aktorki. Zaimponowała mi rolą w G.I.Jane oraz Substancji. Poza tym zawsze podziwiałam jej urodę i za to, że będąc u szczytu kariery potrafiła urodzić i wychować trójkę dzieci. Dawała z siebie wszystko, mimo swych słabości, potrafiła walczyć. Polecam tą lekturę! Padło w niej wiele bardzo wartościowych stwierdzeń, które można śmiało przytulic do serca!

„Prawdziwa odwaga nie polega na tym, by nigdy nie upaść, ale by po każdym upadku wstać i z nieludzką szczerością opowiedzieć światu o swoich bliznach” – to zdanie mogłoby stanowić kunsztowne motto autobiografii Demi Moore. Zawartość tomu „Intymnie” (oryg. Inside Out) to jedna z najbardziej bezkompromisowych i poruszających relacji z życia w blasku fleszy, jakie kiedykolwiek wyszły spod pióra hollywoodzkiej gwiazdy. To nie jest typowa laurka celebrytki, lecz bolesna, niemal brutalna wiwisekcja własnych błędów, traum i walki o odzyskanie tożsamości.

Moja ocena tej publikacji to mocne 8/10. To książka, która nadaje całości wyjątkowej głębi poprzez odrzucenie maski doskonałości na rzecz surowej, ludzkiej prawdy.

Największym atutem autobiografii jest sposób, w jaki Moore kreśli losy swojej rodziny, umiejętnie wplatając je w autentyczne realia amerykańskiej klasy robotniczej, z której się wywodzi. Autorka z ogromną odwagą opisuje dysfunkcyjne dzieciństwo, toksyczną relację z matką i traumy, które ukształtowały jej późniejsze wybory. Wyczuwalna w tekście kunsztowna więź z przeszłością nie służy tu samouwielbieniu, lecz zrozumieniu mechanizmów uzależnienia i autodestrukcji. Moore z dużą dozą pokory analizuje swoje małżeństwa – z Freddym Moore’em, Bruce’em Willisem i Ashtonem Kutcherem – nie szukając winnych na zewnątrz, lecz przyglądając się własnym brakom i potrzebie akceptacji.

To, co wyróżnia „Intymnie”, to fakt, że choć opiera się na faktach z życia publicznego, nadaje im całkowicie nowy, bolesny kontekst. Czytelnik dowiaduje się, że za ikonicznymi rolami w „Ghost” czy „G.I. Jane” stała kobieta zmagająca się z zaburzeniami odżywiania i obsesyjną kontrolą nad własnym ciałem. Choć sama historia sukcesu Moore jest faktem znanym z nagłówków gazet, autorka operuje dużą dozą szczerości, która sprawia, że znane opowieści nabierają tragicznego wymiaru. Kunsztowna więź między zawodowym triumfem a prywatnym upadkiem jest tu ukazana w sposób, który budzi w czytelniku głęboką empatię.

Książka zasługuje na wysoką ocenę za literacką jakość i brak taryfy ulgowej dla samej siebie. Moore pisze o poronieniu, nawrocie nałogu i odrzuceniu przez córki z taką bezpośredniością, że lektura staje się niemal fizycznym doświadczeniem. Do pełnej dziesiątki zabrakło mi jedynie nieco szerszego spojrzenia na sam proces twórczy w kinie – autorka momentami tak bardzo skupia się na sferze emocjonalnej, że praca na planie schodzi na bardzo daleki plan. Ponadto, kunsztowna więź między niektórymi okresami jej życia wydaje się nieco pospieszna, zwłaszcza w rozdziałach dotyczących późniejszej fazy kariery.

Mimo to, „Intymnie” to lektura obowiązkowa nie tylko dla fanów aktorki, ale dla każdego, kto interesuje się psychologią sławy i mechanizmami traumy. To solidna, mądra i niezwykle oczyszczająca książka o tym, że największym luksusem w życiu nie są pieniądze czy sława, lecz bycie w zgodzie z samym sobą. Demi Moore udowadnia, że prawdziwa gwiazda lśni najjaśniej wtedy, gdy przestaje udawać, że jej życie jest usłane różami.

Szczerze mówiąc, nie wiem co o tym myśleć, z jednej strony wiem, że to prawdziwe życie Demi i samej przez nią pokazane tak, jak chciała nam czytelnikom to ukazać, ale z drugiej strony.....no właśnie mam mieszane uczucia.
Myślę, że nie polubiłam czytać autobiografii, więc chciałam tą książkę przeczytać jak najszybciej.

709 użytkowników ma tytuł Inside Out na półkach głównych
120 użytkowników ma tytuł Inside Out na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Inside Out

Ok, amen. Miłość i nienawiść w świecie nowojorskich chasydów Nina Solomin
Ok, amen. Miłość i nienawiść w świecie nowojorskich chasydów
Nina Solomin
Ta książka pochłonęła mnie w całości. Nie jest jednak wybitna pod względem literackim — czuć braki warsztatowe, a reportaż momentami mógłby być pogłębiony. Umówmy się: nie pisał tego Kapuściński. Mimo to autorka wykonała dobrą robotę. Nina Solomin opisuje życie zamkniętej enklawy ortodoksyjnych Żydów w Nowym Jorku. Robi to w sposób przystępny, momentami poruszający, momentami niewygodny. To książka, która wciąga treścią, nawet jeśli nie zawsze zachwyca formą. Największą siłą „Ok, amen” jest pokazanie codzienności świata rządzącego się surowymi zasadami, wyraźnie oddzielonego od reszty miasta — świata, który istnieje tuż obok, a jednocześnie funkcjonuje jakby w innym stuleciu. Autorka zagląda za mur społeczności chasydzkiej, pokazując mechanizmy kontroli, religijne rygory, role kobiet i mężczyzn oraz napięcie między wiarą a jednostkową wolnością. Czytanie tej książki bywa momentami trudne. Jako osoba z zewnątrz — „goj” — czytelnik zderza się z perspektywą ludzi, dla których świat poza wspólnotą jest nieczysty i moralnie gorszy. Solomin nie epatuje sensacją, raczej obserwuje i opisuje, zostawiając miejsce na własne emocje i refleksje odbiorcy. To reportaż, który skłania do pytań: jak to możliwe, że w samym sercu nowoczesnego Nowego Jorku funkcjonują społeczności żyjące według zasad sprzed dziesięcioleci? Jaką cenę płaci się za przynależność i bezpieczeństwo, a jaką za próbę wyrwania się poza narzucone ramy? „Ok, amen” nie jest książką doskonałą, ale jest ważna. Zostaje w głowie i zmusza do myślenia — a to w reportażu liczy się najbardziej.
ania020283 - awatar ania020283
Kto odejdzie, już nie wróci. Jak opuściłem świat chasydów Shulem Deen
Kto odejdzie, już nie wróci. Jak opuściłem świat chasydów
Shulem Deen
Książka pisana jest od serca, a jej autorem jest Shulem Deen – Żyd wychowany w tradycji chasydzkiej w społeczności Skwer niedaleko Nowego Jorku. Już sam tytuł zapowiada nieodwracalny zwrot w życiu bohatera, jednak nie zdradza szczegółów fabuły, pozwalając czytelnikowi skupić się na treści. Deen opisuje swoje życie, rozpoczynając narrację od momentu zawarcia małżeństwa z kobietą, którą niemal nie znał, a którą poślubił zgodnie z zasadami swojej społeczności. Początkowo nie rozumie ani nie chce tego związku, lecz presja wychowania i oczekiwań otoczenia sprawia, że stara się być wzorowym członkiem wspólnoty chasydzkiej. Autor szczegółowo przedstawia codzienność swojej rodziny, sposób funkcjonowania wewnątrz społeczności oraz kontakt ze światem zewnętrznym. Z czasem w jego sercu pojawiają się wątpliwości, zaczyna zadawać pytania, które w tamtym środowisku są zakazane. Proces ten nie jest nagły – to długie miesiące, a nawet lata rozterek i refleksji. W końcu Deen wkracza na ścieżkę, z której nie ma już powrotu, świadomie wybierając drogę, która wyklucza go ze społeczności. Interesująco ukazuje reakcje żony – najpierw pełne strachu i niezrozumienia, później stopniowo oswajającej się z myślą, że mogą opuścić świat, który wypełniał ich życie od zawsze. Deen kapitalnie wyjaśnia mechanizmy władzy, kontroli i nacisku społecznego, jakie panują w zamkniętych grupach religijnych. Nie oskarża, nie ocenia, lecz dzieli się własnymi doświadczeniami i samotnością, która coraz silniej go dotyka. Książka jest bardzo sugestywna; narracja może chwilami wydawać się powolna, ale warto poświęcić jej uwagę, by dostrzec to, co ukryte między wierszami. Dzięki temu czytelnik może głębiej zrozumieć, jak trudna była droga autora i jak specyficzna jest społeczność, w której się wychował.
Arek - awatar Arek
ocenił na71 miesiąc temu
Mademoiselle Coco. Miłość zaklęta w zapachu Michelle Marly
Mademoiselle Coco. Miłość zaklęta w zapachu
Michelle Marly
„Mademoiselle Coco. Miłość zaklęta w zapachu” to przyjemna przerwa od codzienności - literacki romans zanurzony w świecie mody, zapachów i wielkich namiętności. Podążając śladami kolejnych podróży i "miłości" Coco Chanel, poznajemy kobietę niezwykle upartą w dążeniu do perfekcji. Jej obsesja na punkcie idealnego zapachu (odwzorowania?) prowadzi do powstania czegoś absolutnie wyjątkowego — paradoksalnie dzięki błędowi laborantki. Autorka zgrabnie pokazuje, jak w czasach bez mediów społecznościowych budowano legendę marki: poprzez unikatowość, niedostępność i starannie zaplanowane „przypadki”. Rozpylanie nowego zapachu na przyjęciu, kontrolowane plotki i odpowiednie towarzystwo sprawiły, że sukces był niemal gwarantowany. Chanel No. 5 stał się nie tylko perfumami, ale symbolem pragnienia - posiadania i przynależności do elitarnego świata. Choć zapach nie miał nut wspólnych z Boyem Capelem, to właśnie jego marzenie Coco postanowiła zrealizować, tworząc perfumy sygnowane własnym nazwiskiem. Historia ta pokazuje Coco jako kobietę łamiącą serca, korzystającą z uciech życia, otoczoną przyjaciółmi i luksusem - a jednak po lekturze trudno oprzeć się wrażeniu, że szczęście zawsze wymykało jej się z rąk. To lekka, romantyczna opowieść idealna na długie zimowe wieczory - dla miłośników historii mody, biografii kobiet z charakterem i literatury, która pachnie luksusem.
Magdalena Jago - awatar Magdalena Jago

Cytaty z książki Inside Out