Chłopiec pochłania wszechświat

Okładka książki Chłopiec pochłania wszechświat autora Trent Dalton, 9788327641038
Okładka książki Chłopiec pochłania wszechświat
Trent Dalton Wydawnictwo: HarperCollins Polska literatura piękna
Boy Swallows Universe
2020-02-19
2020-02-19
2018-06-18
Dorota Stadnik

Kup Chłopiec pochłania wszechświat w ulubionej księgarnii

Oceny książki Chłopiec pochłania wszechświat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Chłopiec pochłania wszechświat

Jakiś czas temu kupiłam książkę Chłopiec pochłania wszechświat. Zaintrygował mnie już sam tytuł. Wydał mi się nieoczywisty i nieszablonowy. Uznałam, że musi kryć się pod nim równie wyjątkowa historia. Opis na okładce przeważył szalę i z ogromną ciekawością zabrałam się za lekturę.
Czytałam w pełnym skupieniu, jednak zbyt często się gubiłam, by móc całym sercem poczuć życie bohaterów. Nie potrafiłam odpowiednio zaangażować się w przedstawioną historię, głównie z powodu chaosu, który momentami panował w powieści. Przez dłuższy czas trudno było mi odnaleźć się wśród postaci. Wiele imion przewijało się przed oczami, pojawiało się sporo wątków, chwilami zbyt rozwlekłych i odbiegających od głównej linii narracji.
To wszystko sprawiało, że książka zaczęła mnie nużyć, choć sam temat zdecydowanie zasługiwał na silne emocje. To przecież historia chłopców wychowywanych w świecie narkotyków, uzależnień, przemocy i alkoholu. W deficytowym świecie dorosłych próbują przetrwać swoje dzieciństwo. Strach przed tym, że matka ponownie wpadnie w wir narkotyków, towarzyszy niemal każdej ich myśli.
Książki opowiadające o trudnych środowiskach, dysfunkcyjnych relacjach i traumach wynikających z bolesnych doświadczeń oraz miejsca, w którym przyszło żyć bohaterom, są w centrum moich literackich zainteresowań. Tym razem jednak zabrakło mi spójności i głębi, które pozwoliłyby naprawdę przeżywać losy bohaterów razem z nimi.

Historia książki ma duży potencjał, ale do mnie niestety nie przemówiło.
Poznajemy mnóstwo bohaterów na kilku pierwszych stronach książki, niektóre osoby są tak szybko przedstawione że czasem nie zarejestrowałam że była mowa o osobie.
Dużo się dzieje, każdy rozdział o czymś innym, w każdym jest mnóstwo opisów czasem nie pasaujących do historii. Skoki w czasie między historiami są bardzo gwałtowne i duże oraz nie ułożone hronoligicznie i mnie to gubiło. Książka do mnie nie przemówiła ani nie chwyciła za serce, długo trochę mi zeszło by ją przeczytać. Nie moje gusta literackie, ale może serial mnie wciągnie? 🤔
Dla chętnych. ^^

Historia książki ma duży potencjał, ale do mnie niestety nie przemówiło.

Zachwycona serialem sięgnęłam po książkę. Walcząca z nałogiem matka, ojczym dealer, nieobecny ojciec, niemy z wyboru brat i opiekun recydywista - to wśród nich dorasta Eli. Ta smutna historia (narkotyki, przemoc i bieda to niemal codzienność) przedstawiona jest tak barwnie, że czasem nie sposób się nie uśmiechnąć. Ale serial podobał mi się jednak bardziej.

557 użytkowników ma tytuł Chłopiec pochłania wszechświat na półkach głównych
70 użytkowników ma tytuł Chłopiec pochłania wszechświat na półkach dodatkowych

Trent Dalton
Trent Dalton
Trent is a staff writer for the Weekend Australian Magazine. He is a two-time winner of the Walkley Award for Excellence in Journalism, a four-time winner of a Kennedy Award for Excellence in NSW Journalism and a four-time winner of the national News Awards Features Journalist of the Year.

Cytaty z książki Chłopiec pochłania wszechświat