Czy już zasnęłaś

Are You Sleeping
2019-06-03
2019-06-03
Mateusz Borowski
Wkrótce serial na podstawie książki wyprodukowany przez Reese Witherspoon, odpowiedzialną za sukces Wielkich kłamstewek. W roli Poppy Parnell laureatka Oscara Octavia Spencer.

Josie przez ostatnie dziesięć lat próbowała uciec od wydarzeń z przeszłości. Jej ojca zamordowano we własnym domu, matka porzuciła dwie córki, by wstąpić do sekty, a siostra ją zdradziła. Kiedy Josie udało się wreszcie ułożyć życie w Nowym Jorku i znaleźć właściwego faceta, przeszłość powróciła w najgorszy z możliwych sposobów.

Rodzinna tragedia nieoczekiwanie staje się tematem najpopularniejszego internetowego podcastu. Reporterka Poppy Parnell robi oszałamiającą karierę na śledztwie, które sprawia, że sekrety z życia Josie lądują na ekranach smartfonów ludzi w całym kraju. Jej przeszłość, tajemnice i nazwisko stają się hasztagami na Twitterze. Czy da się ocalić przyszłość, jeśli przeszłość stała się najpopularniejszym trendem w social mediach?

Po północy nie dzieje się nic dobrego. Między północą a wschodem słońca pojawiają się tylko kłopoty. Kiedy o trzeciej nad ranem zadzwonił telefon, natychmiast przyszło mi do głowy, że stało się coś złego. Twój koszmar zacznie się, kiedy się obudzisz.

Lektura obowiązkowa dla czytelniczek Wielkich kłamstewek i Ostrych przedmiotów.

Kup Czy już zasnęłaś w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oficjalne recenzje książki Czy już zasnęłaś i

Opinia społeczności książki Czy już zasnęłaśi

Książki 1074 Opinie 861

Oceny książki Czy już zasnęłaś

OPINIE i DYSKUSJE o książce Czy już zasnęłaś

Książka Kathleen Barber to intrygujący thriller psychologiczny, który uderza w bardzo czuły punkt współczesności: naszą obsesję na punkcie gatunku true crime. Autorka stawia brutalne pytanie, co czują ofiary, gdy ich największy koszmar staje się rozrywką do porannej kawy dla milionów słuchaczy?

Motyw podcastu, to silny punkt książki. Wstawki z transkrypcji odcinków Poppy Parnell oraz komentarze internautów świetnie oddają to, jak łatwo ferujemy wyroki w sieci, nie znając pełnego obrazu sytuacji.

Dynamika między Josie a jej siostrą bliźniaczką, Lanie, jest duszna i skomplikowana. Autorka dobrze pokazuje, że trauma nie łączy ludzi automatycznie, czasem buduje między nimi mur nie do przebicia.

Choć, fabuła bywa przewidywalna, Barber nadrabia to stylem. Krótkie rozdziały i narastające napięcie sprawiają, że przez książkę dosłownie się płynie.

Mimo świetnego pomysłu, doświadczony czytelnik thrillerów może dość szybko wytypować "kto i dlaczego". Niektóre zwroty akcji opierają się na klasycznych schematach, które widzieliśmy już wielokrotnie. Jednak, paradoksalnie, ta przewidywalność nie odbiera frajdy z lektury, bardziej skupiamy się tu na emocjonalnym rozpadzie Josie niż na samym "kryminalnym" rozwiązaniu zagadki.

To idealna lektura na dwa wieczory. Jeśli lubisz historie o mrocznych sekretach rodzinnych i wpływie mediów na nasze życie, będziesz się dobrze bawić, nawet jeśli finał Cię nie zszokuje.

Obyczajowo-psychologiczno-mroczna historia, która bardzo mnie wciągnęła.

Obyczajowo-psychologiczno-mroczna historia, która bardzo mnie wciągnęła.

Piękna okładka, w której dosłownie się zakochałam, a sama historia trochę nudnawa.

610 użytkowników ma tytuł Czy już zasnęłaś na półkach głównych
178 użytkowników ma tytuł Czy już zasnęłaś na półkach dodatkowych

Plotka Lesley Kara
Plotka
Lesley Kara
Zdecydowanie przyszedł u mnie czas na thrillery!!! Na półce uzbierała się już całkiem pokaźna górka książek z tego gatunku, a i tak wciąż dochodzą kolejne. Dzisiaj na tapetę wchodzi "Plotka" od Lesley Kary. Choć książka zebrała sporo negatywnych opinii, w moim odczuciu wypadła naprawdę poprawnie. Nigdy wcześniej nie miałam styczności z twórczością autorki - jej nazwisko nawet nie obiło mi się o uszy. Jednak po lekturze muszę przyznać, że jej styl bardzo mnie przekonał. Jeśli nadarzy się okazja, z przyjemnością sięgnę po inne jej książki. To małomiasteczkowy thriller rozgrywający się w Anglii. Fabuła została luźno zainspirowana prawdziwymi wydarzeniami, jednak nie jest ich wiernym odzwierciedleniem, dlatego nie należy traktować wszystkich przedstawionych w niej wątków jako faktów. Historia wciągnęła mnie na tyle, że czytałam ją z zapartym tchem, a ostatnie strony tylko spotęgowały napięcie — momentami aż obgryzałam paznokcie z nerwów. Bardzo podobał mi się wątek dziennikarskiego śledztwa, który momentami przenikał się także z prywatnym dochodzeniem. Dodatkowo autorka świetnie budowała atmosferę niepewności, sprawiając, że ostatecznie niemal każdy wydawał się podejrzany. A więc było tu wszystko to, co lubię w dreszczowcach. Nie zabrakło jednak również kilku fabularnych luk i niespójności, momentami dość oczywistych, co zresztą zdążyło zauważyć wielu czytelników. Mimo to podtrzymuję swoje zdanie: jest to solidny thriller, który potrafi wciągnąć i dostarczyć emocji. @librideluna
TheTwilightBook - awatar TheTwilightBook
ocenił na71 miesiąc temu
Skradzione dziecko Sanjida Kay
Skradzione dziecko
Sanjida Kay
"Skradzione dziecko" Sanjida Kay. "Skradzione dziecko" Sanjidy Kay, to thriller psychologiczny, który opowiada o porwaniu Evie, adoptowanej córki Zoe i Olliego Morleyów. Zoe miała problemy z utrzymaniem ciąży, każda kolejna kończyła się niepowodzeniem. W końcu zdecydowali się adoptować dziecko, którego matka, narkomanka, zrzekła się jeszcze będąc w ciąży. Dziecko zostało przekazane Zoe i Ollie tuż po narodzinach. Po pięciu latach od adopcji, Zoe i Ollie doczekali się własnego dziecka, Bena, ale nie zmieniło to absolutnie ich miłości do Evie. Jednak do życia siedmioletniej Evie wkracza osoba, która podrzuca jej różne prezenty, liściki, kartki, w których przedstawia siebie, jako jej biologiczny tata. Niepokoi to, zwłaszcza Zoe, która powiadamia policję. Pewnego dnia Evie znika. Rozpoczyna się wyścig z czasem, aby Evie szybko odnaleźć, ponieważ tak naprawdę nie wiadomo, kto ją porwał i czy dziewczynka nadal żyje. Historie porwań są częstym tematem poruszanym przez autorów thrillerów i kryminałów. I mimo to często są one chętnie czytane. Ta również ma swój indywidualny sznyt. I dzięki temu czyta się tę książkę z wypiekami na twarzy. Razem z Zoe i jej psem wędrujemy po rozległych słonecznych lub pochmurnych wrzosowiskach, razem z policją i wolontariuszami zagłębiamy się w zamglone przestrzenie tych terenów. Opisy wrzosowisk są w tej książce tak sugestywne, że mamy wrażenie, że jesteśmy tam razem z bohaterami książki. I fabuła też jest wciągająca.
anodro - awatar anodro
Gra w życie Leona Deakin
Gra w życie
Leona Deakin
❗TW: śmierć, sam*bójstwo, za*ójstwo, sceny erotyczne (bez szczegółów),manipulowanie Jeśli ktoś śledzi moje recenzje od dłuższego czasu, wie, że uwielbiam motyw z wieloma ludźmi, którzy giną jedno po drugim. I to były moje przewidywania odnośnie tej książki, ale okazało się, że fabuła wyglądała zupełnie inaczej, bo ludzie nie ginęli, a znikali po otrzymaniu kartki urodzinowej. Czy to źle? Nie, bo książka mimo wszystko była całkiem dobra. Przeplatały się tu dwie osie czasowe: pierwsza z teraźniejszego śledztwa, druga, z przeszłości, dotyczyła nastoletniej psychopatki, która trafiła do aresztu po zaatakowaniu nauczyciela... ołówkiem. Doceniam oryginalność, w końcu nie był to typowy nóż. Niestety z jakiegoś nieznanego mi powodu (moje rozkojarzenie? sposób pisania?) nie bardzo ogarniałam, co działo się w środku, w trakcie śledztwa. Miałam wrażenie, że niektóre fakty pojawiały się znikąd. (*Przykład w części spojlerowej na dole). Ale gdy mój mózg powrócił już do stanu przytomności, czytanie o tym, jak twórca gry pogrywa ze śledczymi, manipulując nimi, jak walczyli z czasem, było naprawdę intrygujące i przyjemne. To i plot twist pod koniec to były elementy, które najbardziej mi się spodobały. I choć mnie ten zwrot akcji zszokował, domyślam się, że niektórzy będą w stanie go przewidzieć - żeby nie było, że nie ostrzegałam. ❗SPOJLER❗ *Nadal nie potrafię dojść do tego, jak śledczy stwierdzili, że gra prowadzona jest przez psychopatów? Po czym wywnioskowali, że każda z tych osób jest chora psychicznie?
__booksayah__ - awatar __booksayah__
Wiedźmie drzewo Tana French
Wiedźmie drzewo
Tana French
Toby Hennessy to młody, przystojny i pewny siebie mężczyzna, któremu w życiu zawsze wszystko przychodziło z łatwością. Ma dobrą pracę, kochającą dziewczynę i uważa się za "szczęściarza". Jego beztroskie życie kończy się brutalnie, gdy w jego mieszkaniu dochodzi do włamania. Toby zostaje dotkliwie pobity, co pozostawia u niego trwałe ślady fizyczne i psychiczne. Aby dojść do siebie, Toby przeprowadza się do rodzinnej posiadłości w Dublinie, gdzie opiekuje się swoim umierającym na raka stryjem, Hugo. Dom ten był w dzieciństwie bezpieczną przystanią dla Toby’ego i jego dwojga kuzynów, Susanny i Leona. Spokój zostaje przerwany, gdy syn Susanny znajduje w pniu starego wiązu rosnącego w ogrodzie ludzką czaszkę. Policja rozpoczyna śledztwo, a badania wykazują, że szczątki należą do Dominika Tiernana – kolegi z klasy Toby'ego i jego kuzynów, który zaginął bez wieści w szkole średniej. W miarę postępu śledztwa Toby zaczyna zdawać sobie sprawę, że jego wspomnienia z młodości są niepełne lub zniekształcone... Tana French brawurowo pokazuje bohatera, którego poczucie bezpieczeństwa lega w gruzach, gdy odkrywa, że jego szczęście ufundowano na cudzej krzywdzie. Autorka serwuje nam fascynujący wgląd w mechanizmy wyparcia, uprzywilejowania i tego, jak głęboko życiowe tragedie potrafią przeorać ludzką psychikę. Autorka z precyzją dawkuje napięcie, osaczając czytelnika i bohaterów duszną atmosferą przeszłości, gdzie dawne kłamstwa i rodowe niesnaski tworzą pułapkę bez wyjścia. Mimo że akcja dzieje się w dużej posiadłości, atmosfera jest duszna. Relacje rodzinne między Tobym, wujem Hugo a kuzynami (Leonem i Susanną) są rozpisane bardzo precyzyjnie. Tana French poświęca dziesiątki stron na opisywanie stanów lękowych i fizycznej rekonwalescencji bohatera, co dla czytelników nastawionych na akcję może być drogą przez mękę. „Wiedźmie drzewo” to ambitna, niepokojąca i gorzka powieść o tym, jak jeden przypadek może zburzyć fasadę idealnego życia. To nie jest książka na jeden wieczór, ale na wiele długich godzin analizowania ludzkich charakterów. Serdecznie polecam!
literacka_przystan - awatar literacka_przystan

Cytaty z książki Czy już zasnęłaś

Kiedyś oboje twierdziliśmy co innego. Wspólne zajęcia uznawaliśmy za znak od losu, zachwycało nas to, że nasze dłonie idealnie do siebie pasują, i uważaliśmy się za bratnie dusze. (...) bardzo chciałam wierzyć w jakikolwiek porządek rzeczy, dlatego z całych sił wczepiłam się w Adam, uznawszy go za dowód na to, że wszechświatem nie rządzi okrutny przypadek. Oczywiście się pomyliłam".

Rozwiń
Kathleen Barber Czy już zasnęłaś Zobacz więcej