Z ludem wielkopolskim przeciw zaborcom. Wspomnienia

- biografia, autobiografia, pamiętnik
- 2018-01-01
- 2018-01-01
Znamienity pamiętnik z czasów Powstania Wielkopolskiego.
I to pamiętnik nie byle kogo, bo jednego z liderów powstania w północnej części kraju – nie tylko Wielkopolski, bo zakusy Jacobsona sięgały znacznie dalej.
Autor zamyka opisywane perypetie powstańcze w ramach czasowych od grudnia 1918 do połowy lutego 1919 roku. Opowiada, jak będąc jeszcze oficerem niemieckim, trafił w szeregi powstańców, jak objął zwierzchnictwo nad powstańczym „pospolitym ruszeniem” w Gnieźnie i jak zarządzał operacjami powstańców na terenach na północ od Gniezna. Przy czym wszystkie te funkcje sprawował nieformalnie. Jako że działał poza strukturami Naczelnej Rady Ludowej, nie musiał podporządkowywać się jej zarządzeniom i kursowi polityki pójścia na ugodę z Niemcami (co z satysfakcją przyjmować miał formalny komendant Gniezna).
Swoje wspomnienia Jacobson kończy krótkim podsumowaniem. Ocenia zdarzenia, których był uczestnikiem, w kontekście efektów, jakie udało się osiągnąć. Sporo uwagi poświęca „czynnikowi ludzkiemu” – tak pod względem statystyki, jak i sprawowania. Sprawowania nie zawsze tak bohaterskiego i zorganizowanego, jakby mogło się zdawać.
Kup Z ludem wielkopolskim przeciw zaborcom. Wspomnienia w ulubionej księgarni
Oceny książki Z ludem wielkopolskim przeciw zaborcom. Wspomnienia
21 użytkowników ma tytuł Z ludem wielkopolskim przeciw zaborcom. Wspomnienia na półkach głównych- Chcę przeczytać 11
- 2019 1
- Historyczne/biografie 1
- Historia 1
- Biblioteczka 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Z ludem wielkopolskim przeciw zaborcom. Wspomnienia
Wspomnienia majora-lekarza Wojciecha Jacobsona z powstania wielkopolskiego, oraz na dodatek jego pobyt na froncie białoruskim podczas wojno polsko-bolszewickiej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWspaniała, bardzo cenna i potrzebna rzecz. Mój osobisty "game changer" postrzegania Powstania Wielkopolskiego. Mnóstwo ciekawych faktów z frontu północnego, obalonych mitów na temat roli Poznania i tzw. "landów" przekazanych przez świadka historii z krwi i kości. Wszystko dobrze osadzone na tle ogólnych wydarzeń historycznych. No i na deser unikatowe wspomnienia z frontu litewsko-białoruskiego.
Wspaniała, bardzo cenna i potrzebna rzecz. Mój osobisty "game changer" postrzegania Powstania Wielkopolskiego. Mnóstwo ciekawych faktów z frontu północnego, obalonych mitów na temat roli Poznania i tzw. "landów" przekazanych przez świadka historii z krwi i kości. Wszystko dobrze osadzone na tle ogólnych wydarzeń historycznych. No i na deser unikatowe wspomnienia z frontu...