Katakana kreska po kresce

Kup Katakana kreska po kresce w ulubionej księgarnii

Oceny książki Katakana kreska po kresce

OPINIE i DYSKUSJE o książce Katakana kreska po kresce

1⭐️
Totalna strata pieniędzy 👎🏻
Zakupiłam 2 zeszyty ćwiczeń sylabariuszy (hiragana i katakana) z 15 lat temu gdy zaczynałam naukę spodziewając się, że będzie pomocna w nauce... Ale nim zdążyła przyjść i mogłam ją odebrać (chyba z Empika, ale już nie pamiętam) to w 1 dzień nauczyłam się hiragany z wydrukowanej z internetu tabelki... Opanowałam ją tak na 95%, czasem się zacięłam, czasem coś pomyliłam ale ogólnie się nauczyłam.
Pamiętam jak siedziałam w ogrodzie z kartką A4 i przepisywałam w wakacje sylabę za sylabą w zeszycie... 🤭 Ah, piękne czasy 🥹

Z katakaną nie było już tak łatwo bo usiadłam do niej później później jak już opanowałam minimalne podstawy i z tydzień zajęło mi w miarę zapamiętanie, choć i tak przez dłuuugi czas mi się jeszcze myliła...

W każdym razie, jeśli ktoś chce się nauczyć pisać kanę to naprawdę polecam wydrukować tabelkę z internetu + drugą z kierunkiem pisania kresek poszczególnych znaków. Nie polecam aplikacji do nauki kany (chyba, że samodzielnie rysuje się znaki) bo to wydłuża niepotrzebnie naukę. To trzeba pisać, nie patrzeć i rozpoznawać.

Ta książka nie jest do NICZEGO pomocna. Miałam ją już po nauce hiragany, ale jeszcze przed katakaną i serio nawet nie postawiłam znaku w tej książce... Bo wszystko znalazłam w internecie (a przypominam, że zaczynałam naukę japońskiego dawno temu gdy na rynku było serio z 5 książek po polsku, nie mówiąc, że nie było wówczas takiego dostępu do darmowej wiedzy jak teraz) 🫡

Książka zajmuje z może 40 str, jest tabelka ze znakami... są kierunki i puste pola na przepisanie ich ~10x.
Uwierzcie, 10x czy ile tam było to nie wystarczy by się nauczyć... Potrzeba napisać to z setki razy by same w łapkę weszły te kształty... i by się je pisało automatycznie bez zastanowienia.

Dlatego jeśli ktoś jest serio zainteresowany nauką japońskiego, to naprawdę serdecznie ODRADZAM 😨 Szkoda pieniędzy.

1⭐️
Totalna strata pieniędzy 👎🏻

Jedyna książka pani Ewy Krassowskiej-Mackiewicz, której zakupu szczerze żałowałam. Ciężko określić dla kogo tak naprawdę jest przeznaczona. Moim zdaniem znacznie lepiej zaopatrzyć się z "Japoński dla początkujących". Tam przynajmniej nie dość, że poznamy dwa podstawowe sylabariusze, to jeszcze mamy szansę przyswoić odrobinę gramatyki.
Pisanie jest proste. Wystarczy pamiętać o dokładnym zapamiętaniu kolejności poszczególnych kresek. Z pewnością nie wymaga osobnego podręcznika.

Pisanie jest proste. Wystarczy...

6 użytkowników ma tytuł Katakana kreska po kresce na półkach głównych
6 użytkowników ma tytuł Katakana kreska po kresce na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Katakana kreska po kresce

Ewa Krassowska-Mackiewicz
Ewa Krassowska-Mackiewicz
Absolwentka japonistyki Uniwersytetu Warszawskiego, zajmuje się dydaktyką języka japońskiego, nauczaniem poprzez e-learning, kulturą i kaligrafią japońską. Od 1997 roku zawodowo związana z Polsko-Japońską Wyższą Szkołą Technik Komputerowych. Autorka kilku podręczników do nauki języka i pisma japońskiego.

Cytaty z książki Katakana kreska po kresce

Dodaj cytat z książki Katakana kreska po kresce