ArtykułyCzytamy w weekend. 1 maja 2026
LubimyCzytać488
ArtykułyLiteracki fenomen z Zurychu. „Lázár” hitem roku i międzynarodowym sukcesem!
LubimyCzytać1
ArtykułyNajpierw książka, później film - nadchodzące ekranizacje (30.04)
LubimyCzytać3
ArtykułyPrzeczytaj fragment nowej powieści szpiegowskiej Roberta Michniewicza!
LubimyCzytać3
Durrellowie z Korfu

- reportaż
- Durrells of Corfu
- 2018-11-21
- 2018-11-21
- Berenika Janczarska
Prawdziwa historia rodu jest równie zaskakująca i fascynująca, co fabuła książek Geralda, zaś Michael Haag - dzięki swoim bliskim kontaktom z Durrellami - jest dla niej idealnym narratorem, wydobywającym na światło dzienne wspomnienia, listy i niepublikowane dotąd fragmenty autobiografii.
„Durrellowie z Korfu” opisuje dzieciństwo spędzone w Indiach i kryzys, który zmusił rodzinę do przeprowadzki najpierw do Anglii, a potem do Grecji. Przywołuje barwne postaci, które spotkali na Korfu – biologa Teodora, taksówkarza Spiro Halikiopoulosa, więźnia Kostiego oraz wizytę amerykańskiego pisarza Henry’ego Millera. Haag odkrywa historię wyjazdu Durrellów z Korfu, wraz z dramatyczną ucieczką Margo i Larry’ego tuż przed wybuchem wojny. Obszerny epilog opisuje dalszy ciąg ich historii - karierę pisarską Larry’ego i zaangażowanie Gerry’ego w ochronę zagrożonych gatunków oraz losy całej rodziny, jej przyjaciół i innych zwierząt.
Książkę ilustrują fotografie z archiwum Geralda Durrella, które w większości nie były nigdy dotąd publikowane.
Kup Durrellowie z Korfu w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Durrellowie z Korfu
„Durrelllowie z Korfu” to barwna opowieść biograficzna z kilkuletniego pobytu nietuzinkowej rodziny na greckiej wyspie. Gerald i Lawrence byli wybitnymi pisarzami, jednak życie każdego z członków familii mogłoby posłużyć jako materiał na oddzielną książkę lub scenariusz filmu. Nazwisko Durrell od dawna kojarzy mi się przede wszystkim z twórczością zoologa Geralda, który napisał wiele książek i artykułów o zwierzętach. W swojej twórczości łączył życiową pasję z poczuciem humoru i humanitarnym przesłaniem. Aż trudno uwierzyć, że część powieści, opowiadań i powiastek stworzył w celach zarobkowych, by mieć pieniądze na utrzymanie założonego przez siebie ogrodu zoologicznego. Inny Durrell to nominowany do literackiej Nagrody Nobla starszy brat Geralda, Lawrence, autor m.in. uznawanego za arcydzieło „Kwartetu aleksandryjskiego”. Pozostała dwójka rodzeństwa nie miała na koncie aż takich osiągnięć, jednak też pochwalić się może interesującą działalnością i barwnym życiem. Wszyscy Durrellowie, łącznie z rodzicami, urodzili się w skolonizowanych Indiach. Po śmierci głowy rodziny zdesperowana matka postanowiła przenieść się z czwórką dzieci do Anglii. Nikomu jednak nie służył tutejszy wilgotny i depresyjnie działający klimat. Stąd decyzja o kolejnej przeprowadzce, tym razem na tytułową grecką wyspę Korfu. To właśnie kilkuletni pobyt w tym pięknym, słonecznym miejscu jest zasadniczą treścią książki Michaela Haaga. Autor nie skupił się jednak tylko na tym wycinku z życia familii Durrellów. Dokładnie przedstawił ich wcześniejsze i późniejsze losy, burzliwe osobiste perypetie i liczne anegdoty. Mamy okazję poznać nie tylko trzech zdolnych braci, ich pozornie trzpiotowatą siostrę i słynącą z tolerancji matkę. Durrellowie mieli mniej lub bardziej znanych przyjaciół, wśród których szczególną rolę odegrał znany pisarz Henry Miller. Codzienne życie na Korfu śledzi się z zapartym tchem, gdyż obfituje ono w mnóstwo niespodzianek. Sprzyja temu na pewno skłonność najmłodszego rodzeństwa do różnych psot oraz emocjonalna chwiejność matki, która z jednej strony okazywała się silną, zdeterminowaną kobietą, zmuszoną do walki o egzystencję swoich pociech, z drugiej strony jednak często im pobłażała, popadała w melancholię i prowadziła tzw. otwarty dom, co w tradycyjnej Grecji uchodziło za dziwactwo. Książka Michaela Haaga nie tylko opowiada o życiu Durrellów. Autor bada i porównuje ich własne relacje, opisy, wspomnienia, udowadniając, że nieraz nie tylko nie pokrywają się one, ale nawet diametralnie różnią. Wynikało to zapewne z faktu, że jako artystyczne dusze piszący bracia mieli skłonność do wyolbrzymiania i przeinaczania różnych faktów. Opowieść uzupełniają również niepublikowane dotąd fragmenty listów, wypowiedzi postronnych świadków oraz liczne, interesujące zdjęcia z rodzinnych albumów. Jaki obraz Durrellów wyłania się z książki Michaela Haaga? Na pewno ludzi spełniających swoje pasje, mimo iż nie zawsze było to łatwe. Ludzi ceniących wolność, niezależność, żyjących w zgodzie z naturą i własnymi przekonaniami. Ludzi niepozbawionych wad, ale i tolerancyjnych, potrafiących kochać, podziwiać świat, starających się czerpać z niego garściami, ale i dających wiele w zamian. Ta biograficzna opowieść to na pewno gratka dla osób znających dorobek rodziny, zwłaszcza książki Geralda i Lawrence'a. Jest to jednak też piękna, wzruszająca i jednocześnie zabawna historia, po którą sięgnąć może każdy czytelnik.
Oceny książki Durrellowie z Korfu
220 użytkowników ma tytuł Durrellowie z Korfu na półkach głównych- Chcę przeczytać 123
- Biografie 3
- Biografie/Autobiografie/Wspomnienia 2
Tagi i tematy do książki Durrellowie z Korfu

Czytelnicy Durrellowie z Korfu przeczytali również
Cytaty z książki Durrellowie z Korfu
Zdaniem jednego z bliskich znajomych Gerry’ego druga część korfijskiej trylogii, czyli Moje ptaki, zwierzaki i krewni, pełna była niewykorzystanych dotąd anegdot, tak niewiarygodnych, że sam autor wątpił, by ktokolwiek wziął je na poważnie, trzecią zaś część, Ogród bogów, wypełniały te, w które nie wierzył nawet on.
Rozwiń ZwińZoo na Jersey będzie dla Louisy domem w ostatnich latach jej życia. Jak to ujęła, jej dzieci nieraz zachowywały się jak zwierzęta, więc nie było to dla niej nic nowego. Pewnego razu szympans Chumley uciekł z klatki i razem ze swoją narzeczoną Lulu pobiegł susem do domu i po schodach na górę. Mama usłyszała głośne walenie w drzwi i zobaczyła ich całych zadowolonych w progu, czekających na pieszczoty i smakołyki. Posadziła zwierzęta na sofie i otworzyła puszkę herbatników, a także pudełko czekoladek. Gerry nie był zachwycony, gdy się o tym dowiedział. „Ależ skarbie – tłumaczyła się Louisa – przyszły do mnie na herbatkę i miały o wiele lepsze maniery niż niejeden człowiek, który tu bywał”.
Zoo na Jersey będzie dla Louisy domem w ostatnich latach jej życia. Jak to ujęła, jej dzieci nieraz zachowywały się jak zwierzęta, więc ni...
Rozwiń Zwiń

Opinie i dyskusje o książce Durrellowie z Korfu
Zmarnowana okazja, by powstała książka opisująca słynną rodzinkę Durrelów, a zarazem rzucającą więcej światła na samą Korfu lat 30 z jej historią okupacji, kolonializmu, tożsamości, biedy i rozwoju. Zamiast tego autor dorwał się do prywatnych listów i fotografii, sklecił z tego plotkarską opowiastkę i wyniósł z tego absolutnie nic. Najlepsze fragmenty książki to cytaty z książek Durrellów; jest ich zresztą mnóstwo, całe stronice. Tym jaskrawiej widoczny jest przez to brak talentu autora „Durrelów z Korfu”, brak wiedzy o Grecji i brak chęci, by ukazać nam wyspę na nowo.
Nie warto. Lepiej poczytać w tym czasie Lawrence’a albo Geralda.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo powrocie z podróży na Korfu, byłam zachwycona tą wyspą, jej roślinnością i ogólnie całym niesamowitym klimatem. Podczas wycieczki przewodniczki opowiadały o książkach o losach Durrellów, gdzie akcja dzieje się właśnie na Korfu. Widziałam też pomniki i byłam w ich parku, dlatego bardzo chciałam przeczytać tę książkę.
Okazało się, że jest dostępna w formie audiobooka w aplikacji Audioteka, dlatego nie czekałam i od razu zaczęłam słuchać. Jak mi się podobało?
Przyznaję, że wkręciłam się w losy tych bohaterów. Miejscami nie umiałam się opanować ze śmiechu, dlatego bawiłam się doskonale. Te wszystkie opisy przyrody i zwierząt sprawiły, że chociaż na chwilę mogłam znowu się przenieść na Korfu.
Jeżeli chcecie przeczytać coś innego niż zwykle i też kochacie Korfu musicie koniecznie poznać rodzinę Durrellów.
Moja ocena to 7/10
Książkę wysłuchałam w aplikacji AUDIOTEKA, którą jak zwykle polecam!:)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOkazało się, że jest dostępna w formie audiobooka w...
Co za rodzinka!
Co za rodzinka!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietne uzupełnienie opowieści o rodzinie Durrelów, spojrzenie kogoś z zewnątrz, mniej dziecięce, łobuzerskie, domowe. Ale przez to mniej ciepłe, a bardziej realnie suche
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo świetnej trylogii z Korfu Durrella od razu sięgnęłam po tę książkę i jest to świetne uzupełnienie przygód rodziny słynnego przyrodnika. Wiele dodatkowych informacji, zdjęcia i sprostowanie niektórych historii. Bardzo polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tohttps://zacofany-w-lekturze.pl/2022/05/rodzina-durrellow.html
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toObowiązkowo dla każdego kto zaprzyjaźnił się już z książkami Geralda Durrella. Dużo zdjęć i prawdziwe historie rodzinne. Właśnie tego potrzebowałam, byłam ciekawa jak wyglądali i co działo się dalej z rodziną w trakcie wojny i po wojnie. Polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka stanowi ciekawy kolarz zdjęć i wspomnień rodziny Durrelów oraz ich przyjaciół. Autor stara się wydobyć spośród gąszczu fantazji literackiej Larrego i Gerrego prawdziwy bieg historii tej rodziny, przez co miejscami książka może wydawać się nieco chaotyczna (dlatego najpierw polecam zobaczyć serial). Nie przeszkadzało to jednak w odbiorze całości - piękny i rzeczywisty obraz rodziny Durrelów.
Książka stanowi ciekawy kolarz zdjęć i wspomnień rodziny Durrelów oraz ich przyjaciół. Autor stara się wydobyć spośród gąszczu fantazji literackiej Larrego i Gerrego prawdziwy bieg historii tej rodziny, przez co miejscami książka może wydawać się nieco chaotyczna (dlatego najpierw polecam zobaczyć serial). Nie przeszkadzało to jednak w odbiorze całości - piękny i...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUdana próba opisania wycinka z życiu rodziny Durrell. Książka zawiera mnóstwo zdjęć, anegdotek i ciekawych historii z życia członków rodziny. Opisano również przyjaciół i przypadkowo spotkanych ludzi, którzy mieli wpływ na życie dzieci oraz czasy, w jakich przyszło im dorastać. Bez upiększania, koloryzowania rzeczywistości. i idealizowania. Prawdziwi ludzie z krwi i kości. Czas spędzony na Corfu wydaje się być szczęśliwy. Opisy wyspy z tamtych czasów wydają się niejako nierzeczywiste z tym, co można zobaczyć teraz. Nie zostało prawie nic z tego, co zobaczyli Durrellowie. Nadmierna turystyka i eksploatacja wyspy spowodowały, że trudno odnaleźć jakikolwiek ślad dawnej historii. Niestety.
Udana próba opisania wycinka z życiu rodziny Durrell. Książka zawiera mnóstwo zdjęć, anegdotek i ciekawych historii z życia członków rodziny. Opisano również przyjaciół i przypadkowo spotkanych ludzi, którzy mieli wpływ na życie dzieci oraz czasy, w jakich przyszło im dorastać. Bez upiększania, koloryzowania rzeczywistości. i idealizowania. Prawdziwi ludzie z krwi i kości....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzyta się dobrze i szybko, książka z dużą ilością zdjęć.
Polecam każdemu, a zwłaszcza tym, którzy oglądali serial The Durrells.
Czyta się dobrze i szybko, książka z dużą ilością zdjęć.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam każdemu, a zwłaszcza tym, którzy oglądali serial The Durrells.