Pokochać siebie i zacząć żyć inaczej

Okładka książki Pokochać siebie i zacząć żyć inaczej autorstwa Anna Dodziuk
Okładka książki Pokochać siebie i zacząć żyć inaczej autorstwa Anna Dodziuk
Anna Dodziuk Wydawnictwo: Charaktery Seria: Bliskie wsparcie poradniki
poradniki
Bliskie wsparcie
2018-07-16
2018-07-16
Można zaakceptować, polubić, wreszcie pokochać siebie samego, a dzięki temu zmienić życie na lepsze, bardziej wartościowe – przekonuje w swojej książce Anna Dodziuk, znakomita psychoterapeutka. Jeżeli jednak naprawdę chcemy odmienić swoje życie, najpierw musimy zmienić sposób myślenia o sobie.

Niska samoocena to jedna z najbardziej powszechnych i najbardziej przykrych ludzkich dolegliwości. Jeżeli ktoś był niechcianym niemowlakiem, potem niechwalonym kilkulatkiem,
a następnie wyśmiewanym nastolatkiem, to nic dziwnego, że źle myśli o sobie, nie dostrzega własnych zalet.

Anna Dodziuk w przystępny sposób wyjaśnia, w jaki sposób zmienić taki stan rzeczy, a tym samym życie swoje i bliskich nam ludzi. Przekonuje, że każdy z nas ma w sobie coś niepowtarzalnego, jedynego, a przez to cudownego i pięknego. Warto w to uwierzyć, ponieważ kto bardziej kocha siebie, łatwiej i chętniej obdarza miłością innych.

Anna Dodziuk jest psychoterapeutką, kieruje Pracownią Psychoterapii i Psychoedukacji „Prometea” przy Stowarzyszeniu Profilaktyki Problemowej PROFIPRO. Prowadzi treningi poświęcone poczuciu własnej wartości, problemom DDA, traumom dzieciństwa, trudnościom małżeńskim i partnerskim, lękowi przed śmiercią i żałobie, a także uzależnieniom. Napisała wiele książek na temat radzenia sobie z trudną codziennością, m.in. Wstyd (Wydawnictwo Charaktery).

Kup Pokochać siebie i zacząć żyć inaczej w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Pokochać siebie i zacząć żyć inaczej

Opinie i dyskusje o książce Pokochać siebie i zacząć żyć inaczej

Książka dla osób próbujących zrozumieć siebie i szukających nowych sposobów myślenia.
Nie jest to magiczna książka, która nagle nas zmieni, bardziej podpowiedz na co zwrócić uwagę, lub jak zacząć inaczej postrzegać rzeczywistość.
Z każdej takiej książki, choć wiele jest bardzo podobnych, udaje mi się dostrzec coś nowego, innego lub na chwile zastanowić się nad dana sytuacja, sugestią czy spostrzeżeniem.

Książkę poleciła mi znajoma. Lektura przede wszystkim dla osób z bardzo niskim poczuciem własnej wartości, ja jednak znalazłam w niej odpowiedź na inne pytanie, które nurtowało mnie od dłuższego czasu. Zastanawia mnie jeszcze wychwalana przez autorkę afirmacja.

73 użytkowników ma tytuł Pokochać siebie i zacząć żyć inaczej na półkach głównych
14 użytkowników ma tytuł Pokochać siebie i zacząć żyć inaczej na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Pokochać siebie i zacząć żyć inaczej

Anna Dodziuk
Anna Dodziuk
Anna Dodziuk (ur. 7 sierpnia 1947) psychoterapeutka i publicystka oraz tłumaczka. Ukończyła studia etnograficzne na Uniwersytecie Warszawskim. W latach 1969-1980 i 1983-1986 pracowała w Ośrodku Badań nad Współczesną Rodziną oraz w Poradni Przedmałżeńskiej i Rodzinnej Towarzystwa Rozwoju Rodziny. Przed Sierpniem’80 współpracowała z wydawanymi w drugim obiegu Biuletynem Informacyjnym i „Robotnikiem”. W latach 1980-1981 była wicedyrektorem Agencji Prasowej “Solidarności” AS, a w stanie wojennym (lata 1982-1988) – redaktorem podziemnego „Tygodnika Mazowsze”. Ponad dwadzieścia lat pracowała w Instytucie Psychologii Zdrowia, gdzie zajmowała się głównie pracą psychoterapeutyczną z grupami trzeźwiejących alkoholików i członków ich rodzin. W roku 2007 założyła i kieruje Pracownią Psychoterapii i Psychoedukacji „Prometea” przy Stowarzyszeniu Profilaktyki Problemowej ProfiPro. Jest współzałożycielką i stałym współpracownikiem Warszawskiego Centrum Psychologicznego. Prowadzi zajęcia ze słuchaczami podyplomowej Profesjonalnej Szkoły Psychoterapii prowadzonej przez Instytut Psychologii Zdrowia. Prowadzi grupową i indywidualną superwizję zespołów placówek terapeutycznych i odwykowych oraz psychoterapeutów. Pracuje z grupami zajmującymi się m.in. pracą nad poczuciem własnej wartości, terapią małżeńską i rodzinną, pozbywaniem się toksycznego wstydu, uwalnianiem się od traumatycznej przeszłości, wyzwalaniem się z różnych nałogów, stosunkiem do śmierci, żalem po stracie, towarzyszeniem osobom u schyłku życia. Dwukrotnie była ekspertem kampanii „Hospicjum to też życie”. Prowadzi liczne szkolenia m.in. z zakresu terapii małżeńskiej i rodzinnej, pracy z osobami uzależnionymi i współuzależnionymi, pomagania rodzinom osieroconym, metod i technik psychoterapii. Posiada certyfikaty psychoterapeuty Polskiego Towarzystwa Psychiatrycznego i Polskiego Towarzystwa Psychologicznego, jest także superwizorem psychoterapii i treningu psychologicznego Polskiego Towarzystwa Psychologicznego, certyfikowanym doradcą rodzinnym i certyfikowaną superwizorką psychoterapii uzależnień. W latach 1994-2006 była redaktorem naczelnym miesięcznika „Świat Problemów”, poświęconego profilaktyce i rozwiązywaniu problemów alkoholowych. Jest autorką licznych artykułów popularnych, głównie w prasie kobiecej, m.in. w „Wysokich Obcasach" i „Charakterach”, oraz artykułów na temat pomagania, jak również kilkunastu książek poświęconych rozwiązywaniu problemów trudnej codzienności, kłopotom małżeńskim i rodzinnym, różnym emocjom i problemom psychologicznym i seksualnym, zdrowieniu z uzależnienia i współuzależnienia. Tłumaczy książki o podobnej tematyce z języka angielskiego. [aktualizacja: listopad 2025]

Czytelnicy Pokochać siebie i zacząć żyć inaczej przeczytali również

13 rzeczy, których nie robią silni psychicznie ludzie. Zaryzykuj zmianę, staw czoło własnym lękom i ćwicz się w dążeniu do szczęścia i sukcesu Amy Morin
Amy Morin
Kim jest silny psychicznie człowiek, jakie ma cechy, czy posiadam je również ja, a jeżeli nie, to w jaki sposób mogę je wypracować? Te i inne pytania dość często kiełkują w naszej głowie. Pojawiają się, kiedy wracamy znużeni z pracy po wyczerpującym dniu, albo walczymy o osiągnięcie naszego celu i ta walka wydaje się być bezsensowna. Wówczas, żeby nie ulec zniechęceniu i się nie poddać sięgamy po rzeczy, które nas zainspirują, zachęcą do działania i do kontynuowania tego, co zaplanowaliśmy. Poradnik Amy Morin należy zdecydowanie do bardziej inspirujących pozycji. Czyta się go z wielką przyjemnością, a dość krótkie rozdziały poruszające tematy związane z przeżyciem porażki, samotnością, rozwijaniem cech pozwalających na współpracę z innymi ludźmi, czy też wskazujące na nieuchronność zmian w naszym życiu pozwalają na głęboką autorefleksję. Krótkie przykłady z praktyki autorki nie mają na celu rozreklamowanie jej usług, tylko zainspirowanie do zmiany w postrzeganiu naszej rzeczywistości. To stawianie na pierwszym miejscu czytelnika, a nie siebie widać na każdym kroku. Książka pozbawiona jest bowiem nachalnej autopromocji, a dość interesujące case studies, odnoszące się do określonego przypadku, pozwalają na głębsze zrozumienie danego tematu. Czyż ukazanie przykładu z życia wziętego nie wpływa na większe zaangażowanie czytelnika? Moim zdaniem tak. Każdy rozdział posiada na końcu swoiste podsumowanie i poradę w jaki sposób powinno się postępować, aby uniknąć pogrążania się w problemie, który nas trapi. Jest to bardzo przydatne. Po książkę sięgnęłam zachęcona artykułem, na który natrafiłam w internecie. Postanowiłam sięgnąć do źródła i poszerzyć swoją wiedzę o tę pozycję autorki. Czas spędzony podczas lektury mogę zaliczyć do przyjemnie spędzonego. Przedtem podchodziłam dość sceptycznie do tego rodzaju poradników, ale po przeczytaniu tejże książki stwierdziłam, że warto po nie sięgać. Książka stanowi źródło wielu inspiracji i zachęt do przeprowadzenia rekonesansu w naszym życiu. Moim zdaniem każdy bez względu na sytuacje, w której się znajduje może w niej znaleźć coś dla siebie. Dlatego gorąco ja polecam.
PurpleAngel - awatar PurpleAngel
Życie od A do Z Katarzyna Miller
Życie od A do Z
Katarzyna Miller Dariusz Janiszewski
ig:ksiazkowyduet Katarzyna Miller zrobiła rzecz, o której marzył każdy uczeń w szkole – przepisała życie na alfabet. Zero nudnych definicji, zero wkuwania, zamiast tego dostajemy „życiownik” od A do Z, w którym pod hasłem „Lenistwo” dowiadujemy się, że leżenie plackiem ma swoje duchowe uzasadnienie. To jest ta wiedza, której NIE dawali na WOS-ie, a szkoda! Książka to w gruncie rzeczy coś w rodzaju psychologicznego scrabble – Miller bierze literkę, dorzuca temat, a potem buduje opowieść, która jest jednocześnie mądra, zabawna i zaskakująco celna. To trochę jak rozmowa z ciocią na imieninach, gdy ta ciocia akurat jest psychoterapeutką i zamiast pytać: „kiedy ślub?”, rzuca: „czy ty na pewno wiesz, jak zdrowo nic nie robić?”. Najbardziej urzekło mnie, że autorka daje pełne prawo do bycia człowiekiem – a to oznacza, że można mieć nałogi (ale próbować je rozgryźć),można się spóźniać (bo czas jest względny, prawda Einstein?),a lenistwo… to po prostu forma medytacji w pozycji horyzontalnej. Czy ta książka zmieni twoje życie? Prawdopodobnie nie – ale sprawi, że zaczniesz patrzeć na swoje wpadki jak na część większego planu alfabetu. A to już brzmi jak mała rewolucja. Podsumowując: „Życie od A do Z” to najlepszy słownik, jaki można mieć na półce – zamiast szukać definicji trudnych słów, znajdujesz definicję… siebie. I to z dużą dozą humoru.
ksiazkowyduet - awatar ksiazkowyduet
Nie bój się życia Katarzyna Miller
Nie bój się życia
Katarzyna Miller
„Odwaga to panowanie nad strachem, a nie brak strachu”. -Mark Twain Katarzyna Miller to publicystka, poetka i autorka wielu artykułów i felietonów. Znana ze „Zwierciadła”, często gości również jako ekspert w telewizji lub radiu. Jest również psychoterapeutką, od wielu lat prowadzi terapie indywidualne, małżeńskie i grupowe. Organizuje również liczne warsztaty dla kobiet i wykłada na Uniwersytecie. Prawdziwa kobieta renesansu. Na „Nie bój się życia” natknęłam się przypadkiem, szukając lekkiej lektury. Sama nie wiem, dlaczego sięgnęłam po ten niedługi felieton. Widocznie byliśmy sobie pisani. Książka jest lekka i przyjemna. Choć to zbiór felietonów pełnych przemyśleń autorki, można go potraktować jako poradnik. Oczywiście nie w dosłownym tego słowa znaczeniu — autorka przytacza mnóstwo anegdot ze swojego życia, które w świetny sposób wpasowują się w temat lęku. Książka składa się z wielu krótkich rozdziałów. Każdy z nich dotyka innego lęku. Autorka przeprowadza nas przez liczne obawy, które towarzyszą nam w życiu. Lęk przed śmiercią, miłością czy samotnością to tylko niektóre z nich. Choć nie wszystkie są aż tak istotne, powinniśmy traktować je serio. Strach bowiem blokuje nas przed życiem w pełni. To przez niego nie otwieramy się na nowe możliwości. Każdy z nas się czegoś boi, to zupełnie normalne, ważne jest jednak zdanie sobie sprawy z tego, że większość z tych lęków jesteśmy w stanie pokonać. Autorka daje czytelnikowi rady, z których może skorzystać. Dzięki lekkiej formie książkę czyta się błyskawicznie – nie wymaga dużego zaangażowania. Prosty język ułatwia przyswojenie treści. To książka, do której można często wracać, rozdziały można traktować jak lekcje na kolejne dni. Pozwoli to na głębsze zastanowienie się nad poruszanymi kwestiami. To pozycja idealna dla osób, które chcą oswoić swoje lęki, ale nie mają ochoty na ciężkie, naukowe lektury. Na końcu autorka umieściła kilka ćwiczeń terapeutycznych, które czytelnik może wykorzystać, np. chcąc nauczyć się asertywności. Myślę, że to bardzo ciekawy zabieg. Było to moje pierwsze spotkanie z twórczością pani Katarzyny, mimo że kojarzę ją z mediów. Myślę, że było to na tyle pozytywne doświadczenie, że w przyszłości prawdopodobnie sięgnę jeszcze po inne jej felietony. Wiem, że jest tego sporo i dotykają różnych tematów. Znacie twórczość pani Kasi? Sięgacie po felietony? ​
bookoralina - awatar bookoralina
oceniła na71 rok temu
Chcę być kochana tak jak chcę Katarzyna Miller
Chcę być kochana tak jak chcę
Katarzyna Miller Ewa Konarowska
Rycerz nie jest lekarstwem, czyli o budowaniu własnego ogrodu ⚔️🌿 To nie jest kolejny przesłodzony poradnik o miłości, po którym poczujesz się chwilowo lepiej. To raczej mocna, otrzeźwiająca rozmowa o tym, jak przestać szukać ratunku na zewnątrz i w końcu zająć się sobą. Autorki w żywym dialogu demaskują nasze podświadome oczekiwania wobec partnerów, których często traktujemy jak plastry na stare rany. Dlaczego to jest 10/10? 🏆 Wystawiłam najwyższą notę za bezkompromisowość. Kasia Miller nazywa rzeczy po imieniu: czekanie, aż ktoś nas „naprawi” lub „do kocha” za rodziców, to prosta droga do katastrofy. Ta książka to genialna lekcja psychologicznej higieny i odzyskiwania własnej odrębności. Zrozumiałam, że nie opłaca się tracić czasu na relacje, które mają nas tylko „załatać”. To lektura obowiązkowa dla każdej kobiety, która czuje, że utknęła w oczekiwaniu na ratunek. Choć tematyka relacji wydaje się bliska każdej z nas, to wejście w tak głęboką analizę własnych deficytów było dla mnie sporym wyzwaniem. To wyjście ze strefy komfortu pokazało mi, że bariery w budowaniu dojrzałych związków często stawiamy sobie same, bojąc się własnej siły. Jedna myśl, która zostanie ze mną na zawsze: 🧠 Najbardziej uderzyła mnie metafora „budowania własnych schodów”. Zamiast grzebać się w starych smutkach, warto zacząć tworzyć własne drabiny i liny, by wyjść z emocjonalnej otchłani. Jako osoba na wózku, na co dzień buduję różne strategie pokonywania fizycznych przeszkód – ta książka nauczyła mnie, że dokładnie tak samo muszę budować swoją wewnętrzną siłę, cegła po cegle. Nikt nie przyjdzie nas uratować, dopóki same nie zaczniemy pielęgnować własnego ogrodu. Moja ocena: 10/10
Julie Root - awatar Julie Root
ocenił na101 miesiąc temu

Cytaty z książki Pokochać siebie i zacząć żyć inaczej

Dodaj cytat z książki Pokochać siebie i zacząć żyć inaczej