Niepodległość wyszła z Gietrzwałdu

Okładka książki Niepodległość wyszła z Gietrzwałdu autora Bielawny Krzysztof, 9788394187644
Okładka książki Niepodległość wyszła z Gietrzwałdu

Kup Niepodległość wyszła z Gietrzwałdu w ulubionej księgarnii

Oceny książki Niepodległość wyszła z Gietrzwałdu

OPINIE i DYSKUSJE o książce Niepodległość wyszła z Gietrzwałdu

Wielkie przemiany duchowe często rodzą się w ciszy i cierpieniu

Po powstaniu styczniowym w 1864 roku nasz naród wszedł w wyjątkowo trudny i bolesny okres dziejów. Polska, pozbawiona państwowości przez 123 lata, była systematycznie wynaradawiana. Władze zaborcze niszczyły wszystko co polskie; kulturę, język, tradycję. Język niemiecki i rosyjski wprowadzono do szkół, urzędów, a nawet do Kościołów. Inteligencja była prześladowana i eliminowana. Działacze społeczni i polityczni w dużej mierze wycofali się z życia publicznego.

W tym czasie, z okazji jubileuszu biskupstwa papieża Piusa IX, odbyła się pielgrzymka do Rzymu, w której udział wzięło 600 Polaków. Inicjatorem pielgrzymki był Maurycy dr Dzieduszycki, potem dołączyli działacze z Wielkopolski na czele z księciem Adamem Czartoryskim.”

• „Pius IX (…) 6 czerwca 1877 r. Wygłosił (…) przemówienie, w którym zawarł propozycję programu Narodu Polskiego w dążeniu do niepodległości. Ojciec Święty prosił, „[…] by Polacy dążyli do odzyskania wolności w sposób pokojowy, a nie zbrojny „. Przywołał scenę biblijną, kiedy to św. Piotr wyciągnął miecz, by bronić Jezusa, za co Pan Jezus zganił go. Tak też wzywał Polaków Pius IX, by nie siłą, ale modlitwą wypraszali wolność dla swej Ojczyzny. Ojciec Święty wskazał, że największym naszym wrogiem jest grzech.”

Trzy tygodnie później, 27 czerwca 1877 roku, rozpoczęły się objawienia Matki Bożej w Gietrzwałdzie. Maryja prosiła o modlitwę, odmawianie różańca, uczestnictwo we Mszy Świętej. Przestrzegała przed grzechami, które niszczyły naród; alkoholizmem, rozwiązłością, pychą.

• „(…) to, co działo się w Gietrzwałdzie w 1877 r., to było bierzmowanie Narodu Polskiego, który na nowo odkrywał swoją godność, budziła się w nim świadomość narodowa.”

Jednym ze źródeł kryzysu politycznego i gospodarczego naszego państwa było liberum veto, zastosowane po raz pierwszy w 1652 roku przez Władysława Sicińskiego. Od tamtego czasu użyto go aż 73 razy, skutecznie paraliżując prace ustawodawcze i osłabiając władzę królewską. Na to nałożyły się wojny ze Szwecją, Turcją, Rosją.

Ta książka zawiera bogactwo treści. Ukazuje liczne aspekty historyczne, które miały znaczenie dla pojawienia się objawień w Gietrzwałdzie, a później dla duchowego i narodowego odrodzenia Polski.

Wielkie przemiany duchowe często rodzą się w ciszy i cierpieniu

Bardzo wartościowa pierwsza część książki zawierająca charakterystykę ludności polskiej oraz objawienia. Druga część była dla mniej "pociągająca".

27 użytkowników ma tytuł Niepodległość wyszła z Gietrzwałdu na półkach głównych
11 użytkowników ma tytuł Niepodległość wyszła z Gietrzwałdu na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Niepodległość wyszła z Gietrzwałdu

Cytaty z książki Niepodległość wyszła z Gietrzwałdu