Życie jest fajne

- poradniki
- 2018-05-16
- 2018-05-16
- 9788381320351
Dzięki tej książce zrozumiesz, że lepsze od szczęścia jest świadome życie. A czasami można mieć i jedno, i drugie.
W książce Życie jest fajne lubiana i ceniona psycholożka udowadnia, że życie współczesnej kobiety jest niezwykle długie i pomieści wszystko. Miłość, romans, pracę i dziecko. Ale także chorobę, pustkę, błędy czy traumatyczne przeżycia – które oczywiście nie są przyjemnymi doświadczeniami, ale wiele mogą nas nauczyć, zarówno o nas samych, jak i o otaczającym nas świecie.
Ciepła, zabawna książka, która zawiera odpowiedzi na wiele nurtujących kobiety pytań. To także praktyczny poradnik, podsuwający rozwiązania wielu codziennych problemów.
Katarzyna Miller – psycholożka, psychoterapeutka, filozofka i poetka z kilkudziesięcioletnią praktyką terapeutyczną. Autorka i współautorka wielu książek, m.in. Instrukcja obsługi kobiety, Instrukcja obsługi faceta, Nie bój się życia, Królowe życia i król, W życiu jak w kinie, Chcę być kochana tak jak chcę, Seksownik (Wydawnictwo Zwierciadło). Na stałe związana ze magazynem „Zwierciadło”.
Małgorzata Szcześniak – polonistka, pedagog, dziennikarka. Była redaktorką prowadzącą w miesięcznikach o tematyce kobiecej. Autorka poradnika psychologicznego Sukces w rozmiarze XXL.
Kup Życie jest fajne w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Życie jest fajne
"Życie jest fajne” to nietypowy poradnik, który zwrócił moją uwagę właśnie tytułem. Mimo wielu zdrowotnych problemów, które dotykają mnie od kilku lat i mimo tego, że wie, iż się ich nie pozbędę, uważam, że życie jest naprawdę fajne. Był czas, gdy miałam już dosyć szpitali i lekarzy a w końcu i swojego życia, lecz z pomocą kilku osób i oczywiście rodziny, udało mi się odbić od dna. Zmieniłam nastawienie do życia, nie gonię za ulotnym szczęściem a po prostu mam świadomość tego, jak mogę i chcę żyć. Nie dla innych, ale dla siebie. O wiele łatwiej by było dojść do tego, mając tę książkę pod ręką. Jednak uważam, że nie jest ona tylko dla tych, którzy właśnie w tej chwili mają problemy. Zawsze i w każdym momencie można przecież przewartościować swoje życie i sprawić, by było nam lepiej. W formie koleżeńskiej rozmowy autorki w swobodny i lekki sposób rozmawiają o wielu przeróżnych zagadnieniach dotyczących naszej codzienności. Dzielą się swoimi przeżyciami, które nie zawsze były miłe, lecz szczerze i bez tematów tabu, czasem dosadnie a czasem z humorem rozprawiają się z życiem. "Człowiek jest tak skonstruowany, że pamięta wszystko. Jest coś takiego jak pamięć organizmu, pamięć ciała. Oczywiście człowiek świadomie nie pamięta wszystkiego, pamięta trochę, pamięta wybiórczo, pamięta raczej to, co chce." Czytając tę książkę, można poczuć się również uczestnikiem tej rozmowy, gdyż na niektóre pytania nasuwają się własne odpowiedzi. Czasem podobne, czasem nie. Katarzyna Miller jak też i Małgorzata Szcześniak, pozwalają na spojrzenie z zupełnie innej perspektywy i z dystansu na kłopoty dnia codziennego, które mogą się zdarzyć w domu czy w pracy. Mogą one dotyczyć kobiet i mężczyzn, rodziców i dzieci, ale też miłości czy zdrady, samotności, wolności... Warto postawić na świadome życie i wybrać taki tryb, żeby później było nam lepiej. Nie powinniśmy patrzeć na typowe schematy obowiązujące w wielu kręgach, ale samodzielnie podejmować ważne decyzje dotyczące nas samych. Decyzje, które pozwolą nam odnaleźć sens życia. "Popadamy w schematy, ponieważ jesteśmy schematyczni. Czasem trzeba wpaść po raz kolejny w tę samą historię, żeby zobaczyć, że ma się do czynienia ze schematem." I choć może niektóre pytania i odpowiedzi mogą wydawać się nieco wkurzające, to pewnie dlatego, że odkrywają niewygodną prawdę... Polecam Dzięki BONITO i serwisowi Dobre Chwile miałam okazję poznać wiele dobrych rad autorek.
Oceny książki Życie jest fajne
- Psychologia 6
- 2023 5
- Rozwój osobisty 4

OPINIE i DYSKUSJE o książce Życie jest fajne
Niestety ale będzie mi bardzo daleko do bycia fanką tej książki. Bardzo mocno mnie zawiodła i w pewnych momentach czułam się nawet przytłoczona odpowiedziami Pani Kasi. Uwielbiam jej filmy na YouTube i uważam, że ma ona wiele mądrości życiowej, ale ta książka to dla mnie zbiór jej wyłącznie osobistych opini które czasami są w moim odczuciu bardzo egoistyczne i dziwne (a ja naprawdę mocno promuję aby być „zdrowym egoistą”.) Rozmowy o tym, że małżeństwo tylko tylko i wyłącznie firma, lub że tylko „naiwne dziewczynki” wierzą w miłość romantyczną są dla mnie co najmniej smutne i uwłaczające kobietom.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWitajcie kochani 🙋♀️
„Dzięki tej książce zrozumiesz, że lepsze od szczęścia jest świadome życie.
A czasami można mieć i jedno, i drugie.”
Ciekawy przekaz, nieprawdaż?
„Życie jest fajne” to fascynująca pozycja stworzona w formie rozmowy, dwóch równie fascynujących kobiet, Katarzyny Miller i Małgorzaty Szcześniak. Podzielona jest na 11 rozdziałów dotyczących odrębnych sfer i etapów naszego życia.
Trafne uwagi, rady i spostrzeżenia sprawiły, że książkę po prostu wchłonęłam.
Jako dojrzała już kobieta, choć pani Katarzyna nazwałaby mnie młodą kobietą, znalazłam cenne uwagi. Zdradzę wam, że do niektórych jej spostrzeżeń dotarłam sama, poprzez doświadczenie życiowe. Znalazły się jednak też aspekty, z którymi się wewnętrznie nie zgadzam. Jednak myślę, że to nic złego, a miło było poznać zdanie innej osoby. Bo najważniejszym jest, aby żyć w zgodzie ze sobą.
Jednak moją najważniejszą konkluzją, jest zauważenie, że mam ogromną ilość szczęścia wokół siebie. Niewiele jest rzeczy, nad którymi muszę popracować by mnie nie wpędzały w niechciane stany smutku i stresu.
I czasem jest nam potrzebna, taka jedna przeczytana rozmowa, aby dostać otrzeźwienia.
Polecam wam z całego serca, naprawdę warto sięgnąć po tą pozycję. Czytajcie!!!
Witajcie kochani 🙋♀️
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytacie poradniki? Muszę wam się przyznać, że ja robię to niezwykle rzadko. Tym razem jednak byłam ogromnie ciekawa, co Katarzyna Miller ma do przekazania w tej książce.
„Dzięki tej książce zrozumiesz, że lepsze od szczęścia jest świadome życie.
A czasami można mieć i jedno, i drugie.”
Ciekawy przekaz, nieprawdaż?
„Życie jest fajne” to fascynująca...
Być może zabrzmi to zbyt filozoficznie, wybaczcie mi z góry, ale mam wrażenie, że w dzisiejszym świecie współczesna kobieta często goni za wyimaginowanym szczęściem, pomijając znaczenie świadomego przeżywania tego, co ją spotyka🤔. I chyba właśnie ta teza stała się punktem wyjścia do stworzenia książki „Życie jest fajne” autorstwa Katarzyny Miller i Małgorzaty Szcześniak.
Znana psychoterapeutka (którą pewnie kojarzycie z ekranu telewizora) wraz z koleżanką-dziennikarką próbują udowodnić, że choć na wiele sytuacji nie mamy wpływu, możemy kontrolować nasze relacje, budować realne oczekiwania i stosować konkretne rozwiązania do konkretnych problemów. Wszystko po to, by uczyć się z codzienności i czerpać z niej autentyczną radość. Wiem, co myślicie: brzmi to wyjątkowo banalnie. Muszę Wam jednak powiedzieć, że w treści tej książki kryje się sporo trafnych cytatów i mnóstwo wartościowych porad👍.
Zazwyczaj omijam takie poradniki szerokim łukiem: obawiam się motywacyjnych "gadek", na które reaguję alergicznie. W tym przypadku jednak przekonała mnie forma luźnej rozmowy między autorkami i, co tu dużo mówić, tytuły rozdziałów. Moja wrodzona ciekawość nie pozwoliła mi pominąć tych zatytułowanych: „Seks”, „Kochanek” czy „Teściowa”. Finalnie pozwoliło mi to wyciągnąć wnioski, podchodząc do poruszanych tematów z poczuciem humoru i sporą dozą dystansu.
Nie jest to książka, której treść byłaby dla mnie jakimś życiowym objawieniem. Słyszałam już o konieczności budowania kilku życiowych filarów po to, by w przypadku zawalenia się jednego z nich, pozostałe pomogły nam się podnieść. Idea wspólnego przekraczania kryzysów czy strach jako synonim wierności też nie są mi obce. Ale widocznie trafiły na odpowiedni moment, ponieważ spędziłam z tą książką naprawdę miły czas. I myślę, że dla wielu kobiet, które chcą przeżywać swoje życie świadomie, z radością, na jakimkolwiek jego etapie właśnie są, będzie ona ciekawą lekturą.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMimo podzielenia rozmowy w książce na rozdziały tematyczne, wydała mi się bardzo chaotyczna. Ślizganie się po zagadnieniach w ramach danego rozdziału tak, jakby prowadząca wywiad miała zapisane na kartce hasła do odhaczenia i jak najwięcej ich chciała wepchnąć w rozmowę czasem tylko po to, żeby dostać jednozdaniową odpowiedź. Nie widzę sensu takiej rozmowy.
Skakanie z wątku na wątek bez wejścia głębiej. Alb komentowanie ich w, moim zdaniem, czarno-biały sposób.
Poza tym nie podobały mi się wulgaryzmy, tam gdzie nic nie podkreślały tylko były bo były. Właściwie po co? Te "faceciki" i "dziewczynki"...Dawanie rad pacjentom na psychoterapii, co mają robić zdaniem terapeutki? No nie...
Spróbowałam i widzę, że jest mi zupełnie nie po drodze z osobistym stylem Katarzyny Miller.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSkakanie z...
Ludzie często gonią za szczęściem, lecz tak naprawdę nie potrafią docenić tego co jest w chwili obecnej. Autorki książki pokazują, że życie jest na tyle długie, aby pomieścić wiele aspektów takich jak miłość, dziecko, praca, a także chorobę i pustkę.
Książka to poradnik, ale nie taki typowy, albowiem jest to rozmowa dwóch kobiet. Czułam się jakbym była obok nich i je słuchała. Kobiety dzielą się swoim życiem prywatnym. Mówią o związkach, rodzinie, samoakceptacji, chorobie. Książka jest podzielona na 11 rozdziałów, czyta się ją bardzo szybko i przyjemnie. Są poruszane zarówno lekkie, jak i te cięższe tematy, jednakże na pewno nie brakuje w książce humoru. Z uwagi na różnorodność zawartych w niej tematów każdy znajdzie coś dla siebie. Dzięki tej pozycji możemy spojrzeć na swoje życie inaczej, bardziej przychylnie. Pokazuje, że najważniejsze to żyć w zgodzie ze sobą. Koniecznym jest dbanie o własne samopoczucie i czas dla siebie samych 💚
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka to poradnik, ale nie taki typowy, albowiem jest to rozmowa dwóch kobiet. Czułam się jakbym była obok nich i je...
💬 Życie jest fajne nie jest poradnikiem w klasycznym sensie. Katarzyna Miller z właściwą sobie swobodą łączy humor, wrażliwość i doświadczenie, pokazując, że szczęście nie jest celem, lecz sposobem patrzenia na świat. To lektura, po którą sięga się wtedy, gdy chce się odetchnąć, poczuć bliskość i przypomnieć sobie, że nawet w zwykły dzień można znaleźć coś dobrego. W rozmowie z Małgorzatą Szcześniak Katarzyna Miller zabiera nas w refleksyjną, a zarazem lekką podróż po codzienności, w której szukamy sensu, radości i samoakceptacji.
🌸 Wyznaczniki komfortu
Głos dojrzałej, empatycznej kobiety – pełen ciepła i autentyczności.
Lekkość stylu: krótkie formy, anegdoty, uśmiech w tle.
Wrażenie rozmowy z kimś, kto rozumie i nie ocenia.
Celebracja codziennych przyjemności i prostych gestów.
Optymizm podszyty realizmem – nie naiwna radość, lecz mądre pogodzenie się z życiem.
• autorka • literatura kobieca • comfort books • relaks
#czytamwszędzie #bookstagrampl #recenzja
#wieczórdlasiebie #katarzynamiller
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzy życie jest fajne? Oczywiście, że tak!
Zdarza Wam się czytać poradniki? Mnie raczej rzadko, ale lubię, od czasu do czasu sprawdzić co nowego wyszło, tym razem dostałam książkę "Życie jest fajne" ale od razu mówię, że nie nazwałabym jej poradnikiem, ale raczej ciekawą rozmową dwóch kobiet o stereotypach, o kobietach, żonach, teściowych, dzieciach, generalnie o życiu, takim w pracy, w rodzinie, w codziennych zwykłych sytuacjach, w których często się gubimy.
Autorki w swojej rozmowie udowadniają, że rozwiązania na nasze problemy często są zaskakująco proste. Wystarczy, że ktoś wskaże nam właściwy kierunek, podpowie, jak odetchnąć i spojrzeć na trudną sytuację z innej perspektywy i że gdy ochłoniemy, to jesteśmy w stanie z większością problemów sobie poradzić.
Jeszcze raz powtórzę, że nie nazwałabym jej typowym poradnikiem, a raczej błyskotliwą, wciągającą rozmową dwóch kobiet, jak spotkanie z koleżankami przy kawie, tylko wzbogacone o mądrość i dystans. Autorki biorą na tapet stereotypy, demaskują powszechne mity i w lekki sposób mierzą się z tematami, które dotyczą nas wszystkich, a czytając kolejne rozdziały, zastanawiamy się, czy wolimy przeżyć swoje życie fajnie, czy chcemy się umartwiać, żyć w wiecznym niezadowoleniu i obciążać winą innych.
Czy życie jest fajne? Oczywiście, że tak!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZdarza Wam się czytać poradniki? Mnie raczej rzadko, ale lubię, od czasu do czasu sprawdzić co nowego wyszło, tym razem dostałam książkę "Życie jest fajne" ale od razu mówię, że nie nazwałabym jej poradnikiem, ale raczej ciekawą rozmową dwóch kobiet o stereotypach, o kobietach, żonach, teściowych, dzieciach, generalnie o życiu,...
Niestety nie zachwyciła mnie ta pozycja, podeszłam do niej jak do każdej książki z otwartością, forma dialogu mi nie przeszkadza, ale w pewnym momencie złapałam się na tym, że czytam ją bez większej refleksji, nie jestem w stanie przywołać jakiegoś konkretnego fragmentu, który ze mną pozostał...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Myślę, że faceci cudownie bawią się z dziećmi, ci, co się nie wstydzą. Potrafią być zdroworozsądkowi w ich. wychowywaniu, chronią swoje żony przed taką matczyną nadopiekuńczością, prawda? Mniej się muszą sprawdzić i wykazać, nie mają poczucia, że od
tego, jakimi sq ojcami, będzie zależata ocena ich
męskości. To kobiety w cos takiego popadają, na nich ciąży jednak silniejsza presją."
_
"Życie jest fajne" to dość nietypowy poradnik - w formie dialogu. Muszę powiedzieć, że bardzo podoba mi się ta forma. Czasami czułam się jakbym siedziała na kanapie w kawiarni wraz z Katarzyną Miller i Małgorzatą Szcześniak, piła kawę i rozmawiała o codzienności. Czasem poważnie i brutalnie szczerze, a czasem z humorem i na luzie. Bez unikania trudnych tematów.
_
Książka jest podzielona na jedenaście rozdziałów: praca, rodzice, małżeństwo, teściowa, dzieci. Dzięki czemu uważam, że każdy znajdzie tu coś dla siebie, wybierając interesujący go rozdział.
_
Najbardziej w książce zdziwiło mnie i jednocześnie rozśmieszyło stwierdzenie, że Pani Kasia współczuję mężczyzną, bo my kobiety jesteśmy bardzo skomplikowane i czasami nie do zniesienia.
_
Czytanie tego poradnika sprawiło mi mnóstwo frajdy i przyznaję, że dozowałam sobie jego treści, aby spędzić z nim jak najwięcej czasu. "Życie jest fajne" udowadnia, że z prawidłowym, świadomym podejściem do życia, bez pretensji i żalu do innych o własne problemy nasze życie może być poprostu fajne. Polecam też doceniać i dostrzegać to co już mamy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo totego, jakimi sq ojcami, będzie zależata ocena ich
męskości. To kobiety w cos takiego popadają, na nich ciąży jednak...
Po raz kolejny sięgnęłam po książkę Katarzyny Miller napisanej razem z Małgorzatą Szcześniak. Nie jest to poradnik lecz ma formę wywiadu, rozmowy z lubianą i cenioną panią psycholog, psychoterapeutką. Te kobiety dobrze się znają i rozmawiają ze sobą bez spiny czasem z humorem a czasem całkiem poważnie. Szczera do bólu, dowcipna, nie unikająca trudnych tematów Kasia udziela wielu odpowiedzi na nurtujące kobiety pytania. Książka jest podzielona na jedenaście rozdziałów, które poruszają między innymi takie kwestie jak: praca, rodzice, małżeństwo, teściowa, dzieci.
Przeczytałam tę pozycję z ogromną przyjemnością, choć niektóre tematy dotykały trudniejszych spraw. Życie może być całkiem fajne jeśli mamy odpowiednie podejście i to od nas zależy czy przejdziemy przez nie lekką stopą czy będziemy się taplać we własnym błotku pełnym pretensji i obwiniania innych. Świadome życie to podstawa do bycia szczęśliwą i spełnioną kobietą.