Powszechna historia miasta

The City: A Global History
2018-01-01
2018-01-01
Anna Kunicka
W tej niewielkiej książce Joel Kotkin (ur. 1952),wykładający w Kalifornii amerykański demograf, urbanista i geograf, zawarł zdumiewające bogactwo syntetycznych informacji o siedmiu mileniach historii miast świata. Zasadnicza wartość tego dzieła nie wyczerpuje się jednak w wiedzy historycznej, łatwo dziś dostępnej z wielu źródeł, lecz w głębokim rozumieniu tego fenomenu ludzkiego instynktu społecznego, jakim jest miasto. Śledzimy, jak główne wyróżniki jego istoty, zwłaszcza sakralne pochodzenie, determinowały jego rozwój, a ich brak przynosił regres. Ta zwięzła historia miast ilustruje tezę, że stanowią one najdonioślejsze, najbardziej skomplikowane i najbardziej twórcze dokonanie ludzkiego ducha społecznego. Podbudowane taką filozofią rozważania Kotkina fascynują szerokością perspektywy i czasowej, i przestrzennej. Dzięki syntetycznej, a zarazem trafnej charakterystyce czytelnik zapoznaje się z naturą i specyfiką najróżniejszych miast: starożytnych, japońskich, radzieckich czy nazistowskich, śledzi problemy miejskie przed rewolucją przemysłową i po niej, poznaje różne formy „urbanizmu” w świecie, historię i stan obecny relacji centrum–przedmieścia. A przede wszystkim uświadamia sobie, że żywe miasta nie są zwykłą sumą budynków i ulic, lecz organiczną całością, formą wspólnotowej misji, bez której żadne z nich nie przetrwa.

Kup Powszechna historia miasta w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Powszechna historia miasta

OPINIE i DYSKUSJE o książce Powszechna historia miasta

W niepozornej gabarytowo książce (niespełna 300 stron) przemierzamy około 7 tysięcy lat miejskich cywilizacji. Dla mnie jest to książka o tym, co czyni miasta wielkimi i co prowadzi do ich upadku. Sacrum, kultura, przemysł, urbanizm, różne koncepcje miast. Pewnie nie każdego zachwyci.

bardzo amerykanski punkt widzenia

bardzo amerykanski punkt widzenia

Krótko i rzeczowo, kilka tysięcy lat w pigułce: od miast Sumeru po dzisiejsze megamiasta, jak Nowy Jork, Meksyk czy Szanghaj. Pewnym minusem jest skupienie się autora tylko na miastach - gigantach (na przykład Mumbaj) czy miastach imperiach (jak Ateny czy Wenecja),z pominięciem "zwykłych" miast. Ciekawie opisuje niektóre współczesne metropolie, których racją rozwoju ma być przyciąganie turystów i "wolnych elektronów". Według autora, to się nie sprawdzi, ponieważ trwałość instytucji miasta zapewnia dobrobyt i bezpieczeństwo rodzin z klasy średniej. Książka warta przeczytania, dla zainteresowanych historią, socjologią czy urbanistyką.

87 użytkowników ma tytuł Powszechna historia miasta na półkach głównych
21 użytkowników ma tytuł Powszechna historia miasta na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Powszechna historia miasta

Imperium Habsburgów. Wspólnota narodów Pieter M. Judson
Imperium Habsburgów. Wspólnota narodów
Pieter M. Judson
Szkoda, że nie zapoznałam się z komentarzami dotyczącymi tej książki przed jej lekturą, bo może zabrałabym się wtedy za czytanie z innym podejściem. Po "Imperium Habsburgów" Judsona spodziewałam się historii wojenno-politycznej na przestrzeni wieków, dlatego początkowo dość negatywnie zaskoczyło mnie to, co dostałam. Autor zaczyna swoją opowieść dopiero w wieku XVIII i prowadzi czytelników przez reformy Marii Teresy i jej następców, kształtowanie się nacjonalizmów w krajach wchodzących w skład imperium, aż po I wojnę światową i upadek cesarstwa. Wojny, powstania, wielkie wydarzenia wstrząsające nie tylko imperium, ale i całą Europą, są wspomniane o tyle, o ile miały wpływ na jakąś zmianę przepisów, ale stanowią właściwie nieomówione tło. Tego mi tu bardzo brakowało, tak samo jak historii nieco dawniejszej, bo liczyłam, że książka Judsona pomoże mi uzupełnić informacje ogólne o tytułowym imperium Habsburgów. Z drugiej jednak strony nie mogę zaprzeczyć, że jak już zaakceptowałam tematy, na których skupia się autor, to czytało mi się tę książkę zaskakująco dobrze. O ile tematyka podatkowa czy ustrojowa nieszczególnie mnie zaciekawiły, to już historia kształtowania się niezależnych narodów, z jednej strony będących częścią imperium, z drugiej starających się od niego odróżnić... no, było to bardzo ciekawe :). Wiele ciekawostek było dla mnie nowością i nie wszystko okazało się tak "oczywiste", jak można by sądzić, patrząc z perspektywy czasów obecnych. Kraje, które zarzucały Wiedniowi niewystarczające szanowanie innych kultur i języków, nieraz dużo gorzej traktowały inne mniejszości, gdy uzyskały niezależność i nie dziwi, że po latach wielu tęskniło za czasami Franciszka Józefa... Patrząc całościowo, "Imperium Habsburgów" to dobra i ciekawa książka, skupiająca się jednak tylko na wybranym momencie historii i na konkretnych aspektach tego imperium, co może mijać się z oczekiwaniami wielu czytelników.
Gabi Zet - awatar Gabi Zet
Paryż 1919. Sześć miesięcy, które zmieniły świat: konferencja pokojowa w Paryżu w 1919 roku i próba zakończenia wojny Margaret MacMillan
Margaret MacMillan
16/2026 Ustanowienie pokoju po Wielkiej Wojnie było operacją o niesamowitym poziomie złożenia i trudności. Dość powiedzieć, że po ustaniu walk w Europie na gruzach cesarskich Niemiec, Austro-Węgier i Rosji powstało dźwięć nowych państw. Niektóre z nich nigdy wcześniej nie istniały. Jak pogodzić interesy wszystkich zainteresowanych i jednocześnie starać się uniknąć kolejnych wojen? Te karkołomne dla wszystkich stron pół roku obrad opisuje kanadyjska autorka. Książka Margaret MacMillan jest bardzo potrzebną pozycją, bo pokazuje jak złożonym i żmudnym procesem było ustanowienie pokoju po I wojnie światowej. Niestety pokój ten przetrwał tylko dwadzieścia lat, ale niestety inaczej być chyb nie mogło. Na palcach jednej ręki można by policzyć kraje, które miały dobre stosunki ze wszystkimi swoimi sąsiadami i do których nie zgłaszały roszczeń terytorialnych. Zresztą najlepiej obrazuje to przykład Polski, która ze swoich sąsiadów (Niemcy, ZSRR, Litwa, Łotwa, Rumunia i Czechosłowacja) tylko z Rumunami i Łotyszami mieliśmy dobre stosunki międzypaństwowe... MacMillan wykonała tytaniczną pracę i przebieg całej konferencji opisała z wielką pieczołowitością, ale jednocześnie bez uszczerbku na wartości literackiej pozycji, bo niestety często z wielką dokładnością merytoryczną autora idzie mniej przyjemny w odbiorze język, ale tak nie jest w tym przypadku. Książkę Kanadyjki czyta się z wielką przyjemnością. Nie wyobrażam sobie, żeby przebieg konferencji paryskiej z 1919 roku można było opisać lepiej.
Ahura Mazda - awatar Ahura Mazda
oceniła na85 dni temu
Królestwa wiary Brian Catlos
Królestwa wiary
Brian Catlos
Po lekturze „Inkwizycji hiszpańskiej” H. Kamena sięgnąłem wreszcie po „Królestwa wiary” Briana A. Catlosa. Książka ta przed swoją polską premierą nietrafnie reklamowana była przez wydawcę jako opowieść o podboju i rekonkwiście, która nie zakończyła się w 1492 r., lecz trwała do XVII w. Oczywiście Catlos niczego takiego nie pisze i trudno mi rozstrzygnąć, czy ze strony Rebis była to zwykła niewiedza odnośnie do treści publikowanej książki, czy też celowe granie na podżeganie konfliktu. Tymczasem to w ogóle nie jest książka o rekonkwiście. Jak deklaruje sam Autor, jest to na nowo opowiedziana historia Al-Andalus, muzułmańskiej Hiszpanii; kraju, który od swego zarania tworzony był przez ludzi trzech religii, w ciągu kilku wieków żyjących obok siebie w pokoju. Kraju, którego historia zakończyła się w 1492 r., którego pozostałości istniały do roku 1614, kiedy to ostatni muzułmanie, „dyskryminowani i przymusowo nawracani na chrześcijaństwo”, zostali wygnani, a którego ślady istnieją do dziś (wiedzieliście, że nie licząc nazw miejscowych około 10% słownictwa języka hiszpańskiego wywodzi się z arabskiego? No to już wiecie). Kraju, w którym konflikty wcale nie najczęściej powodowane były różnicami wyznaniowymi. Jak podkreśla sam Catlos, „dużo częściej wybuchały [one – PT] wewnątrz tych wspólnot niż między nimi”. Catlos zapewnia, iż spisuje „nową historię” muzułmańskiej Hiszpanii: „postanowiłem stworzyć od podstaw świeżą fabułę i starałem się na tyle, na ile pozwalała mi na to ekonomika publikacji, zajrzeć za kulisy i zbadać dynamikę wydarzeń, które są często przysłonięte przez inne, ale odgrywają ważną rolę w tworzeniu historii: dziejów kobiet, niewolników, renegatów i funkcjonariuszy”. Tej obiecanej perspektywy w książce jednak brakuje: to opowieść snuta z punktu widzenia męskiej elity – politycznej, wojskowej i intelektualnej, w której kobiety czy niewolnicy pojawiają się rzadko i jedynie marginalnie, innych zaś grup wykluczonych nie ma w ogóle. Henry Kamen dyskredytuje wyobrażenie przedstawione przez M.R. Menocal w jej „Ozdobie świata” (polskie wydanie: Kraków 2006) jako zbyt romantyczne i oderwane od rzeczywistości. Czy Catlos również maluje taki odrealniony, irenistyczny obraz? Nie, przede wszystkim dlatego, iż jego książka napisana została z perspektywy władz i społeczności muzułmańskiej i nie uwzględnia w takim samym stopniu całej mozaiki społecznej Półwyspu. Ta była o wiele bardziej skomplikowana. Catlos pisze z jednej strony o początkowym zacieraniu granic międzywyznaniowych w życiu prywatnym (rodziny mieszane),z drugiej zaś o religijnych konfliktach i aktach przemocy. W późniejszym średniowieczu (od początku XIII w.) społeczności różnych wyznań stawały się w coraz większym stopniu zamknięte na siebie, nie mieszały się, izolowały się coraz bardziej, a wzajemna wrogość narastała. I tak właśnie współcześnie tę kwestię postrzegamy. Jest to jednak tylko część prawdy. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej, sięgnijcie po tę książkę.
komestor - awatar komestor

Cytaty z książki Powszechna historia miasta

Dodaj cytat z książki Powszechna historia miasta

Ciekawostki historyczne