Powszechna historia miasta

- The City: A Global History
- 2018-01-01
- 2018-01-01
- Anna Kunicka
W tej niewielkiej książce Joel Kotkin (ur. 1952),wykładający w Kalifornii amerykański demograf, urbanista i geograf, zawarł zdumiewające bogactwo syntetycznych informacji o siedmiu mileniach historii miast świata. Zasadnicza wartość tego dzieła nie wyczerpuje się jednak w wiedzy historycznej, łatwo dziś dostępnej z wielu źródeł, lecz w głębokim rozumieniu tego fenomenu ludzkiego instynktu społecznego, jakim jest miasto. Śledzimy, jak główne wyróżniki jego istoty, zwłaszcza sakralne pochodzenie, determinowały jego rozwój, a ich brak przynosił regres. Ta zwięzła historia miast ilustruje tezę, że stanowią one najdonioślejsze, najbardziej skomplikowane i najbardziej twórcze dokonanie ludzkiego ducha społecznego. Podbudowane taką filozofią rozważania Kotkina fascynują szerokością perspektywy i czasowej, i przestrzennej. Dzięki syntetycznej, a zarazem trafnej charakterystyce czytelnik zapoznaje się z naturą i specyfiką najróżniejszych miast: starożytnych, japońskich, radzieckich czy nazistowskich, śledzi problemy miejskie przed rewolucją przemysłową i po niej, poznaje różne formy „urbanizmu” w świecie, historię i stan obecny relacji centrum–przedmieścia. A przede wszystkim uświadamia sobie, że żywe miasta nie są zwykłą sumą budynków i ulic, lecz organiczną całością, formą wspólnotowej misji, bez której żadne z nich nie przetrwa.
Kup Powszechna historia miasta w ulubionej księgarni
Oceny książki Powszechna historia miasta
85 użytkowników ma tytuł Powszechna historia miasta na półkach głównych- Chcę przeczytać 58
- Historia 5
- Wydawnictwo Aletheia 1
- Scan [całość 600 dpi] 1
- Zbiory 1
- 2018 1
- 2020 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Powszechna historia miasta
W niepozornej gabarytowo książce (niespełna 300 stron) przemierzamy około 7 tysięcy lat miejskich cywilizacji. Dla mnie jest to książka o tym, co czyni miasta wielkimi i co prowadzi do ich upadku. Sacrum, kultura, przemysł, urbanizm, różne koncepcje miast. Pewnie nie każdego zachwyci.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tobardzo amerykanski punkt widzenia
bardzo amerykanski punkt widzenia
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKrótko i rzeczowo, kilka tysięcy lat w pigułce: od miast Sumeru po dzisiejsze megamiasta, jak Nowy Jork, Meksyk czy Szanghaj. Pewnym minusem jest skupienie się autora tylko na miastach - gigantach (na przykład Mumbaj) czy miastach imperiach (jak Ateny czy Wenecja),z pominięciem "zwykłych" miast. Ciekawie opisuje niektóre współczesne metropolie, których racją rozwoju ma być przyciąganie turystów i "wolnych elektronów". Według autora, to się nie sprawdzi, ponieważ trwałość instytucji miasta zapewnia dobrobyt i bezpieczeństwo rodzin z klasy średniej. Książka warta przeczytania, dla zainteresowanych historią, socjologią czy urbanistyką.
Krótko i rzeczowo, kilka tysięcy lat w pigułce: od miast Sumeru po dzisiejsze megamiasta, jak Nowy Jork, Meksyk czy Szanghaj. Pewnym minusem jest skupienie się autora tylko na miastach - gigantach (na przykład Mumbaj) czy miastach imperiach (jak Ateny czy Wenecja),z pominięciem "zwykłych" miast. Ciekawie opisuje niektóre współczesne metropolie, których racją rozwoju ma...