Okładka książki Jak kobiety podejmują decyzje. Co jest prawdą, a co mitem oraz jakie strategie są najlepsze. autora Therese Huston, 9788380621435
Therese Huston Wydawnictwo: Rebis Seria: Poradniki i podręczniki biznesowe poradniki
poradniki
Poradniki i podręczniki biznesowe
How Women Decide
2018-06-05
2018-06-05
Bożena Jóźwiak

Kup Jak kobiety podejmują decyzje. Co jest prawdą, a co mitem oraz jakie strategie są najlepsze. w ulubionej księgarnii

Oceny książki Jak kobiety podejmują decyzje. Co jest prawdą, a co mitem oraz jakie strategie są najlepsze.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jak kobiety podejmują decyzje. Co jest prawdą, a co mitem oraz jakie strategie są najlepsze.

Jak w zgodzie z biologią, ale unikając mizoginizmu podejść do tematu różnic między kobietami i mężczyznami w podejmowaniu decyzji

Bardzo ciekawa, choć chwilami nużąca. Ciekawa, bo jest kilka punktów widzenia na decyzje, które podejmują kobiety - wpływ intuicji, chęć podejmowania ryzyka, element pewności siebie czy przeżywanego stresu lub wpływu sytuacji zewnętrznej. Chwilami nużące, bo momentami autorka zbyt rozwleka uzasadnienie albo analizę danego tematu. Na minus też można zaliczyć dużo wsparcia "amerykańskimi badaniami", choć trzeba przyznać, że wszystko podane jest bardzo rzetelnie, ze wskazówkami do źródeł (przypisy na końcu książki zajmują 50 stron!). Na duży plus - bezpośredni język, którym książka jest pisana (bez naukowej terminologii) oraz przede wszystkim (i to jest najlepsze) dużo przykładów konkretnych postaci, z którymi autorka rozmawiała i które udzielały tematów do analizy, czasem bardzo trudnych zdarzeń i wyborów oraz różnych czynników, które wpłynęły na ich decyzje.

Zawsze interesowała mnie nasza kobieca psychika, jak działa i jakie są różnice między nami
a mężczyznami. Książka Jak kobiety podejmują decyzje jest autorstwa Therese Huston, doktor psychologii i założycielki Center for Excellence in Teaching and Learning miejsca gdzie pomaga ona ludziom w podejmowaniu najlepszych dla nich decyzji.

Autorka w swojej książce przedstawia szczegółową analizę tego, w jaki sposób kobiety podejmują decyzje. Zabiera nas ona w fascynującą podróż w głąb kobiecego ale i męskiego umysłu. Książka nie powie nam wprost jak podejmować trafne i słuszne decyzje i na pewno nie jest to poradnik. Autorka nakłania nas bardziej do zrozumienia pewnych schematów i to one mają nam pokazać drogę do sukcesu w podejmowaniu trafnych decyzji. Dodatkowo autorka daje nam kilka ważnych rad jak radzić sobie z trudnymi decyzjami, zminimalizować stres, który jest tak wszechobecny w naszym życiu i jak zmierzyć się z ryzykiem i sprawić aby ono było dla nas budujące i mogło nas rozwijać. Autorka rozprawia się również ze stereotypami. Według Huston to właśnie my, kobiety stawiamy na współpracę i szukamy rozwiązań problemów, co według mężczyzn może być oznaką słabości.
W książce poruszony jest również temat pewności siebie ponieważ to właśnie ona czasami utrudnia nam podejmowanie trafnych i dobrych dla nas decyzji, jej brak jak i nadmiar może mieć zły wpływ na nasze zachowanie.

Książka Jak kobiety podejmują decyzje zafascynowała mnie i myślę, że często będę do niej wracać,
z pewnością nauczyłam się z niej dużo i teraz mam nadzieję, że moje decyzje będą trafniejsze
i podejmowane rozsądniej.

Polecam

Moja ocena : 8,5

Autorka w swojej książce przedstawia...

154 użytkowników ma tytuł Jak kobiety podejmują decyzje. Co jest prawdą, a co mitem oraz jakie strategie są najlepsze. na półkach głównych
17 użytkowników ma tytuł Jak kobiety podejmują decyzje. Co jest prawdą, a co mitem oraz jakie strategie są najlepsze. na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Jak kobiety podejmują decyzje. Co jest prawdą, a co mitem oraz jakie strategie są najlepsze.

Potęga kamieni. Odkryj moc kamieni szlachetnych, poczuj naturalną energię, odmień swoje życie Emma Lucy Knowles
Emma Lucy Knowles
Niby spoko pozycja na początek, ale jednak tak słodko-gorzko, a dlaczego? Myślałam, że to moja UX fiksacja gra tutaj rolę, ale widzę, że inni czytelnicy mieli podobne odczucia. I co bardziej zabawne, nie mogę jednoznacznie ocenić szary graficznej, gdyż ma ona plusy, ale też duże minusy. Na plus: * dobre wprowadzenie dla osób zaczynających swoją przygodę z kryształami, choć wszystkie nie zostały opisane. * szata graficzna (format, twarda oprawa, papier dobrej jakości, przejrzystość opisów) * dodatek zdjęć, ale to też element który bardzo mnie denerwował (dlaczego, opisane poniżej) * kategorie, afirmacje, ciekawe opisy * praktyczne rady, gdzie kupić, jak wybierać, jak pielęgnować Na nie: * elementy szary graficznej, takie jak puste strony, zdjęcia randomowo rzucone w różnych miejscach książki. Brak zdjęć kryształów przy ich opisie uważam za duży błąd i jak widać większość czytelników zwraca na to uwagę. * indeks. Mamma mia, po co takie utrudnienia? W dodatku nie jest dokładny, gdyż niektóre kryształy pojawiają się w kilku sekcjach, a nie jest to w indeksie odnotowane. Zawsze uważam indeks za przydatny, a ten był irytujący i niedokładny. * indeks zdjęć kryształów. Nie rozumiem idei stojącej za takim rozwiązaniem i odsyłaniem do kolejnych stron by zobaczyć zdjęcia pomieszanych kryształów. Zdjęcia obok nie tylko stworzyłyby lepsze wrażenie wizualne, ale też organizacje wiedzy. To nie strona www by starać się jak najdłużej zatrzymać nas przy książce. Mocno na nie.
Marique - awatar Marique
Piersi. Poradnik dla każdej kobiety Kristi Funk
Piersi. Poradnik dla każdej kobiety
Kristi Funk
Dla kogo jest ta książka? Myślę, że dla każdej kobiety. Bycie kobietą to najwyższy czynnik ryzyka zachorowania na raka piersi, który dotknie co ósmą z nas. Oczywiście, póki jesteś zdrowa... dlaczego niby miałabyś o tym czytać? Ano dlatego, że dr Funk bardzo dużo miejsca poświęca antyrakowej diecie (która ma ogromne znaczenie nie tylko w przypadku raka piersi) i choćby z tego powodu warto zapoznać się z tym poradnikiem. Ja studiowałam go przez ponad dwa miesiące, porobiłam notatki i wdrożyłam sporo rzeczy. Co - mam nadzieję - zmniejszy ryzyko nawrotu choroby, z której szczęśliwie wyszłam. Dla mnie jako pacjentki onkologicznej, oprócz zaleceń żywieniowych, istotne były również inne informacje - na temat podtypów nowotworu, diagnostyki, terapii, leków, ryzyka wznowy itp. - a tych jest w książce mnóstwo. Wszystko poparte ogromną wręcz ilością badań, na które powołuje się autorka. A później analizuje, przytacza wyniki kolejnych badań, znów analizuje... mamy tu na końcu (drobnym drukiem) ponad 60 stron przypisów - źródeł omawianych badań. Jest to wiarygodne, naprawdę. Przedmowę napisała Sheryl Crow, która również chorowała na raka piersi. W konsultacji medycznej do wydania polskiego miała swój udział dr n. med. Diana Hodorowicz-Zaniewska, chirurg onkolog i kierownik Breast Unit Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie (pacjentki z rakiem piersi dobrze znają to nazwisko). Za przypisami jest bardzo przydatny indeks, oraz kilka słów o autorce - amerykańskiej chirurg onkolog, która od 20 lat bada powiązania między trybem życia a rakiem piersi. Zachęcam do przeczytania.
Ynka - awatar Ynka
oceniła na81 rok temu
Być szczęśliwym na Alasce Rafael Santandreu
Być szczęśliwym na Alasce
Rafael Santandreu
Silny umysł odporny na życiową niepogodę - myślisz, że to niemożliwe? To jak najszybciej przeczytaj tą książkę i zmień perspektywę myślenia! Treść opiera się na psychologii poznawczej, o której wiem wiele, albo i jeszcze więcej, więc nie jest dla mnie odkryciem. Jednak miło czasami powraca się do źródeł wiedzy, zarazem przypomniawszy sobie jak niektóre teorie są ważne, a jeszcze ważniejsze jest wprowadzenie ich w życie. Ja akurat już od dawna używam zmodyfikowanej wersji proponowanych w książce trzech kroków. 1. Zwrócić się do wnętrza (poszukiwać dobrostanu wewnątrz samego siebie) 2. Nauczyć się żyć bez obciążeń (umieć wyrzec się wszystkiego) tutaj modyfikacja w zależności od danych sytuacji;-) 3. Doceniać to, co nas otacza (nauczyć się pasjonować życiem) Łatwe, prawda? :) Funkcjonowanie w trybie wabi-sabi jest możliwe dzięki autoterapii kognitywnej i dla chętnych do popracowania nad swoim dobrostanem ta pozycja może być dobrym wstępem. Ale żeby nie było, że jestem aż tak przychylna...kilka rzeczy nie podoba mi się wcale w tej pozycji. Np. wieczne "podpieranie" się osobami niepełnosprawnymi. Tak jakby autor krzyczał - "patrz! on jeździ na wózku, a ile ma w sobie optymizmu! doceniaj, że jesteś zdrowy a nie marudzisz!" Kurcze.. nie tak to działa. A już "wizualizacja na wózku" wymyślona przez Rafaela to szczyt głupoty. I wydaje mi się, że większość osób niepełnosprawnych również nie chce takiego porównywania i wczuwania się w ich indywidualne tragedie. Oni musieli przejść swoją trudną drogę akceptacji i pocieszanie się na ich krzywdzie nie jest w porządku. Wystarczy mówić sobie - mam dwie nogi, dwie ręce, jestem sprawny, mogę pracować itd.itp doceniam to! Wdzięczność bez wytykania innym, że mają gorzej. Nie podobają mi się też niektóre przykłady i fakt, że jest ich za dużo. Promowanie antydepresantów, oraz leków przeciwlękowych mija się z celem tej książki. Albo pracujesz intensywnie nad zmianami w myśleniu, postrzeganiu, albo idziesz na łatwiznę i łykasz "znieczulacze". Jako osoba powiązana z psychologią mówię stanowczo - wdrożenie leków na samym końcu, jak nic nie zadziała tylko i wyłącznie! Jednak nawet z najbardziej czarnych otchłani da się wyjść o własnych siłach. Droga jest wtedy dłuższa, nie na skróty, ale jak już dotrzesz do miejsca docelowego, to mała szansa, że wrócisz do punktu wyjścia, a w gratisie dostaniesz jeszcze wielką, a wręcz ogromną dumę z siebie. Podziękujesz sobie za wytrwałość i siłę, a nie lekom za skuteczność. I ta siła będzie preludium do twojego nowego "ja".
pasjonatka - awatar pasjonatka
oceniła na72 miesiące temu
Dlaczego tyjemy od diet odchudzających. Niezamierzone konsekwencje naszej obsesji na punkcie odchudzania Sandra Aamodt
Sandra Aamodt
Jakiś czas temu słyszałam, że nasz mózg uczy się, jaka waga jest dla nas odpowiednia do pewnego momentu życia, a potem próbuje ją utrzymywać. Jeśli w tym okresie „programowania” ciała będziemy ważyć za dużo, potem możemy przez całe życie walczyć z wagą, ponieważ nasz mózg będzie kierował naszymi potrzebami tak, aby utrzymać się w tym „odpowiednim” dla niego zakresie wagowym. Ta teoria została potwierdzona również przez tę książkę, w której znajdziemy też inne praktyczne informacje o tym, jak działa nasz mózg, nasze jelita oraz jak naprawdę wygląda proces tycia mimo stosowania diet. Książka nie krytykuje diet, lecz przedstawia naukową analizę, pokazując wielowymiarowość wyborów życiowych, które stoją przed nami i naszymi bliskimi. Uświadamia także, że im wcześniej zaczniemy zwracać uwagę na siebie i swoje jedzenie, tym lepiej dla nas. Podobało mi się wyjaśnienie, że najwięcej pracy nad sobą odbywa się w naszych głowach, to od tego, jak ułożymy swoją relację z ciałem, a potem z jedzeniem, zależy dużo w procesie zmiany. W pewnym stopniu książka pokazuje również, jak wielu ludzi wybiera łatwiejsze rozwiązania, gotowi „pokatować” się dietą przez jakiś czas, aby potem przez chwilę utrzymać wypracowane efekty. Jednak to zazwyczaj tylko tymczasowa sytuacja, bo za jakiś czas często wracamy do starych nawyków i porzucamy osiągnięte rezultaty. Dlatego tak ważne jest, aby działać powoli i nawykowo, jednocześnie zachowując równowagę i szukając rzeczy, które są dla nas pyszne i bezpieczne dla naszego ciała.
Matimajczyta - awatar Matimajczyta
oceniła na76 miesięcy temu

Cytaty z książki Jak kobiety podejmują decyzje. Co jest prawdą, a co mitem oraz jakie strategie są najlepsze.

Therese Huston Jak kobiety podejmują decyzje. Co jest prawdą, a co mitem oraz jakie strategie są najlepsze. Zobacz więcej