Nowele i opowiadania

Okładka książki Nowele i opowiadania autora Bolesław Prus, 9789185805839
Okładka książki Nowele i opowiadania
Bolesław Prus Wydawnictwo: Ligatur Seria: Arcydzieła Literatury Polskiej literatura piękna
e-book
Arcydzieła Literatury Polskiej
2009-01-01
1979-01-01

Kup Nowele i opowiadania w ulubionej księgarnii

Oceny książki Nowele i opowiadania

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nowele i opowiadania

Na półkach: , , , , , , , , , , , ,

Większość nowelek/opowiadań przyjemna ale przeciętna, kilka wybitnych. Szczególnie w późniejszych widać cudowne poczucie humoru autora (i talent do opisywania studentów z jakiegoś powodu xD Potwierdzam, nadal tak się zachowujemy). Mimo wszystko, talent Prusa/Głowackiego jednak najbardziej widać chyba w jego powieściach.
Swoją drogą, co ciekawe w doborze tekstów ładnie widać agendę komunistyczną ;P (bo te parę bardzo przeciętnych tekstów z cyklu "biedny prosty lud pracujący" można było wyciąć bez szkody dla całości tomu).

Teksty w tomie:

Szkatułka babki 7/10

Antek 6/10

Katarynka 8/10

Michałko 6/10

Nawrócony 8/10 - czyżby parodia "Opowieści Wigilijnej"?

Jeden z wielu 6/10

Sen 8/10

Pojednani 9/10

Opowiadanie lekarza 8/10

Zagadka do nagrody 8/10

Swoją drogą, co ciekawe w doborze tekstów ładnie...

8/10

8/10

52 użytkowników ma tytuł Nowele i opowiadania na półkach głównych
16 użytkowników ma tytuł Nowele i opowiadania na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Nowele i opowiadania

Bolesław Prus
Bolesław Prus
Polski pisarz, prozaik, nowelista i publicysta okresu pozytywizmu, współtwórca polskiego realizmu, kronikarz Warszawy, myśliciel i popularyzator wiedzy, działacz społeczny, propagator turystyki pieszej i rowerowej. Jeden z najwybitniejszych i najważniejszych pisarzy w historii literatury polskiej. Twórczość prozatorska Bolesława Prusa należy do największych osiągnięć literatury polskiej. Najbliższa jest pracom takich pisarzy jak Charles Dickens i Anton Czechow. Tematem jego wczesnej twórczości było przedstawienie krzywdy społecznej skontrastowanej z jałowością życia zamkniętego w swoim świecie ziemiaństwa (Dusze w niewoli, Anielka). W tym czasie Prus był świadkiem tragedii losów ludzkich i niesprawiedliwości społecznej, spowodowanych w znacznej części zderzeniem z wczesnokapitalistyczną gospodarką (Powracająca fala). Zachodzące zjawiska społeczno-gospodarcze Prus poddawał w swojej twórczości analizie i ocenie. Jego pierwszą dużą powieścią była Placówka (1885–1886) – ukazująca się początkowo na łamach czasopisma „Wędrowiec”. Następnie powstała jego epicka panorama ówczesnej Warszawy z lat 1878–1879 – powieść Lalka (1887–1889 w „Kurierze Codziennym”, wydanie książkowe 1890). Prus napisał także powieść społeczno-obyczajową Emancypantki (1890–1893 w „Kurierze Codziennym”, wydanie książkowe 1894). W swojej jedynej powieści historycznej Faraon (1895–1896 w „Tygodniku Ilustrowanym”, wydanie książkowe 1897) przedstawił, na tle fragmentu historii starożytnego Egiptu, mechanizmy władzy, państwa i społeczeństwa. Następnie w roku 1909 wydał jeszcze jedną powieść Dzieci (1908 w „Tygodniku Ilustrowanym”, wydanie książkowe 1909),w której poddał krytyce rewolucję rosyjską 1905 roku. Śmierć pisarza przerwała prace nad ostatnią, niedokończoną powieścią Przemiany (1911–1912 w „Tygodniku Ilustrowanym”). Prus – przed opublikowaniem „Lalki” – rozpoczął także pisanie powieści „Sława”. Projekt ten jednak zarzucił. W latach 1953–1970 ukazało się w 20 tomach wydanie Kronik. Od 2014 roku rozpoczęto wydawanie Edycji Krytycznej Pism Wszystkich Bolesława Prusa.

Pójdźmy za Nim! Henryk Sienkiewicz
Pójdźmy za Nim!
Henryk Sienkiewicz Lech Ludorowski
[...] — Widziałeś, Cinno, owe stada ptaków, które tu nadlatują w zimie z mroków północy? Czy wiesz, czego one szukają w Egipcie?  — Wiem. Ciepła i światła.  — Dusze ludzkie także szukają ciepła, które jest miłością, i światła, które oznacza prawdę. Ale ptaki wiedzą, dokąd lecieć po swe dobro, dusze zaś latają po bezdrożach, w zabłąkaniu, smutku i niepokoju.  — Czemu, szlachetny Tymonie, nie mogą znaleźć drogi?  — Dawniej spoczynek był w bogach, dziś wiara w bogi wypaliła się, jakby oliwa w lampie. Potem sądzono, że filozofia będzie dla dusz słońcem prawdy — dziś, jak sam wiesz najlepiej, na jej gruzach i w Rzymie i w Akademii w Atenach, i tu, siedzą sceptycy, którym zdawało się, że wnoszą spokój, a wnieśli niepokój. Bo wyrzec się świata i ciepła jest to zostawić dusze w ciemności, która jest niepokojem. Więc, wyciągnąwszy ręce przed siebie, szukamy po omacku wyjścia... 𝐙 𝐂𝐘𝐊𝐋𝐔 "𝐎𝐂𝐀𝐋𝐈Ć 𝐎𝐃 𝐙𝐀𝐏𝐎𝐌𝐍𝐈𝐄𝐍𝐈𝐀" To krótkie opowiadanie o treści religijnej autorstwa Henryka Sienkiewicza zostało opublikowane po raz pierwszy w 1892 roku. Zaś Słuchowisko Radia Wolna Europa, wyemitowano w 1954 roku. Według scenariusza - Zdzisława May - Zdzisław Marynowski. Teatr Wyobraźni. 𝐎𝐛𝐬𝐚𝐝𝐚 : -Karol Dorwski - Poncjusz Piłat i inni Niestety brak jakichkolwiek danych, pomimo usilnych prób i sporego czasu, nie odnalazłam pozostałych nazwisk osób biorących udział w tym nagraniu. Jeśliby ktoś wpadł na ślad jakichkolwiek informacji w tym temacie proszę o kontakt. W każdym razie Ja 𝐏𝐎𝐋𝐄𝐂𝐀𝐌 𝐂𝐙𝐘𝐓𝐀𝐉𝐂𝐈𝐄 𝐒Ł𝐔𝐂𝐇𝐀𝐉𝐂𝐈𝐄 𝐖𝐀𝐑𝐓𝐎 !
꧁ᙏᗣᙃⱿꙆᗣ꧂ - awatar ꧁ᙏᗣᙃⱿꙆᗣ꧂
Wysadzony z siodła Antoni Sygietyński
Wysadzony z siodła
Antoni Sygietyński
Szlachcic przekazał opiekę nad majątkiem i rodziną w ręce nieuczciwego prawnika. Wszystko stracił. Historia jest o tyle ciekawa, że ów szlachcic jest zagorzałym tradycjonalistą z wysokim poczuciem honoru, więc pokazuje jego rozmaite wzloty i upadki w większości spowodowane tylko i wyłącznie przez jego 𝘮𝘪𝘯𝘥𝘴𝘦𝘵. 𝙺𝚞𝚙𝚒ę 𝚝ę 𝚍𝚘𝚛𝚘ż𝚔ę, 𝚗𝚊𝚓𝚍𝚛𝚘ż𝚜𝚣𝚊 𝚓𝚊𝚔𝚊 𝚓𝚎𝚜𝚝, 𝚋𝚢𝚕𝚎 𝚜𝚒ę 𝚙𝚛𝚎𝚣𝚎𝚗𝚝𝚘𝚠𝚊ł𝚊 𝚜𝚣𝚕𝚊𝚌𝚑𝚎𝚌𝚔𝚘, 𝚌𝚘 𝚣 𝚝𝚎𝚐𝚘 ż𝚎 𝚖𝚊𝚖 𝚖𝚊ł𝚘 𝚙𝚒𝚎𝚗𝚒ę𝚍𝚣𝚢 𝚒 𝚙𝚘𝚠𝚒𝚗𝚒𝚎𝚗𝚎𝚖 𝚘𝚜𝚣𝚌𝚣ę𝚍𝚣𝚊ć. Ma córkę Zofię i nawet się do niej nie chce przyznawać, 𝚗𝚒𝚎𝚌𝚑 ż𝚢𝚓𝚎 𝚜𝚊𝚖𝚊 𝚗𝚊 𝚙𝚊𝚜𝚝ę 𝚕𝚘𝚜𝚞, 𝚝𝚊𝚔𝚒 𝚣 𝚗𝚒𝚎𝚐𝚘 𝚔𝚘𝚌𝚑𝚊𝚗𝚢 𝚝𝚊𝚝𝚞𝚜𝚒𝚎𝚔, 𝚋𝚘 𝚘𝚗 𝚓𝚎𝚜𝚝 𝚜𝚣𝚕𝚊𝚌𝚑𝚌𝚒𝚌 𝚒 𝚘𝚗 𝚜𝚒ę 𝚗𝚒𝚎 𝚋ę𝚍𝚣𝚒𝚎 𝚙𝚛𝚣𝚢𝚣𝚗𝚊𝚠𝚊ć 𝚍𝚘 𝚌ó𝚛𝚔𝚒 𝚊𝚔𝚝𝚘𝚛𝚔𝚒. 𝙷𝚊 𝚝𝚏𝚞! Zdecydowanie Zofia jest moją ulubioną postacią z tej książki. Ogólnie czytało się ją całkiem dobrze. Miała wyraźnie więcej lepszych niż gorszych momentów. Cieszę się, że między rozdziałami były dość spore odstępny czasowe w fabule. Usprawniało to lekturę. Ukazuje, jak ludzie są w stanie się upodlić dla pieniędzy i złudnych wartości. 7,5/10
MagicznyKokietek - awatar MagicznyKokietek
Wielki świat Capowic Jan Lam
Wielki świat Capowic
Jan Lam
7,5/10 Początki były bardzo trudne i po pierwszym rozdziale zastanawiałem się czy nie zrezygnować z lektury. Język jest już trochę przestarzały a i styl Jana Lama- choć jak się później okazało świetny - jest dość skomplikowany. Dodatkowo, książka jest satyrą polityczną, dlatego też, aby w pełni zrozumieć przekaz autora, trzeba orientować się w ówczesnej sytuacji politycznej zaboru austriackiego. Pomagają w tym odesłania wyjaśniające kontekst zawartych w "Wielkim świecie Capowic" aluzji do kontekstu politycznego. Jeśli przezwycięży się wyżej opisane niedogodności- a naprawdę warto, okazuje się, że "Wielki świat Capowic" to świetna, zabawna, wciągająca i wciąż aktualna lektura. Niesamowicie zręcznie autor manewruje opowiadaną historią pana starosty capowickiego Precliczka i jego rodziny, wplatając w nią drugą płaszczyznę pełną odniesień, ironicznych uwag i przytyków w stronę swoich oponentów, zachowując przy tym dobry smak, prezentując poziom dyskusji politycznej, o którym dziś można by tylko pomarzyć. Przy okazji możemy także lepiej uzmysłowić sobie realia kulturowe i społeczne ówczesnej Galicji, dowiedzieć się skąd wzięła pochodzenie nazwa Królestwa Galicji i Lodomerii, czy wreszcie poznać pogląd autora na to, dlaczego u Niemców nie występuje odpowiednik naszego powiedzenia "Gdy Polak głodny, to zły". Może sama fabuła "Wielkiego świata Capowic" nie jest oryginalna, ale bystrość umysłu i ciętość języka Jana Lama sprawiają, że jest to wyjątkowa pozycja w polskiej literaturze, którą warto znać. A o aktualności powieści Lama niech świadczy ten fragment: "Chrześcijańska miłość bliźniego daje się zresztą napotykać w większych nierównie miastach niż Capowice i jest zawsze bardzo chwalebną, bo świadczy o gorliwym troszczeniu się o cudze dobro. Ma to jednak tą niedogodność, że zacni i kochani sąsiedzi z obawy, ażebyśmy nie zbłądzili, tak dokładnie śledzą każdą nastręczającą nam się sposobność do robienia złego, że najczęściej zła sława wyprzedza każdy nasz błąd, zamiast następować po nim".
piotrek24tfx - awatar piotrek24tfx

Cytaty z książki Nowele i opowiadania

Dodaj cytat z książki Nowele i opowiadania