Globalny minotaur

- biznes, finanse
- 2016-10-13
- 2016-10-13
Yanis Varoufakis, który jako minister finansów pogrążonej w kryzysie Grecji przeciwstawił się najpotężniejszym instytucjom finansowym na świecie, obala w swojej fascynującej książce najważniejsze mity dotyczące obecnego kryzysu globalnej gospodarki. Według Varoufakisa kryzysu nie spowodowała tyle chciwość bankierów czy też zła regulacja sektora finansowego, lecz przede wszystkim pozycja Stanów Zjednoczonych, które od lat 30-tych XX wieku niczym starożytny Minotaur otrzymywały daniny od całego świata w postaci płynącego do USA kapitału. Obecnie Minotaur osłabł na tyle, że nie jest już w stanie napędzać światowego rynku. Wychodząc od swoich analiz, Varoufakis kreśli możliwość skutecznych interwencji w irracjonalność obecnego kryzysu, które wykraczałaby poza dotychczasowe, nieskuteczne środki zapobiegawcze.
Książka przedstawia teoretyczne podstawy sprzeciwu wobec polityki zaciskania pasa i neoliberalnych recept na kryzys, z którymi walczy obecnie coraz więcej społeczeństw w Europie i na świecie.
Kup Globalny minotaur w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Globalny minotaur
33 użytkowników ma tytuł Globalny minotaur na półkach głównych- Chcę przeczytać 29
- Ekonomia 2
- EKONOMIA I POLITYKA 1
- Chcę kupić 1
- Niedokończone 1
- Polityczne 1
- Papier dla Jarka 1
- Chcę kupić kiedyś (papier) 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Globalny minotaur
Globalny minetaur. Dobrze podejmuje związki ekonomii z libido. Zalatuje Freudem, ale nowocześnie.