ArtykułyMilion euro dla pisarki i burza w branży. Nagroda „Aena de Narrativa“ rozpala emocje
LubimyCzytać1
Pies Baskerville'ów. Dziwne przygody Sherlocka Holmesa

- 2016-05-10
- 2016-05-10
- Ekranizacje:
- Pies Baskerville'ów (1939)
Kolejni spadkobiercy majątku Baskervilleów giną w tajemniczych okolicznościach na bagnach koło rodzinnej posiadłości w hrabstwie Devon. Miejscowa ludność przypisuje te zagadkowe zgony klątwie prześladującej rodzinę od ponad dwustu lat. Baskervilleowie mają być jakoby rozszarpywani przez tajemniczego psa-potwora. Po śmierci sir Charlesa Baskervillea rezydencję Dartmoor i rodowy spadek ma przejąć przybyły zza oceanu sir Henry. Sławny detektyw Sherlock Holmes wysyła swego wiernego pomocnik doktora Watsona do posiadłości Baskervilleów. Tam przez długi czas Watson odkrywa kolejne elementy zagadki i dzieli się z Holmesem zdobytą wiedzą. Czyżby pies Baskervilleów istniał naprawdę? Opowieść przynosi nieoczekiwane rozwiązanie, a książka to trzymający w napięciu dreszczowiec.
Kup Pies Baskerville'ów. Dziwne przygody Sherlocka Holmesa w ulubionej księgarnii
Oceny książki Pies Baskerville'ów. Dziwne przygody Sherlocka Holmesa
147 użytkowników ma tytuł Pies Baskerville'ów. Dziwne przygody Sherlocka Holmesa na półkach głównych- Przeczytane 128
- 2024 2
- 2018 2
- Kryminał, thriller 2
- 2020 2
- Literatura gotycka 1
Tagi i tematy do książki Pies Baskerville'ów. Dziwne przygody Sherlocka Holmesa

Inne materiały dotyczące książki Pies Baskerville'ów. Dziwne przygody Sherlocka Holmesa

Haitańskie objawienie, czyli jak Alejo Carpentier odkrył realistyczno-magiczną Amerykę
Cytaty z książki Pies Baskerville'ów. Dziwne przygody Sherlocka Holmesa
Dodaj cytat z książki Pies Baskerville'ów. Dziwne przygody Sherlocka Holmesa
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pies Baskerville'ów. Dziwne przygody Sherlocka Holmesa
Świetna i trzyma w napięciu.
Świetna i trzyma w napięciu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMiałam frajdę
Miałam frajdę
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNaprawdę jedyny plus dla mnie tej historii to to, że tak mało jest Holmesa, który swoją wszech wiedzą bardzo mnie irytuje, śledzenie Watsona było interesujące, ale rozwiązanie zagadki już nie za bardzo, zawiodła mnie ta końcówka, wszystkiego się można domyślić dosłownie tytuł zdradza wszystko.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKlasyk gatunku znany wszystkim. Ale ja uwielbiam słuchowiska, więc nie mogłam się oprzeć.
Słuchowisko rewelacyjne, strona dźwiękowa świetna. Mam tylko jedno ale... ale u niektórych postaci źle dobrano lektorów. Nie takich głosów się spodziewałam, a nieco starszych, dojrzalszych, w końcu część bohaterów była w dość dosadnym wieku... a tu sami młodzieniaszkowie. To mnie trochę raziło.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSłuchowisko rewelacyjne, strona dźwiękowa świetna. Mam tylko jedno ale... ale u niektórych postaci źle dobrano lektorów. Nie takich głosów się spodziewałam, a nieco starszych, dojrzalszych, w końcu część bohaterów była w dość dosadnym wieku... a tu sami młodzieniaszkowie. To mnie...
Nie sądziłam, że jakakolwiek książka o Sherlocku Holmesie mnie tak poruszy. Ta powieść jest zaskakująca, cudowna, zawiła i zdecydowanie świetnie zaplanowana. Z łatwością można polubić głównych bohaterów. Ja już od pierwszego tomu zachwycam się Holmesem i Watsonem, ale tu tak naprawdę zobaczyłam jak znakomicie napisanymi postaciami są oni naprawdę. Gorąco polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toklasyka to klasyka... od tego się wszystko zaczęło.
koniecznie i obowiązkowo szczególnie dla wielbicieli gatunku
klasyka to klasyka... od tego się wszystko zaczęło.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tokoniecznie i obowiązkowo szczególnie dla wielbicieli gatunku
Biedny pies :(
Biedny pies :(
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzyta się szybko, strony właściwie same lecą przez palce. Akcja jest dynamiczna, nie ma miejsca na nudnawe opisy czy niezrozumiałe formułki. Autor świetnie nakreśla świat przedstawiony, nietrudno jest sobie wyobrazić ponurą rezydencję Baskervillów czy też rozległe bagna. Postacie, lekko przerysowane, raz po raz rzucają pozornie nic nie znaczące wskazówki mające nas doprowadzić do wielkiego finału. A ten jest conajmniej spektakularny.
Czy muszę dodawać, że polecam?
Czyta się szybko, strony właściwie same lecą przez palce. Akcja jest dynamiczna, nie ma miejsca na nudnawe opisy czy niezrozumiałe formułki. Autor świetnie nakreśla świat przedstawiony, nietrudno jest sobie wyobrazić ponurą rezydencję Baskervillów czy też rozległe bagna. Postacie, lekko przerysowane, raz po raz rzucają pozornie nic nie znaczące wskazówki mające nas...