Object-Oriented Software Construction

- informatyka, matematyka
- 1997-04-13
- 1997-04-13
Second, extensively revised and expanded edition of first edition published in 1988.
The book, often known as „OOSC”, presents object technology as an answer to major issues of software engineering, with a special emphasis on addressing the software quality factors of correctness, robustness, extendibility and reusability.
It starts with an examination of the issues of software quality, then introduces abstract data types as the theoretical basis for object technology and proceeds with the main object-oriented techniques: classes, objects, genericity, inheritance, Design by Contract, concurrency, and persistence.
It includes extensive discussions of methodological issues.
Kup Object-Oriented Software Construction w ulubionej księgarni
Oceny książki Object-Oriented Software Construction
15 użytkowników ma tytuł Object-Oriented Software Construction na półkach głównych- Chcę przeczytać 11
- MatmaInformat 1
- Programowanie 1
- AAA 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Object-Oriented Software Construction
Jedna z najbardziej kompletnych ksiażek dotycząca dosłownie programowania zorientowanego obiektowo - na podstawie wizji opisanych w niej Uncle Bob stworzył SOLID, Eric Evans tworzył DDD. O tym autorze często się zapomina a on tworzył świat programowania jaki dziś znamy już kilkadziesiąt lat temu.
Jest to lektura niesamowicie trudna, nawet dla zawodowych programistów. Rozważane są terminy i narzędzia które w normalnej pracy nie są wymagane - na przykład jakie czynniki powodują, że język staje się obiektowy, jak rozwiązać problemy dziedziczenia diamentowego, opisane zostały tu zasady Design by Contract i jest to książka będąca protoprastą CQRS -> tu ograniczone tylko do CQS.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest to lektura niesamowicie trudna, nawet dla zawodowych programistów....
ok
ok