Ona śpiewała fado

Fernando Sobral Wydawnictwo: Świat Książki kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
2018-01-17
2018-01-17
Okazuje się, że fado to nie tylko melancholia. To także zemsta. Lizbona to nie tylko światło czarujące turystów. Za swoimi romantycznymi fasadami i wysokimi murami nowych domów skrywa sekrety, których nikt nie chce ujawniać.

Kiedy pewna młoda i obiecująca fadystka zostaje zamordowana, detektyw Manuel Rosa wkracza świat w nieznany nawet jemu, człowiekowi, który z niejednego pieca chleb jadł i niejedną sprawę już rozwiązał.

Okazuje się, że fado to nie tylko melancholia. To także zemsta. Ponieważ w tym świecie wszystko ma swoją cenę, bo wszystko jest na sprzedaż, to także kwestia pieniędzy. A nawet miłości. Sprawdzając kolejnych podejrzanych detektyw przemierza miasto, które żyje przyszłością, choć nie jest w stanie wydobyć się z przeszłości. To miasto jest jak on. On też tkwi między dwoma światami. No i nie wie, co tak naprawdę łączy go z Aną Moreno...

Kup Ona śpiewała fado w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Ona śpiewała fado

Opinie i dyskusje o książce Ona śpiewała fado

Kryminał, który właściwie nie jest kryminałem lecz zbiorem filozoficznych sentencji o życiu, a czasami o muzyce fado. Akcja toczy się wolno, a właściwie całe śledztwo nijak się ma do zakończenia.

Ciężkim i mrocznym głosem bez uśmiechu na twarzy każda solistka fado nurtuje nad bezsensem swojego kraju, poczuciu stracenia, nicości ... dopiero potem o nieszczęśliwej miłości. Kto wie i czuje co przekazuje ta portugalska sztuka ( pieśń Fado) zrozumie też nastrój i sens książki. Zostałam zauroczona smętnym klimatem brudnej Lizbony, tętniącej półświatkiem związanym z polityką. Nastrój książki choć smutny to nie depresyjny idealnie odzwierciedlający nastroje mieszkańców tego miasta.
Kto wystawił niskie oceny tej książce, ten tylko poświadcza o swojej ułomności intelektualnej objawiającej się albo kompletną nieznajomością kultury portugalskiej albo zdecydowanie przedmiotowym podejściem do fabuły. Kto podchodzi schematycznie do powieści ciesząc się jedynie akcją, nie odbierając książki żadnym innym zmysłem niż wzrokiem przeskakujący ze strony na stronę - ten straci czas sięgając po " ona śpiewała Fado", dla smakoszy percepcji ta pozycja to perełka.
Pierwszego wieczoru nie mogłam się oderwać od książki, na drugi dzień czytałam co innego czekając na wieczór, aby łatwiej było odebrać melancholijny klimat powieści.
P.S. Co do samego wątku kryminalnego też nie można się przyczepić, rozwiązanie zagadki nie jest ani słabe ani dziwne - gdy trzeba znaleźć i zamknąć sprawę, władza da radę to zrobić.

Okropność! Bez treści, bez akcji, bez postaci, bez fabuły, powiedzieć flaki z olejem, to nic nie powiedzieć. Straszny język, straszliwe dłużyzny bez żadnej treści, a rozwiązanie? Ręce opadają. O niczym, napisana przez nikogo. Jak najdalej! Nie sięgać, nie czytać!

82 użytkowników ma tytuł Ona śpiewała fado na półkach głównych
21 użytkowników ma tytuł Ona śpiewała fado na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Ona śpiewała fado

Fernando Sobral
Fernando Sobral
Fernando Sobral pracuje jako dziennikarz w „Jornal de Negócios”, współpracuje z „Correio da Manha” oraz magazynami „Sábado” i „Ler”. Pisał dla „Semanário”, „O Independente”, „Se7e” i „Diário Económico”. Jest autorem esejów, felietonów i powieści – m.in. L.Ville (2009, wyd. polskie 2017)

Czytelnicy Ona śpiewała fado przeczytali również

Arab Jazz Karim Miské
Arab Jazz
Karim Miské
Podążam literacką ścieżką nieznaną. Na tapecie druga z kupionych przeze mnie na Łódzkie Targi Książki pozycji Wydawnictwa Claroscuro, z którą mam kłopot taki, że czuję zawód i zmieszanie, nie do końca potrafiąc nazwać, czym zostały wywołane. Bo to, co w książce króluje i stanowi wartością samą w sobie, to doskonałe ukazanie kulturowego przekładańca XIX dzielnicy Paryża. Żydzi, muzułmanie, chrześcijanie, a nawet wyznawcy Jehowy – mieszanka wyznań, obyczajów i reguł postępowania, świat potencjalnie nie do połączenia, a jednak potrafiący trzymać się w ryzach i własnych ramach. I Miské pisze o nim świetnie, oddając niuanse wszelkich podobieństw i różnic – w spojrzeniach, muzyce i słowie mówionym. Dorzuca jednak zbrodnię, co zmienia „Arab Jazz” w kryminał. Jest dwójka policjantów i Ahmed, potencjalny podejrzany, wyobcowany chłopak „po przejściach”, miłośnik kryminałów i syn matki atakującej go, gdy odwiedza ją w szpitalu psychiatrycznym. I jest to postać kompletna, w którą „wchodzi” się bez trudu, dając się z łatwością ponieść jej pogmatwanym myślom. Jest też wątek nielegalnych środków odurzających, który łączy wszystkie i wydawałoby się, że tak skomponowanej powieści nie dało się popsuć. A jednak całość „nie klei się”, rozpada na pojedyncze rozdziały, które z trudem udawało mi się łączyć w jedność. To trochę tak, jakby Miské bawił się z czytelnikami, specjalnie wstrzymując wątki śledztwa, jakby przyjemnością było pisanie nie o nim, lecz o społeczności (i gdyby tak było dalej, dostałbym książkę o niebo lepszą). Jednak wraca do niego, niestety, porzuca porwane nici, wprowadza „ten uczuć” między policjantką a Ahmedem, zupełnie kuriozalny i płaski (postaci Hamelota i Kupferstein są zdecydowanie najsłabsze),pozostawiając zagubione tropy samym sobie, by nagle pod koniec przyspieszyć, likwidując w piorunującym tempie problemy, które doprowadziły do zbrodni. Nie pomagają ani „sceny akcji”, ani skorumpowani policjanci. Ostatecznie „Arab jazz” okazała się muzyką którą przyciszam w radio, by nie przeszkadzała mi… w ścieraniu kurzu. I mam poczucie zawodu, bo powieść zapowiadana była jako rodzaj dialogu z wydarzeniami z 2015 roku i zamachem na redakcję Charlie Hebdo (a nie jako bezpośrednie nawiązanie do nich). Społecznie, kulturowo i „miejscowo” – tak, ale to nie wystarcza, bym uznał ją za książkę, którą mogę polecić. Przekład Gabrieli Hałat.
Marcin Masłowski - awatar Marcin Masłowski
Morderstwa w Somerset Anthony Horowitz
Morderstwa w Somerset
Anthony Horowitz
Susan jest redaktorką w niewielkim wydawnictwie, ale świetnie sobie radzi. Ma jednego wybitnego autora, którego odkryła i który właściwie utrzymuje całą firmę. I właśnie napisał nową książkę. A potem umarł. Po przeczytaniu powieści (bez ostatnich rozdziałów, które zaginęły) Susan postanawia upewnić się, że Alan Conway popełnił samobójstwo, a nie ktoś mu pomógł. Redaktorka rozmawia z bliskimi zmarłego i próbuje odnaleźć rozwiązanie. Jest jednak przekonana, że kryje się ono w ostatniej powieści pisarza, a dokładniej w zaginionych rozdziałach. Powieść Alana opowiada o niewielkim miasteczku, w którym ginie kobieta. Około tydzień później ginie jej pracodawca i w przeciwieństwie do pierwszej śmierci nie może to być przypadek. Okazuje się, że wiele osób miało motyw, by zamordować oboje: miejscowy pastor z żoną, syn Mary, jego narzeczona, ogrodnik w rezydencji, miejscowa lekarka, były mąż Mary, siostra lorda oraz oczywiście jego żona. Sprawą zajmie się znany detektyw Atticus Pund. W książce Horowitza mamy więc dwie opowieści - o Susan i o Atticusie. Oczywiście są pewne punkty zbieżne, jednak chyba bardziej podobała mi się opowieść Alana. Całość była ciekawa, choć momentami śledztwo Susan wydawało się strasznie naiwne. Być może właśnie o to chodziło autorowi. Udało mu się jednak stworzyć opowieści tak, że z niecierpliwością czekałam na odnalezienie ostatnich rozdziałów powieści Alana.
Via - awatar Via
oceniła na73 dni temu

Cytaty z książki Ona śpiewała fado

Odkrywamy siebie, kiedy się gubimy, nie kiedy poszukujemy.

Odkrywamy siebie, kiedy się gubimy, nie kiedy poszukujemy.

Fernando Sobral Ona śpiewała fado Zobacz więcej

Nauczyłam się, że w życiu pierwszym wielkim zwycięstwem jest to, które odnosi się bez konfliktu, bez wojny, wewnętrznie. Musimy poznać nasze wnętrze. Potem wszystko jest łatwiejsze.

Rozwiń
Fernando Sobral Ona śpiewała fado Zobacz więcej

Gdzie nie ma nic, jest wszystko. Gdzie jest wszystko, nie ma nic.

Gdzie nie ma nic, jest wszystko. Gdzie jest wszystko, nie ma nic.