Zamach stanu Podręcznik

Okładka książki Zamach stanu Podręcznik autora Edward Nicolae Luttwak, 9788301195243
Okładka książki Zamach stanu Podręcznik
Edward Nicolae Luttwak Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
Coup d'État: A Practical Handbook
2017-09-08
2017-09-08
9788301195243

Kup Zamach stanu Podręcznik w ulubionej księgarnii

Oceny książki Zamach stanu Podręcznik

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zamach stanu Podręcznik

Gdyby przyszło mi do głowy, (może kiedyś) zaplanować albo wziąć udział w jakim zamachu stanu, z cala pewnością wezmę ze sobą tę książeczkę/poradnik. Będę miał za sobą połowę planowania. Dobrze napisana i przemyślana. (choć tak naprawdę nie odbieram jej jako całkowicie poważnej pracy naukowej - powiedzmy na 87%!)

Duży zawód.

Duży zawód.

Wbrew temu co napisane na okładce, że jest to podręcznik dla mnie czytało się to jak opowieść. Uniwersalną opowieść o każdym zamachu stanu. Nieustannie czekałem na to co będzie dalej. W książce zachwyciła mnie prostota jej napisania, masa ciekawostek, ale też pragmatyczne podejście autora. Znajdziemy tu trafne wnioski z zakresu psychologii (szczególnie tłumu),ekonomii i polityki. Daje do myślenia nie tylko w zakresie zamachu stanu.

To, że podręcznik jest dobry nie podlega dyskusji. Warto zastanowić się, czy jest etyczny. Dość pokrętne tłumaczenie, że więcej zamachów czyni je bardziej demokratycznymi jest mimo wszystko ucieczką od pytania. Tak robi Autor. Co powiemy my, czytelnicy? Niektóre zamachy stanu wydaja nam sie bardziej etyczne niż pozostałe - zależy to od naszych poglądów. Praca Eda Luttwaka jest instrukcją techniczną oraz statystyczną i historyczną pomocą dla zainteresowanych. Mimo uzupełnień na nowsze czasu już niedługo sie zdezaktualizuje. Zamachowcy - śpieszyć się!

Trudno mi ocenić "Zamach stanu". Przede wszystkim jest to podręcznik i to w całym tego słowa znaczeniu. Oznacza to, że lektura nie jest specjalnie zajmująca, jak ma to miejsce w przypadku powieści. W kategoriach poradnikowych jest to wręcz rewelacyjna pomoc dla wszystkich zamachowców i stąd moja wysoka ocena.

Edward Luttwak napisał dokładnie jak należy się przygotować do przeprowadzenia zamachu stanu, wskazując odmienne uwarunkowania zależne od specyfiki danego kraju. Dużo miejsca poświęcono krajom afrykańskim i jest to zrozumiałe, ponieważ to tam zamachy stanu zdarzają się najczęściej, ale zasady opisane w książce mają charakter uniwersalny.

Edward Luttwak napisał dokładnie jak należy się przygotować do...

[...]
Książka Luttwaka doczekała się przekładów na kilkanaście języków, w przedmowie do zaktualizowanego wydania z 2015, na którym opiera się polski przekład autor pisze, że udokumentowano jej wykorzystanie przy dwóch zamachach stanu na Filipinach oraz w nieudanym z 1972 w Maroko. To co zasługuje na uznanie przy tak dokładnej i analitycznej pracy to fakt, że Luttwak napisał ją mając 26 lat.

Autor bardzo szczegółowo rozpisuje jak przygotować zamach,przeprowadzić i utrzymać władzę po jego dokonaniu. Pokazuje w jaki sposób dokładnie policzyć popleczników i przeciwników, rozpisuje matryce poparcia w różnego rodzaju jednostkach wojskowych, policyjnych, zwracając uwagę na takie szczegóły, jak choćby to, kto w danym roczniku był lub nie był awansowany, i co za tym stało. Potencjalnie osoby, przez wiele lat odsuwane na bok mogą być przydatne. Choć jak sam zauważa przy każdym werbunku należy pamiętać, że ludzie są nieprzewidywalni.
całość:

81 użytkowników ma tytuł Zamach stanu Podręcznik na półkach głównych