The Purpose Driven Life: What on Earth Am I Here For?

Okładka książki The Purpose Driven Life: What on Earth Am I Here For? autorstwa Rick Warren
Rick Warren Wydawnictwo: Zondervan religia
religia
2002-01-01
2002-01-01
angielski
0310205719

Ta książka nie posiada jeszcze opisu.

Ta książka nie została jeszcze oceniona NIE MA JESZCZE DYSKUSJI

Bądź pierwszy - oceń książkę

Kup The Purpose Driven Life: What on Earth Am I Here For? w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki The Purpose Driven Life: What on Earth Am I Here For?

Opinie i dyskusje o książce The Purpose Driven Life: What on Earth Am I Here For?

Słuchałam tej książki w wersji audiobooka podczas opieki nad dzieciakami w domu i muszę przyznać, że uratowała moje ówczesne życie duchowe. Brakowało mi czasu na głębszą modlitwę, a podczas lektury mogłam zaczerpąć Ducha i trwać w poczuciu sensu :) Ta pozycja jest bardzo godna polecenia.

Poradnik wywarł na mnie duże wrażenie, szczególnie jego początkowe rozdziały (lekcje). Rozkłada osobowość człowieka oraz jego zachowania na czynniki pierwsze, dzięki czemu łatwiej jest zrozumieć samego siebie, a w konsekwencji własne postępowanie, nawet to warunkowane podświadomością.
Mnogość cytatów z różnych przekładów Pisma Świętego jak najbardziej na plus.

Mnogość cytatów z różnych przekładów Pisma Świętego jak najbardziej na plus.

Książka jest poradnikiem napisanym przez protestanckiego duszpasterza i mówi o tym, jak świadomie i zgodnie z wola Boza przezyc swoje zycie.
„Nie jesteś w stanie odkryć celu swojego życia koncentrując się na sobie, zadając sobie pytania: kim chciałbym zostać, co powinienem zrobic ze swoim życiem, jakie są moje cele, marzenia i aspiracje na przyszłość?
Swoja tozsamosc oraz cel życia odkrywasz poprzez relacje z Jezusem. To Bog wcześniej zaplanował ciebie, a z tobą cały wszechswiat i zdefiniował cel.”

Swoja tozsamosc oraz...

266 użytkowników ma tytuł The Purpose Driven Life: What on Earth Am I Here For? na półkach głównych
45 użytkowników ma tytuł The Purpose Driven Life: What on Earth Am I Here For? na półkach dodatkowych

Rick Warren
Rick Warren
Autor książki "Kościół świadomy celu", sprzedanej w milionach egzemplarzy, przetłumaczonej na 20 języków. Publikacja otrzymała Złoty Medal, stając się jedną spośród 100 chrześcijańskich książek, które zmieniły XX wiek. Autor jest pastorem, założycielem jednego z największych, znanych na świecie kościołów Saddleback Church w Lake Forest, w Kalifornii

Czytelnicy The Purpose Driven Life: What on Earth Am I Here For? przeczytali również

Człowiek z Nieba Paul Hattaway
Człowiek z Nieba
Paul Hattaway
Rzadko poświęcam czas na wyrażenie swojej opinii na temat książek. Wolę go przeznaczyć na czytanie kolejnych pozycji. To oznacza jedno: Człowiek z Nieba to doprawdy niesamowita historia, poruszająca serca. Jednak nie wszystkich - nie taki jest jej cel. Postrzegam ją w pierwszej kolejności, jako świadectwo chwały i mocy Boga Żywego i jego Syna Jezusa, dla których nic nie jest możliwe. Życie Brata Yuna, jego rodziny i współpracowników to dobitnie udowadnia. Jednak byłoby to tylko kolejne świadectwo, jedno z licznych, które można współcześnie spotkać i usłyszeć. Ostatecznie, Boża moc jest nieskończona, a wiernych chrześcijan jest jeszcze trochę na tym upodlonym świecie. To, co ją wyróżnia, to ukazanie kontrastu. Gwałtownego, dramatycznego kontrastu pomiędzy "starym" zachodnim Kościołem i "nowym" wschodnim Kościołem. W tym upatruję Bożą wolę, iż książka ta ma burzyć status quo chrześcijan z naszych kręgów kulturowych, którzy zgnuśnieli, zasiedzieli się w swoich kościołkach z cegły, wprowadzili stały rytm życia i marnują czas. Staliśmy się pannami bez oliwy, które są nieprzygotowane na przyjście Pana. Na usprawiedliwienie należy powiedzieć, iż mamy za sobą 2 000 lat życia w chrześcijaństwie i nasze początki były równie ciężkie, jak dzisiejsze trudy Kościołów Domowych w Chinach. Ponadto, po kilkuset latach chrześcijanie zdominowali swoich dręczycieli. Możliwe, że po takim czasie również chrześcijanie w Chinach, czy innych krajach zasnęliby w swojej wierze, skupiając się na dobrach materialnych, karierach i życiu doczesnym. Szatan działa, a ludzie są niedoskonali, spokój i zwycięstwo stają się więc pozorne i otwierają drzwi zwątpieniu i grzechom. Dlatego też świadectwo Człowieka z Nieba kruszy dobry nastrój po jego przesłuchaniu. W porównaniu do chińskich chrześcijan (lub też z innych krajów, gdzie wierni są prześladowani),można wręcz powiedzieć, iż nie różnimy się prawie niczym od "pogan"/bezbożników/ateistów. Jesteśmy jedynie odrobinę mniej materialistyczni i częściej modlimy się do Boga. Jednak czy możemy powiedzieć, że naśladujemy Chrystusa? Czy bierzemy jego krzyż? Czy jesteśmy rybakami ludzi? Czy cierpimy prześladowania? Czy jesteśmy znieważani w imię Pana? Czy rozgłaszamy Ewangelię narodom świata? Czy rozsiewamy nasiona Dobrej Nowiny tak, że wyrastają piękne owoce Ducha Świętego? Zdecydowanie nie. Nie tak, jak kiedyś. Tylko nieliczni to robią, a my, cała reszta, siedzimy sobie grzecznie na kanapach lub na krzesłach w naszych kościołkach. A świat cierpi w grzechu i idzie na zatracenie. Po lekturze tej książki, w obliczu tak mocnego świadectwa Boga, Jezusa i Ducha Świętego w życiu brata Yuna, kołacze mi się po głowie tylko jedno, ciche, jednak potężne pytanie: "Co ja właściwie tutaj robię?"
Pendragon - awatar Pendragon
Mój Chrystus Połamany Ramon Cue Romano S.I.
Mój Chrystus Połamany
Ramon Cue Romano S.I.
„Mój Chrystus Połamany” autorstwa hiszpańskiego jezuity o. Ramona Cue Romano, składa się z dwóch części. Pierwsza zawiera pięć pogadanek - medytacji wielkopostnych wygłoszonych w telewizji hiszpańskiej. Druga - Mój Chrystus Połamany odwiedza mieszkania - została dopisana po kilku latach. Książka o. Ramona Cue Romano to Ewangelia opowiedziana językiem współczesnej codzienności. Dzięki niezwykłej formie i aktualnej dla naszych czasów fabule zawarte w niej nauki trafiają w serca nawet mniej wrażliwe. To przede wszystkim opowieść o bezgranicznej miłości Boga, który identyfikuje się z każdym cierpiącym człowiekiem i nigdy nie rezygnuje z żadnego z nas. Opowiada o tym, jak często możemy takiego Chrystusa odnaleźć w każdym z nas i pośród tych najbardziej opuszczonych, zaniedbanych, chorych. Wymowne treści skłaniają do refleksji nad samym sobą, swoim postępowaniem i życiem. Historia oszpeconej, połamanej figurki okazała się wspaniałą nauką. Nauką, która pozwala zrozumieć to, czego Chrystus oczekuje od człowieka. Przepiękna lektura, polecam nie tylko osobom wierzącym. Książkę trafiła do mnie z wystawki i za co bardzo dziękuję ofiarodawcy, teraz powędruje do mojej koleżanki Ani a od Ani do .…… i niczym „Mój Chrystus Połamany”, będzie sobie co raz dalej wędrowała. Myślę, że kiedyś znów do niej wrócę, jeśli oczywiście wróci do mnie. Takich opowieści sobie i Państwu życzę. Jan Paweł II, dziękując za otrzymane w darze od o. Ramona Cue Romano utwory "wyraził uznanie dla treści utworów tak natchnionych i sugestywnych" i określił je jako „chwalebną formę apostolstwa”. Cyt: „- Jak ci się zdaje, jacy ludzie mnie szukają? Ludzie weseli i szczęśliwi nie pamiętają o mnie, nie potrzebują mnie, ani nie pragną mnie widzieć na swych zebraniach gwarnych i szaleńczych, bo ja im psuje zabawę...Wówczas, gdy są szczęśliwi, ja jestem zbyteczny. Lecz trzymają mnie w rezerwie, aby gdy przyjdzie cierpienie... (….) - Jak możesz to wytrzymać, Panie? - Bo kocham. Lecz oto widzisz konsekwencje tego: spójrz na mnie. Ukrzyżowany na Kalwarii. A teraz... bez twarzy, okaleczony, bez jednego ramienia i z noga uciętą w połowie. Ty mnie nazywasz "Mój Chrystus Połamany". Zgoda. Połamany przez wszystkie cierpienia, udręki, zmartwienia wszystkich ludzi. ( …) Jeżeli będziesz bardzo zdrowy i nic cię nie będzie bolało, ani nie będziesz chrześcijaninem, ani nie będziesz mój. Ja przyciągam jak magnes, (...) wszystkie cierpienia ludzkie. Ci, którzy są moi, mają udział w tej mojej właściwości. O ile zaczniesz upodabniać się do Chrystusa, zaczną cię szukać, otaczać, oblegać. łamać cierpienia ludzi. I staniesz się maleńkim połamanym Chrystusem; ty sam dla twoich braci - i przez nich.” (139).
Maria - awatar Maria
oceniła na102 lata temu
Katechizm Kościoła Katolickiego praca zbiorowa
Katechizm Kościoła Katolickiego
praca zbiorowa
To kompletny podręcznik religii katolickiej. 750 stron, drobnym drukiem... to nie jest krótka ani łatwa lektura. Autorzy sami z resztą podkreślają, że przeznaczona jest głównie dla katechetów, żeby na jej podstawie dopiero nauczać "zwykłych ludzi". Jednak kto poważnie podchodzi do swojej wiary, warto ją przeczytać. Ja ją czytałem bardzo długo, powoli, uważnie, po kilka stron dziennie. O ile Pismo Święte to po prostu historia (pełna cudów, nadprzyrodzonych zdarzeń) opisująca Jezusa i pierwsze lata Kościoła, a dla Chrześcijan oczywiście pismo objawione, o tyle KKK stanowi współczesny, systematyczny opis religii katolickiej, jaka na tej podstawie powstała i jaką mamy teraz. Katechizm napisany jest specyficznym, trudnym językiem, ale po przyzwyczajeniu się można dostrzec, że to wszystko "trzyma się kupy", pochodzi jedno z drugiego, a nie stanowi jakiś zbiór arbitralnych decyzji i narzuconych nam norm. Książka opisuje, w co wierzymy (jaki jest Bóg, kim jest Jezus, jaka jest natura człowieka). Omawia szczegółowo modlitwy "Ojcze nasz" i wyznanie wiary "Wierzę w Boga", a także przebieg i znaczenie liturgii (mszy świętej). Omawia nauczanie moralne Kościoła, w tym "10 przykazań", a także tematy trudne i kontrowersyjne, jak dopuszczalność aborcji, eutanazji, wojny czy kary śmierci. Nie każdy czytelnik musi się ze wszystkim zgadzać, ale warto poznać opinię Kościoła, który jest przecież znaczącą siłą w kwestiach moralnych na świecie. Moim zdaniem w czasach, kiedy każdy może szybko i w sposób viralowy głosić swoje opinie w Internecie, warto sięgnąć po "content" tak bardzo odmienny w formie i treści. Tak, jak swoje zdrowie powierzamy lekarzowi, a cieknący kran hydraulikowi, tak swoje życie duchowe i moralne warto oddać w ręce tych, którzy swoje całe życie poświęcili tym tematom i kontynuują pewną ciągłość od ponad 2000 lat, a nie polegać tylko na sobie.
Adam - awatar Adam
Opowieści pielgrzyma autor nieznany
Opowieści pielgrzyma
autor nieznany
„Opowieści pielgrzyma” - Autor nieznany. Niezwykła opowieść o niezwykłym 33- letnim Pielgrzymie, który po rodzinnej tragedii jakiej doznaje, odwiedza cerkiew, gdzie podczas nabożeństwa usłyszał wezwanie: „Nieustannie się módlcie” (I Tes. 5:17),nie widział jak zrozumieć posłyszane słowa, opuszcza rodzinne strony i postanawia, odpowiedzi poszukać w świętych miejscach. W swoją pielgrzymią drogę zabiera odziedziczona po dziadku Biblię i torbę sucharów. I tak wraz z NIM wędrujemy przez XIX-wieczne Imperium Carów. Najpierw szuka rady u kaznodziejów, ale oni głosili tylko teorię, a on chciał znać praktykę. Wreszcie trafił na starego mnicha-pustelnika. Ten wyjaśnia: „Nieustanna wewnętrzna modlitwa Jezusowa jest to nieprzerwane, nigdy nieustające wzywanie boskiego Imienia Jezusa Chrystusa ustami, umysłem i sercem, połączone z wyobrażeniem sobie Jego ciągłej obecności i proszeniem Go o przebaczenie: podczas wszelkich zajęć, na każdym miejscu, w każdym czasie, a nawet we śnie. „Opowieści pielgrzyma” są pięknym i bardzo dostępnym traktatem o modlitwie, szczególnie o Modlitwie Jezusa, która wywodzi się od Ojców Pustyni z IV wieku. Jej praktyka polega na stałym powtarzaniu "aktu strzelistego", formuły, „Panie Jezu Chryste, Synu Boży, zmiłuj się nade mną”. Pielgrzym, którego cały majątek stanowi worek sucharów, Biblia i Filokalia, spotyka na swej drodze wielu ludzi z różnych stanów – chłopów, duchownych, mnichów, kupców i szlachetnie urodzonych. Obserwujemy wiec przekrój społeczny XIX-wiecznej Rosji. Każde kolejne spotkanie z tymi ludźmi ubogaca nie tylko pielgrzyma, ale i tych, których spotyka, a także nas czytelników. Gorąco polecam !!!
Maria - awatar Maria
oceniła na103 lata temu
Podróż pragnień. Dziennik i Przewodnik John Eldredge
Podróż pragnień. Dziennik i Przewodnik
John Eldredge
Od czasu do czasu pojawia się we mnie tęsknota trudna do uspokojenia. Tęsknota, która niesie ze sobą pewnego rodzaju ból. I w takim właśnie momencie życia sięgnęłam po „Podróż pragnień” (bardzo zresztą polecaną przez wielu różnych znajomych). Byłam przekonana, że muszę coś zrobić, np. wyjechać w daleką podróż; coś zmienić w swoim życiu, by ukoić tą tęsknotę, by zaspokoić to pragnienie. Autor ma jednak inny pomysł… Czasami zaskakująca! Nie mogłam przestać rozmyślać nad tym, co napisał Eldredge. Nie mogłam przestać jej czytać. Czytelnik znajdzie tu wiele wskazówek i przykładów. M.in. jak poznać własne pragnienia, bo czasem sami już nie wiemy, czego tak naprawdę chcemy. Pogubiliśmy się z upływem lat. Jak się modlić, by nasza modlitwa wyrażała pragnienie. Bo to nie ma być bezmyślne klepanie zdrowasiek. Mamy się też zawsze starać, wkładać w to co robimy nasze serce. Jednak nie poddawać się, nie popadać w rozpacz, gdy nam się coś nie uda, gdy nie zostaniemy docenieni. Ponieważ jesteśmy tutaj na ziemi, żeby się nauczyć jak najwięcej. Bo to się nam przyda w wieczności. Liczy się sama droga i nasz wysiłek w to włożony. Wydaje mi się jednak, że jest to książka dla chrześcijan oraz ludzi, którzy szukają prawdziwego Boga. Boga, który jest niesamowity, który jest nad wyraz twórczy, który kocha, czuje, pragnie, który tęskni za człowiekiem… po prostu żywego Boga, którego tak trudno jest nam czasem odnaleźć w kościele. Teraz czuję spokój. Lecz wiem, że nie na długo. Bo jak trafnie zauważył autor, musimy być czujni, bo bardzo szybko zapominamy to, czego się już nauczyliśmy. Bardzo szybko wracamy do starych schematów i zachowań. I błędne koło się zamyka. Choć nie ze wszystkim co napisał autor mogę się zgodzić, to jednak książka dużo wniosła w moje życie. Myślę, że trafiła do mnie w odpowiednim momencie, dlatego też mogłam czerpać z niej aż tak dużo. Zdecydowanie będę do niej wracać!
katecz - awatar katecz

Cytaty z książki The Purpose Driven Life: What on Earth Am I Here For?

Tak robią przyjaciele - dbają o to, co jest ważne dla drugiej osoby.

Tak robią przyjaciele - dbają o to, co jest ważne dla drugiej osoby.

Rick Warren Życie świadome celu Zobacz więcej

Aby zmienić swoje życie, musisz zmienić sposób myślenia. Za wszystkim, co robisz, kryje się myśl.

Rick Warren Życie świadome celu Zobacz więcej

Dlaczego teraz jest najlepszy czas aby wyrazić miłość? Ponieważ nie wiesz jak długo będziesz mieć tę możliwość. Okoliczności się zmieniają. Ludzie umierają. Dzieci dorastają. Nie masz gwarancji jutra. Jeśli chcesz wyrazić miłość, lepiej zrób to teraz.

Rozwiń