Tajemnica Sittaford

- The Sittaford Mystery
- 2015-01-01
- 2015-01-01
- Maria A. Biernacka
Kup Tajemnica Sittaford w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Tajemnica Sittaford
Wirujący Stolik jako główny bohater powieści kryminalnej, nie jakiejś tam ale bardzo poważnej, napisanej przez samą Panią Agatę Ch. cesarzową tego gatunku. I tu nietypowo mamy odstępstwo od klasycznej reguły, której zawsze wiernie trzymała się Pani Agatha, że: nikt nic nie wie, my nic nie wiemy o nikim, nikt nic nie wie o nas, a wszyscy jednak wiedzą coś, i my też coś wiemy. Tylko co????? W tej powieści od początku jest jeden pewnik. Wirujący Stolik zna mordercę! Oczywiście szybko wykluczamy stolik z grona potencjalnych podejrzanych. No bo przecież nie jesteśmy aż tacy naiwni, mebel miałby pewne trudności z dokonaniem zbrodni zgodnie z modus operandi przypisanym mordercy. Jeśli nie stolik, to już tylko zostaje nam tysiąc dwieście trzydzieści cztery osoby z najbliższej rodziny ofiary, z grona jej sąsiadów, znajomych, rodziny rodziny, rodziny sąsiadów, znajomych jednych i drugich, bliższych i dalszych. Ufff, ale ułatwienie. Ale, ale... aby sobie dopomóc w dociekaniach i nie dać się wyprowadzić na manowce autorce, wystarczy obserwować stolik. Jak on się zachowuje, do kogo czuje wyraźny pociąg a od kogo ewidentnie stroni. I co mówi. Tak, bo ten stolik się komunikuje. To nie jest żaden żart, to jest bardzo poważna sprawa, w grę wchodzi przecież morderstwo. Zresztą uprzedzałam, że to wyjątkowy bohater, Nie chcę spojlerować i psuć dobrą zabawę związaną z lekturą. Powtórzę tylko jeszcze raz, obserwujcie Wirujący Stolik;)
Oceny książki Tajemnica Sittaford
3815 użytkowników ma tytuł Tajemnica Sittaford na półkach głównych- Przeczytane 2 831
- Agatha Christie 102
- Kryminały 67
- Kryminał 55
- Audiobooki 22
Tagi i tematy do książki Tajemnica Sittaford

Cytaty z książki Tajemnica Sittaford
A zapewniam cię, że bardzo trudno naprawdę polubić kogoś, kto wszystko robi nieco lepiej niż my.
Głupca pieniądz się nie trzyma — mruknął.
Głupca pieniądz się nie trzyma — mruknął.
Lubię widywać ludzi, kiedy jestem w odpowiednim nastroju, ale musi to być mój nastrój, a nie ich.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tajemnica Sittaford
Jedna z lepszych powieści tej autorki, zdecydowanie godna polecenia.
W zasypanym śniegiem miasteczku kapitan Trevelyan ginie od ciosu w głowę. Kilku członków rodziny miało powód, by go zabić, jednak czy mieli ku temu sposobność? Kim są mieszkańcy małej wioski Sittaford, w której dotąd kapitan mieszkał? Czy i oni mogli życzyć mu śmierci? I co wspólnego ma z tym seans spirytstyczny?
Atutem tej książki jest wciągająca fabuła, barwne postaci, zwroty akcji i to, jak ostatecznie różne wątki zaskakujaco łączą się ze sobą.
Jedna z lepszych powieści tej autorki, zdecydowanie godna polecenia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW zasypanym śniegiem miasteczku kapitan Trevelyan ginie od ciosu w głowę. Kilku członków rodziny miało powód, by go zabić, jednak czy mieli ku temu sposobność? Kim są mieszkańcy małej wioski Sittaford, w której dotąd kapitan mieszkał? Czy i oni mogli życzyć mu śmierci? I co wspólnego ma z tym seans...
Agatha Christie wraca na wieś - ze świetnym skutkiem. Tym razem rolę detektywa przejmuje zaradna i urocza panna Emilia i muszę przyznać, że to chyba jedna z najmilszych kobiecych bohaterek Christie. Intryga kryminalna jest zgrabnie poprowadzona, ale na koniec i tak najwięcej emocji budzi twist w wątku miłosnym.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRECENZJA Tajemnica Sittaford
„Tajemnica Sittaford” jest akurat jedną z tych książek, w których nie pojawia sie postać ani Herkulesa Poirota ani panny Marple, a jednak jest na tyle ciekawa, że pozostanie w mojej pamięci jako jedna z ciekawszych historii (pewnie w co drugiej recenzji to pisze, ale nic nie poradze na to że jestem totalnym #christielover ). Książkę pamięta się zarówno ze względu na ciekawie wykreowane postacie, nietypową i interesującą fabułę, jak i wyjątkowy, zimowy klimat, idealnie współgrający z aktualną aurą panującą za oknem.
Już od pierwszych rozdziałów „Tajemnica Sittaford” wciąga czytelnika w swój świat. Christie po raz kolejny udowadnia, że potrafi stworzyć historię, która rozwija się powoli, lecz konsekwentnie, a drobne szczegóły z początku książki z czasem okazują się kluczowe dla rozwiązania zagadki.
Akcja rozgrywa się w niewielkiej, odciętej od świata miejscowości Sittaford. To właśnie sceneria odgrywa tu ogromną rolę - surowa przyroda, śnieg, mróz i trudne warunki pogodowe sprawiają, że atmosfera staje się gęsta, tajemnicza i momentami wręcz niepokojąca.
Fabuła „Tajemnicy Sittaford” rozpoczyna się dość nietypowo. Podczas spotkania towarzyskiego w jednym z domów w Sittaford grupa osób decyduje się na seans spirytystyczny. Początkowo wydarzenie to traktowane jest raczej jako niewinna rozrywka. Jednak w trakcie seansu pojawia się niepokojąca wiadomość, gdyż duch ma przekazać informację o morderstwie kapitana Trevelyana, który mieszka w pobliskim domu. Ta sensacyjna wieść zostaje przyjęta z niedowierzaniem, lecz szybko okazuje się, że jest prawdziwa...
Na szczególną uwagę zasługują postacie, które zostały ciekawie i różnorodnie wymyślone. Bohaterowie nie są jednowymiarowi- każdy z nich ma własne motywacje, sekrety i cechy, które wpływają na przebieg wydarzeń.
Jedną z ciekawszych jest np. Emily Trefusis - młoda, inteligentna i niezwykle zdeterminowana kobieta, która odgrywa kluczową rolę w rozwikłaniu tajemnicy. Emily jest narzeczoną mężczyzny oskarżonego o zabójstwo kapitana Trevelyana. Nie wierząc w jego winę, postanawia na własną rękę odnaleźć prawdziwego sprawcę.
Podsumowując, „Tajemnica Sittaford” to książka, która bardzo mi się podobała i którą z czystym sumieniem mogę polecić każdemu miłośnikowi kryminałów. To idealna lektura na długie, zimowe wieczory, gdy za oknem panuje mróz i śnieg, a czytelnik ma ochotę zanurzyć się w tajemniczym świecie pełnym zagadek i niedopowiedzeń. Agatha Christie po raz kolejny udowadnia, że jest mistrzynią kryminału, a „Tajemnica Sittaford” stanowi doskonały przykład jej literackiego kunsztu.
RECENZJA Tajemnica Sittaford
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCi ktorzy śledzą mój profil, na pewno zauważyli już że Agatha Christie od lat zajmuje wyjątkowe miejsce w moim czytelniczym sercu. Jej powieści kryminalne, choć często oparte na podobnych schematach, za każdym razem potrafią mnie czymś zaskoczyć - pomysłowością, sposobem konstrukcji intrygi czy to umiejętnością budowania napięcia.
„Tajemnica...
'Tajemnica Sittaford' lub 'Tajemnica wirującego stolika' to opowieść wydana w 1931 roku. Akcja powieści została umiejscowiona w zasypanej śniegiem wiosce Sittaford, co nadaje niesamowitego klimatu a potęguje go tytułowy seans spirytystyczny.
Niewinna zabawa w wywoływanie duchów, odcięcie od świata i śmierć kapitana Trevelyana to elementy bardzo ciekawej fabuły. Nie mamy tu wielu stron i mnóstwa bohaterów, mamy za to osobliwy klimat, zagadkę i determinację do jej rozwiązania. A to ostatnie jest cudownie zaskakujące. Uwielbiam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiewinna zabawa w wywoływanie duchów, odcięcie od świata i śmierć kapitana Trevelyana to elementy bardzo ciekawej fabuły. Nie mamy tu...
Aha - powiedział pan Curtis
Aha - powiedział pan Curtis
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLekka, zimowa pozycja. Miło i sprawnie
się czytało. Rozwiązanie i motyw nie
powalają. Najbliższy sprawca również.
Ale fajnie było poznać rozwiązanie
innych, pobocznych wątków. Emilia to na pewno bardzo ciekawa dziewczyna. No i w kontekście jej wyboru partnera, należy powiedzieć wierna. Niezła aktorka. Sprytna. Piękna. A te zalety potrafi wykorzystać. Charles się biedny zbłaznił ale jak mówi sama niedoszła ukochana- na pewno da sobie radę. Jednym z istotnych wątków byt tutaj seans spirytystyczny z wirującym stolikiem w tle. Tak właśnie czułam, że żadnej magi w tym nie ma. W tym wypadku był on tylko środkiem do strasznego celu.
Lekka, zimowa pozycja. Miło i sprawnie
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo tosię czytało. Rozwiązanie i motyw nie
powalają. Najbliższy sprawca również.
Ale fajnie było poznać rozwiązanie
Uwielbiam kryminały retro!
Uwielbiam kryminały retro!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobry klimat miasteczka odciętego od świata przez zimę (przynajmniej na początku),ciekawe postacie, niemniej rozwiązanie wydaje się być trochę przewidywalne (schemat zagadek Christie jest dosyć powtarzalny).
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRecenzja "Tajemnicy Sittaford" Agathy Christie.
W maleńkim Sittaford z pozoru spokojne miasteczko, gdzie czas płynie leniwie, mieszkańcy żyją według własnych schematów i szaleje zimowa zawierucha a grupka mieszkańców postanawia zabawić się w seans spirytystyczny.
Zabawa trwa w najlepsze, gdy gość z zaświatów powiadamia ich, że właśnie został zamordowany Trevelyan emerytowany kapitan dokładnie o 5:25, od którego został wynajęty ten dom.
Zaniepokojony Burnaby wyrusza w śnieżycę, aby dotrzeć do przyjaciela. Niestety Trevelyan nie żyje, rozpoczyna się śledztwo, sprawą zajmuje się inspektor Narracott, jak i narzeczona aresztowanego Emily Trefusis, która nie ma zamiaru siedzieć z założonymi rękoma. Dziewczyna potrafi sprytnie podejść do większości ludzi w taki sposób, aby sami chcieli jej pomóc lub zdradzili to, co wiedzą.
Fabuła wciąga, a nietypowy zwrot akcji związany z seansami spirytystycznym jest interesujący. O morderstwo zostaje oskarżony jego siostrzeniec, ale to nie jedyna osoba, która skorzystałaby na tej śmierci.
A może przestępcą okaże się ktoś zupełnie inny? Czy pasja rozwiązywania krzyżówek i ukryte buty pomogą wyjaśnić skomplikowaną zagadkę morderstwa?
Sprawca jest najmniej podejrzany, a wkrótce po poznaniu prawdy zadajemy sobie pytanie — jak mogliśmy na to nie wpaść?
Ta książka jest dla tych, którzy lubią zagadki z elementami nadprzyrodzonymi i cenią sobie ciekawe postacie. Polecam.
Recenzja "Tajemnicy Sittaford" Agathy Christie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzed zbliżającą się najbliższą zimą w porównaniu jaka była w czasach przedstawionej w tej książce.
Zabawa...
„Tajemnica Sittaford” czyli Emilia wkracza do akcji!
Gdy nadchodzi zima, a świat pogrąża się w mrozie i mroku, nietrudno o podły nastrój. A gdy na domiar złego mieszka się w chwilowo odciętym od świata Sittaford — każdy rodzaj rozrywki staje się nader pożądany. Można wypić herbatę w miłym towarzystwie, zagłębić się w lekturze ulubionej powieści, pograć w karty, rozwiązać szarady, ale i urządzić seans spirytystyczny… To, co miało być świetną zabawą, przestaje jednak być fascynujące, gdy głos z zaświatów przekazuje zebranym wiadomość o morderstwie.
W tej powieści nie spotkamy ani Panny Marple, ani Herkulesa Poirota — staniemy natomiast oko w oko z piękną i zaradną Emilią Trefusis oraz spostrzegawczym inspektorem Narracottem. I chociaż zagadka morderstwa kapitana Trevelyana wydaje się być dziecinnie prosta, Emilia zrobi wszystko, aby oczyścić dobre imię ukochanego.
Agatha Christie ponownie uciera czytelnikom nosa. Śledztwo w sprawie okrutnej zbrodni poprowadzi nas przez dobrze ukryte ścieżki ludzkich zachowań. Znowu znajdziemy się w kręgu niewielkiej społeczności, która — mimo pozorów i różnic — okaże się mieć ze sobą więcej wspólnego, niż mogłoby się wydawać.
To historia o prawdziwej miłości i oddaniu, ale także studium nad siłą ludzkiego charakteru. O walce o tych, których naprawdę kochamy, o zazdrości i chciwości, które potrafią zniszczyć wszystko.
Christie w niezwykle przenikliwy sposób pokazuje, jak ogromne znaczenie ma umiejętne wykorzystanie własnych atutów — rozumu, uroku, odwagi — bez ranienia innych, przy czym również zwraca uwagę, że każda para butów powinna mieć swoje miejsce ;)
„Tajemnica Sittaford” czyli Emilia wkracza do akcji!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGdy nadchodzi zima, a świat pogrąża się w mrozie i mroku, nietrudno o podły nastrój. A gdy na domiar złego mieszka się w chwilowo odciętym od świata Sittaford — każdy rodzaj rozrywki staje się nader pożądany. Można wypić herbatę w miłym towarzystwie, zagłębić się w lekturze ulubionej powieści, pograć w karty, rozwiązać...