ArtykułyCzytamy w weekend. 1 maja 2026
LubimyCzytać425
ArtykułyLiteracki fenomen z Zurychu. „Lázár” hitem roku i międzynarodowym sukcesem!
LubimyCzytać1
ArtykułyNajpierw książka, później film - nadchodzące ekranizacje (30.04)
LubimyCzytać3
ArtykułyPrzeczytaj fragment nowej powieści szpiegowskiej Roberta Michniewicza!
LubimyCzytać2
Harry Potter i więzień Azkabanu (Wydanie ilustrowane)

- fantasy, science fiction
- Harry Potter (tom 3)
- Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
- 2017-10-03
- 2017-10-03
- Andrzej Polkowski
- Ekranizacje:
- Harry Potter i więzień Azkabanu (2004)
Harry z utęsknieniem wypatruje końca wakacji i powrotu do Hogwartu. Zanim to jednak nastąpi, musi spędzić przykre chwile w towarzystwie Dursleyów i siosty wuja Vernona, ciotki Marge. Jakie komplikacje wywoła jej wizyta? Dlaczego powrót do szkoły będzie pełen niespodzianek? Jaką tajemnicę skrywa nowy nauczyciel obrony przed czarną magią? I najważniejsze – kim jest tytułowy więzień i co łączy go z Harrym?
Wydanie zostało przejrzane i poprawione przez tłumacza, Andrzeja Polkowskiego.
Kup Harry Potter i więzień Azkabanu (Wydanie ilustrowane) w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Harry Potter i więzień Azkabanu (Wydanie ilustrowane)
Jeżeli komuś się zdaje, że nie musi się zapoznawać z książkami z serii 'Harry Potter' , bo obejrzał film to jest w sporym błędzie:) Film, owszem - jest rewelacyjny, ale film nigdy nie będzie książką!! Zachęcam każdego żeby przeczytał. Jak już zacznie nie będzie mógł przestać. To po prostu uzależnia. Ta część jest o tyle wyjątkowa, bo nie występuje tu Sami-Wiecie-Kto:) Dzieje się dużo więcej. Powieść jest napisana tak jak wszystkie książki Rowling - ciekawie. Nie ma (przynajmniej dla mnie) momentów nudy, na każdej stronie coś się dzieje. Napisać książkę, od której czytelnik nie może się oderwać potrafią tylko nieliczni. I właśnie takie książki na długo pozostają w naszej pamięci.
Oceny książki Harry Potter i więzień Azkabanu (Wydanie ilustrowane)
111971 użytkowników ma tytuł Harry Potter i więzień Azkabanu (Wydanie ilustrowane) na półkach głównych- Przeczytane 106 091
- Chcę przeczytać 5 402
- Posiadam 24 293
- Ulubione 10 350
- Fantastyka 1 184
- Fantasy 698
- Harry Potter 490
- 2018 221
Tagi i tematy do książki Harry Potter i więzień Azkabanu (Wydanie ilustrowane)

Czytelnicy Harry Potter i więzień Azkabanu (Wydanie ilustrowane) przeczytali również
Inne materiały dotyczące książki Harry Potter i więzień Azkabanu (Wydanie ilustrowane)

100 najlepszych książek dla dzieci wszech czasów. W top 10 ani jednego tytułu z XXI wieku

Fikcyjne miasta i miasteczka
Cytaty z książki Harry Potter i więzień Azkabanu (Wydanie ilustrowane)
Przysięgam uroczyście, że knuje coś niedobrego.
Przysięgam uroczyście, że knuje coś niedobrego.
To by znaczyło, że tym, czego się boisz najbardziej, jest... strach. To bardzo mądre, Harry.
Uśmiech losu można zobaczyć nawet w tych najciemniejszych chwilach, jeżeli pamięta się żeby zapalić światło

Opinie i dyskusje o książce Harry Potter i więzień Azkabanu (Wydanie ilustrowane)
Jestem bardzo zaskoczona że na końcu nie było starcia z Voldemortem, które w filmie jest. Zazwyczaj to książka jest bardziej rozbudowana niż film, a w tym wypadku było na odwrót. Samo zakończenie jest mocno zmienione (choć powinnam mówić że to raczej film jest zmieniony),ale szczerze to w niczym to nie ujmuje atrakcyjności książki. Można bawić się po raz drugi, nie znając przebiegu części historii. Tak jak wiele osób przede mną wspomina, jest to moment kiedy bohaterowie dorastają, a historia jest bardziej dojrzała. Snape jest tu wyjątkowo okropny wobec Gryfonów, szczególnie wobec Harry'ego, co nie jest aż tak ukazane w filmie, ale nikt poza czytelnikiem nie zdaje sobie sprawy, ile tak na prawdę ma racji.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrzecia część zaczyna się jak zwykle podczas wakacyjnego pobytu Harrego u Dursley'ów.
Tym razem przyjeżdża w odwiedziny nielubiana ciotka, która wyprowadza Harrego z równowagi i chłopiec rzuca na nią zaklęcie. Wściekły opuszcza ich dom i wyrusza przed siebie z walizką. Przeraża go widok dużego, czarnego psa, ale ratuje go pojawiający się znikąd szalony autobus. Cały kraj huczy o ucieczce niebezpiecznego więźnia z Azkabanu i wszyscy dziwnym trafem chronią Harrego, czego chłopak nie rozumie. Wszędzie grasują dementorzy, Hagrid zostaje nauczycielem Opieki nad Magicznymi stworzeniami i na jednej z lekcji dochodzi do katastrofy, przez co jego ukochanemu Hardodziobowi grozi śmierć. Parszywek Rona choruje, a na lekcjach Wróżbiarstwa, profesor Trelawney wróży Harremu Omen Śmierci. Nauczycielem Obrony zostaje profesor Lupin, który pomaga Harremu bronić się przed dementorami. W tym roku pierwszy raz trzecioklasiści wybierają się do Hogsmeade, a Harremu, który nie dostał pozwolenia pomaga tajemnicza mapa Huncwotów.
Trójka przyjaciół dowie się kim są autorzy mapy, kim dla Harrego jest więzień Syriusz Black, oraz czeka ich trudna misja uratowania kilku żyć.
Od tej części robi się coraz mroczniej, a bohaterowie stają się bardziej dorośli i bogatsi w doświadczenia. Robi się coraz ciekawiej.
W tym tomie jest ogrom wątków, których nie ma w ekranizacji, co jest strasznie irytujące...
Dlatego kocham książki!
Pomimo ich grubości, czyta się ekspresowo.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTym razem przyjeżdża w odwiedziny nielubiana ciotka, która wyprowadza Harrego z równowagi i chłopiec rzuca na nią zaklęcie. Wściekły opuszcza ich dom i wyrusza przed siebie z walizką. Przeraża go widok dużego, czarnego psa, ale ratuje go pojawiający się znikąd szalony autobus. Cały kraj...
Moja jedna z dwóch ulubionych części tej serii. Jezt fenomenalna i kojarzy mi sie bardzo z takim moim dzieciństwem. No i oczywiście tutaj po raz 1 pojawia sie mój Sirius. Nie trzeba tłumaczyć.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to👍
👍
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFantastyczna!
Fantastyczna!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie ma innej opcji - 10/10!
Nie ma innej opcji - 10/10!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWięzień Azkabanu to dla wielu potteromaniaków najlepszy tom w całej serii i szczerze trudno się dziwić. To moment w którym bajka ostatecznie zaczyna dorastać – i robi to w sposób który zadowoli zarówno fanów wcześniejszych tomów jak i tych którzy pokochali serię za jej mroczniejsze oblicze.
Z poprzednich tomów Rowling wciąż bierze baśniową strukturę, ale ubiera ją w znacznie poważniejszą formę. Tym razem Harry mierzy się z mordercą, który jest jednym z najwierniejszych sług Voldemorta, a cały świat czarodziejów drży. Ale ważniejsze od skali zagrożenia jest jego natura – po raz pierwszy jest ono osobiste. Harry nie walczy o Hogwart ani o świat. Walczy o siebie. I to działa znacznie mocniej.
Właśnie w tym tomie seria po raz pierwszy naprawdę pokazuje że świat nie jest czarno-biały. Dementorzy – ohydne bestie karmiące się ludzkim szczęściem – są jednocześnie strażnikami więzienia i powszechnie uznanymi za bohaterów. Ministerstwo Magii musi się nimi posługiwać żeby utrzymać porządek. To niepozorny szczegół, ale już teraz sieje ziarno wątpliwości – czy ministerstwo naprawdę jest po właściwej stronie?
Po raz pierwszy też seria eksploruje wątek śmierci rodziców Harry'ego głębiej niż dotychczas. I po raz pierwszy poznajemy historię postaci, którą bardzo lubimy, a która z przyczyn za które nie ponosi żadnej odpowiedzialności jest karana przez społeczeństwo. Nie zdradzę kogo – ale to jeden z najważniejszych momentów całej serii, bo Rowling pokazuje tu że dobre odpowiedzi nie zawsze istnieją i sprawiedliwość nie zawsze wygrywa.
Na deser – nauczycielka wróżbiarstwa wnosi do książki zupełnie inny typ energii. Jest śmieszna, groteskowa i raczej nie wzbudza sympatii przeciętnego czytelnika. Ale ma swój urok.
Więzień Azkabanu to punkt zwrotny. Bajka wciąż tu jest, ale po raz pierwszy naprawdę czuć dokąd ta seria zmierza.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ poprzednich tomów Rowling wciąż bierze baśniową strukturę, ale ubiera ją w...
Historia Huncwotów zasługuje na osobną książkę,
Historia Huncwotów zasługuje na osobną książkę,
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPowtórzę to raz jeszcze i prawdopodobnie zrobię to czterokrotnie przy okazji opinii o następnych książkach z cyklu o Potterze: filmy zbyt wiele wątków opuszczają. W trzecim tomie widać to znacznie bardziej i spodziewam się, że następnych części, z racji ich większej objętości, tyczy się to bardziej.
Dla mnie bomba. Wiele smaczków, czy ciekawostek sprawia, że sięgnę po następne książki znacznie szybciej niż w przypadku innych literackich cykli. Nie wszystko jednak takcieszy. Nieobecności w filmie kilku wątków bowiem nie jestem w stanie zrozumieć. Na przykład poskąpienia widzom kulis ucieczki Blacka (gdy ktoś czytał książki przed obejrzeniem filmów, może czuć się skołowany),a to tylko jeden z tych paru dość istotnych, których wyrzucenia z ekranowej wersji nie kupuję.
No i znów. Postaci z książki są bardziej ludzkie, tym samym dając więcej radości, bliźniacy są o wiele zabawniejsi i potrafią rozbawić do łez, Ron inteligentniejszy i bardziej przenikliwy (także wyższy),Harry mniej nieporadny, a Hagrid bardziej swojski i dobroduszny.
Wszystko zdaje się bardziej naturalne i mniej teatralne. Stopniowo poznajemy konsekwencje wydarzeń, o których wcześniej czytaliśmy (w tym tych wyciętych w filmie). Dzieje się tu dużo, autorka jest raczej zwięzła. Tym bardziej nie rozumiem pewnych decyzji ekipy Warner Bros.
Jestem oczarowany. Sięgam po następny tom. Jeszcze chwila, a będę oczekiwał ruchomych zdjęć w papierowej gazecie lub czekoladowych żab w bombonierce.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDla mnie bomba. Wiele smaczków, czy ciekawostek sprawia, że sięgnę po...
Osobiście dla mnie to najbardziej kontrowersyjna książka ze wszystkich. Bo z jednej strony mamy wątki za którymi nie przepadam: wilkołak, Syriusz, dementorzy (do mugoli: de-men-to-rzy) ale z drugiej jest jeden plus: brak konkretnego celu. Chodzi o to że kiedy nie ma fabuły prowadzącą w jedno miejsce książka może być bardziej rozbudowana, a finał-bardziej zaskakujący. Finalnie wychodzi z tego mocne 8/10