Nurkowanie

- sport
- 1999-01-01
- 1989-01-01
- 8370202675
Ta książka nie posiada jeszcze opisu.
Kup Nurkowanie w ulubionej księgarni
- Moje hobby 1
- Poradniki 1
- 2013 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nurkowanie
W jednym miejscu zostały omówione wszystkie podstawowe zagadnienia nurkowe: sprzęt, fizyka nurkowania, medycyna, trochę wiedzy praktycznej, w końcu flora i fauna jezior i mórz. Zdarzają się delikatne błędy, być może poprawiono je w kolejnych wydaniach (czytałem II). Niemniej jest to dobry środek do usystematyzowania wiedzy z kursu OWD i punkt wyjścia do dalszego pogłębiania wiedzy, w dodatku autorstwa naszych rodaków.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobrze, że wyszła książka obficie traktująca o tematyce nurkowej po polsku. Można z niej zaczerpnąć wiedzę na temat tej dziedziny od strony sprzętowej, medycznej, technicznej oraz ekologicznej. Na pewno jest cenną pozycją na półce każdego początkującego i średniozaawansowanego nurka, a strona merytoryczna zasługuje na uznanie.
Jednakże - zastrzeżeń co do formy wydania tej pozycji mam niestety wiele. Jestem w posiadaniu wydania II (1999). Książka roi się od literówek, błędów stylistycznych, gramatycznych, interpunkcyjnych, przeinaczone zostały liczne nazwy gatunkowe opisywanych zwierząt, a nawet niektóre wzory matematyczne są zapisane błędnie. Zagadką jest dla mnie jak wydawnictwo Almapress mogło dopuścić do wydruku książki tak niedopracowanej w formie. Żywię szczerą nadzieję, że kolejne wydania zostały/zostaną poprawione.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJednakże - zastrzeżeń co do formy wydania tej...