Cztery pory roku

Okładka książki Cztery pory roku autorstwa Jerzy Kierst, Tadeusz Kubiak, Barbara Lewandowska
Jerzy KierstTadeusz Kubiak Wydawnictwo: Nasza Księgarnia interaktywne, obrazkowe, edukacyjne
48 str. 48 min.
interaktywne, obrazkowe, edukacyjne
2017-07-19
2017-07-19
48 min.
Już Wiosna! – wesoło ogłasza szpak. Przyroda budzi się do życia: niedźwiedź ciężko wstaje z zimowego snu, wiewiórka sprawdza, czy na leszczynie rosną orzechy. Kiedy z kasztanowców odpłynie wiosna, przypłynie Lato. Policzy kropki biedronkom, poszuka piskląt, sprawdzi, czy nie brakuje miodu w ulach. Po lecie nadejdzie Jesień, która obdaruje nas słodkimi gruszkami i soczystymi jabłkami. Na drzewach powiesi brązowe kasztany i żołędzie. Po Jesieni przyjdzie mroźna Zima – niedźwiedź słodko zachrapie, a zające, wrony i sarny będą wyczekiwały pierwszych wiosennych promieni słońca.

Zbiór "Cztery pory roku" zawiera wiersze: "Powiało wiosną" Jerzego Kiersta, "Tam, gdzie lato" Barbary Lewandowskiej, a także "Jesienne dary" i "Zima", oba autorstwa Tadeusza Kubiaka. Pełne uroku teksty zostały pięknie zilustrowane przez Anitę Paszkiewicz-Tokarczyk i Mirosława Tokarczyka.

Kup Cztery pory roku w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Cztery pory roku

Opinie i dyskusje o książce Cztery pory roku

Książką w pierwszej kolejności urzekła mnie swoją stroną graficzną. Ilustracje są ciekawe, trochę w starym stylu. Wierszyki też się nam spodobały, zwłaszcza dzieciom. Poeci pokrótce przybliżają pory roku w całkiem świeży sposób. Warto sięgnąć po ten zbiór. Jedyny minus jest taki, że książkę wydrukowano na łatwym do potargania papierze i kilkunastomiesięczna córka niechcący wytargała kartkę, próbując przeraczkować po książce :)

Książeczka dla ambitnych i wprawionych. Moim zdaniem sprawdzi się do czytania z dziećmi, które są już zaprzyjaźnione z książeczkami, więc nie będą zaskoczone nieco archaiczną poezją i tematyką.
Już otwierając ten tomik zdajemy sobie sprawę, że znaleźliśmy się dalej od hałaśliwego współczesnego świata, a bliżej natury. Mnie towarzyszyło także uczucie, że oto wymaga się ode mnie aktywnego zaangażowania w język, a nie zaledwie powierzchowności.
Świat przedstawiony przez autorów jest bardzo malarski i pełen obrazowego słownictwa. Jest to świat pojemny, skomplikowany - nie ślizgamy się po jego powierzchni, ale od razu zanurzamy się w nim głęboko, patrzymy rozlegle, podróżujemy daleko. To notatnik, w którym przyroda zapisała kolejność i specyfikę swoich zdarzeń. To szerokie spektrum powiązanych zjawisk, obejmujące rośliny, zwierzęta, zjawiska atmosferyczne i życie człowieka. To świątynia spokoju i miejsce zadumy nad przyrodą. To okazja do pytań, dlaczego w przyrodzie coś się dzieje i dlaczego jest „takie”, a nie inne.

Mam nadzieję, że dziecko nie odrzuci tej trudnej lektury i że wniesie ona nieco bujnej przyrody do naszego czytelniczego świata.

Na półkach: , , , ,

"Cztery pory roku" to zbiór wierszy znanych polskich poetów. Zgodnie z tytułem głównym motywem przedstawionych utworów są następujące po sobie pory roku oraz związane z nimi zmiany, jakim ulega otaczająca nas przyroda. W tomiku odnajdziemy następujące wiersze: "Powiało wiosną" Jerzego Kiersta, "Tam, gdzie lato" Barbary Lewandowskiej oraz "Jesienne dary" i "Zimę" autorstwa Tadeusza Kubiaka.

Na kolejnych stronach książki natrafimy na wzmianki o budzących się po zimowym odpoczynku zwierzętach, kwitnących wiosną kwiatach, pracujących w pocie czoła i produkujących drogocenny miód pszczołach, spadających z drzew kasztanach, rumianych jabłkach oraz zmarzniętych zimą sarenkach. Lektura książki stanowi okazję do rozmowy z najmłodszymi o mających miejsce za naszymi oknami zjawiskach, które są przecież tak bardzo interesujące dla małych odkrywców. W trakcie spaceru do parku, czy lasu warto zwrócić uwagę dziecka na to, czy inne zwierzątko lub roślinkę oraz uczulić dziecko na trudności, jakie pojawiają się dla nich wraz ze zmianami pogody. Nie zaszkodzi też przystanąć na chwilę i zachwycić się pięknem oraz złożonością otaczającej nasz przyrody.

Z zawartą w tomiku treścią współgrają ciekawie nakreślone ilustracje autorstwa Anity Paszkiewicz-Tokarczyk i Mirosława Tokarczyka. Są one raczej proste i delikatne, utrzymane w barwach odpowiadających kolejnym porom roku. Książka została opatrzona twardą oprawą oraz zyskała nietypowy format, co również pozytywnie wpływa na jej estetykę.

18 użytkowników ma tytuł Cztery pory roku na półkach głównych
11 użytkowników ma tytuł Cztery pory roku na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Cztery pory roku

Okładka książki Nasza podróż Tadeusz Kubiak, Juliusz Makowski
Nasza podróż Tadeusz Kubiak, Juliusz Makowski
Okładka książki Poczytaj mi, mamo. 15 bajek na 100 lat Helena Bechlerowa, Wanda Chotomska, Maria Kowalewska, Tadeusz Kubiak, Barbara Lewandowska, Hanna Łochocka, Małgorzata Musierowicz, Joanna Papuzińska, Janina Porazińska, Elżbieta Szeptyńska, Julian Tuwim, Danuta Wawiłow
Okładka książki Poczytaj mi, mamo. Księga trzecia Wiera Badalska, Stanisława Domagalska, Sławomir Grabowski, Ryszard Marek Groński, Maria Kowalewska, Tadeusz Kubiak, Hanna Łochocka, Małgorzata Musierowicz, Marek Nejman
Tadeusz Kubiak
Tadeusz Kubiak
Polski poeta, satyryk i autor książek dla dzieci. Rodowity Warszawiak. W czasie II wojny światowej działał w AK. Absolwent UW (polonistyka). Publikował w czasopismach "Pokolenia" i "Po Prostu". Autor wielu słuchowisk nadawanych na antenie Polskiego Radia. Napisał także wiele książek dla dzieci i młodzieży. Twórca słów do ponad 40 piosenek, z których najbardziej znane to: "Spotkanie z Warszawą", "Ja jestem twoja" oraz "Jest w Warszawie mogiła". Wybrane publikacje: "Piękna podróż" (Czytelnik, 1959),"Krakowski hejnał" (z Czesławem Janczarskim, RSW Książka-Prasa-Ruch, 1968),"Bieżnie w słońce wiodą" (KAW, 1979),"Tęczowa parasolka" (KAW, 1986).

Czytelnicy Cztery pory roku przeczytali również

Bardzo wielki nos Lotta Olsson
Bardzo wielki nos
Lotta Olsson Charlotte Ramel
Oto kolejna z książeczek z serii „Co wokoło”, którą uwielbiam czytać z moim półrocznym Szkrabem, choć na razie być może kierujemy się obie innymi pobudkami. Zosia zwraca uwagę na formę, ja na treść, ale o tym więcej za chwilę. W „Bardzo wielkim nosie” spotykamy dwójkę sympatycznych bohaterów, mamę świnkę i małego prosiaczka, w trakcie kąpieli i przygotowań do niej. Może dla dorosłego nie brzmi to zbyt ekscytująco, ale pamiętajmy, że dzieci oswajają świat przez to, co im znajome, a taką czynnością będzie na pewno kąpiel. Trzeba przyznać, że mały prosiaczek nie należy do najspokojniejszych maluchów, a jego mama musi być naprawdę cierpliwą świnką. W końcu jej dziecię ucieka z kąpieli, chowa się pod krzesłem, a minę ma przy tym, jakby tylko czekało na okazję, żeby coś spsocić. Co na to mama? Tu dochodzimy do momentu, w którym zachwycam się ja. Mama nie złości się, ale podejmuje wspólną zabawę w chowanego, a w przerwie między wycieraniem mokrego maluszka zaczyna go łaskotać. I właśnie ta relacja ujęła mnie najbardziej- ciepła, wyrozumiała, pełna miłości i zrozumienia dla potrzeb dziecka, które chce się bawić i ciągle być w ruchu. Moją Zosię cieszy natomiast fakt, że dostaje książeczkę w swoje rączki – ze względu na niewielki, poręczny format i zaokrąglone rogi jest to możliwe. Tekstu jest niedużo, a to z kolei pozwala wykazać się mnie jako narratorowi. Opisuję więc córce to, co widzimy na kartach książeczki, czasem dodaję coś od siebie i w ten sposób za każdym razem powstaje nam inna historia. Seria przyjazna maluchom. Warto mieć na półce maluszka i sięgnąć po nią więcej niż raz. Moja Zosia zaczęła już nawet rozpoznawać bohaterów i wie, w którym miejscu na stronie ich szukać. zaczytana.com.pl
Netula_CK - awatar Netula_CK
Liczby i kolory. Poprzez liczby wyprawa królika Gustawa Aleksandra Artymowska
Liczby i kolory. Poprzez liczby wyprawa królika Gustawa
Aleksandra Artymowska
Książeczki przeznaczone dla bardzo małych dzieci mają swoje prawa. Zazwyczaj są kolorowe, bogato ilustrowane i prawie pozbawione treści. Ich głównym celem jest zaprezentowanie dziecku podstawowych pojęć, takich jak kształty, nazwy przedmiotów, czy jak w przypadku książeczki Aleksandry Artymowskiej – liczb i kolorów. „Liczby i kolory” to pod wieloma względami wyjątkowa publikacja. Oprócz zaprezentowania dziecku pojęć związanych z cyframi i barwami, znajdziemy tu również fabułę. Ponadto książeczka podzielona jest na dwie części i obydwie okładki są przednimi okładkami. „Przez liczby wyprawa królika Gustawa” oraz „Wyprawa przez kolory owieczki Leonory” to dwie osobne historie łączące się na środkowych stronach. Zarówno królik, jak i owca przeżywają przygody podczas wędrówek, kolejno poznając liczby oraz kolory. Przygody bohaterów napisane są wierszem. Każdej liczbie i barwie odpowiada czterowiersz tłumaczący zasadność ich zaprezentowania w kontekście wyprawy zwierzęcych postaci. Czy jest to wypatrywanie konkretnej ilości przedmiotów mijanych przez Gustawa, czy też w poszukiwaniu określonej, wyjątkowej barwy, na którą natknęła się Leonora. Dzięki temu, książeczka nie wymienia jedynie poszczególnych elementów, służąc jedynie edukacji i prostemu wzbogacaniu języka malucha, ale i stanowi zwartą fabularnie całość. Książki dla malutkich dzieci muszą być odpowiednio wydane, by przetrwały wielokrotne, interaktywne czytanie i spełniały swoją rolę. Tak też prezentują się „Liczny i kolory”. Grube tekturowe kartki zniosą bardzo wiele, a oprawa graficzna z pewnością przyciągnie oko dziecka. Książka jest niezmiernie kolorowa, choć utrzymana w pastelowej tonacji. Na każdej stronie znajdują się kontrastowo wybarwione elementy, część z nich należy odszukać, inne tworzą jedynie tłok. Tła na każdej ilustracji też nie są jednolite, w przypadku części Gustawa, są to źdźbła trawy, zaś u Leonory – morskie fale. Taki brak monotonii w kresce i ilustracjach jest bardzo przyjemny dla oka i przyciąga uwagę. Warstwa literacka tej publikacji również jest warta uwagi. Nie są to pojedyncze, niezwiązane ze sobą zdania tylko krótkie wierszyki tworzące fabułę, co jest niezbyt częste w tego typu publikacjach. W książeczkach interaktywnych tekstu jest zwykle bardzo mało i rolą dorosłego jest przekazanie dziecku o co chodzi w danej publikacji. Tu rodzica nie odarto z tej roli, jednak wprowadzony został również w funkcję czytacza opowieści. Historyjka owieczki i królika jest krótka i nie niesie ze sobą żadnego przesłania, jednak pozwala pokazać dziecku, ze książka to nie tylko interaktywna zabawa, ale również, a nawet przede wszystkim opowieść. Historie snute czterowierszami są dość proste w odbiorze. Użyte słownictwo zostało dostosowane do małego odbiorcy i nie przytłacza swym bogactwem. Wersy w każdej strofie mają po tyle samo sylab, co nadaje im płynności. Użyte rymy są najczęściej proste i dokładne, jednak autorce udało się uniknąć rymów częstochowskich. Rymują się wszystkie wersy w każdej strofie, co również wymusza specyficzną rytmikę w trakcie lektury. „Liczby i kolory” Aleksandry Artymowskiej to wartościowa pozycja na półce małego czytelnika odkrywającego świat. Książka łączy w sobie wszystko, co w publikacji dla tak małego dziecka jest najważniejsze – ogromny edukacyjny potencjał oraz konsekwentnie snutą opowieść. A to wszystko okraszone zostało przepięknymi i bogatymi ilustracjami autorki. Dzięki temu nie jest to książeczka jednorazowa i dziecko z pewnością w ogromną przyjemnością do niej wróci.
Bacha85 - awatar Bacha85
Gdzie? Jak? Dlaczego? Kacper w operze Adam Święcki
Gdzie? Jak? Dlaczego? Kacper w operze
Adam Święcki
Rodzice zabierają Kacperka do "magicznego miejsca, w którym śpiewem opowiada się historie". To właśnie tam czeka na Kacperka bardzo, ale to bardzo ważna misja. Aby spektakl mógł zakończyć się sukcesem chłopiec musi sprostać wyzwaniu i dać się porwać magii. Pan Adam Święcki w bardzo wyrazisty sposób oddziałuje na wyobraźnię i wrażliwość czytelnika. I tego małego, i dorosłego. Odkrywa przed nami świat nut zaklęty w prostych słowach, przejrzystej, nasyconej barwami grafice i niebanalnej, pełnej finezji historii. Chwytamy Kacperkową dłoń i rzucamy się w wir niesamowitych doznań natury emocjonalnej. Wraz z nim słuchamy, przeżywamy i tworzymy muzykę. Razem tworzymy sztukę. Autor w bardzo subtelny i naturalny sposób wplata w tekst "trudne wyrazy", których znaczenie, jeśli nie z kontekstu wypowiedzi, wyjaśnią dziecku rodzice. Główny bohater – małych chłopczyk – uzmysławia nam, że warto dać się porwać muzyce, bo tak do końca nie wiadomo gdzie zaniesie nas uwertura, o czym jest libretto i jaki wydźwięk pozostawi w nas aria. Mnie zachwyciła enigmatyczna aura, nuty zaklęte w słowach, emocje zwizualizowane barwami oraz solidną, odważną kreską, historia opowiedziana obrazem. Propozycje Wydawnictwa Tadam to po raz kolejny dopracowane w najmniejszym szczególe publikacje, które zachwycą wybredny gust małego czytelnika. http://tylkoskonczerozdzial.blogspot.com/2018/02/kacper-w-operze-kacper-w-muzeum-adam.html
TylkoSkończęRozdział - awatar TylkoSkończęRozdział
Auto robi brum Lotta Olsson
Auto robi brum
Lotta Olsson Charlotte Ramel
To już moje trzecie spotkanie z serią Lotty Olsson - jedną z naszych dwóch ulubionych. Naszych, to jest przede wszystkim mojej córki, moja opinia ma tu drugorzędne znaczenie, chociaż jesteśmy zgodne - to naprawdę cudeńko dla najmłodszych. Zosia pokochała te książeczki za kolorowe ilustracje na białym tle oraz rymy włożone w usta mamy i taty. Tak było do tej pory. Ta część jest wyjątkowa, bo poza rymami warstwa brzmieniowa została wzbogacona o wyrazy dźwiękonaśladowcze, czyli coś, co jest dla maluszka zarówno ciekawe, jak i rozwojowo wskazane. "Auto robi brum" to książeczka, na której niemal wszystkich stronach znajdziemy onomatopeje znane z życia codziennego. Poza tradycyjnymi, najczęściej spotykanymi rzeczami i mieszkańcami świata, jak osa, mucha czy auto, autorki poszły o krok dalej i pokazują małym Czytelnikom, jakie dźwięki wydaje na przykład fajka, mikrofalówka czy babcia, która wdepnęła w kałużę. Dla mnie jednak absolutnym hitem jest odgłos… pupy! A raczej reakcja mojego męża, gdy czytał tę książeczkę Zosi: - Co?! Ale jak to pupa robi pur, pur, pur? Mina małżonka - bezcenna. Po raz kolejny chwalę także format publikacji i to, że wszystkie jej strony są wykonane z grubej tektury, dzięki czemu są odporne na próby ich posmakowania przez moją córkę. Z kolei niewielkie gabaryty umożliwiają Zosi samodzielne trzymanie książeczki i jej obracanie. Z moją niewielką pomocą próbuje już nawet przewracać kartki! Dla mnie must have w biblioteczce malucha, który zaczął już wychodzić z etapu kontrastu i zaczyna chcieć więcej kolorów, dźwięków i dobrej zabawy. zaczytana.com.pl
Netula_CK - awatar Netula_CK
Jeden, dwa, trzy... Akademia Mądrego Dziecka. A to ciekawe! Zbigniew Dmitroca
Jeden, dwa, trzy... Akademia Mądrego Dziecka. A to ciekawe!
Zbigniew Dmitroca
Dziś coś dla maluszków. Bo biblioteka maluszka stale rośnie... "Jeden, dwa, trzy...” to połączenie wiersza, liczenia i dotyku – każde kółeczko to zaproszenie do nauki. Idealna na "pierwsze kroki" w cyferkach. Książka, która uczy przez interakcję i rytm, to strzał w dziesiątkę! ✨ ⚜️𝗢 𝗰𝘇𝘆𝗺 𝗷𝗲𝘀𝘁? To wierszowana podróż od zera do dziesięciu! Autor z niezwykłym wdziękiem przekazuje dzieciom rytm i prostotę liczenia. Każda strona to kolejna liczba, zaprezentowana przez wpadającą w ucho rymowankę, która zachęca malucha do aktywnego udziału i nauki przez zabawę. 💫𝗗𝗹𝗮𝗰𝘇𝗲𝗴𝗼 𝘄𝗮𝗿𝘁𝗼? 🔸mobilizacja do liczenia – melodyjna treść i powtarzanie cyfr sprzyjają zapamiętywaniu i wspólnej interakcji. 🔹rozwój mowy przez czytanie – tekst w naturalny sposób uczy rytmu języka i pomaga zwiększyć zasób słów. 🔸wycięcia odpowiadające cyfrom – na każdej stronie znajduje się tyle otworów, ile prezentuje cyfra – to ruch, dotyk i nauka w jednym zaklęciu . 🔹wytrzymała, kartonowa konstrukcja – idealna dla rączek najmłodszych. 📌𝗗𝗹𝗮 𝗸𝗼𝗴𝗼? Książeczka będzie odpowiednia od 2. roku życia, choć przeglądać ją można już z młodszymi dziećmi. 📔𝗣𝗼𝗱𝘀𝘂𝗺𝗼𝘄𝗮𝗻𝗶𝗲 "Jeden, dwa, trzy... ” to wyjątkowa propozycja dla dzieci w wieku 0–3 lata. Proste rymowanki, solidna konstrukcja kartonowa i interaktywne wycięcia tworzą pełną sensoryczną lekcję liczenia. Ta część serii Akademia Mądrego Dziecka sprawia, że nauka liczb staje się przygodą — idealną do wspólnego odkrywania świata cyfr i słów. My uwielbiamy tą serię i z radością poznajemy nowe części. Ta także nas nie zawiodła 😍
codzisczytamy - awatar codzisczytamy
Wszyscy ziewają Anita Bijsterbosch
Wszyscy ziewają
Anita Bijsterbosch
Znacie codzienny wieczorny paradoks rodzica? Człowiek, któremu chce się spać, musi usypiać człowieka, któremu się nie chce. ... A przecież wiadomo, że: 1) dzieci wyspane są mniej awanturujące się 2) rodzic tym bardziej 3) jak uśpisz, to możesz się zając swoimi sprawami 4) albo patrzeniem jak młode śpią. Nerwy odlatują w pół sekundy i 292374 innych powodów. Jak widzicie, stawka jest wysoka. Nic dziwnego, że książek pomagających rodzicom w tym procederze powstało multum. Jedną z moich ulubionych jest "Wszyscy ziewają". Kupiliśmy ją jak Pio był mały. Teraz służy jego siostrze :) Przy Pio działała bardzo dobrze. Kilkukrotne czytanie i już dziecko jakby spokojniejsze. Ida jak na razie każe ją sobie czytać w kółko i ziewa ze zwierzakami. Niewątpliwym plusem jest fakt, że tekstu jest malutko, a okienka są na tyle duże, że przewraca sama. Ja z boku już prawie śpię i z pamięci jadę tekst ("A hipopotam? O, tak - on także zieeeeeewaaaaaa. Aż trzy raaaazy!") Kolejny plus to trwałość. Córka nie urwała żadnego okienka. A próbowała mocno. Twarda oprawa z zaokrąglonymi rogami też jest super. No i ostatni obrazek - jest tak uroczy, że mogłabym go mieć w ramkach na ścianie w pokoju dzieci :) Polecam Waszej uwadze. Jako prezent dla dziecka do 3 lat - idealna. Ja mam do niej ogromny sentyment. Bardzo ją lubimy całą rodziną. No i jest światowym bestsellerem - nie dziwię się temu wcale. Tylko jedna uwaga: od czytania bolą szczęki.
Kawazliterami - awatar Kawazliterami

Cytaty z książki Cztery pory roku

Dodaj cytat z książki Cztery pory roku