Artykuły„Kawa z Mistrzem Zbrodni” – wygraj spotkanie z Wojciechem Chmielarzem z okazji Światowego Dnia Książki
LubimyCzytać1
Artykuły"Przejścia. Którędy do miłości" Natalii de Barbaro. Mamy dla Was 40 egzemplarzy książki!
LubimyCzytać2
ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać442
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać8
Władcy przestworzy. Amerykańscy lotnicy w walce z nazistowskimi Niemcami

- historia
- Masters of the Air: America's Bomber Boys Who Fought the Air War Against Nazi Germany
- 2017-07-05
- 2017-07-05
- Łukasz Golowanow
Młodzi ludzie, którzy w swoich bombowcach, pomogli rzucić nazistowskie Niemcy na kolana
Porywająca historia amerykańskiej 8 Armii Powietrznej podczas II wojny światowej. Znakomicie, żywo spisana przez historyka Donalda Millera.
Władcy przestworzy to bardzo osobista historia amerykańskich lotników. Dogłębnie prawdziwa ‒ oparta na licznych wspomnieniach, wywiadach i dokumentach pochodzących z archiwów amerykańskich, brytyjskich czy niemieckich ‒ książka, stanowi poruszającą relację z jedynej stoczonej dotąd w dziejach prawdziwej wojny bombowców.
W swojej opowieści Miller zabiera czytelnika na wstrząsającą wyprawę po zalanych ogniem przestworzach nad Berlinem, Hanowerem czy Dreznem. Ukazuje straszliwą cenę, jaką naród niemiecki musiał zapłacić podczas bombardowań.
Oto walka na wysokości 25 tys. stóp w rozrzedzonym, mroźnym powietrzu. W warunkach, w jakich żadni wojownicy nigdy wcześniej się nie spotkali. Załogi bombowców toczyły boje w zupełnie nowych warunkach, oddziałujących na ciało i umysł. Zabójcze, powietrzne walki odbywały się w sposób rwany. Okresy bezczynności i obaw, przecinały krótkie eksplozje ognia i strachu. Inaczej niż piechurzy, chłopcy z bombowców spali w czystej pościeli, popijali piwo w pobliskich pubach, tańczyli do swingowych rytmów bandu Glenna Millera, który koncertował w amerykańskich bazach lotniczych w Anglii. A jednak ich szansa na to, że zginą, była dużo wyższa niż w przypadku żołnierzy walczących na ziemi.
Załogi bombowców tworzyły elitarną grupę wojowników. Stanowiły w mikroskali odbicie Ameryki ‒ białej Ameryki. Do ich grona należał aktor Jimmy Stewart, jak również „król Hollywood” Clark Gable. Powietrzne zmagania uwiecznił na taśmie filmowej zdobywca Oskara, reżyser William Wyler.
Anglo-Amerykańskie bombardowania hitlerowskich Niemiec stanowiły najdłuższą kampanię II wojny światowej, swoistą wojnę w trakcie wojny. Dopóki alianckie oddziały nie przekroczyły granic w jej ostatnich miesiącach, była to jedyna walka toczona wprost na niemieckiej ziemi.
Władcy przestworzy to także opowieść o życiu w Anglii podczas wojny, o życiu w niemieckich obozach jenieckich, gdzie wylądowały dziesiątki tysięcy lotników. Kończy ją opis makabrycznych marszów głodowych, do których jeńcy zostali zmuszeni. Marszów przez kraj, który wcześniej sami zniszczyli zrzucanymi bombami.
Na podstawie książki Władcy przestworzy powstaje kolejny po Kompanii braci i Pacyfiku serial przygotowywany dla stacji HBO przez Stevena Spielberga i Toma Hanksa.
Kup Władcy przestworzy. Amerykańscy lotnicy w walce z nazistowskimi Niemcami w ulubionej księgarnii
Oceny książki Władcy przestworzy. Amerykańscy lotnicy w walce z nazistowskimi Niemcami
274 użytkowników ma tytuł Władcy przestworzy. Amerykańscy lotnicy w walce z nazistowskimi Niemcami na półkach głównych- Chcę przeczytać 199
- Historia 6
- Lotnictwo 4
- 2024 4
- II wojna światowa 3
- II Wojna Światowa 2
- Historyczne 2
Inne materiały dotyczące książki Władcy przestworzy. Amerykańscy lotnicy w walce z nazistowskimi Niemcami

Polski film podbija świat – od Kostaryki i Nikaragui przez Izrael po Serbię
Cytaty z książki Władcy przestworzy. Amerykańscy lotnicy w walce z nazistowskimi Niemcami
Dodaj cytat z książki Władcy przestworzy. Amerykańscy lotnicy w walce z nazistowskimi Niemcami
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Władcy przestworzy. Amerykańscy lotnicy w walce z nazistowskimi Niemcami
To nie jest łatwa lektura na dwa miłe wieczory, ale monumentalna praca z licznymi źródłami, wymagająca od czytelnika dużo skupienia. Nie można autorowi odmówić imponującej pracy, której dokonał, nie można lotnikom odmówić tego, że ich losy w czasie II wojny światowej wydają się wręcz nieprawdopodobne - razem składa się to na fascynującą lekturę, która choć tak dokładna i szczegółowa, pozostawia czytelnika z pewnym niedosytem i chęcią sięgnięcia po przynajmniej niektóre teksty bogatej bibliografii.
Z przyjemnością wrócę do tej książki nie raz.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW serwisie streamingowym Apple TV pojawił się zrealizowany z dużym rozmachem serial „Władcy przestworzy” opowiadający o zmaganiach amerykańskich lotników bombowych nad Europą podczas II wojny światowej. Każdy kto się tym serialem zainteresował powinien również sięgnąć po książkę, która go zainspirowała, czyli po „Władców przestworzy” Donalda Millera. Jest to ciekawie napisana historia amerykańskiej 8 Armii Powietrznej, która w latach 1942-1945 zadała wiele bolesnych ciosów Niemcom. Czytając ją śledzimy losy poszczególnych dowódców i lotników, analizujemy strategie wojny bombowej, poznajemy wiele szczegółów technicznych oraz dowiadujemy się, które decyzje generałów prowadziły do niepotrzebnych strat, a które okazały się genialnymi sposobami na skrócenie wojny. Tamta kampania bombardowań strategicznych do dziś wywołuje spore kontrowersje. Niewątpliwie zakwestionowano w jej trakcie wiele wojskowych dogmatów, które powstały wśród militarnych teoretyków przed wojną. Książka Millera jest też ważnym głosem w dyskusji na temat sensowności prowadzenia masowych bombardowań. Autor wskazuje, że rzeczywiście mocno przyczyniły się do klęski III Rzeszy, ale byłyby skuteczniejsze, gdyby przez pierwsze dwa lata lepiej dobierano cele i skoncentrowano się na niemieckim przemyśle paliwowym i sektorze transportowym. Miller opowiada również o tych którzy zginęli w płonących samolotach, o paskudnych ranach i trudach związanych z przebywaniem w straszliwie zimnym bombowcu. Opisuje również życie w obozach jenieckich, ucieczki z nich i niemieckie zbrodnie na alianckich lotnikach. Dużo miejsca poświęca też życiu codziennemu amerykańskich wojskowych w Anglii oraz ich rozrywkach. Londyn był wówczas dla aliantów tym samym, co Paryż dla Niemców – „stolicą grzesznych rozrywek”. Amerykanie mieli natomiast wówczas niesamowite powodzenie wśród Brytyjek.
W serwisie streamingowym Apple TV pojawił się zrealizowany z dużym rozmachem serial „Władcy przestworzy” opowiadający o zmaganiach amerykańskich lotników bombowych nad Europą podczas II wojny światowej. Każdy kto się tym serialem zainteresował powinien również sięgnąć po książkę, która go zainspirowała, czyli po „Władców przestworzy” Donalda Millera. Jest to ciekawie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka sztos. Czyta się jak powieść a nie "podręcznik". Nie dostaje się suchych danych a prawdziwe przeżycia i zmagania ludzi. Książka nie opisuje tylko samych misji, bitew powietrznych czy bombardowań ale też codzienne życie lotników, personelu naziemnego czy cywilów. Są tam rozdziały poświęcone medycynie lotniczej czy pomocy psychologicznej dla pilotów z traumą. Polecam lekturę i daję 9.
Książka sztos. Czyta się jak powieść a nie "podręcznik". Nie dostaje się suchych danych a prawdziwe przeżycia i zmagania ludzi. Książka nie opisuje tylko samych misji, bitew powietrznych czy bombardowań ale też codzienne życie lotników, personelu naziemnego czy cywilów. Są tam rozdziały poświęcone medycynie lotniczej czy pomocy psychologicznej dla pilotów z traumą....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPiloci wojskowi w czasie II wojny światowej zaliczani byli do elity armii. Swoim Luftwaffe chełpił się Hitler. Wyczyny polskich dywizjonów stacjonujących w Wielkiej Brytanii obrosły legendą. W Thorpe Abbots, w hrabstwie Norfolk bazę miała Ósma Armia Powietrzna, a o działalności jednej z jej Grup Bombowych, zwanej "krwawą setką" opowiada ta książka. Służyli w niej niemal wyłącznie ochotnicy świadomi odpowiedzialności, jaka na nich ciąży. Loty były dalekie, a wielu z nich nie wracało. Po ich nalotach zostawały zgliszcza. Bombardowali nie tylko cele strategiczne; zrzucane przez nich bomby niosły śmierć cywilom. Ważne było jedno - zatrzymać nazistów.
Miller zebrał w tej książce wiele wspomnień pilotów "krwawej setki". Opisują swoje loty bojowe, zestrzelenia, niewolę, walkę ze sobą, kiedy docierało do nich, jak brudna staje się ta wojna, rozkazy i operacje, które nawet dziś, kiedy w wielu miejscach świata okrucieństwo wciąż ma się dobrze, wydają się mocno kontrowersyjne. Niektóre opisywane fakty mogą Was zaskoczyć - ja np. nie miałam pojęcia o tym, że Szwajcaria internowała alianckich lotników, którzy rozbili się lub wylądowali na jej terytorium.
Ciąg dalszy recenzji na:
Piloci wojskowi w czasie II wojny światowej zaliczani byli do elity armii. Swoim Luftwaffe chełpił się Hitler. Wyczyny polskich dywizjonów stacjonujących w Wielkiej Brytanii obrosły legendą. W Thorpe Abbots, w hrabstwie Norfolk bazę miała Ósma Armia Powietrzna, a o działalności jednej z jej Grup Bombowych, zwanej "krwawą setką" opowiada ta książka. Służyli w niej niemal...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobra opowieść o amerykańskich nalotach bombowych na Niemcy i obszary przez nich okupowane. Umiejętne przejście od ogółu do szczegółu i odwrotnie. Oczywiście pozycja nie jest pełną historią lecz naprawdę dobrą syntezą. Pokazuje jak krótka bywała aktywność bojowa lotników 8 armii lotniczej, ale także jak wyglądało ich życie codzienne i jak wrócili z tej wojny (co pozostawili za sobą).
Uwaga: serial o tym samym tytule odnosi się przede wszystkim do 100 grupy bombowej i momentami odbiega od książki.
Bardzo dobra opowieść o amerykańskich nalotach bombowych na Niemcy i obszary przez nich okupowane. Umiejętne przejście od ogółu do szczegółu i odwrotnie. Oczywiście pozycja nie jest pełną historią lecz naprawdę dobrą syntezą. Pokazuje jak krótka bywała aktywność bojowa lotników 8 armii lotniczej, ale także jak wyglądało ich życie codzienne i jak wrócili z tej wojny (co...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWładcy Przestworzy to mistrzowskie dzieło historycznej literatury faktu, które łączy mrożące krew w żyłach opowieści z godnym podziwu, rzetelnym opracowaniem, z wykorzystaniem licznych źródeł historycznych. Nowe wydanie zapewnia również graficzne opracowanie omawianych kwestii technicznych, jak chociażby mapy strategiczne czy rozmieszczenie załogi w bombowcach B-17. Jednak to, co naprawdę wyróżnia tę książkę, to zniuansowany portret moralnych dwuznaczności, nieodłącznie związanych z działaniami wojennymi. Autor nie stroni od konfrontacji z błędami i kontrowersjami otaczającymi niektóre operacje. Tym samym rzuca czytelnikom wyzwanie samodzielnej analizy etycznych zawiłości, ściśle związanych z tym nowatorskim sposobem prowadzenia wojny.
Całą recenzje przeczytasz tutaj: https://popkulturowcy.pl/2024/03/26/wladcy-przestworzy-recenzja-ksiazki-na-tym-froncie-nie-bylo-bohaterow/
Władcy Przestworzy to mistrzowskie dzieło historycznej literatury faktu, które łączy mrożące krew w żyłach opowieści z godnym podziwu, rzetelnym opracowaniem, z wykorzystaniem licznych źródeł historycznych. Nowe wydanie zapewnia również graficzne opracowanie omawianych kwestii technicznych, jak chociażby mapy strategiczne czy rozmieszczenie załogi w bombowcach B-17. Jednak...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka opowiada o historii 2 Wojny Światowej i losach 8 Armii Powiecznej Lotnictwa Bombowego i nie tylko. Od momentu jak tylko wyszła ona z nową aktualizacją okładki 2024 nawiązującej do ekranizacji serialu na jej podstawie postanowiłam że muszę mieć swoją kopię jej w mojej domowej biblioteczce na dziale Historii Wojennej i jednocześnie po nią sięgnęłam (odblokowanie zastoju czytelniczego) to nie rozstaje się z nią. W moim przypadku czyta się ją bardzo szybko (zaliczona jedna nocka z nią). Oczywiście nie obyło się bez tego by zaliczyć serial bliźniaczy tej książce. Polecam tą pozycję w szczególności osobom które pasjonują się Historią obu Wojen Światowych ponieważ warto.
Na koniec doceniam autora za ciężką pracę, pełny angaż i mobilizacje by ją napisać ponieważ z mojego punktu widzenia widać jak autor starał się dobrze to poodbierać i wspomagając się materiałami ją napisać w lekkim stylu (ładnie, w prosty i wyrazisty sposób) dzięki czemu lekko się czyta i nie ma momentu w którym by się nie nadążało lub czegoś nie pojmowało. Jeszcze raz gratulacje dla D.L.Millera za pracę nad nią..
Książka opowiada o historii 2 Wojny Światowej i losach 8 Armii Powiecznej Lotnictwa Bombowego i nie tylko. Od momentu jak tylko wyszła ona z nową aktualizacją okładki 2024 nawiązującej do ekranizacji serialu na jej podstawie postanowiłam że muszę mieć swoją kopię jej w mojej domowej biblioteczce na dziale Historii Wojennej i jednocześnie po nią sięgnęłam (odblokowanie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGłównym powodem sięgnięcia po tę książkę był serial, który powstał na jej podstawie, i który właśnie ma premierę. Poza tym kiedyś interesowałem się lotnictwem (szczególnie z okresu II wojny światowej) i postanowiłem w jakimś stopniu wrócić do tych zainteresowań.
Jak już wspomniano „Władcy przestworzy” to historia amerykańskiej 8 Armii Powietrznej. Trzeba podkreślić, iż Donald L. Miller podszedł do tematu w sposób bardzo profesjonalny. Opisał nie tylko swoisty szlak bojowy wymienionej jednostki, ale także szereg innych aspektów jej dotyczących. Autor pisze o wielu kwestiach związanych z funkcjonowaniem ww. jednostki. W książce znajdziemy więc rozdziały poświęcone logistyce i … medycynie. Mamy okazję zajrzeć do gabinetów dowódców i poznać losy tych lotników, którzy trafili do niewoli. Jest też mało znany epizod o internowaniu amerykańskich pilotów w Szwajcarii. Poza tym Donald L. Miller podejmuje próbę analizy działań prowadzonych przez 8 Armię Powietrznej.
Można więc chyba śmiało powiedzieć, że lektura „Władcy przestworzy” dostarcza nam praktycznie kompletną wiedzę nt. ww. jednostki podczas II wojny światowej.
Na koniec dodam, że nieco zawyżam ocenę książki. Rewelacyjna jest bowiem ona tylko momentami. Chcę jednak docenić podejście Donalda L. Millera do tematu i jego zaangażowanie w jej napisanie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak już wspomniano „Władcy przestworzy” to historia amerykańskiej 8 Armii Powietrznej. Trzeba podkreślić, iż...
Jestem zaskoczony, że to piszę, ale wymęczyła mnie ta książka. Interesuje się militariami i historią wojen, w szczególności 2 Wojny Światowej. Temat nalotów strategicznych na europejskim teatrze działań zawsze miał dla mnie w sobie coś przerażającego i fascynującego jednocześnie. Dlatego kiedy kolega polecił mi tę książkę, ucieszyłem się, że w końcu zgłębię go na poważnie. Jakież było moje zaskoczenie, kiedy raz po raz łapałem się na ziewaniu nad lekturą. Nie do końca jestem w stanie powiedzieć co jest nie tak z tą książką, ale autorowi udało się rozwlec temat i opisać w sposób wyjątkowo męczący i nużący. Ogromna część książki to opis interakcji na szczeblu dowództwa, polityki, oraz zaskakujących tematów takich jak losy zestrzelonych lotników, którzy wylądowali w Szwajcarii, czy też cały rozdział poświęcony rozważaniom dlaczego nie zbombardowano obozu w Oświęcimiu, i czy była to dobra decyzja. Męczy też opis "dramatycznych" losów zestrzelonych lotników, którzy cierpieli różnego rodzaju męki w obozach jenieckich, w których z nudów wystawiali sobie sztuki teatralne, zaś ucieczki traktowali jak sport i szokowało ich surowe traktowanie schwytanych uciekinierów. Nie tego oczekiwałem po tej książce.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRewelacyjna historia 8. Armii Powietrznej USA. Ogrom ciekawej wiedzy, podanej na chłodno, bez upiększania.
Szokują statystyki. Tylko co piąty lotnik miał szansę wrócić do domu, reszta straciła życie w lotach nad Niemcy. Krótko mówiąc, mieli najmniejsze szanse na przeżycie ze wszystkich amerykańskich żołnierzy walczących w II wojnie... A przecież przeważnie byli to młodzi chłopcy, młodsi od mojego syna!
bardzo jestem ciekawy filmu, który ma powstać na podstawie książki.
Pozycja obowiązkowa dla wszystkich interesujących się lotnictwem wojskowym.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzokują statystyki. Tylko co piąty lotnik miał szansę wrócić do domu, reszta straciła życie w lotach nad Niemcy. Krótko mówiąc, mieli najmniejsze szanse na przeżycie ze wszystkich amerykańskich żołnierzy walczących w II wojnie... A przecież przeważnie byli to młodzi...