Tudorowie. Narodziny dynastii

powieść historyczna
2017-04-26
2017-04-26
Anglia 1451 rok
Jasper i Edmund Tudorowie, przyrodni bracia Henryka VI Lancastera, wychowali się z dala od pałacu i dworskich intryg. Król sprowadza ich do Londynu, uznaje za prawowitych braci i obsypuje zaszczytami. Edmund żeni się z najbogatszą angielską arystokratką Małgorzatą Beaufort, a Jasper zarządza rodowymi włościami w Walii.
Anglia coraz bardziej pogrąża się w chaosie. Ród Yorków rości sobie pretensje do tronu i wybucha Wojna Dwóch Róż. Edmund, znany z bezwzględnej lojalności wobec Lancasterów, zostaje pojmany przez Edwarda Yorka i umiera w więzieniu.
Jasper przejmuje opiekę nad jedynym synem Edmunda, Henrykiem. Teraz na nim spoczywa odpowiedzialność za losy rodu Tudorów. Trwa wojna, szala zwycięstwa przechyla się na stronę Yorków. Jeden fałszywy krok może prowadzić do zguby, dawni przyjaciele zmieniają strony i okazują się śmiertelnymi wrogami.
Odwaga i determinacja Jaspera sprawiają, że po kilkunastu latach jego bratanek zasiądzie na tronie jako Henryk VII, dając początek dynastii Tudorów.

Kup Tudorowie. Narodziny dynastii w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Tudorowie. Narodziny dynastii

Oceny książki Tudorowie. Narodziny dynastii

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tudorowie. Narodziny dynastii

Przyrodni bracia króla Anglii Henryka VI Lancastera Jasper i Edmund Tudorowie zostają sprowadzeni do londyńskiego tronu i obdarzeni przez władcę zaszczytami. Z czasem drogi braci zaczynają się ze sobą rozchodzić, jednakże obaj nie zdają sobie sprawy, że za kilkadziesiąt lat to ich ród będzie rządził krajem nad Tamizą.

"Tudorowie. Narodziny dynastii" jest to powieść historyczna rozgrywająca się u schyłku wojny stuletniej oraz Wojny Dwóch Róż. Pełno w niej spisków i intryg na szczycie władzy, a wszystko to jest przesiąknięte średniowiecznym klimatem. Jest to całkiem przyzwoita książka, po którą warto sięgnąć.

"Tudorowie. Narodziny dynastii" jest to powieść...

Jest rok 1451. W Anglii panuje Henryk VI Lancaster, którego żoną jest Małgorzata z Andegawenii. Król cierpi na dziedziczną chorobę umysłową, która staje się coraz bardziej widoczna. Anglia potrzebuje następcy tronu, ale kiedy przychodzi na świat, nikt nie ma wątpliwości, że jego ojcem nie jest Henryk VI. Hrabia Warwick wszczyna bunt. Rozpoczyna się wojna domowa znana jako Wojna Dwóch Róż (od herbów Lancasterów i Yorków). Tron przechodzi z rąk do rąk, by niespodziewanie trafić wreszcie do Tudorów, walijskiego rodu spokrewnionego (przez matkę) z Henrykiem VI.
Narrację powieści prowadzi Jasper Tudor, przyrodni brat króla oraz Jane, jego krewniaczka i przyszła żona. Jasper i Edmund, dwaj bracia, po latach spędzonych z dala od królewskiego dworu zostają uhonorowani tytułami i majątkami w zamian za obietnicę lojalności wobec dynastii Lancasterów. Dotrzymają jej - jeden umrze w więzieniu pojmany przez Yorka, drugi będzie do końca służył swojemu królowi...

(cd recenzji na fb)

Dynastia Tudorów praktycznie od zawsze cieszyła się dużym zainteresowaniem. Najpóźniej od momentu powstania szalenie popularnego serialu, najwięcej emocji wzbudza postać Henryka VIII. Czy wiecie jednak jak Tudorowie doszli do władzy? Jeśli nie, być może skusicie się na fabularyzowaną historycznie powieść autorstwa Joanny Hickson, kreślącej właśnie tę historię.

Przenosimy się do Anglii, roku 1451. Jasper i Edmund Tudorowie, przyrodni bracia Henryka VI Lancastera, dorastali z dala od dworskich intryg. Teraz jednak, na życzenie króla, trafiają do Londynu, zostają uznani za jego prawowitych braci, przyjmują tytuły, ziemie, ale i obowiązki. Anglia pogrąża się w chaosie, a ród Yorków rości sobie pretensje do tronu i wybucha Wojna Dwóch Róż. Gdy Edmund traci życie, Jasper przejmuje opiekę nad jego jedynym synem, Henrykiem. Z czasem zasiądzie on na tronie, jako Henryk VII, by jednak tak się stało, Jasper musi wykazać się nie lada odwagą i przebiegłością.

Joanna Hickson zdołała stworzyć bardzo wciągającą opowieść, opartą na wielu historycznych faktach. Wielość i rozmach intryg sprawia, że trudno się od niej oderwać, z dużą przyjemnością śledzimy losy Jaspera, ale i jego dalekiej kuzynki z Walii, Jane. Co prawda Jasper nie jest postacią równie barwną co Henryk VIII, więc nie ma tu co szukać opisów gorących romansów, jednak nie brakuje miłości i intryg, knutych przez piękne kobiety.

Niezmiernie cieszy, że pisarka postarała się o wierne oddanie złożoności ówczesnych konfliktów, które podzieliły nawet kochające się rodziny. Sprzymierzeńcy szybko stawali się wrogami, by z czasem ponownie zapewniać o swojej lojalności. Każdy ruch czy gest mógł mieć katastrofalne w skutkach konsekwencje. Można więc sobie wyobrazić, jak ciężko w takich warunkach zapewnić bezpieczeństwo dorastającemu chłopcu z szansami na objęcie tronu.

"Tudorowie. Narodziny dynastii" w bardzo interesujący sposób przybliża nam dość zawiły okres w historii Anglii. Mnogość postaci i wydarzeń sprawia, że trudno się tu nudzić, historia zdecydowanie działa na wyobraźnię. Jeżeli więc intrygują Was losy tej popularnej ale i kontrowersyjnej dynastii, koniecznie sięgnijcie po książkę i poznajcie jej początki. Zachęcam.

Przenosimy...

161 użytkowników ma tytuł Tudorowie. Narodziny dynastii na półkach głównych
34 użytkowników ma tytuł Tudorowie. Narodziny dynastii na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Tudorowie. Narodziny dynastii

Joanna Hickson
Joanna Hickson
25 lat pracowała w radiu i telewizji BBC, gdzie przygotowywała materiały do wiadomości, programów informacyjnych i kulturalnych. Skończyła filologię angielską i politykę, ale historią zainteresowała się już jako zafascynowana „Henrykiem V” i innymi sztukami Szekspira uczennica. Obecnie z powodu kontraktu z wydawnictwem Harper Collins na trylogię książek historycznych zajmuje się wyłącznie pisaniem. Już jest gotowa druga część serii, opowiadająca o dalszych losach Katarzyny Walezy, która zapoczątkowała dynastię Tudorów, pt. „Oblubienica Tudora”, która zostanie wydana w listopadzie tego roku, a trzecia, o Wojnie Dwóch Róż i Cecylii Neville, planowana jest na przyszły rok. Pisarka mieszka w dwustuletnim szkockim domku wiejskim, w towarzystwie męża, wielopokoleniowej rodziny i niesfornego teriera irlandzkiego.

Serce królowej Elizabeth Chadwick
Serce królowej
Elizabeth Chadwick
„ Pieniądze, wpływy i nakazy ludzkie zawsze przemawiały głośniej aniżeli Bóg i sumienie.” (str.10) Poznajemy dalsze losy Alienor koronowanej wraz z mężem Henrykiem II na królową i króla Anglii. Początkowo pod swoją nieobecność król pozwalał Alienor rządzić Anglią, lecz zawsze miał swoich ludzi wokół niej. Jednak z czasem uznał że jej głównym zajęciem powinno być rodzenie i wychowanie potomków. Z czasem traktował żonę jak klacz rozpłodową. W ciągu 9 lat siedem razy była w ciąży i rodziła , ale to nie był koniec. Dopiero kiedy podczas kolejnego porodu jest życie zawisło na włosku powiedziała dosyć. Alienor na każdym kroku musiała być czujna, bo mąż był człowiekiem porywczym, o nieobliczalnym zachowaniu i uwzględniał zdanie żony kiedy było mu wygodnie. Królowa była sprytną, mądrą osobą, posiadała dużą wiedzę i wiedziała jak podejść męża. Czasem zmieniał zdanie, lecz najczęściej stawiał na swoim, co nie zawsze było korzystne dla jego panowania. Jednym z przykładów może być mianowanie swojego kanclerza Tomasza Becketa na arcybiskupa Canterbery. Mimo, że żona przekonywał go żeby tego nie robił. A że Tomasz był człowiekiem chciwym, otaczającym się bogactwem i splendorem szybko pokazał na co go stać i między panami rozgorzała wojna i nigdy nie doszli do porozumienia. Z czasem między małżonkami zaczęło się dziać coraz gorzej, dlatego z ulgą przyjmowali rozłąkę. Henryk rzadko bywał w domu. Albo walczył podporządkowując sobie kolejne terytoria, albo zażywał rozrywki polując. Alienor zaś rodziła kolejne dzieci i wychowywała te które były już na świecie. Bardzo kochała swoje dzieci. Coraz częściej była odsuwana od władzy, lub decyzje podejmowano za jej plecami. Różnica wieku między małżonkami z czasem stawał się coraz bardziej widoczna. Henryk zaspokajał swoje potrzeby seksualne z licznymi kochankami i nawet się z tym nie krył. Od żony wymagał bezwzględnego posłuszeństwa i nie wtrącania się do spraw królestwa. Decydował o losie swoich poddanych nie bacząc na to jak ich unieszczęśliwia. Rzadko zmieniał swoje zdanie. Losy dzieci królewskich były przesądzone już w kołysce. Nastoletnie dziewczynki wychodziły za mąż czasem za dużo starszych od siebie. Liczyły się względy strategiczne, majątek i pozycja kandydata na męża. To samo tyczyło chłopców. Dzieci pary królewskiej powoli opuszczały dwór, wypełniając wolę ojca, który zaplanował im przyszłość. Mimo iż Alienor była królową Anglii, księżną Normandii i hrabiną Anjou. Te tytuły z czasem miały coraz bardziej pusty wydźwięk, bo król izolował ją od wszystkiego. Kiedy jej drogi z mężem prawie się rozeszły doradzała swoim dzieciom szczególnie synom, którym nie podobała się polityka uprawiana przez ojca i zaczęli się buntować. Król nieustannie kontrolował poczynania swoich synów i żony i ograniczał ich wpływy. Wszędzie miał swoich szpiegów. Alienor przebyła długą drogę pełną poświęceń i wyrzeczeń, cierpienia i bólu, a w zamian otrzymała tak niewiele. Król w końcu w zdradziecki sposób odebrał jej ukochaną Akwitanię, tę niewielką cząstkę władzy którą miała. Samotna, opuszczona przez bliskich, zdradzona przez męża, uwięziona czekała co przyniesie jej przyszłość. A że była silną osobowością na pewno sobie poradzi. O tym dowiem się z trzeciej części sagi. Zarówno pierwsza jak i druga część bardzo mi się podobała. Podziwiałam Alienor, która nie miała szczęśliwego życia. Dwa jej małżeństwa były nieudane. I mimo początkowej fascynacji i pożądaniu kończyły się nienawiścią obojga małżonków. Fakt faktem że zarówno Ludwik jak i Henryk bardzo się zmienili z czasem na niekorzyść.
Alicja - awatar Alicja
oceniła na72 lata temu
Zbuntowana królowa Michelle Moran
Zbuntowana królowa
Michelle Moran
Przepiękna opowieść, zabierająca czytelnika w podróż do Indii połowy XIX wieku. Kto lubi powieści historyczne, egzotyczne klimaty, silne i waleczne kobiety tego „Zbuntowana Królowa” nie zawiedzie. Książka zaczyna się bardzo dramatycznie. W małej wiosce położonej na odludziu, podczas drugiego porodu, umiera młoda kobieta. Osierociła dwie córeczki, ich wychowaniem zajął się ich ojciec oraz babka. W Indiach opisywanego okresu nowo narodzone dziewczynki po urodzeniu były często zabijane, ich utrzymanie i uzbieranie posagu często wykracza poza możliwości finansowe rodziny. Dlatego też, aby zebrać na posag dla młodszej siostry, który umożliwiłby jej wyjście za mąż, Sita – starsza z sióstr długie lata uczy się i ćwiczy sztuki walki, aby zostać durgawasi (członkinią osobistej ochrony królowej Dźhansi -Lakszmi). Choć wydaje się to praktycznie niemożliwe, Sicie udało się pozyskać zaufanie królowej i dostać się pod jej służbę. Jest to ogromne wyróżnienie i zaszczyt dla skromnej dziewczyny z małej wioski. Doskonale wyszkolone durgawasi są bardzo cenione ze względu na zagrażający i coraz bardziej narastający konflikt między Imperium Brytyjskim a Indiami ( właściwie wieloma niezależnymi, drobnymi indyjskimi królestwami). Po przybyciu do pałacu w Dźhansi Sitę zaskakuje piękno i przepych królewskiej rezydencji. Jest oszołomiona barwnymi strojami, klejnotami, a nawet smakami i zapachami potraw. Wszystko jest dla niej nowe, nieznane, niewyobrażalnie piękne. Niemiło zaskoczona jest pałacowymi intrygami, dochodzącymi do jej uszu szokującymi plotkami, nieprzychylnością innych durgawasi co do jej osoby. Stabilne i dostatnie życie u boku królowej Lakszmi przerywa przybycie wojsk brytyjskich do Dźhansi. Władczyni, jak również mieszkańcy królestwa, są zaskoczeni brutalnością i bezwzględnością wojsk angielskich, a te z kolei nie spodziewały się tak silnego oporu i bezkompromisowej walki tubylców o niezależność. Całość powieści jest niezwykle barwna, oczarowuje czytelnika kolorami strojów, zdumiewa wystrojem pałacu, ogrodów pełnych egzotycznych, wonnych kwiatów i spacerujących wokół rezydencji pawi. Michelle Moran pokazuje również ciemną stronę Indii tego okresu. Biedę, głód, dramatyczną sytuację kobiet, bardzo niesprawiedliwy system kastowy, handel ludźmi, mordowanie noworodków płci żeńskiej lub wydawane za mąż kilkuletnich dziewczynek, patriarchalny model rodziny (kobiety nie miały absolutnie żadnych praw). Autorka nie boi się również mówić o barbarzyńskich czynach wojsk Imperium Brytyjskiego – gwałtach, napadach na ludność cywilną, podstępnych działaniach w celu grabieży i zawłaszczenia cudzego mienia. Jest to tematyka bardzo rzadko poruszana w literaturze, niełatwo znaleźć tak dramatyczny opis polityki kolonialnej Imperium Brytyjskiego. Jestem pod ogromnym wrażeniem tej powieści. Gorąco polecam
jousna - awatar jousna
oceniła na83 lata temu
Trzy siostry, trzy królowe Philippa Gregory
Trzy siostry, trzy królowe
Philippa Gregory
To już kolejny przeczytany przeze mnie tom o dynastii Plantagenetów i Tudorów. Mogę zatem stwierdzić, że seria autorstwa pani Gregory wypada bardzo nierówno. ,,Trzy królowe, trzy siostry” zaliczam pod względem prowadzenia fabuły do tych słabszych. Portret Małgorzaty Tudor, starszej siostry Henryka VIII odmalowany z jej perspektywy. Pozostałe dwie królowe to Katarzyna Aragońska, żona Henryka VIII i Maria Tudor, młodsza siostra króla i wdowa po królu Francji. Tragiczne losy sióstr splatają się ze sobą przez prawie 30 lat. Bohaterki mają ze sobą wiele wspólnego, natomiast ciągłe uzależnienie od dobrej woli Henryka VIII i poczucie zagrożenia nie pozwala im pozostać ze sobą w dobrych stosunkach. Maria, jako najmłodsza i najpiękniejsza z nich przedstawiona została, jako osoba bardzo płytka interesująca się jedynie nowymi sukniami i dworskimi plotkami. Słynna Katarzyna Aragońska rozpoczęła swoje panowanie od triumfu nad Jakubem IV, królem Szkocji, który był mężem Małgorzaty Tudor i zginął pod Flodden. Tego faktu Małgorzata ,,siostrze” nigdy nie wybaczyła, a od śmierci swojego męża musiała nieustannie walczyć o władzę i osobiste szczęście. Fabuła sama w sobie jest ciekawa, ale w głównej postaci jak dla mnie za dużo jest próżności, ciągłych wahań nastroju i niezdecydowania. Małgorzata wypada raz jak wilczyca, raz jak głuptaska. Nie potrafi się zdecydować, czy szanować i bronić Katarzyny, czy widzieć w niej rywalkę, w której cieniu pozostaje. Miota się między radością, a smutkiem, przez lata jej zazdrości, potem ją kocha, potem znowu się na nią gniewa. A ponieważ Philippa Gregory w posłowiu sama przyznaje, że historycznie o Małgorzacie wiemy bardzo mało to ten zagmatwany portret psychologiczny powstał w głowie autorki, więc nie musiał być aż tak pokrętny. Bardzo dużym plusem dla mnie był fakt, że większość akcji rozgrywa się w dwóch głównych siedzibach Małgorzaty - Zamek w Edynburgu oraz pałac Holyrood. Byłam w obu i z czystym sumieniem mogę gorąco polecić wizytę w nich. Są majestatyczne i stanowią odpowiednie tło dla tej skomplikowanej historii.
alfi78 - awatar alfi78
Izabela. Wojownicza królowa Kirstin Downey
Izabela. Wojownicza królowa
Kirstin Downey
Ta książka już od tak dawna czekała na moim czytniku, aż ją przeczytam, że zapomniałam zupełnie, że to biografia i myślałam, że zaczynam czytać powieść historyczną... Jest to jednak książka opisująca fakty z życia lzabeli Kastylijskiej, czyli hiszpańskiej królowej rządzącej w czasach początku renesansu, odkryć geograficznych, ale też działalności inkwizycji. Jednak choć to literatura faktu, czyta się ją jak powieść. W życiu głównej bohaterki nie brak było niespodziewanych zwrotów akcji, intrygujących postaci i niesamowitych wydarzeń. Przeżyła walkę o koronę i zakazany romans. Zdecydowała się zaryzykować i wysłać Kolumba w podróż przez ocean. Broniła kontynentu europejskiego przed muzułmanami. Gorliwie religijna weszła w spór z samym papieżem, uważając, że zachowuje się on niegodnie swojego stanowiska. Fascynująca postać, więc i ciekawa książka. Jednak i najciekawszą osobę można słabo opisać, na szczęście tu autorka zadbała o równowagę pomiędzy wartką akcją i szczegółami historycznymi. Co mnie dosyć zaskoczyło i nieco zaniepokoiło, to liczne przypisy tłumacza, Piotra Tarczyńskiego, który nie raz... wytykał autorce nieścisłości i drobne błędy. Wydaje mi się jednak, że to dosyć drobne sprawy, a biografia została dobrze opracowana (ponad 800 przypisów bibliograficznych). Generalnie polecam książkę, warto poznać tę niezwykłą królową.
Ania Lemufy - awatar Ania Lemufy
Dziewczyna z nagietkowym szalem Susan Meissner
Dziewczyna z nagietkowym szalem
Susan Meissner
Dwa zdarzenia, które dzieli okres 90 lat, dwa dramaty, dwie osobiste tragedie, o których chce się zapomnieć, z którymi trzeba nauczyć się żyć. Oba zdarzenia łączy nagietkowy szal, który stanowi zagadkowy element powieści. Jest rok 1911; Clara Wood jest pielęgniarką w placówce zdrowia na piątym piętrze dwunastopiętrowego Asch Building w Nowym Jorku, gdzie pewnego dnia na przedostatnim piętrze wybucha pożar; ginie w nim wielu ludzi, niektórzy ratując się przed ogniem, skakali z okien budynku. Tak zginął młody mężczyzna, Edward Brim, którego Clara w skrytości kochała. Minęło 90 lat; jest wczesny ranek 11 września 2001 roku. Taryn Michaels umawia się w World Trade Center z mężem, aby obwieścić mu wspaniałą nowinę o tak utęsknionej ciąży. Jednak jej plany zmienia klientka, która prosi ją o pilne, osobiste spotkanie. Taryn nie ma pojęcia, jak bardzo to niechciane spotkanie zmieni jej cały świat i życie. Bo kiedy podążą na spóźnione śniadanie z mężem, w jedną z wież WTC uderza samolot. Gdy po dekadzie od tego zdarzenia w jednej z gazet ukazuje się nieznane dotąd zdjęcie, będącej świadkiem tamtych zdarzeń, Taryn w nagietkowym szalu, z mężczyzną, który wtedy jej pomógł, wracają bolesne wspomnienia, wraca cały dramat tamtych chwil i przeżyć. Czy będzie ona w stanie uporać się z tym wszystkim, czy odważy się wreszcie opowiedzieć swojej niemal 10-letniej córce prawdę o zdarzeniach sprzed lat? Czy odnalezienie swego wybawcy ze zdjęcia pomoże jej "przepracować" tkwiący w niej ból i wrócić do normalnego życia? Czym w tej historii jest stary, zdobiony kwiatkami nagietka, szal, jaką rolę odegrał on w życiu obu tych kobiet? Piękna opowieść o miłości, stracie, potrzebie nadziei, bliskości, duchowego wsparcia; ciepła, wzruszająca i wciągająca.
Anna Lipińska-Czajkowska - awatar Anna Lipińska-Czajkowska
oceniła na83 lata temu

Cytaty z książki Tudorowie. Narodziny dynastii

Imponował znajomością poezji łacińskiej i tekstów filozoficznych, ale jego zasady moralne były na poziomie piwiarni.

Joanna Hickson Tudorowie. Narodziny dynastii Zobacz więcej