LubimyCzytać0

- 2017-04-19
- 2006-01-01
- 2007-01-01
- Paweł Łopatka
Baltimore, 1849. Edgar Allan Poe został pochowany w nieoznaczonym grobie. Społeczność, prasa, a nawet rodzina i przyjaciele zmarłego godzą się z opinią, że Poe był drugorzędnym pisarzem, którego – jako pijaka – spotkał haniebny koniec. Wszyscy zdają się wierzyć w taką wersję wydarzeń – z wyjątkiem młodego prawnika z Baltimore, Quentina Clarka, oddanego miłośnika talentu poety. Chcąc ocalić od zapomnienia postać Poego i rozwikłać zagadkę jego śmierci, mężczyzna ryzykuje swoją karierę i reputację i rozpoczyna niezwykłą podróż.
Młody prawnik szybko odkrywa, że ostatnie dni poety owiane są tajemnicą, a policja uparcie ignoruje sprawę. W miarę postępów prywatnego śledztwa wikła się w sieć złowrogich machinacji, rozsnutą przez tajnych agentów, piękną morderczynię i skorumpowanych handlarzy niewolników... A kiedy jego własna przyszłość zawisa na włosku, Clark uświadamia sobie, że jedynym sposobem ocalenia jest uwolnienie się od losów Poego.
Kup Cień Poego w ulubionej księgarnii
Cień Poego
Powieść mnie nie zachwyciła,a momentami nużyła. Autor próbuje rozwikłać tajemnicę śmierci wielkiego pisarza A.E.Poe (jak sam wyznaje, w tym celu zjeździł całe Stany i był nawet w Paryżu w poszukiwaniu źródeł historycznych). Na korzyść powieści przemawia to, że narracja oddaje klimat epoki, w której toczy się akcja utworu (i tu duże uznanie dla tłumacza). Moim skromnym zdaniem, podsumować książkę można jako przerost formy nad treścią.
Oceny książki Cień Poego
- 2013 6
- Kryminały 5
Tagi i tematy do książki Cień Poego

Cytaty z książki Cień Poego
Warto się przypatrywać światu, nie zerkać nań jedynie.
Warto się przypatrywać światu, nie zerkać nań jedynie.
Tak osobliwie się wszystko dzieje, iż prawda zawarta jest w historii tych, co się już pożegnali z życiem.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Cień Poego
3,8/10
3,8/10
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCałkiem niezła była ta książka. Choć nie porwała mnie zbytnio i łatwo mi było przerwać sobie lekturę. Autor zbudował w miarę intrygującą fabułę, popartą researchem historycznym, umiejętnie połączył rzeczywiste wydarzenia z literacką fikcją. Chętnie po tej pozycji sięgnę po twórczość Poego, gdyż autor zaciekawił mnie przy okazji próby rozwiązywania okoliczności jego śmierci, również twórczością Poego.
Całkiem niezła była ta książka. Choć nie porwała mnie zbytnio i łatwo mi było przerwać sobie lekturę. Autor zbudował w miarę intrygującą fabułę, popartą researchem historycznym, umiejętnie połączył rzeczywiste wydarzenia z literacką fikcją. Chętnie po tej pozycji sięgnę po twórczość Poego, gdyż autor zaciekawił mnie przy okazji próby rozwiązywania okoliczności jego śmierci,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPlus za jezyk, fabula srednia
Plus za jezyk, fabula srednia
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMęka.
Męka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCień Poego zalegał mi na półce hańby wiele lat i spokojnie mógł tam leżeć dalej...
Ależ to było nudne! Napisane, a raczej przetłumaczone na trudny w odbiorze język, który miał być zapewne stylizowany epokowo, ale ewidentnie coś tu poszło nie tak - wyszło ciężko i przytłaczająco. Liczyłam na fajną zagadkę historyczną związaną z E.A. Poem, godną prawdziwego historycznego thrillera, a otrzymałam bardziej czytelniczy horror, spowodowany głównie sposobem przedstawienia fabuły i niedogodnościami językowymi. Poszukiwałam dziewiętnastowiecznego klimatu i tu się nie zawiodłam, ponadto reaserch w temacie Poego też wydawał mi się porządny. Zawiodło wykonanie całości.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAleż to było nudne! Napisane, a raczej przetłumaczone na trudny w odbiorze język, który miał być zapewne stylizowany epokowo, ale ewidentnie coś tu poszło nie tak - wyszło ciężko i przytłaczająco. Liczyłam na fajną zagadkę historyczną związaną z E.A. Poem, godną prawdziwego historycznego...
Ciężkie, zajely ponad 4 dni
Ciężkie, zajely ponad 4 dni
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie lubię nie kończyć książek. Ale nie dałem rady. W połowie stwierdziłem iż za cholerę mnie nie wciąga, nie mogę na nią patrzeć i nie obchodzi mnie co będzie dalej.
Ale to moje odczucie. Może zbyt krzywdzące.
Nie przeczytałem jeszcze w swoim życiu nic E.A.Poe ...to chociaż chciałem przeczytać coś o nim. No nie dałem rady.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAle to moje odczucie. Może zbyt krzywdzące.
Walorami książki jest dobrze dowzorowany język epoki, co pewnie jest też zasługą znakomitego przekładu, oraz wypadające autentycznie ukazanie XIX-wiecznych realiów życia. Natomiast wady to zbyt duże dłużyzny w akcji i niezbyt przekonujące rozwiązanie niektórych wątków fabularnych. Z tego względu książka nie zasługuje na wyższą ocenę. Może fanon E. Poego bardziej się spodoba, ja jednak do nich nie należę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzału nie ma. Tematyka niby pod mój gust - tajemniczo-straszno-historyczna. Ale jednak nie porwała jak inne tego typu tytuły. Jest ok, ale mam wrażenie, że są na rynku inne książki, które wzbudzają więcej emocji i zachwytu, jak np. książki Dana Browna lub Carlosa Ruiza Zafona, i pewnie wiele innych, których ta "modna" od kilkunastu lat tematyka jest podobna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDługo męczyłam tę książkę. Sam temat ciekawy, ale sposób jego przekazania już gorszy. Zawiodłam się na autorze, bo szczerze powiedziawszy, po tych wszystkich zachwytach na jej temat spodziewałam się czegoś lepszego. Wielokrotnie gubiłam się w fabule czytając niektóre wątki po kilka razy i choć autor z pewnością "odwalił" świetną robotę detektywa, to w żaden sposób nie potrafił swoich informacji przekazać czytelnikowi.
Długo męczyłam tę książkę. Sam temat ciekawy, ale sposób jego przekazania już gorszy. Zawiodłam się na autorze, bo szczerze powiedziawszy, po tych wszystkich zachwytach na jej temat spodziewałam się czegoś lepszego. Wielokrotnie gubiłam się w fabule czytając niektóre wątki po kilka razy i choć autor z pewnością "odwalił" świetną robotę detektywa, to w żaden sposób nie...